Kedeng kedeng oe oe

Vorig jaar moest ik voor het vak  Realisme & Symbolisme het boek ‘La Bête Humaine’ (het dierlijke in de mens) van Emile Zola lezen. Hoewel het boek niet helemaal klopt (het is onderdeel van een serie en er komen iets teveel moorden in voor dan geloofwaardig is), vond ik het toch een goed boek. Het behoort tot het realisme (één van mijn favoriete stromingen) en wat ik vooral goed vond: de beschrijvingen van de trein.

Eigenlijk wordt de trein in dit boek op twee manieren beschreven.
1. Als een vrouw.
De machinist beschouwt de trein als een vrouw vol passie en lust. Hij kijkt op een liefdevolle manier naar haar.
2. Als een monster.
De trein blaast stoom (het speelt zich af in de negentiende eeuw), maakt vreselijke geluiden, rijdt aan één stuk door zonder rekening te houden met wat op zijn pad komt.

Vooral de laatste beschrijving vind ik er goed bij passen. Soms ga ik op het station zitten, omdat het nog een kwartier duurt voordat mijn trein komt en als vanzelfsprekend hoor ik dan de treinen (nee, dat meen je niet!). De treinen razen voorbij, het lijkt alsof het gebouw instort en het maakt zo’n hard geluid dat je er even verdwaasd van raakt. Een monster, enger dan de monsters onder mijn bed.

Maar gelukkig is de trein niet alleen een monster, maar bovenal een vriendelijk voertuig die me (bijna) overal brengt waar ik naar toe wil. Ik ben dan ook erg blij met hem (of zal ik haar zeggen?).
Behalve als er vertraging is.

Welk beeld heb jij van de trein?

31 gedachtes over “Kedeng kedeng oe oe”

 1. Hmmm, dat beeldt matcht niet echt met het beeld wat ik heb geleerd van het Realisme.
  We hebben het toch over de 19e eeuwse kunststroming?

  Dat ging toch vooral om de arbeid en het prijzen van de arbeider?
  Het prijzen van de machinerie doet me meer denken aan het Futurisme van begin 20e eeuw.

  1. Literatuurstroming, niet kunst heb ik het over. En La Bete Humaine was een realistisch boek, waarin de machinist op deze manier naar de trein keek.

  2. Even mezelf verbeteren/uitbreiden: ik snap wel wat je bedoelt, maar het is niet alleen maar verheerlijking, het is ambigu. Aan de ene kant wordt de trein als een vrouw gezien (maar dat is vanuit het perspectief van de machinist), aan de andere kant als een monster (meestal door de mensen die er gebruik van maken).
   De trein was in de 19e eeuw natuurlijk nog heel ongebruikelijk en zag er ook gevaarlijk uit (omdat het onbekend was).

   Maar je hebt gelijk, in het futurisme werd machinerie geprezen, maar dit is toch echt een realistisch boek, geschreven in de 19e eeuw.

 2. Volgens de NS reden dit jaar meer treinen volgens het oorspronkelijke schema dan ooit tevoren. Alhoewel ik maar een paar maanden in Nederland was, heb ik dat niet echt gemerkt. Jullie wel?

 3. Een noodzakelijk iets als ik ergens midden in de stad moet zijn en de trein het beste vervoersmiddel is om daar te komen, maar wat ik liever niet doe. Ellendig duur geval.

  He, gezellig, zo op de vrijdagochtend ;)

 4. Ik vind het ideaal dat ik een gratis ov heb en ik dus bijna overal gratis kan komen. Maar het duurt allemaal zo lang om er uiteindelijk te komen. Dus echt blij wordt ik er nooit van.

 5. Gister moest ik helemaal omrijden via Gouda om naar Rdam te komen, omdat er iemand voor de trein was gesprongen bij Delft. Eerder deze week was er ook iemand voor de trein gesprongen bij Rdam Lombardijen. Ik begin er een beetje depri van te raken :S

 6. En toen zat ik met een heel vervelend nummer in m’n hoofd ;)

  Ik vind het fijn om met de trein te reizen, gewoon lekker zitten, muziekje, boekje, heerlijk. Maar ik vind ook dat die dingen een herrie maken, dat vind ik inderdaad ook minder.

 7. Hihi, tot een hele tijd geleden dacht ik dat ze in dat liedje ‘ring ring’ zongen, wat wel compleeeeeet niet logisch is, maar kom.
  De treinen in België zijn overigens rampzalig, ik neem twee keer per week de trein om naar mijn studentenstad te gaan en van de acht keer dit jaar was er geen enkele trein op tijd…
  Onlangs nam ik nam overigens een keer de trein in Nederland en dat was werkelijk fantastisch voor mij :p ’t was een heel moderne trein met 3 aparte stoelen naast elkaar in plaats van zo’n brede bank en blijkbaar is er bij jullie ook zo’n soort elektronische kaart die je kunt gebruiken in bepaalde omstandigheden, geen idee hoe dat precies werkt…

 8. Ik zie de trein als een oase van rust… Nee, grapje. De trein komt soms inderdaad over als een monster, maar ik denk dat het dan wel een verkeerd begrepen monster is. Zo’n driekoppig monster dat in slaap valt wanneer je muziek speelt :)

 9. ik heb anders wel hele fijne tripjes met dat monster gemaakt. ik vind treinen fijn – in het buitenland dan. zodra ik op NL bodem sta krijg ik er een liefde-haat verhouding mee

 10. Ik zit nu, terwijl ik dit schrijf (hoera voor de wifi, haha), in de trein en zie het vooral als vervoersmiddel. En soms ook wel als vermaak, leuk om al die verschillende mensen te zien en verhalen op te vangen. Maar alleen als ik daar de tijd voor heb, niet bij vertraging enzo. Die heb ik vandaag ook al gehad en dan ben ik toch meer bezig met middelen bedenken om nog enigzins op tijd te kunnen komen en heb ik geen zin in dagjesmensen die nooit met de trein gaan en het allemaal (nog) maar wat leuk en spannend vinden.

 11. Ik vind het altijd leuk om in het buitenland met de trein te gaan. Hoe anders zijn ze overal! En dan natuurlijk de landschappen waar hij doorheen scheurt… Heerlijk

 12. Hmmm ik vind het heerlijk om met de trein te reizen! Als ik er in zit zie ik het natuurlijk ook als een fijn voertuig die me rustig overal naar toe brengt. Maar wanneer het langs schiet doet het me meer denken aan een snelle storm of iets wat er op lijkt

 13. Dit blogje vind ik goed geschreven. ;) Ik ken het wel van de treinen, ik zit soms ook een kwartier op het station te wachten en dan hoor ik ze ook voorbij gaan. Ik heb denk ik meer het beeld dat het een ontmoetingsplaats is voor mensen, of dat er veel mensen zijn die allemaal onderweg zijn en die allemaal wel ergens mee bezig zijn. Dus een plek waar toevallig allemaal mensen die verschillend zijn elkaar tegenkomen.

 14. De trein is erg handig, ik woon zeer dicht bij een station en zit graag op de trein. Maar zoals je zelf zegt: behalve wanneer er vertraging is. En dat is nu net een heel heikel punt in België: er is meer vertraging dan wat anders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.