Rijlesfrustraties

Een half jaar geleden heb ik mijn rijbewijs gehaald (in twee keer). Applausje voor mezelf! Maar voordat ik de rij-examinator vol ongeloof aanstaarde, had ik al heel wat tijd gespendeerd met rijlessen.
Voor de mensen die nog moeten beginnen, een waarschuwing: het is niet leuk (vind ik althans). In het begin nog wel. Alles is nieuw. Je komt erachter dat er zoiets bestaat als een koppeling. Je voelt je de koning te rijk als je voor het eerst zelf achter het stuur zit. De eerste keer op de snelweg vind je jezelf heel erg stoer.

Daarna begint het echte werk pas. Invoegen, straatje keren,  anticiperen. En niet te vergeten optrekken zonder de auto af te laten slaan. Want als er één ding beschamender is dan met je fiets vallen midden op het schoolplein dan is het dat wel. Het gebeurt natuurlijk altijd als het verkeerslicht op groen gaat en er een hele rij auto’s achter je staan. Door de paniek trillen je handen en krijg je de auto niet gestart. Je rij-instructeur wordt ongeduldig en begint tegen je te schreeuwen dat je op moet schieten. Uiteindelijk krijg je de auto gestart en schokkend rijd je weg. Pfff. Ook weer overleefd.

Een andere frustratie is dat jij niet de enige bent die achttien is en rijlessen heeft. Klasgenoten, vrienden, kennissen. Na elke rijles raak je gefrustreerder en weet je zeker dat je nooit, maar dan ook echt nooit, je rijbewijs zult halen. Je bent als eerste begonnen, maar de mensen om je heen halen stuk voor stuk na tien rijlessen in één keer hun rij-examen.
‘Nu jij nog!’ roepen ze lachend.
Je lacht als een boer met kiespijn.

Na vele rijlesfrustraties heb ik toch mijn rijbewijs gehaald.  Ik heb nog geen paaltje omver gereden en er heeft niemand naar me getoeterd. Dus als jij nu rijlessen hebt of er nog aan moet beginnen: het is niet altijd leuk, maar het is me toch gelukt.
Nu jij nog ;-)

25 gedachtes over “Rijlesfrustraties”

 1. Ik moet over 3 weken afrijden! EN helemaal laat..ben 24 ;) en heb er ook al wat lesjes op zitten..helemaal eens met bovenstaand, leuk is anders!
  Herkenbaar stukje dus! :)

 2. Ik heb mijn rijbewijs alweer 5 jaar ;) In 1x gehaald (wel vooraf een tussentijdsetoets gedaan, die ik wonderbaarlijk heb gehaald, want alles ging serieus mis!).
  Lessen sucks! Inderdaad, de eerste keer voel je je machtig, want eindelijk rij je echt in een auto. Totdat je alle handelingen moet verrichten.
  “VOOR DE BOCHT TERUG SCHAKELEN!!!!”
  “VOOR DE BOCHT IN ZIJN TWEE ZETTEN!!!”
  “NIET MET 60 DOOR DE BOCHT!!!”
  Zeik niet lul! Het ging toch goed?
  Ik had een pesthekel aan mijn instructeur en hij aan mij. Hij geloofde niet dat ik rijbewijs zou halen en ging zelfs nog mijn afrijdatum verzetten.
  Die blik in zijn ogen dat hij hoorde dat ik in één keer was geslaagd, was echt goud waard!

 3. Heel herkenbaar. Ik heb ruim een jaar over mijn rijbewijs gedaan. Nog steeds het ik het gevoel dat als ik ergens geweest ben ik het met moeite heb overleefd. Ik reis het liefs met de trein en de fiets.

 4. Goh, wat klink dat lang geleden! Ik heb rijlessen altijd heel erg leuk gevonden. Het ging me dan ook veelal goed af. Onlangs ook mijn motorrijbewijs gehaald! Ik kon het gelukkig met beide instructeurs goed vinden. Dat scheelt een hoop denk ik!

 5. Ik heb het pas de 4e keer gehaald. 1 keer was ik gezakt omdat ik uit frustratie een wegpiraat op een niet al te aardige manier liet merken dat ik het oneens was met zijn rijstijl. Hoe dan ook, je stukje is leuk om te lezen. Vind wel dat je het nu erg negatief overbrengt op beginners. Als bijv de auto afslaat op je examen, dat maakt niet uit. Worden geen minpunten voor gerekend als je daarna gewoon netjes rijdt! Feit met mij was dat ik te nerveus was bij de examens, want de hele rijschool vroeg zich af waarom ik nou niet slaagde. :( inmiddels heb ik toch alweer bijna 1 jaar mijn rijbewijs

  1. Nee, het gaat er niet om dat je erop af wordt gerekend, maar dat je zelf het gevoel hebt dat je compleet voor schut staat. En het is natuurlijk allemaal overdreven geschreven ;)

 6. Pffff, autorijlessen zijn een ramp. Ik vind er echt niets aan en dan al die ‘wijze’ mensen: ‘je gaat het vanzelf wel leuk vinden!’ Bemoei je er niet mee, als ik het niet leuk vind, dan vind ik het niet leuk :p

  Helaas al 3 keer gezakt, waarvan 2 keer niet helemaal eerlijk. Gewoon een mengeling van pech qua examinator en vervelende mensen op de weg. Fietsers die rechts willen gaan en opeens recht door gaan, waardoor ik zak omdat ik ze bijna aanrijd.. En dat op de terugweg; frustraties!

 7. Ik vind autorijden echt klote… maar ik geef niet op.

  Ben over de helft, nog eventjes doorzetten en dan hoop ik mijn rijbewijs te halen. ;)

 8. Dat groene verkeerslicht-verhaal komt mij heel erg bekend voor. Ik zit nog in de fase waar iedereen tegen me zegt ‘Nu jij nog’ :P Alhoewel ik het wel leuk vind, met de auto rijden. Ik wou alleen dat je er geen examen voor hoefde af te leggen :P

 9. Voor mij duurt het nog even, maar ik zie er inderdaad ook tegen op!
  Ik zie mijzelf nog wel een heleboel van dat soort foutjes maken, haha :)

 10. Ik moet 11 mei beginnen met rijlessen erg bemoedigend! Gelukkig kan ik wel al trekker rijden! Ben 20 jaar al hoor;)

  Maar ik zal zien of ik er een beetje talent voor heb(hoop het wel!)

 11. Haha, herkenbaar. Ik liet eens twee keer achter elkaar het stoplicht van rood naar groen naar rood springen omdat ik op een heuveltje stond en de hellingproef gewoon ECHT niet lukte. De rij auto’s achter mij was nog net niet uitgegroeid tot een file en ik kon wel janken van frustratie haha.. schaam me nog steeds als ik er aan terug denk!

 12. ik haat rijles. En heb helaas ook geen rijbewijs wil wel over tijd weer graag beginnen. Maar ik ben destijds gestopt toen op mezelf geen wonen en nog steeds niet lukte mijn theorie te halen. Tis zonde had echt moeten doorzetten toen.

 13. Super grappig dit, in eerste instantie vond ik het ook super leuk. Maar toen heb ik heel lang gedacht: ik haal het nóóit! Viel mee, in één keer gehaald gelukkig. Achteraf vind ik het wel jammer dat ik hem zo snel heb gehaald (ik reed twee keer per week) want het was wel altijd hilarisch met m’n rij-instructeur (of komt dat gewoon doordat bij mij alles hilarisch is…)
  Eerste keer in m’n vaders auto was wel een regelrechte ramp, vooral omdat de koppeling heel anders ging dan in m’n lesauto en ik dat pas heel laat door had, haha.

 14. Ik word in oktober 18, maar omdat ik net met mijn studie ben begonnen dan weet ik nog niet zeker of ik meteen wil beginnen met rijlessen. Ik rij wel al scooter, dus heb wel ervaring in het verkeer en ze zeggen dat dat wel helpt.

  Ik hoop echt dat ik er niet heel lang mee bezig hoef te zijn. Het lijkt me zo vervelend om alleen te mogen rijden met je instructeur die alleen maar dingen gaat zeggen die niet goed zijn, anders moeten en beter kunnen. Ik kan er sowieso niet zo goed tegen als mensen constant met me mee kijken als ik iets aan het doen ben. Dus, zou nog wel eens heel wat frustratie op kunnen leveren bij mij.

 15. Het leukste vond ik dat er een moment is waarbij je een student op haalt die zijn/haar eerste rijles hebt en dat je doodsbang bent dat je dood gaat! En als je dan uitstapt en die persoon ziet weg rijden je denkt oh wacht dat was ik paar maanden terug!

 16. Ik vond het verschrikkelijk! Mijn ouders hebben me nooit ergens voor gedwongen, behalve met mijn rijbewijs; ik moest mijn rijbewijs halen. Talloze lessen, vier keer theorie en vier keer praktijk. Maar nog steeds iedere dag dankbaar dat ik hem heb!

 17. Helemaal met je eens ik ben ook al een tijd bezig en een keer gezakt en ik heb t zooo gehad maar wil t tegelijkertijd ook zooo graag halen. Je blogje met goede afloop geeft me wel moed.

 18. Je rijbewijs halen bij een rijschool in de buurt is altijd een goed. Dit is namelijk vertrouwd en een vertrouwde rijschool is gewoon belangrijk bij het nemen van rijlessen voor je rijbewijs.

  Ik gun iedereen het rijbewijs en een goede rijschool

 19. Ik kan mij voorstellen dat autorijles niet altijd even leuk is. Het ligt ook maar net aan de instructeur die je hebt en hoe makkelijk je het vindt. Ik merkte ook dat het een hele opluchting was toen ik eindelijk mijn praktijkexamen had gehaald!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.