Beugelbekkie

Bron

Vroeger keek ik graag naar Beugelbekkie (kennen jullie dat?). Stiekem vond ik zo’n beugel wel cool. Hoe onwetend was ik? Nou, ik heb het geweten hoor, hoe het is om een beugel te hebben.

Bij mij ging het zoals iedereen: de tandarts verwijst je door naar de orthodontist en voor je het weet, ben je overgeleverd aan de duivel (enigszins overdreven, maar er zit een kern van waarheid in). De Duivel, in de volksmond de ortho genoemd, is dol op jouw gebit. Correctie: dol op het werk wat nodig is voor jouw gebit. Hij prikt, hij duwt en stopt allemaal metaal in je mond. Dit metaal zorgt er bovendien voor dat je geen cola en kleverige dingen zoals toffee’s meer mag (niet dat je dat daarvoor zo vaak dronk en at, maar nu het opeens niet meer mag, wil je het wel heel graag).

Nee wacht, ik loop te ver vooruit. Voordat je zo’n ding (het schijnt een beugel  te heten) in je mond gedouwd krijgt, moet je eerst happen. Helaas is dit niet zo leuk als koekhappen. Sterker nog: het is heel vervelend. In eerste instantie lijkt dat roze spul je nog wel leuk en gezellig. Totdat ze het met veel geweld in je mond duwen. Je krijgt bijna geen lucht (het is maar goed dat je niet verkouden bent) en bovendien moet dat vieze goedje nog een paar minuten daar blijven. Maar dan komt het ergste pas: het eruit halen. Ze trekken zo hard als ze kunnen (oh nee, ze trekken mijn tanden mee!) en dan is het uit je mond. Of nou ja. De helft zit nog in restjes aan je tanden, maar dat vergeten we even voor het gemak.

Ik ben een expert op dit gebied. Vanaf groep zeven tot de zesde (reken maar uit hoeveel jaar dat is) heb ik meerdere beugels gehad (ja, ook die vreselijke buitenboordbeugel!). Tel daar ook nog drie bezoekjes bij de kaakchirurg op en dan kun je wel begrijpen waarom ik zo van de ortho houd.

Maar gelukkig heeft dit allemaal een doel. En nu ik al anderhalf jaar beugelloos de wereld door ga, ben de orthodontist – ondanks al het gedoe en soms de pijn – toch dankbaar.

42 Responses to “Beugelbekkie”

 1. Blij dat ik nooit een beugel heb gehoeven.
  Hier noemen we ‘de ortho’ ‘de beugel’, afgekort van ‘de beugeltandarts’.

  Ik dacht vrij recent nog aan Beugelbekkie, het programma. Grappig dat je er nu een blog over schrijft. Ik geloof niet in toeval.

 2. Dat hap ding was echt vreselijk!!!
  Het erge was zelfs dat het 2 keer gedaan moest worden.
  1 keer aan het begin en 1 keer aan het einde.
  Ik wist nog dat ik bij de 2de keer dag: Ooow god nu staan me tanden recht maar gaan ze het eruit trekken met dit ding zodat ik alles opnieuw moet doen!!!!

  Waar ik ook een trauma aan over heb gehouden is dat wangen spreid ding :P
  Mijn lippen voelde elke keer na afloop uitgerekt als ze dat ding hadden gebruikt xP
  Oooow nu snap ik het! Zo komen we aan onze grote mond =D
  Leraren kunnen het ons nu niet meer kwalijk nemen xP

  Super leuk stukje =D

  • Dankjewel :D

   En volgens mij dacht ik dat ook ja, dat ze mijn tanden scheef zouden trekken :P En dat wangenspreidding was inderdaad echt vervelend! Maar vooral in combinatie met de watjes.

 3. Toevallig dat je hier overschrijft, ik ben vandaag naar de film Super 8 geweest, en daarin zit een jongen met een beugel. Spoiler alert!!! Aan het einde van die film komen de hoofdrolspelers met iets in aanraking wat allerlei metalen voorwerpen naar zich toe trekt als een magneet, ik had verwacht dat de beugel van die jongen ook van zijn tanden zou worden getrokken, maar dat gebeurde dan weer net niet, toch zonde anders had je echt een griezel element gehad waar de halve zaal zich in had herkend. Op je foto te zien heb jij iig nu een hele mooie mond met tanden Laura

 4. hihi ik kreeg mn beugel in groep 5, en toen was ik dus nog ECHT cool, want eerste van de klas en vet jong enzo ;)
  gelukkig was ie er in groep 7 uit en hoorde ik op de middelbare school alleen maar: ohhh jij hebt echt mooie tanden! uhuhh ;)

 5. ja, beugelbekkie <3 <3 <3
  ik heb zelfs beugelbekkie dvd's :D

 6. Ik wilde óók een beugel, ik vond het ook altijd wel cool. Helaas, heb ik er nooit een gemogen, jammer!

 7. Vorig jaar riep mijn tandarts dat ik er een moest. Netjes mezelf op de lijst gezet, maar toen ik een brief kreeg om een afspraak te maken ben ik afgehaakt. Ik had een maand of twee ervoor twee kiezen laten trekken en ik was wel klaar met het gehannes in mijn mond.

  Misschien doe ik het ooit nog wel. Maar heb er nu geen zin in :)

 8. Zo herkenbaar! Ik heb mazzel gehad, moest eigenlijk een half jaar een blokbeugel – waar slikken echt hel was – wat 3 maanden werd en de twee jaar durende plaatjesbeugel waren er na een jaar bij mij uit. Helaas gaat er wel eens een draadje aan de achterkant los en moet ik mezelf toch weer naar de ortho begeven…

 9. Ik hield van Beugelbekkie! Jammer dat het niet meer op tv is. Het happen vond ik ook het ergste, vooral het geweld wat die mensen gebruikten ö

 10. Haha, ik keek dat vroeger ook altijd. Ik vond het toen altijd sneu voor dat meisje. Nog steeds, ik heb nu ook al 3 verschillende beugels gehad in 2 jaar tijd, waaronder ook de buitenboordbeugel. Ik kan me het happen niet eens meer herinneren, waarschijnlijk heb ik het uit mijn geheugen verbannen ;)

 11. Gelukkig heb ik ook nooit een beugel gemoeten. Ik heb echt zo’n geluk, want mijn twee zussen en mijn broer hebben het allemaal ook moeten dragen… Ik zou het echt niet willen… en ik vind Beugelbekkie erg leuk, of ja vond ^^.
  x

 12. Aaaah, hier nog iemand die zo lang beugels heeft moeten dragen :o het begon in het vierde leerjaar (dat is 10 jaar, ik weet niet hoe het Nederlandse schoolsysteem werkt :-) ) met een beugel om mijn verhemelte breder te maken – pas als dat spellement eruit was kon ik trouwens de ‘r’ fatsoenlijk uitspreken.
  In het eerste middelbaar moest ik een kleine ingreep ondergaan omdat mijn hoektanden besloten hadden om ergens helemaal vanboven in mijn mond uit te komen in plaats van netjes in dat gaatje dat die melkhoektandjes netjes hadden vrijgelaten.
  Dan nog een tand trekken en vervolgens ‘blokjes’ voor een jaar of drie à vier. Blokjes eindelijk ervan, maar twee jaar later zegt de tandarts plots dat er een geweldige druk op mijn tanden staat en ze wel eens weer scheef zouden kunnen groeien…
  Gevolg: weer een tand trekken en opnieuw een beugel – ik liep dus met een beugel in het eerste jaar aan de universiteit en ja dat vond ik vreselijk!
  Nu ben ik er hopelijk helemaal vanaf (hoewel ik de laatste twee weken een spleetje ontdekt heb tussen mijn voortanden :o man man, wat een beweeglijke tanden heb ik toch!)
  Mijn tandarts is in elk geval trots: ooit noemde hij me “zijn meesterwerk” – jeeeeej!

  • Die beugel om je verhemelte breder te maken, was dat dan ook dat één van je ouders met een soort van sleuteltje het elke keer strakker moest draaien? Dat had ik in ieder geval en het was echt een ramp, want mijn moeder durfde het niet, omdat ze bang was dat het pijn deed :P

   • ja dat was zo-ene :-)
    haha, wij hebben er ook slechte herinneringen aan – eerst was die beugel ingeplakt, maar na een tijdje mocht hij gewoon los zitten (zodat je hem uit kon halen om te eten), met als gevolg dat de mijne in zee viel en die van mijn zus achterbleef op restaurant.
    Wonderbaarlijk genoeg zijn ze allebei weer opgedoken! (die van mijn zus ondertussen uit de vuilbak XD ). Gelukkig eigelijk, want dat zijn kostelijke dingen en nu moesten we enkel maar een grondige reinigingsbeurt betalen :p

 13. Uuugh, happen! Thanks for the reminder, bah.

  Vroeger wilde ik ook heeel graag een beugel, en een bril, en een gebroken been. Ja echt. Dat heb je als middelste kind, dan wil je alles wat maar enigszins opvallend en apart is. Heb de eerste twee inmiddels al gehad, en de derde gelukkig nog niet (afkloppen!).

  Ik had gewoon de standaard buitenboordbeugel en daarna slotjes, Duurde uiteindelijk maar twee jaar ofzo, maar mn ouders hebben nog altijd het idee dat mijn orthodontist ergens in een of andere Zuid-Europese haven een ENORM jacht heeft liggen die de Marjette 1 heet. Volledig gefinancierd door mijn tanden… mijn ouders zijn nogal dramaqueens :p

 14. the poor thing … dit is niet zo herkenbaar voor mij … als ik mijn tanden op elkaar doe dan staan de precies zoals het hoort

 15. Ik keek beugelbekkie ook altijd *zingt het deuntje in haar hoofd*
  Zelf heb ik nooit een beugel gehad..

 16. Beugelbekkie!! :-D
  Ik heb ook alle beugels gehad. Ik droom nog heel vaak dat ik mijn buitenboordbeugel in moet doen. Heel raar..

 17. Toen ik moest happen, werd ik een beetje histerisch. Ik herken me wel in je verhaal! Ik kreeg het ontzettend benauwd en was echt bang dat ik geen adem meer kreeg. En toen zat het er ook nog iets te lang in, waardoor het er met veel geweld uit moest. Bij mij was het hapspul blauw trouwens, yuk.

 18. Beugelbekkie is leuk!
  Een beugel, en alles wat daarbij komt kijken [aaaaaah happen!], verschrikkelijk! Ik kan er helaas ook over mee praten.

 19. Tuurlijk ken ik beugelbekkie :D! Ik hoef gelukkig geen beugel (aagh geen toffee O.o??)

 20. O God!
  Niet heel geruststellend als je net een afspraak bij de ortho hebt gemaakt :$.
  Ik mag in September…..
  Heb er nou al geen zin meer in..

 21. Haha, Beugelbekkie was leuk! Ik heb nooit een beugel gehad, waarschijnlijk omdat ik voor twee neptanden heb. Ik ben wel van plan om te vragen aan de tandarts wat er aan van die twee scheve tanden gedaan kan worden, maar ik heb er steeds het lef niet voor. En na deze blog… nog iets minder :P

 22. Ik keek Beugelbekkie echt altijd! Stiekem ben ik wel benieuwd hoe het is om een beugel te dragen, maar toch ben ik blij dat ik er geen hoef :)

 23. Mijn beugeltijd schoot gelukkig wel op, alles ging wat sneller als verwacht. Maar dat kwam omdat het grootste probleem een kleine voortand was die dwars in mijn mond stond dus dat viel mee… ja die ortho verzon dan nog dat mijn kiezen wat gedraaid moesten enzo, maar dat was het punt niet.
  Inmiddels draag ik alleen nog een keer of 2 per week ’s nachts mijn plaatje, om te zorgen dat ik niet over een aantal jaar opnieuw hoef te beginnen.

 24. Woow, dat is wel erg lang! En eerlijk gezegd vond ik het happen altijd wel meevallen.

 25. Ik heb alleen een beugel gehad die je eruit kon halen, die hielp voor de bovenste kaak goed te zetten of de onderste omdat de bovenste te ver naar voren uitstak in vergelijking met de onderste. Daarna heb ik geen beugel meer gehad.

 26. Ik had er ook eentje, zo’n fijne beugel, die mijn lieve ortho elke maand een stukje strakker zette. De eerste dan kon ik er bijna niet van eten. Gelukkig ben ik nu al een aantal jaren dat tijdperk voorbij.

 27. Bah, beugels. Ik heb ook de hele rambam gehad, van blokbeugel tot plaatje tot slotjes tot bezoeken aan de kaakchirurg om een tand uit mijn gehemelte langzaam met een draad de rij in te trekken. Ik kan je vertellen: NIET, ik herhaal, NIET fijn! Gelukkig is het helemaal goed gekomen en heb ik nu ook een keurige rij tanden in mn mond :)

 28. Beugelbekkie… Nee, nooit van gehoord.
  De tandarts dreigde ongeveer 5 jaar dat ik een beugel zou moeten, en toen ik er de laatste naar vroeg zei die dat dat echt niet hoefde en dat mijn tanden wel recht stonden, maar als ik het echt heel graag wou… Niet dus. Die rage sla ik met plezier over.

 29. Haha beugelbekkie was m’n favoriete programma toen ik 12/13 jaar was. Helaas heb ik van groep 7/8 tot de 2de (geloof ik) een beugel gehad, wel minder lang dan jou!! ben er nu wel blij mee! helaas gaven ze me geen ijzer dingetje achter m’n tanden en staat het soms nog niet hoe ik het wil, maar ze vinden het niet nodig bij me…! haha.

 30. Mijn zus en ik zijn er nog steeds dol op! En ook leuk geblogt (:

 31. weeeeeeeeeeej, volgens mij heeft het ongeluk gebracht door op deze post te reageren :'(
  gisteren naar de tandarts geweest: hij wil nog een metalen ding in mijn mond steken, om me juist te leren slikken… * snif snif *

 32. beugelbekkie is zo’n leuk programma haha ik keek het vroeger ook altijd

 33. Ik herken het, ja… ik zit nu zo’n 2,5 jaar met een slotjesbeugel en hiervoor heb ik nog een blokbeugel gehad voor ’s nachts. Ik hoop maar dat mijn beugel er binnenkort uit mag en dat ik er niet nog eentje na hoef…

  Oh ja, en ik vond Beugelbekkie vroeger inderdaad ook erg leuk ;D

 34. Beugelbekkie heb ik heeel vaak gekeken!

  Vroeger tekende ik mezelf altijd met blokjesbeugel want ik vond beugels heel erg cool. Helaas moest ik eerst twee jaar overdag en ’s nachts met buitenboordbeugel rondlopen voordat ik zo’n ‘coole’ blokjesbeugel kreeg… *snif*

 35. Trackbacks

Leave a Reply