Het toeval toelaten

Een tijdje geleden heb ik mezelf een abonnementje (drie nummers) op de Psychologie Magazine cadeau gedaan. Als je het niet kent: het is een erg leuk blad waar je veel kunt leren over jezelf, anderen, liefde, vriendschap, emoties etc. Helaas is het niet één van de goedkoopste bladen.
Maar goed, daar wilde ik het niet over hebben. In het laatste nummer (die nu in de winkel ligt, de editie van juni) stond een inspirerend artikel.

Het ging over toeval. De hoogleraar psychologie Richard Wiseman deed een onderzoek naar geluks- en pechvogels en kwam erachter dat het verschil tussen hen is dat gelukvogels het toeval toelaten. Ze hebben een open blik en zien daardoor eerder kansen.
In het artikel werden ook voorstellen gedaan om zelf het toeval in je leven te laten. Bijvoorbeeld zes dingen op schrijven die je wil doen en de dobbelsteen laten bepalen welke het wordt.

Ik ben zelf een beetje een controlefreak en misschien spreekt het artikel me daarom wel aan. De teugels even los laten en eens een keer níet precies weten wat er allemaal in de toekomst gebeurt.

Wanneer was een moment in jouw leven dat je het toeval toeliet?

19 gedachtes over “Het toeval toelaten”

 1. Yes, blijkt toch maar weer dat m’n positieve levensinstelling gewoon werkt!! M’n grootste geluk momentje was dat ik m’n examen haalde (of kwam dat nou door al dat harde werken…) En heel fijn was het ook dat ik m’n rijbewijs in één keer haalde..
  Ow en een keer had ik de hele dag m’n ongeluksdag, dus ik had besloten dat ik ’s avonds geluk zou hebben en ik had toen ook mega veel geluk met een spelletje!

 2. tegenwoordig altijd. Ik laat gewoon alles komen zoals het komt. Probeer negativiteit te mijden en juist altijd positief te denken. Dat helpt vaak voor mijn gevoel. Dus ik weet niet of dat zo zeer toeval is, maar het laat je wel open staan voor bepaalde dingen.

 3. Ik ben het eens met Susanna, ik heb het artikel ook gelezen (al jaren lid van psychologie magazine) en weet niet of ik het echt eens ben met het artikel. Het ding van ’toeval’ is juist dat het een totale willekeur is en niet perse een leuk iets hoeft te zijn. Wel geloof ik dat je je eigen geluk kunt bepalen door dingen te laten lopen zoals ze gaan, maar zoals gezegd heeft dat voor mij niets met toeval te maken.

 4. Ik liet het toeval toe op een feestje toen ik danste met verschillende jongens, daar heb ik mijn lieve vriendje aan overgehouden. Dat dat al meer dan een jaar geleden is inmiddels. En op sommige momenten laat ik het toeval nog eens toe.

 5. Ik vind psygologie tijdschrijften eigenlijk heel eng ;) Ik ben altijd een beetje lacherig over mensen die zeggen dat ze ons brein snappen. Misschien toch maar een keer luisteren naar die mensen :)

 6. Ja, achter die gedachte kan ik me wel vinden. Ik probeer open minded in het leven te staan en niet snel nee te zeggen. Je weet nooit wat er gebeurt als je ja zegt!

 7. Ik liet het toeval toe in mijn leven, op het moment dat ik hopeloos en reddeloos verliefd werd op mijn huidige vriend. Ik voel niet heel snel wat voor iemand, maar als ik dan eindelijk wat voel is het goed heftig ook. Je weet op zo’n moment niet precies wat die andere persoon van je denkt en of het gevoel van de andere kant hetzelfde zal zijn. Daarom ben ik gewoon domweg met mijn ogen dicht in het diepe gesprongen. En het was heerlijk. En dat is het nog steeds. Vandaag de dag mag ik elke dag nog heerlijk hopeloos en reddeloos verliefd zijn op mijn geweldige mooierd.

 8. Ik heb veel dingen aan het toeval overgelaten, en daarbij heb ik veel positieve maar ook wel negatieve ervaringen gehad. Gelukkig tellen de positieve dingen meer mee dan de negatieve, maar soms is het handig om bij sommige momenten even stil te staan voordat je het diepe in springt. ;)

 9. Ik laat ook vaak dingen over aan het toeval, meestal pakt dat namelijk positief uit. Toch moet je bij sommige dingen toch echt wel even nadenken voordat je er eraan begint..

 10. Klinkt heel interessant. Ik laat vaak dingen over aan toeval. Tenminste, ik zie wel hoe het loopt en ga er gewoon vanuit dat het uiteindelijk wel goed loopt. Dat is toch wel een beetje toeval loslaten?

  1. Ja, vind ik wel :) In de zin dat je niet alles van te voren al wil regelen en weten. Dus ja, ik vind dat wel het toeval toelaten!

 11. Controlfreak as I am is alles tot in de kleinste details uitgedacht, zijn alle mogelijke scenario’s voorzien van plan B en laat ik niets aan het toeval over ;)

 12. klinkt interessant. Ik heb soms van die momenten. dan komt alles gewoon zoals het komt. Maar dat zijn meestal momenten in de vakanties ofzo. wanneer er geen druk en stress is.

 13. Ik heb heel vaak dat ik ‘go with the flow’, alles op me af laat komen en wel kijken hoe het gaat. Ik ben totaal geen controlfreak. Daarnaast hou ik van verandering en afwisseling, waarschijnlijk daarom ook dat ik veel aan het toeval over laat. Er is simpelweg te weinig inspiratie om het allemaal dan maar te verzinnen. Vriendlief en ik willen volgend jaar op vakantie, en we hebben al besloten dat we pijltjes gaan gooien en kijken wat het lot voor ons in petto heeft waar we heen gaan :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.