No regrets

Bron

‘Had ik maar…’
Een zin die bij iedereen geregeld door het hoofd gaat. Vaak gaat dat over dingen die je niet had gedaan. Had je maar wél iets gezegd van die jongen met zijn harde muziek in de trein, was je maar wél naar dat feest gegaan. Je kan jezelf wel slaan en het blijft maar door je hoofd malen.

Stel je voor, je bent negentig. Je voelt dat je niet meer lang te leven hebt en gaat je leven overdenken. Allerlei gedachten schieten door je hoofd: waarom ben ik niet naar Amerika gegaan, terwijl ik dat zo graag wilde? Waarom heb ik nooit aan hem verteld wat ik van hem vond, waarom heb ik niet meer tijd doorgebracht met mijn familie en vrienden?

Deze situatie moeten we vermijden. Ik wil op mijn negentigste terugdenken aan mijn leven waarin ik alles heb gedaan wat wilde (behalve onmogelijke dingen, zoals vliegen natuurlijk). Ik heb alles van de wereld gezien wat ik wilde zien, al mijn dromen waargemaakt. Ik heb geleefd.

Waar heb jij spijt van dat je niet hebt gedaan?

29 gedachtes over “No regrets”

 1. Nergens van. Of geen directe spijt. Achteraf gezien natuurlijk wel dingen dat ik dacht “Stomkop! Had nou geluisterd toen iedereen je wilde vertellen dat je door moest gaan met je studie.”
  Maar dat is met de kennis van nu. Toen had ik die kennis nog niet. En toen was het soort van een bewuste keuze. Moet ik nu maar de conceqenties ervan dragen ;)

  Dus nee. Ik heb geen spijt van dingen. Hoe vreemd dat ook klinkt.

 2. Spijt dat ik niet meer tijd met mijn vader heb verbracht voordat hij overleed. Spijt dat ik 5 jaar aan een ex heb verspild. Zonde van mijn tijd!!

  Als je naar Amerika wilt: waarom ga je niet een zomer daar werken op een summer camp? :) Heb ik ook gedaan in 2008 – ervaring van mijn leven!

  1. Oh, het was maar een voorbeeld! Hoewel ik er wel naar toe wil en waarschijnlijk ga ik ook volgend jaar op vakantie naar New York :) Maar een summer camp is ook een leuk idee!

 3. Ik heb er spijt van dat ik sommige mensen heb vertrouwd, waarvan ik wist dat ik dat niet moest doen. En ik heb er spijt van dat ik altijd zo onzeker ben geweest en daardoor vele dingen niet heb gedaan. ;)

 4. Ik heb er spijt van dat ik sommige mensen heb laten vallen… vooral vroegere vriendinnen, waar ik nu gewoon niets meer mee heb. Soms is het juist goed om die mensen achter je te laten en je focussen op de mensen die wel veel voor je betekenen. :)

 5. Ik heb er spijt van dat ik een tijd lang al mijn energie stak in iets wat ik verschrikkelijk vond. En ik heb er spijt van dat ik uit onzekerheid vrienden uit de weg ging

 6. Ik kan zo niets bedenken, maar ik weet van mezelf dat ik dat regelmatig denk. Maar dat ik het nu niet meer kan bedenken is misschien ook wel een teken dat het ook niet zo belangrijk was. En wat betreft de grotere dingen, ik ben nog jong. Ik weiger om op mijn negentigste dingen te denken als: ‘Had ik maar gereisd..’, want dat wil ik bijvoorbeeld nog volop doen!

 7. Altijd heb je in je achterhoofd had ik maar dit, had ik maar dat. Maar eigenlijk heb ik nergens spijt van, het heeft me gebracht tot de dag van vandaag en hoe ik ben geworden :)

 8. Natuurlijk zijn er wel bepaalde dingen, waarvan ik vind dat ik ze beter niet, of in ieder geval anders, had moeten en kunnen doen (zoals bijvoorbeeld tijdens het oorlogje beweren dat ik beter kon horen, omdat mijn ogen niet al te best waren, om vervolgens helemaal niets te verstaan van het gesprek dat volgde). Maar of er echt dingen zijn waar ik spijt van heb kan ik eigenlijk niet zeggen. Maar ach, ik heb ook nog heel wat jaartjes te gaan om spijt te creeren (ervan uitgaande dat ik mezelf niet zojuist gejinxed heb met deze zin en zodra ik nog een stap verzet ten aarde stort, of ten laminaat in dit geval). En misschien kun je het beter zo zien: als je nergens spijt van hebt, heb je het ook nooit geprobeerd. Spijt is niet noodzakelijkerwijs slecht. Het maakt ons ook tot wie wij zijn. Spijt is de poging die net niet helemaal lukte. Voor zover de wijsheden van vandaag. Morgen is er weer een nieuwe lading.

 9. Ik heb vooral wat betreft opleidingen spijt dat ik het niet anders aan heb gepakt.
  Ik kan nu even niks bedenken waarvan ik spijt heb dat ik het niet heb gedaan.

 10. Hallo Laura,
  Heerlijk om je blog te lezen, alles is vaan zo herkenbaar!
  Ik heb er spijt van dat ik nee school in sittard ben gegaan ipv in heerlen, want daar had ik wel de mogelijkheid gehad om stage te lopen in het buitenland… :(

  (dan nog even een andere vraag; je hebt rechts op je blog je latest tweets staan, hoe doe je dit?!)

 11. Goed stukje :).

  Ik heb gelukkig niet gauw spijt van dingen die ik niet gedaan heb. Als ik iets echt graag wil dan kan ik er meestal wel voor zorgen dat ik ze ook doe. Ik zou wel willen dat ik soms wat beter mn best deed en dingen niet tot het laatste moment liet liggen.

 12. Hmmm, in het algemeen heb ik niet echt spijt van iets. Wel van kleine dingetjes; dat ik niet eerder sorry heb gezegd tegen bepaalde mensen, dat ik energie in vriendschappen heb gestoken die bij nader inzien onmogelijk waren, etc.

 13. Ik heb nog geen spijt van dingen die ik niet heb gedaan, thank god. Want hoewel ik wel een aantal dingen kan noemen, hebben deze dingen zich toch zo uitgepakt dat ik er blij mee ben dat het zo gelopen is. :)

 14. Ik vind het jammer dat ik zo laat met fotografie ben begonnen. Amper twee jaar geleden. En soms moet ik mijn eigen gevoel volgen, in plaats van naar de andere mensen te luisteren die mij dan van gedachten doen veranderen.

 15. En waar heb jij spijt van??
  Ik had bijna spijt gehad dat ik geen ltw zou gaan doen en toen ik me bedacht dat ik er spijt van zou krijgen, heb ik besloten om het te doen!
  Verder niet echt spijt van dingen, natuurlijk zijn er ook bij mij dingen die je misschien beter anders had kunnen doen, maar ik probeer kansen zoveel mogelijk te grijpen als ze er zijn.

  1. Gelukkig maar dat je ltw bent gaan doen, anders had ik je nooit ontmoet!

   En ehm tja, lastig. Ik geloof niet dat ik spijt heb van heel veel dingen, misschien was het handiger geweest om tto te gaan doen in plaats van gymnasium, maar dan had ik weer zoveel andere dingen niet kunnen doen en mensen niet ontmoet, dus zo heel erg is dat ook weer niet!

 16. Ik heb spijt dat ik mijn schooltijd heb verpest. Ik ben op VWO begonnen en zelfs mijn VBO niet afgemaakt. Omdat ik geen ‘zin’ had. Puberaal gedrag. Stom. En nu spijt.

 17. Dat weet ik meteen: vorig jaar was ik in Amerika, in de Macy’s en ik zag zo’n super mooie zeemans-tas maar hij kostte 15 euro of zoiets en dat vond ik te veel, dus toen heb ik hem niet gekocht, maar nu heb ik natuurlijk spijt :(.
  x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.