Terug van de hel

Zoals iedereen moest ook ik er in de zesde aan geloven: mijn profielwerkstuk (pws). Ik wist bijna meteen dat ik het voor het vak geschiedenis wilde doen (ik was toen nog in de fase dat ik geschiedenis wilde studeren, daarna werd het godsdienstwetenschappen en nu is het dus literatuurwetenschap geworden, ben blij dat ik die keuze heb gemaakt!). En op een dag, toen ik in bed lag, kwam daar het idee voor mijn pws: er is wel veel bekend over het leven van joodse gevangenen in concentratiekampen, maar wat wist ik zelf eigenlijk van hun leven erna? Niet veel. Dus besloot ik om dat te onderzoeken.

Mijn stelling was: hoe pakten de joodse, Nederlandse overlevenden hun leven weer op na hun terugkeer uit de concentratiekampen?
Deelvragen: – Werd het jodendom nog net zo beleden als voor de Tweede Wereldoorlog?
– Hoe reageerde de omgeving op de verhalen van de overlevenden?
– Waarom emigreerden sommige overlevenden, naar waar emigreerden ze en was er een verschil tussen ouderen en jongeren?
– Welke psychische gevolgen hadden de kampervaringen en hoe werden en worden die gebeurtenissen verwerkt?
– Hoe hielpen de overheid en andere organisaties de joodse overlevenden bij de terugkeer uit de concentratiekampen?

Ik vond het heel erg interessant om hieraan te werken en ik ben ook veel te weten gekomen. Nadat ik mijn cijfer had gekregen (een 9,5 en op je diploma wordt dat natuurlijk afgerond, dus daar staat een 10!), besloot ik om mee te doen aan een wedstrijd voor het beste profielwerkstuk  van de KNAW. Helaas ben ik er te laat mee begonnen (ik moest mijn pws daarvoor uitbreiden), maar hierdoor heb ik wel iets interessants gedaan: ik heb twee overlevenden geïnterviewd. Voor het eerste interview was ik héél zenuwachtig, maar gelukkig ging het goed. Het heeft ervoor gezorgd dat ik me nog meer kon inleven in het onderwerp.

Ik denk dat ik er meer tijd in heb gestoken dan de gemiddelde vwo’er, maar dat was het me wel waard. Nogmaals: ik vond het enorm interessant om dit te onderzoeken en ik heb er veel van geleerd.
Mocht iemand overigens geïnteresseerd zijn, dan kun je mailen en stuur ik het naar je op.

Wat was het onderwerp van jouw profielwerkstuk?

40 gedachtes over “Terug van de hel”

 1. Wow, dat is inderdaad een interessant onderwerp! Ik zou het wel willen lezen ja.. Kan me goed voorstellen dat je erg gespannen was voor die interviews, je gaat toch terug naar een hele moeilijke periode met zulke mensen.. Heftig allemaal. Als je hem wilt mailen, graag! :)
  En trouwens, die 10 is echt top! Ik heb het op de havo niet zo ver geschopt dat ik tot een profielwerkstuk gekomen ben, zou ook echt niet weten waarover ik het had willen doen..

 2. Mijn PWS ging heel simpel over het album ‘The Wall’ van Pink Floyd (vak: Kunst).
  Hoofdvraag: “Waarom is het album ‘The Wall’ van Pink Floyd nog steeds zo actueel?”.
  Het bleek namelijk nog steeds actueel te zijn omdat Roger Water (bassist, zanger en tekstschrijver van Pink Floyd) opnieuw ging touren met dat album.
  Ik kreeg er een 9.4 voor.

  Jouw PWS klinkt heel interessant! Heel mooi onderwerp.
  Normaal gesproken heb ik niets met WO II, maar ik ben inderdaad wel benieuwd naar de overlevende joden na de oorlog. Heb er nog nooit eerder aan gedacht, overigens.
  Weet je misschien even snel om hoeveel overlevende, Nederlandse joden het ging?

  1. Nee, dat weet ik eigenlijk niet.

   En betekent dit nou dat je het wel of niet wil lezen? :P Jouw pws klinkt trouwens ook interessant :)

 3. Echt heel interessant. Ik zou het wel willen lezen, ben best geïnteresseerd in WO II. Ik had op het VMBO theoretische leerweg een sectorwerkstuk en hield dat over de zorgboerderij in de maatschappij, waarom het goed was voor de maatschappij en dat soort dingen. Ze gaven bij ons alleen maar onvoldoende/voldoende/goed en ik had een goed.

 4. Klinkt goed! Mijn PWS ging over de (ontwikkeling van de) Engelse taal in Australië, maar dit onderwerp had ik ook gedaan kunnen hebben! Te meer omdat ik al sinds de basisschool zowat alles gelezen heb dat met de Tweede Wereldoorlog -en Jodenvervolging speciaal- gelezen heb!

 5. wow wat gaaf zeg! ik ben wel geïnteresseerd erin (voor in het interview eigenlijk ;))

  Mijn PWS ging over bellenblazen, voor…natuurkunde/scheikunde (zoiets) :) hoe je de beste bellen kon blazen en hoe dat kwam haha. Veel proefjes doen enzo ;)

 6. Wat een interessant onderwerp! Heb pas “Haar naam is Sarah” gelezen, dus ben heel benieuwd naar jouw pws. Mijne ging over de geschiedenis van Egypte, in de vorm van een reisgids. Reis door de tijd in Egypte. Niet heel bijzonder. Maar ach.

 7. wow super gaaf! Lijkt me inderdaad ook eng om die mensen te interviewen, wat heb je ze in godsnaam gevraagd? Die interviews zou ik best wel eens lezen! Ik heb ook mee gedaan aan zo’n pws wedstrijd, van de OMO. we werden niet uitgekozen(wij moesten pws altijd met z’n tweeen maken) maar kregen wel een complimentje en een bioscoopbon (ook leuk). de pws prijs van de school zelf hebben we wel gewonnen (jeeej! 50 euroooo) tot grote verbazing van ons, we wisten niet eens dat die prijs bestond.

  1. Anne, even een vraagje: heb jij mijn mailtje niet gehad? Ik kan niet reageren op je blog en ik had gemaild of en hoe je dat kon veranderen, maar niks teruggekregen :(

 8. Klinkt echt heel interessant en echt alsof je er een mooi stuk van hebt gemaakt! Mijn grad paper ging over muziek, ik kan me niet meer precies herinneren waar het precies over ging, maar gewoon allerlei stijlen muziek en de geschiedenis en het ontstaan ervan.

 9. Ik heb echt het mooiste PWS in de geschiedenis geschreven (het ging over de roman in de Oudheid, voor grieks/latijn. We hebben een – nog onvertaalde – roman helemaal vertaald en geanalyseerd). Maar helaas leefde ik in de tijd dat je alleen nog maar een Onvoldoende/Voldoende/Goed kreeg voor het PWS, echt belachelijk. Iedereen die het in een keer had gehaald kreeg een ‘goed’, en alleen de mensen die het hadden herkanst na een onvoldoende eindigden met een ‘voldoende’. DUs uiteindelijk had zo’n 99,999% van mijn jaar een goed voor z’n pws.

  Maar mijn docent was echt extreem onder de indruk van ons hele verhaal, en hij zei dat als hij cijfers mocht geven dat hij dan minstens een 10 had willen geven (hihi). En we hebben nog een lezing gegeven voor een latijn-boekenclubje en eentje op de uni, voor studenten klassieke talen. Dus stiekem was ons pws nogal briljant :p

 10. Superinteressant onderwerp zeg, en wauw, wat een goed cijfer heb je ervoor! Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd, wil je ‘m naar me mailen? :) Heel gaaf ook dat je twee overlevenden hebt geïnterviewd.

  Waar mijn pws over ging weet ik niet eens meer precies, omg :P Iets met een bepaalde stroming in de literatuur (naturalisme)… Volgens mij heb het Franse en het Nederlandse naturalisme met elkaar vergeleken. Was uiteindelijk niet heeeul erg interessant en heb ook niet een bijzonder cijfer gekregen. Wel een voldoende, gelukkig!

 11. Heel veel mensen wisten niet waar ze gebleven waren
  De Joodse buren, de sieradenmaker
  Enkelen kwamen na de oorlog terug
  Berooid en slechts een koffer
  Vol verhalen, maar deze werden niet verteld
  Weinigen zouden het later geloven
  Welk een gruwel!
  Helaas kwam het later
  In Het Niuwe Land
  Ook niet goed
  Het land met elkaar delen
  Is en blijft moeilijk
  Vreemd dat de Israëliers
  Er nu zelf zo’n puinhoop van maken

  Mooi onderwerp hoor! heb je “Haar naam was Sarah “gelezen?
  Beter dan Anne Frank vind ik.

  1. Ik vind dat je dat niet met elkaar mag vergelijken, Ivar. Ik heb beiden gelezen. Haar naam was Sarah is fictie en het dagboek van Anne Frank non-fictie. Dus het is niet beter of slechter, omdat je het niet met elkaar kunt vergelijken.

   Maar ik vind dat je een mooi gedicht hebt geschreven :)

   1. In Anne’s dagboek lees ik weinig spanning
    Het is een opgroeiend meisje dat ontwikkeld
    Weinig nood en helaas weinig over de periode concentratiekamp

    Achter mijn gedicht schuilt enorm veel. Snap niet dat Israel dit alles zomaar kan en mag. Moet je de mening horen over de Palestijenn!
    Dit geldt overigens ook voor Spanje en de basken bijv.

 12. Mijn profielwerkstuk was een ramp. Mijn beste vriendin had halverwege het pws besloten om mij te gaan haten en daarna te gaan klagen bij onze begeleider dat ik niets had gedaan en dat zij alles zelf had moeten doen. Resultaat? Zij had een 9, ik een 5. Terwijl ik dus bijna alles gedaan had. Maarja, ik had geen les van onze begeleider en iedereen trok die ‘vriendin’ altijd al voor omdat iedereen haar zielig vond vanwege haar thuissituatie. Ik moest beslist mijn cijferlijst ondertekenen omdat ik anders geen examen mocht doen, maar ik was het er niet mee eens dat ik dat cijfer kreeg.

 13. Heel veel succes!
  Ik had ook geschiedenis met als onderwerp: de verschillen tussen het katholicisme en het protestantisme. Saai! Maar die gene waar ik mee samen werkte was daar goed in. Yaay!

 14. Wat een interessant onderwerp! Ik zou hem heel graag willen lezen, ook omdat ik zo even kan zien hoe zo’n PWS eruit moet komen te zien. Volgend jaar moet ik er toch ook aan gaan geloven…

 15. Dat is echt een mooi onderwerp. Het lijkt me trouwens best wel heftig om twee overlevenden te interviewen. Mijn profielwerkstuk gaat over hoe de veranderingen en gebeurtenissen in de jaren zestig invloed hadden op de muziek en andersom. Het klinkt heel vaag maar het is echt leuk om te doen. En een goed excuus om allerlei liedjes te luisteren tijdens de les :p

 16. Klinkt erg gaaf en ik ben wel benieuwd wat je erover hebt geschreven.. Voor mij ook opeens heel actueel gezien ik net terugkom van een citytrip Berlijn. Ik heb samen met een vriendin mijn profielwerkstuk destijds geschreven over Complottheorieën – De dood van Marilyn Monroe. Ook ontzettend veel tijd ingestoken en er een 9,0 voor gekregen. Gelukkig hebben we er met erg veel plezier aan gewerkt! Bij ons kwam het cijfer alleen niet op het diploma te staan :(

 17. In België kennen we naast het gebruik van ‘hun’ als onderwerp ook geen pws-projecten (wel gelijkaardige projecten), dus ik wil wel eens weten hoe dat eruit ziet! Zeer interessant thema dat je gekozen hebt! Ik heb ooit het concentratiekamp Sachsenhausen nabij Berlijn bezocht en dat was bijzonder aangrijpend.

 18. Interessant onderwerp. WOII is normaal zo’n standaard onderwerp bij geschiedenis, maar dit is juist iets wat niet vaak gedaan wordt denk ik zo. Ik heb zelf ook mijn pws gedaan bij geschiedenis over Che Guevara. Mijn hoofdvraag was of hij een held of een moordenaar is, aangezien er zoveel verschillende meningen zijn over hem.. het ging dus meer om zelf een mening vormen over hem.

 19. Jaaa Laura ik wil je PWS lezen! *GS-junkie*
  Ik heb geen PWS hoeven doen. Bij ons op school waren er 3 alternatieven voor PWS, waaronder het schooltheater organiseren en een verslag daar over schrijven, dus dat heb ik gedaan.

 20. Beste Laura,
  Het is inmiddels al een enorme tijd later maar zou je aan mij je pws willen sturen?
  Ik ben enorm geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog en helemaal in je interviews met overlevenden. Ik ben een tijdje geleden naar een concentratie kamp geweest en toen ik daar rond liep heb ik me zo afgevraagd hoe ze het er zelf hebben ervaren. En naar hun levens later en nu.
  Ik hoop erg dat je het nog kan sturen:)
  Groetjes

 21. Hoihoi,

  Een vriend en ik houden ons profielwerkstuk over een onderwerp wat met Joden in de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. We zoeken dus allemaal bronnen die ons aan een goed cijfer kunnen helpen. Is het mogelijk om jou profielwerkstuk te kunnen lezen? Alle beetjes helpen!

  Groetjes ,

  Monique

  1. Hoi Monique, ik weet niet of mijn profielwerkstuk als een goede bron beschouwd kan worden, maar de bronnen die ik heb gebruikt in ieder geval. Maar is goed, mail me maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.