The ultimate battle: dorp vs stad

Ik woon in een dorp. Nee, gelukkig niet in zo’n klein dorp dat je iedereen gedag zegt op straat en het hele dorp weet wat je met wie hebt gedaan.  En nee, ik ben geen boerin. Meer dan de helft van de inwoners ken ik niet en het komt zelfs voor dat ik geen enkele bekende tegen kom als ik naar het centrum ga! Ja, het is een wonder.
Het is rustig, maar eigenlijk ook wel een beetje saai. We hebben geen bioscoop. Als je uitgaat of wat gaat drinken, kom je altijd wel bekenden tegen (en dat zijn juist de mensen die je níet wil zien). Binnen een uur ben je klaar met winkelen.

Nee, dan de stad. Zoveel nieuwe mensen om te leren kennen. Elke avond ergens anders een feestje. Zijstraatjes met winkeltjes waar je nog nooit bent geweest. Parken waar je kunt relaxen (wat wij hebben, mag het woord ‘park’ eigenlijk niet eens dragen), theaters, bioscopen. Alles behalve saai. Maar ook onpersoonlijk. En misschien soms té druk.

Ik weet niet waar ik het liefst zou willen wonen. Als gezin is een dorp ideaal, maar als je jonger bent, is een stad leuker en spannender.

Dit jaar blijf ik in ieder geval nog in het dorp. En daarna? Op kamers in Leiden, een stad die aanvoelt als een dorp. Blijf ik toch nog een beetje een dorps meisje.

En welke wint bij jou deze ultimate battle: stad of dorp?

35 gedachtes over “The ultimate battle: dorp vs stad”

 1. Een dorp, maar dan wel eentje liefst in de buurt van een leuke stad (dat is ook waar ik nu woon). Ik woon het liefst rustig en ik vind het fijn dat we toch zo gemakkelijk eens een uitstapje kunnen maken naar de stad. Een bioscoopje doen is zo toch geen probleem, we moeten er amper een kwartiertje voor in de auto zitten.

  Ik zit momenteel ook op kot in een stad. Ik ben echt waar verliefd op die stad en het zal met pijn in het hart zijn dat ik ze over 3 jaar moet verlaten (of niet, de plannen liggen nog helemaal niet vast :-) ), maar als het van mij zou afhangen, keerde ik dan terug naar mijn geboortedorp.

  Nog een bij-opmerkingetje, het lijkt me ook leuker voor de kinderen als je in een dorp woont. Bij mij is mijn wereld beetje per beetje gegroeid en dat vind ik echt ideaal. (lees: lagere school in een dorp, middelbare school deels in een dorp-stad, deels in een stad en universiteit in een echte grote stad – jeej)

 2. Dorp!
  Ik woon in een zelfde soort dorp als jou en ik vind het wel prettig. Goed, die bios mis ik. Maar er is hier geen drukte, gratis parkeren en er zijn genoeg winkels om lekker te shoppen. Zelfs langer dan een uur!
  Nee hoor, ik ben een poldermeisje. Altijd al geweest. Weet niet beter, wil niet beter weten.
  En het maakt het nog leuk om eens in de zoveel tijd naar de stad te gaan.

 3. Ik woon in een boerengat.. and I love it! Heerlijk die rust en als ik iets wil gaan doen dan rij ik wel gewoon naar Eindhoven toe of naar Den Bosch. Net waar ik zin in heb.

 4. Woon zelf in een dorpje waarvan je denkt “Goh, het einde van de wereld moet er ongeveer zo uit zien” ben met 10 minuten in “de grote stad” en kan me er prima redden,

  ik begrijp echter wel dat mensen in een wat verder ontwikkeld dorp zouden willen wonen, een winkel of 2 zou zeker welkom zijn.

  In de stad wonen lijkt me helemaal niks, ik vermoed dat ik binnen 20 minuten gillend gek wordt van al die mensen, veel te druk!

 5. Bij mij wint de stad het en wel zonder enige twijfel! Zij het dan vooral om puur praktische redenen. Zoveel te zien en te beleven binnen een straal van 1 kilometer van je huis! De meeste boodschappen kan je gewoon te voet doen.

 6. Verloopig zeg ik nog stad, maar dat komt vooral ook omdat ik zelf in de stad woon :). En aangezien ik niet zo weten of ik het wel in een dorp kan overleven :P haha

 7. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje tegen Leiden aan, dus al het vertier moest je toch in Leiden zoeken. Een dorp heeft zo z’n charmes maar iedereen kent elkaar en wanneer er iemand dood neerviel aan de andere kant, wist binnen het half uur iedereen het. Een stad heeft mijn voorkeur, maar is met kinderen niet handig vanwege de drukte van verkeer en de weinig speelgelegenheden.

 8. Nou ja, de combo is natuurlijk ideaal. Maar Deurne is voor mij toch nog thuis; en ik zeg iedereen gedag en ik kom altijd mensen tegen in het dorp (we noemen het niet eens centrum) en we hebben dan wel geen bios, maar wel een cultuurcentrum, waar ze af en toe ook (harry potter) films draaien. En parken? die mis ik niet, die heb ik een in mijn achter (en eigenlijk ook wel voor) tuin. Maar in Leiden is de onpersoonlijkheid soms ook wel handig, woon ik in een huis met allemaal leuke meisjes ipv mijn soms toch wel irritante ouders, en ben ik lekker op me zelf. En toch… heimwee naar de rust en stilte (ik hoor op het moment alleen maar vogeltjes fluiten, nergens auto’s of vliegtuigen of omroepende groetekarren (hollandse aardbeien, 2 kilo, 4 euro vijftig zegt zo’n robotstem dan). Dus, stiekem kies ik voor dorp denk ik.

 9. Je omschrijft het perfect. Voor mij is het dan ook, tot een jaar of 20 in een dorp, daarna stad en zodra je een gezin wilt beginnen; dorp again.

 10. Stad natuurlijk. Ik vind de anonimiteit van een stad juist fijn.
  Heerlijk wandelen door het centrum, met allemaal mensen om je heen die je niet hoeft te groeten.
  En een ‘echte’ stad is groot genoeg om ook rustige wijken te hebben, dan heb je het beste van beiden :).

 11. Bij mijn ouders woonde ik 16 jaar in een boerendorp in Gelderland. Daarna ben ik regelmatig verhuisd. Nu woon ik in “de stad” Baarn, wat erg dorpachtig aandoet. Maar Amsterdam blijft, sinds ik er woonde, “mijn stad”. Jammer dat het zo moeilijk is als niet-Amsterdammer daar een huisje te bemachtigen…

  Ik ben het wel eens met jouw stelling dat voor gezinnen een dorp idealer is. Ik heb als kind ook echt genoten van de vrijheid en veiligheid van het boerendorp.

 12. Ik woonde altijd in een dorp en nu in een stad en vind het moeilijk om een keuze te maken: als ik in ons dorp kom dan heb ik het gevoel dat ik weer even adem kan halen maar als ik weer in de stad kom ben ik blij met de levendigheid!

 13. Ik heb het bijde ervaring en weet precies waar ik zou willen wonen; Ik zo’n dorp als waar jij nu woont. Ik heb beide extremen meegemaakt en wil nu verhuizen naar een dorp, zoiets als jij beschrijft. Ik ben namelijk opgegroeid in een dorp met 8 straten; En daar kent iedereen dus iedereen en weet iedereen wat iedereen uitspookt. Nee, dat gaat me te ver. De rust en het platteland en de polders; ik vind het heerlijk. (Vooral met zo’n paardenhobby), maar het leven in het dorp.. Nee, laat maar zitten. Nu woon ik alweer 2 jaar in de stad. Alleen wel een stad zonder bioscoop, maar dat is verder het enige wat hier mist. Je hebt hier vrijwel alles; Je bent niet zomaar uitgeshopt, kan elke week uit in een ander tentje. Maar ik vind het te druk en onpersoonlijk. Ik wil wel een beetje de mensen kennen, maar niet zo overdreven als in het dorp waar ik ben opgegroeid. Of terwijl; Zoiets als waar jij nu woont.

 14. Moeilijk! Ik denk dat ik toch voor de stad ga. Maar dan misschien in de buitenwijken van de stad (niet als in achterbuurt, maar de plekken met meer ruimte) Zodat je op niet al te lange afstand alles in de buurt hebt, maar toch ook niet midden in de stad woont.

 15. Ik woon in een heerlijk plattelands stukje van Nederland en ik zou niet anders willen! Onze eerste buren wonen op ongeveer 500 meter afstand, dus je zou mij zelfs wat mensenschuw kunnen noemen. Ik vind het heerlijk om hier een beetje over de dijk te banjeren of zo met de kajak het kanaal op te kunnen. De stad maakt mij alleen maar verdrietig, als het voor langer dan een dag duurt (een dag maakt het me blij, omdat er winkels zijn, en ik hou nogal obsessief van winkelen). De mensen zijn er eigenlijk nooit vrolijk, hebben altijd haast en vinden het raar als je ze aanstoot als je in sardientjestijl in de metro staat. Ik probeer steeds weer om er heftig tegenin te gaan, door gewoon stug te blijven smilen, maar ik moet bekennen dat dit niet altijd lukt. In de stad word ik een stadsmens, en dat vind ik mooi bagger. Doe mij de heerlijke modder van de polder maar.

 16. Je kunt het meisje wel uit het dorp halen, maar het dorp nooit uit het meisje. Dat heb ik wel gemerkt toen ik naar Utrecht ging, al neem ik soms ‘stadse’ kenmerken terug naar het dorp, zoals het asociale rijgedrag. Ach ja, ik kan me in zowel stad als dorp thuisvoelen en dat is het belangrijkste :)

 17. Ik zou toch liever voor de stad. Of eigenlijk maakt het me nu ook weer niet zoveel uit. En die foto is echt prachtig, daar zou ik inderdaad ook willen wonen!
  x

 18. Ik woon mijn hele leven al in een dorp, maar volgend jaar verhuis ik naar de stad! Ik vind de sfeer van de stad geweldig! Zoveel mensen om te kijken, zoveel dingen om je heen die allemaal op hetzelfde moment gebeuren. Schaamteloos gekke dingen kunnen doen, je valt toch niet op.

  Hoewel ik de rust van een dorp echt voor altijd zal koesteren, de ruimte die je er hebt en hoe gezellig en warm de mensen zijn; ik ken bijna iedereen uit mijn dorp.

  Maar mijn dorp is saai, er gebeurt nooit wat en ik moet altijd een uur fietsen om op school te komen, om te winkelen, ik kan geen werk vinden in mijn eigen dorp en moet daarvoor dus ook elders naartoe. De afstanden zijn me vaak te groot, alhoewel de afstanden in een stad ook veel kunnen zijn.

  Ik vergeet nooit de aanblik van Madrid, als je door de velden aan komt rijden en een hele stad voor je hebt liggen waar van links naar rechts maar geen eind aan lijkt te komen. De aanblik van Parijs vanaf de Periferique. Barcelona en alle charme, de kunst, de cultuur..

  Moeilijk! Maar zeker iets om over na te denken.

 19. In het dorp waar ik eens woonde
  Was geen stoep om op te lopen
  Raakte niemand in de goot
  Hielden we elkaar
  Nauwlettend in de gaten
  Wisten we alles van elkaar
  Toch creëerden we vrijheid
  En namen we het er van
  Wij kenden de stad
  En wisten dat de trein
  Ook achteruit kon rijden

 20. Ik ben opgegroeid in een dorp… NOOIT voelde ik me daar thuis. Het was dan niet zo’n dorp als dat van jouw want in mijn dorp was er alleen een supermarkt en meer niet. Ik vond er vreselijk saai. Ik zei als kind altijd later ga ik wonen in een stad enz. En ja inmiddels woon ik daar al 3 jaar… en ja ik ga dus nooit meer terug naar dat dorp :$. Maar goed ieder zijn ding.

 21. ik heb echt overal gewoond: op een berg met 60 andere mensen tot zes maanden Londen. en alles heeft zo zijn charme. Ik wil me nog niet settlen maar als ik moet kiezen zou ik voor een kleine stad gaan.

  bianca haar stuk ik wel heer herkenbaar, dorp waar mijn ouders wonen is echt niks voor mij …

 22. Ik woon ook al mijn hele leven in een dorp. In een dorp waar de meeste mensen elkaar wél kennen. Maar mij meestal niet. De meeste vrienden wonen verder weg of in Amsterdam en ook vriendje komt daarvandaan. Ik ben dus vaker daar te vinden en heb niets met de mensen uit het dorp, behalve dan mijn familie. Ik droom over een appartement in Amsterdam, niet aan een drukke weg, maar er zijn genoeg wijken en straten waar het rustiger is en binnen enkele minuten de drukte kan opzoeken als je daar behoefte aan hebt. En als ik later kinderen heb… ja… dan zie ik dan wel weer! ;)

 23. Ik woon in een dorpsdorp. Niet zo erg dat iedereen weet met wie je het hebt gedaan maar iedereen kent wel iedereen. Ik blijf denken ik wel in een dorp wonen, alleen dan een tikkeltje groter dan dit.

 24. Ik kom zelf uit een dorp en woon nu in Rotterdam, maar dan wel in een beetje een buitenwijk. Voor mij is de combinatie ideaal; we zitten hier erg rustig, maar de binnenstad is 10 minuten van ons verwijderd en alle vrienden wonen lekker dichtbij!

 25. De stad is leuk! Ik ga graag een dagje of zelfs langer naar echte grote steden. Of dat nou in Nederland of in het buitenland is. Ik geniet van die aparte sfeer, omdat ik een uit een dorp kom. Woon al zo lang als ik leef in een dorp waar de lokale mensen mekaar door dik en dun kennen. Zeker 70-80% ken ik bij naam en ik vind dat niet eens erg.

  De stad is spannend, maar als ik dan terugkom naar mijn dorp voel ik me toch ’thuis’. Helemaal in mijn eigen element en daarom denk ik dat mijn keuze toch valt op het dorp. Later als ik een gezin heb wil ik dat mijn kinderen opgroeien in eenzelfde omgeving. Rustig en speelmogelijkheden te over. Zo creeer je ook een hoop sociale contacten! =)

 26. Ik ben een echt dorps mens. Ik woon in een dorpje in de Achterhoek ik ben niet anders gewend dat ik bijna iedereen wel ken van gezicht. Een dorp heeft ook wel een gezellige sfeer.
  De stad vind ik wel leuk om te shoppen maargoed dat kan ook al ik behoefte heb om te stoppen want ik kan alle kanten met mijn ov kaart op!

  Leuke site hebt je trouwens kende je site nog niet , maar ik kom zeker vaker terug. Liefs

 27. Nou ik woon ook in Oud-Beijerland, en ik word hier al gek van de herrie :P Een stad zou dus helemaal niks zijn! Ik zou liever ergens op een dijkje bij Goudswaard of Strijen wonen ^__^

  1. Ik ben even heel nieuwsgierig; ken ik jou? Hoe ben je op mijn blog gekomen? :)

   Ik zou niet in Goudswaard of Strijen willen wonen hoor, veel te saai! En ik heb zelf geen last van herrie (behalve als de buren aan het verbouwen zijn), maar ligt er misschien ook aan in welk deel je woont.

  1. Oh oké, wat grappig zeg! Als je mij weer in de bus ziet, dan moet je me maar aanspreken! Ik zat inderdaad op de RSG en mijn broer ook (hij is 25).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.