All the lonely people, where do they all come from?

In het liedje Eleanor Rigby van de Beatles wordt het verhaal van twee eenzame mensen verteld. Allereerst Eleanor Rigby, die een weduwe is (?) (vanwege de zin: ‘picks up the rice in the church where her wedding has been’). En Father McKenzie, die een preek schrijft die niemand zal horen. Allebei eenzame mensen.

All the lonely people, where do they all come from? Eenzaamheid is iets wat vaak niet opgemerkt wordt. Dit klinkt misschien logisch: ‘Als je eenzaam bent, zie je niet veel mensen, dus kunnen ook niet veel mensen weten dat je eenzaam bent.’ Maar dat is het niet. Al heb je tachtigduizend vrienden en familie, dan nog kun je eenzaam zijn.

Met de definitie van mijn woordenboek (eenzaamheid v het alleenzijn) ben ik het dus niet eens. Al sta je in een ruimte met enorm veel mensen (die dan ook nog eens vriendelijk tegen je praten), dan nog kun je eenzaam zijn. En andersom (dit argument is waarschijnlijk niet geldig, want ik draai het antecedent en consequent om, voor de mensen die iets van filosofie en logica weten) ook: alleen zijn hoeft niet per se eenzaamheid tot gevolg hebben.

Het is een lastig gegeven (gegeven is niet het goede woord, maar ik kan het juiste woord momenteel niet bedenken), eenzaamheid. Want hoe kom je er in hemelsnaam ooit achter of iemand eenzaam is? Misschien is je buurvrouw het wel. Die ene aardige docent. Of een familielid. Het is niet bepaald iets waar veel over gepraat wordt in onze samenleving, misschien is het zelfs wel een taboe te noemen.

En wat is er tegen te doen? Meer contacten is niet altijd de oplossing. Misschien wel de verdieping van de contacten die je het hebt. Ik weet het eigenlijk niet. Weten jullie het?

Tags:

32 Comments to “All the lonely people, where do they all come from?”

 1. Ik denk dat eenzaamheid zo moeilijk te benoemen is omdat het voor iedereen weer wat anders kan inhouden …

 2. Ervaart niet iedereen een bepaalde vorm van eenzaamheid, alleen al omdat we individuele personen zijn?

 3. Je kan onmogelijk alle eenzaamheid onder één noemer vangen, het vergt vooral goede observatie van mensen om je heen. De meeste eenzamen zulllen er niet zelf over beginnen.

 4. Ik denk inderdaad ook dat het voor iedereen wat anders betekend en inhoud.

 5. Ik denk dat je iemand soms alleen maar even hoeft te laten weten dat hij/zij bestaat, ik bedoel, het zal niet bij iedereen werken..

 6. Op de manier dat jij het beschrijft, ben je niet eenzaam, maar voel je je eenzaam. En dan is het probleem van het woordenboek opgelost!

 7. Wat een fijne taalkundige, filosofische blog ^^
  Is het woord dat je zocht ‘kwestie’?

 8. Ik denk inderdaad dat eenzaamheid een taboe is, zeker omdat je er niet alleen voor hoeft te zijn. Ik weet wel dat er bepaalde nummers zijn waar eenzame mensen naartoe kunnen bellen en dat Humanitas vrijwilligers heeft die bij eenzame ouderen op bezoek gaan. Dat vind ik al een hele vooruitgang.

 9. Wat valt er tegen eenzaamheid te doen? Tja, ik ben geen helderziende helaas.

 10. Als je last van eenzaamheid hebt, is dat naar mijn idee iets waar je zelf voor op pad moet; de contacten zoeken die dat negatieve gevoel weghalen. Anderen kunnen dat denk ik moeilijk aan je zien. Zelf houd ik er bijvoorbeeld wel van om soms de ‘alleenheid’ op te zoeken.

 11. Ik ben het met je beschrijving over eenzaamheid eens. Maar eerlijk gezegd, ik heb geen idee hoe je zoiets op kunt lossen. Misschien de juiste persoon vinden om daar dingen mee te delen die je dwars zitten. Een kwestie van de goede vrienden? Geen idee eigenlijk.

 12. Ik denk dat iedereen op zijn eigen manier met eenzaamheid omgaat.

 13. Ik denk eigenlijk toch dat je er alleen zelf iets aan kan doen als je je eenzaam voelt. Als je omgeving niet weet dat jij je eenzaam voelt kunnen ze je namelijk ook niet helpen. Dus zal je je dan toch kwetsbaar moeten opstellen en het hen vertellen.
  Eenzaamheid door bijv. ziekte of ouderdom is natuurlijk een stuk lastiger om zelf iets aan te doen.

 14. Eenzaamheid is absoluut een taboe. Ik ontleende mijn geluk aan de hoeveelheid contacten die ik had, al waren die oppervlakkig en soms zelfs slecht voor me. Ik voel me altijd aangetrokken tot de zwakkeren in de samenleving, mensen die veel alleen zijn. Soms is daar een reden voor ben ik nu achter. Toch verdient iedereen fijne, diepgaande contacten. Die mis ik zelf ook enorm. Maar daar kan ik wat aan doen, dus dat probeer ik. Alles begint met eerlijkheid en durven staan voor wie je bent. Ook al zijn er mindere dingen in mijn leven, ook die horen bij mij. Als je maar probeert staan best veel mensen ook voor die kant open.

 15. Omdat eenzaamheid in jezelf zit, denk ik dat dit ook alleen met jezelf op te lossen is. Wanneer je je niet eenzaam voelt als je alleen bent en dus in balans met jezelf, dan zit je denk ik al goed. In groepen gaat het vaak meer om ‘aansluiting’ vinden, dan lijkt het me dat je de mensen opzoekt bij wie je wilt zijn… al heb je dat natuurlijk niet altijd in de hand omdat je soms in nieuwe situaties komt. maar als je op jezelf terug kunt vallen, sta je in mijn ogen sterk!

 16. Interessant stuk! Ik denk dat eenzaamheid voor iedereen een ander begrip is, omdat niemand hetzelfde is. Wat je er tegen kan doen? Voor mij helpt afspreken met mensen om wie ik geef en wie om mij geven zeker; even lekker je hart luchten en daarna over koetjes en kalfjes praten onder het genot van de nodige chocola :)

 17. Alleen zijn en eenzaamheid zijn inderdaad 2 verschillende dingen. Dat is wat veel mensen in verwarring brengt. Alleen zijn is letterlijk te nemen. Eenzaamheid is lastiger, want dat kun je vaak niet zien of merken aan iemand.

  Wat je tegen eenzaamheid kunt doen? Dat is ook lastig, want het zit in jezelf. Vaak is er iets in jezelf wat opgelost moet worden. Jezelf vragen stellen; waarom ben ik eenzaam? Onderzoeken en bewustwording. Eenzaamheid ervaar ik ook als verdriet hebben. Althans, ik heb veel eenzame momenten gekend, en dan voel ik me gewoon verdrietig en somber. Het is vaak ook in combinatie met je zelfbeeld. Zo zie ik het. Ik denk dat iemand sneller eenzaam is, als diegene niet zo blij is met zichzelf.

 18. Onbegrip
  Leidt vaak
  Tot een gevoel
  Van eenzaamheid
  Ook al krioelt het
  Om je heen
  Van mensen
  Wat is nu
  Een echt gesprek?
  Interesse is
  Van groot belang!

 19. Tjaa, je hebt ook mensen die zijn gewoon zo eenzaam dat ze de boodschappen bestellen op internet en niet de deur uitkomen. Echt zielig.

 20. Tja het is inderdaad moeilijk te benoemen maar ook om er wat aan te doen. Het is voor iedereen denk ik ook wel een beetje moeilijk te herkennen want je komt altijd wel met mensen in aanraking.. Dus waarom zou die persoon eenzaam zijn?

 21. Ook aardig om te weten is dat de band Rigby zijn naam heeft dankzij dit nummer van The Beatles!

 22. Eenzaamheid! Brrr! Maar af en toe eens alleen zijn best deugd doen!

 23. Inderdaad een interessant stukje. Ik denk er ook wel over na.

  Ik denk dat als je je eenzaam voelt, de contacten die je hebt niet bevredigen. Je kunt dan gezelschap opzoeken van mensen die meer met je gemeen hebben, of je bestaande contacten meer uitdiepen.
  Inderdaad, eenzaamheid is een taboe. Terwijl iedereen wel een of meerdere periode(s) in zijn of haar leven heeft waarin die eenzaam is.

  En ik denk ook dat social media een rol speelt in het eenzaam voelen. Zoveel mensen communiceren hiermee, is er nog wel ruimte voor écht contact?

 24. Eenzaamheid heeft geen eenvoudige oplossing. In ieder geval geen oplossing die voor iedereen werkt.

 25. Meer contacten is inderdaad meestal niet de oplossing. Al helpt het voor sommige mensen wel, maar dan meer als bezigheidstherapie zodat je geen tijd (meer) hebt om je eenzaam te voelen. Misschien voegt iets van verdieping inderdaad meer toe, echt een connectie met personen maken. Maar daar moet je jezelf dan ook wel voor open (durven te) stellen. En daarvoor moet je misschien eerst weer toegeven dat je eenzaam bent en dat vinden veel mensen dan weer lastig… Het blijft een moeilijke zaak. Maar ik ben het helemaal met je eens, eenzaamheid is absoluut niet gelijk aan alleen zijn!

 26. Voor mijn gevoel heeft eenzaamheid veel te maken met het zich verbonden of begrepen voelen. Je kunt compleet op jezelf zijn, teruggetrokken leven, niemand zien maar toch uiterst gelukkig zijn en je niet eenzaam voelen. Maar als niemand je begrijpt, niemand ziet waarmee je worstelt, of kortom niemand jou ziet staan, dan kun je eenzaam zijn temidden van een grote menigte.

 27. Ik weet hetook niet, maar je hebt wel gelijk. Eenzaamheid is niet alleen zijn, want je kunt inderdaad zoveel vrienden hebben en toch eenzaam zijn. En ik denk dat mensen niet snel gaan zeggen dat ze eenzaam zijn.

 28. Ik denk ook niet dat meer contacten persé de oplossing is, want het zit namelijk zo:
  – ik ben een 20 jarige student
  – heb een stap-groep
  – train een voetbalteam van jongens van mijn leeftijd
  – ben onlangs gaan fitnessen (omdat ik moet revalideren van 5 maanden ziekenhuis door ontstoken hersenvliezen/migrainale aanvallen)
  – heb een groep van schoolvrienden van middelbare school
  Kortom genoeg mensen in mijn omgeving en toch voel ik me meer dan eens in de week toch vrij eenzaam. Heb een goede band met mijn ouders kan daar ook mijn verhaal altijd wel kwijt maar hun weten ook niet wat er nog aan te doen is. Standaard word gezegd je moet meer contacten leggen, maarja heb al een stuk of 30/40 mensen waar ik zo langs kan gaan wat doe ik dan fout. Ik kan met iedereen ook wel goed praten jammer genoeg wel oppervlakkig. Is het dan dat ik moeilijk nieuwe contacten leg of een negatieve “aura” om me heen hebt, nee ook niet mensen bestempelen mij als een altijd positieve vrolijk persoon die met iedereen kan kletsen en makkelijk contacten legt.Zelf ben ik het hier niet altijd mee eens maar als mijn omgeving zown goed beeld van me heeft en ik zelf nu ook weer in de put zit wat doe ik dan verkeerd?? Dus mensen alsjeblieft enig goed advies of tips ben ik al mee geholpen….

  • Hoi Jeroen,

   Nee, ik denk ook niet dat meer contacten de oplossing is, misschien wel de intensivering van de contacten die je al hebt, maar dat weet ik niet zeker.

   Ik weet niet of ik goed advies kan geven hierover, maar misschien kun je op internet kijken of er misschien bellijnen of organisaties zijn die meer van eenzaamheid afweten en die je hiermee kunnen helpen.

Leave a Reply