Your true colours

De lucht is (als je geluk hebt) blauw. De blaadjes aan de bomen in de zomer zijn groen. Aardbeien zijn rood. Zonnebloemen zijn bruin met geel. Logisch toch? Of niet?

Want wie zegt dat jij dezelfde kleur ziet als ik? Kleuren zijn conventies. We hebben besloten dat de kleur die een banaan heeft ‘geel’ heet. Het had net zo goed ‘groen’ kunnen heten. Maar dat bedoel ik eigenlijk niet.

Stel, jouw lievelingskleur is blauw en die van mij ook. Hoe weten we dan zeker dat dat dezelfde kleur is? Misschien is wat de kleur blauw voor jou is wel de kleur groen voor mij.
Ik hoop dat jullie het snappen, maar anders leg ik het nog een keer uit. De mijter van Sinterklaas (waarom ook niet dat voorbeeld, er liggen immers al kruidnoten in de schappen) is rood. Maar wie zegt dat wij allebei dezelfde kleur rood zien? Misschien is de kleur die rood is voor mij wel de kleur paars voor jou.

Dus even nadenken. Stel je voor dat alles wat jij nu als oranje ziet voor een ander blauw was. Hoe raar zou dat zijn! Het is echt vreemd om je dat voor te stellen.

Punt is, we weten het niet. En dat is eigenlijk wel jammer.

39 gedachtes over “Your true colours”

 1. Daar denk ik ook wel eens aan maar we zijn maar een soort. Een soort, die al generaties voortplanten.
  We mengen.

  Daarbij: wat maakt het uit.

 2. :D :D :D :D :D dat denk ik ook! precies dit.
  en als ik het dan tegen mensen zeg zijn ze over het algemeen zo van “ha marlou, niet zo ver doordenken”. maar JA TOCH. !!! superleuk.

 3. Maar maar maar die blauw uit het plaatje is wel precies mijn lievelingsblauw ;) Dus als dat jouw lievelingsblauw ook is — owh wacht, want als dat blauw er voor mij nu als orantje uit zou zijn, vanuit jou geredeneerd — oké, hier kom je dan niet uit :P

  (Zachte conclusie: het is mooi blauw.)

 4. Oh hier loop ik ook al jaren mee rond!!
  Als ik een boterham met chocopasta eet… Smaakt het voor jou dan het zelfde??? En als jij het vies vind en ik niet…. Ligt dat dan aan de pasta of aan onze smaak???? WAHAHAHHA dit is erg grappig om over na te denken….

 5. Ik heb een probleem met turquoise. Wat overigens niet mijn lievelingskleur is. Voor de ene is dat groen, voor anderen blauw en nog anderen begrijpen me hoegenaamd niet als ik het over turquoise heb. Zij hebben het liever over “appelblauwzeegroen.” Verwarrend en irritant!

 6. Haha wat een grappig verhaal! Het zet me echt aan het denken maar ik moet er niet te lang over nadenken anders word ik gek denk ik. Btw even over het boek: Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij, waarover je mij tipte. Het lijkt me een erg mooi boek! Ik ga hem zeker lezen. Bedankt voor de tip.

 7. Raar idee, inderdaad! Ik denk dat we allemaal wel ongeveer dezelfde kleuren zien, alhoewel de ene bij blauw aan lichtblauw denkt en de ander aan donkerblauw. Alleen mensen die kleurenblind zijn, zien totaal andere kleuren ;)

 8. Ja! Dat snap ik ook niet! Kleurenblindheid is nog zoiets. Een vriendin vertelde ooit eens dat haar vader kleurenblind is en dat hij groen en bruin eigenlijk omgekeerd ziet. Volgens haar werd dat ontdekt omdat hij in het kleuter bomen tekende met bruine blaadjes en groene stammen. Maar dan vroeg ik me af hoe dat kon, want als hij iets groen wil tekenen zoals de stam dus in zijn geval, neemt hij toch een bruin potlood, mits dat dat potlood groen lijkt voor hem??
  Ik snap er dus niets van :p
  Die test met die cijfertjes in ’n ander kleur vind ik trouwens ook zo vreemd…

  Ik heb zelf blijkbaar trouwens een probleem met bepaalde tinten paars en blauw. Ik noemde een trui continu blauw die volgens mijn mama en zussen niet paarser kon zijn. Zo bizar!

 9. Zo kijk ik ook tegen kleuren aan! Er is een volledig miljoenenkleurenspectrum en iedereen kijkt anders – denk ik – dus hoe jij iets ziet.. sja, daar ben je de enige in naar mijn idee. (: Snap je?

 10. China heeft
  De kleur Oranje
  Gepatenteerd
  Pretendeert
  Het alleenrecht
  Nu blijkt ook
  Dat in de rugnummers
  Destijds in de finale
  Tegen Duitsland in 1974
  Reeds stond:
  Made in Cina
  Terwijl de massa
  In dat inmens grote land
  Van het spel
  Nog geen bal snapte
  Ze hadden er
  Geen kaas van gegeten
  Wij nemen nog een blokje
  Voor de buis

 11. Tsja, ik heb dan ook nog het probleem dat ik kleuren die dicht bij elkaar liggen of veel op elkaar lijken niet goed uit elkaar hou. Zoals donkergroen en een bepaalde bruin en soms een bepaalde kleur grijs. Dan zou ik zeggen dat iets donkergroen is, terwijl het grijs is.

 12. Toch wel boeiend als je bedenkt dat er zoveel kleurschakeringen zijn en dat door iedereen weer anders benoemd wordt… Een compensatie voor het feit dat er maar een aantal hoofdkleuren zijn ?

 13. Uhm volgens mij kan dat toch niet? Met het lichtspectrum is toch bepaald dat kleur eigenlijk niet eens bestaat maar puur een reflectie is van het zonlicht op je ogen :p daarom hebben dingen ook een andere kleur als het in kunstlicht/donker is ;)

 14. Dat vind ik ook interessant! Maar als het voor kleuren kan gelden, kan het wel voor alles gelden. Misschien zien mensen er voor de een er heel anders uit dan voor de ander. We weten het niet ;)

 15. Het piekeronderwerp van mijn leven! Ik denk graag na over zulk soort dingen en dan probeer ik een manier te bedenken om het antwoord te achterhalen maar dat lukt nooit. Gek hè?

 16. Inderdaad, je hebt gelijk. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Ik vind het wel vreemd want het klinkt zo simpel maar als je er over na gaat denken blijkt het toch ingewikkeld te zijn.

 17. Je merkt zo’n verschil soms wel als op school met een grafiek
  met gekleurde lijntjes wordt gewerkt in een college.
  Dan zegt de leraar bijv. ”de paarse lijn is het jaar 2010”
  en dan hoor je van alle kanten ”dat is rood, hoor!” en een ander vindt het weer donkerroze.. dus dan zie je dat iedereen kleuren anders ziet.

 18. Ik vind het ook heerlijk om over na te denken! er is ook een voorbeeld van een vrouw die al jaren in een grot leeft en daar hele boeken heeft gelezen en alles weet over de kleur rood, alles. Hoe het tot stand komt etc. Maar. Ze heeft nog nooit echt iets roods gezien. Ik weet niet meer wat de conclusie was van dit alles. Maar daar doet je blogje mij aan denken ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.