Blogkermis: succesvol bloggen

Mijn blogpost van ongeveer een week geleden was een deelname aan de blogkermis, georganiseerd door Ben. Een blogkermis wordt georganiseerd rondom een bepaald onderwerp. Mensen schrijven daar blogs over die uiteindelijk verzameld worden door de organisator. Bij deze blogkermis stonden een aantal vragen centraal. In mijn deelname heb ik me een beetje afweken van het onderwerp, maar ik zal hieronder mijn antwoorden geven op een selectie van de vragen.

Kan je het als blogger echt over alles hebben?

In principe kan het wel, maar ik zou het zelf niet doen. Zo ga ik jullie niet vertellen wat ik vandaag allemaal gegeten heb of over hele persoonlijke zaken zoals ruzies of dergelijke. Sommige mensen gaan daar heel ver in, maar zelf doe ik dat dus niet.

Wat maakt je blog boeiend, of omgekeerd waaraan herken je een saaie blog?

Een saaie blog vind ik zelf als er geblogd wordt over zaken die je al heel veel op andere blogs ziet. Wat een blog boeiend maakt, is denk ik de onderwerpen en schrijfstijl.

Vraag je toestemming aan de eigenaar wanneer je diens blog wil toevoegen aan je blogroll?

Nee, dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Ik weet eigenlijk ook niet of dat hoort. Het is toch leuk als iemand je linkt, dat hoef je niet te vragen. Of denken jullie daar anders over?

Wat is voor jou een reden om een lezerscommentaar niet te publiceren?

Ik heb een keer een reactie gekregen op mijn column over de Marlies Dekkers-BH. Ik vind die BH’s niet mooi en toen kreeg ik deze reactie: ik vind dit dus onzin! mensen die geen andere bh’s aan kunnen moeten deze wel aan, jongûh ga niet zeiken over die BH’s!!!!
Die heb ik dus verwijderd. Natuurlijk hoef je het niet met me eens te zijn, maar dan moet je dat wel op een normale manier verwoorden en niet zeggen dat ik niet moet zeiken ;)

Wat was de leukste reactie die je ooit kreeg op een stukje?

Lees het andere stukje voor het antwoord op deze vraag (hint: Nico Dijkshoorn) ;). Nee, dat is natuurlijk heel leuk, maar ik ben blij met alle reacties. Ik word er echt heel blij van, dus heel erg bedankt iedereen!

De andere blogs die meedoen aan de blogkermis zijn:

– Alice Karen
– Project Cafe
– Schopper
– Ben

Nu ben ik benieuwd naar wat jullie vinden. Zijn jullie het eens met mij of juist helemaal niet? Laat het me weten!

18 gedachtes over “Blogkermis: succesvol bloggen”

 1. Ik vind het goed dat jij die reactie op de BH artikel hebt verwijderd. Mensen moeten wel fatsoenlijk.

  Vragen voor blogroll hoeft niet. Zeker niet. Stukjes kopiëren wel. Samen met een bronvermelding. Anders is het plagiaat.

 2. Ik ben het met je eens!
  Moet eerlijk zeggen dat ik blogs heel saai en onaantrekkelijk vind als het over het (prive) leven gaat en het vervolgens vol staat met “en toen gingen we met A. naar de stad, daar kwamen we W. tegen, en die was samen met N. aan het shoppen. Toen zijn we met zijn alle naar de kroeg gegaan en daar ontmoette ik K.”
  Affin, u snapt hem,

  Blogs die over het leven gaan zijn niet saai (nja, in meeste gevallen), laat ik dat vooropstellen. Het is vaak de schrijfstijl die het niet leuk maakt.

  1. Dat vind ik ook zó irritant! Geef die persoon dan een andere naam, maar ga niet werken met die afkortingen, want dan volg ik het niet meer.

   En schrijfstijl is inderdaad heel belangrijk. Daarnaast vind ik spelling ook belangrijk, als er veel spellingsfouten in staan, ga ik me ergeren en heb ik het ook wel weer gehad met die blog.

   1. Oei, spellingsfouten en tikfouten. Ik probeer ze wel te vermijden maar het lukt me niet zo goed. De spellingcontrole van de tekstverwerker voorkomt gelukkig veel en veel erger. Het probleem is ook dat je zelf na 10 keer nalezen over je eigen fouten leest. Je leest namelijk wat je wil dat er staat in plaats dat je leest wat er daadwerkelijk geschreven staat.Soms gebeurt het zelfs dat ik nog fouten verbeter maandenlang nadat het gepubliceerd is. Er is mij altijd geleerd dat je je teksten moet laten nalezen door een derde. Probleem daarbij is dat die derde commentaar levert, niet alleen op de spellings- en de tikfouten, maar ook over de inhoud van het stukje. De kans is groot dat ik me dan toch wat beïnvloeden. En dat wil ik vermijden.
    Ik probeer daarom steeds “op voorhand” te werken zodanig dat ik mijn stukjes enkele dagen tot enkele weken in de “wachtkamer” kan zetten om ze in tussentijd regelmatig te kunnen herlezen, en waar nodig nog wat bij te schaven.
    Al bij al zal het met die spellingsfouten nog wel meevallen aangezien jij mij toch al een tijdje volgt :-)
    Maar ook ik moet toegeven dat ik zeer snel afhaak bij al te veel spellingsfouten en onverzorgd taalgebruik…

 3. Ik ben het vrijwel helemaal met je eens. Alle onderwerpen zouden in principe aan bod moeten kunnen komen op je blog. In hoeverre je het over persoonlijke dingen hebt, dat is natuurlijk jouw keuze. Het is natuurlijk maar de vraag of je bezoeker/lezer een boodschap heeft aan al te persoonlijke dingen.

  Alle reacties zijn welkom op mijn blog, mits ze “fatsoenlijk” zijn. En geen mensen doelbewust kunnen kwetsen. Ik hoef het ook lang niet altijd eens te zijn met de bezoeker/commentator.

  Ik weet dat bijna niemand een toestemming vraagt om een blog op de blogroll te zetten (ik doe het dus ook niet) maar vindt het soms wel kies om toestemming te vragen. Bij zeer persoonlijke weblogs bijvoorbeeld…

 4. Ik ben het met je eens, soms krijg je echt van die rare reacties, ik kreeg laatst een reactie die alleen maar vol stond met reclame :S
  Nou, die heb ik dus ook snel verwijderd :)

 5. Ik kan me helemaal vinden in je stukje. Wel is een blog tegenwoordig zo’n breed begrip dat je het soms beter gewoon maar een site kan noemen. Ik ben persoonlijk minder van de persoonlijke blogs (lezen of schrijven) maar meer van nieuwsblog of columnblogs.

  Naja ik gebruik het stempel blog in ieder geval zodat ik met mijn gebrekkige spelling alsnog mijn mening kan spammen!

  Ik laat trouwens bijna alle reacties toe, ook die van de haters. Pure spam blok ik wel en ik zal waarschijnlijk ook wel eens een reactie komen die echt te ver gaat, maar die lat ligt wel redelijk hoog…

 6. Wat leuk, zo’n bloggerkermis! Had er nog nooit van gehoord!

  Ik ben het in grote lijnen helemaal met je eens. We hoeven natuurlijk niet over alles dezelfde mening te hebben. Ook dat maakt een blog persoonlijker en dus unieker! (:

  Wens je een heerlijk Pinksterweekend!

  Veel liefs,
  Iris.

 7. Ik ben het met je eens! Ik vind het ook een beetje vreemd om te vragen of je iemand aan je blogroll mag toevoegen. Die persoon heeft er toch alleen maar profijt van?

 8. Ben het ook wel met je eens, blogs met veel typ- en spelfouten vind ik ergerlijk. Als je niet weet hoe je een woord spelt zoek je het toch even op? Inhoud vind ik ook belangrijk, blogs met wisselende onderwerpen blijven mij meestal het langst boeien :)

 9. Volkomen gelijk hoor, alleen van dat door linken, ja dat is denk ik voor vele mensen een vraag. Ik ben pas begonnen en dan echt een gloednieuwe blogger. En die reactie over die BH, zou ik ook doen !

 10. Laura, je weet het ook elke keer weer precies zo te zeggen als dat ik denk. Ik ben het volkomen met je eens. En dat linken.. Ik heb ook gewoon iedereen gelinkt, en ik denk dat dat ook gewoon kan zolang je maar niet gaat zeuren dat je per see terug gelinkt wil worden. Maargoed, ieder zo zn eigen mening daar ook over denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.