Laura’s gedichtenkeuze: Frits Criens – Afvalrace

Door mijn studie literatuurwetenschap kom ik natuurlijk veel in aanraking met literatuur, maar ook met poëzie. Daarom laat ik jullie af en toe kennis maken met een gedicht dat ik mooi, ontroerend of bijzonder vind.

AFVALRACE

Vandaag kwam ik mijn ex op fitness tegen
Het eerste weerzien sinds een jaar of tien
Zij was niet echt tot een gesprek genegen
Haar nieuwtjes waren hopeloos belegen
En zij was erg afwezig bovendien

Haar huid leek een gedroogde appelsien
En had een vale lijkenkleur gekregen
Van ronde vormen viel niets meer te zien
Was zij intussen ernstig ziek misschien
Hoeveel, vroeg ik me af, zou zij nog wegen

Ze leek wel terminaal, de arme stakker
Maar zei, toen ik dat vroeg: Ik sonjabakker

©Frits Criens

Uit: Eeuwig rijzen, uitg. De Contrabas, Nijmegen, Leeuwarden 2011

Ik snap ze niet. Mensen die aan dokter Frank, Sonja Bakker of wat dan ook doen.
‘Ja, het helpt echt!’ zeggen die mensen dan tegen mij.
Dat geloof ik ook, maar zodra je er mee stopt, kom je weer aan. En dan staat de teller van je weegschaal hoger dan voor je dieet. Sommige mensen gaan er ook te ver in, waardoor ze eruit zien zoals beschreven in dit gedicht: dun zonder ronde vormen, een vale teint.
Dus laten we vanaf nu afspreken dat we stoppen met sonjabakkeren. Een gezondere leefstijl mag uiteraard, maar weg met het dieet!

(dit gedicht staat in de net verschenen dichtbundel ‘Eeuwig rijzen’, waarin nog meer van dit soort grappige pleziergedichten staan)

 

15 gedachtes over “Laura’s gedichtenkeuze: Frits Criens – Afvalrace”

 1. Helemaal waar, het is beter gewoon je levensstijl aan te passen ipv een paar weken jezelf uit te hongeren. Zodra je dan weer meer begint te eten slaat je lijf elk grammetje vet op.
  Dus meer bewegen, gezonder eten…c’est tout!

  Ik kijk uit naar je volgende blog ;)

  Ciao!

 2. Goed gedicht. En ik ben het helemaal met je eens. Een gezonde levensstijl is veel beter dan al die dieeten. Die helpen voor even, maar daarna kom je zo weer aan.

 3. Hihi wat een leuk gedichtje! En je hebt volkomen gelijk. Ik kijk ook niet meer op de weegschaal, want dan ga ik alles aan een cijferje verbinden. Het gaat erom hoe je je voelt en als je lekker in je vel zit, dan maakt een kilootje meer of minder ook niet uit.

 4. Geweldig gedicht!
  Volgens mij helpt al dat dieten geen fluit. Gewoon gezond eten, niet overdreven veel eten en vooral groentes eten.

  Ik ben nog steeds op zoek naar hét perfecte middel om 5 kilo aan te komen. Al tig aanbiedingen gehad van mensen die hun kilo’s aan mij willen doneren. Helaas ontbreekt het hier in de wereld aan die donorkliniek… ;)

 5. haha leuk gedicht! Mijn moeder deed een keer aan Sonja Bakker maar dat was best wel leuk. Ze lastte namelijk iedere dag een SAS (schijt aan sonja) dag in. Van dat echte bakkeren is dus weinig gekomen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.