Blok of bloch

Een blog. Ik heb er één en de kans is groot dat jij, lieve lezer, er ook één hebt (misschien wel twee!). Maar de hamvraag is: hoe spreek jij het woord ‘blog’ eigenlijk uit?

Zelf spreek ik het uit als ‘bloch’, met een zachte G dus (nee, niet een echte zachte G, want ik ben geen Brabander, maar je begrijpt me vast wel). Vroeger, in die goede oude tijd, toen ik mijn vorige blog nog had (van mijn twaalfde tot mijn zestiende ongeveer) sprak ik zelfs van ‘loggen’ (ook met een zachte G). Nu moet ik er een beetje om lachen, wat een bizar woord is dat!

Maar goed, er zijn ook mensen die het op zijn Engels uitspreken als ‘blok’ dus (maar dan niet het Nederlandse woord ‘blok’, maar gewoon op zijn Engels, maar zo goed ben ik niet fonetisch, dus vandaar dat ik het maar zo doe).

Ik vind ‘bloch’ gewoon lief, lekker zacht. Ik weet het niet. (Heb ik nou echt gezegd dat een woord gewoon lief, lekker zacht is?)

Maar goed, dan nu de hamvraag aan jullie: hoe spreek jij ‘blog’ uit, als ‘blok’ of ‘bloch’? (het woord met de meeste stemmen krijgt een magnetron)

65 gedachtes over “Blok of bloch”

 1. Vroeger noemde ik het een blog op de Engelse manier maar omdat iedereen het een bloggggg noemde doe ik dat ook tegenwoordig ;) En bedoel je in je stukje niet dat jij het zelf met een harde G zegt ipv zachte G?

 2. Bloch. Ik schrijf lochjes, geen blochjes.

  Bloch: daar waar je lochjes publiceert.
  Loch: een artikel op je bloch.

  Snap dat dan eens mensen (frustatie op twitter van mij :p)

 3. Bloch, sowieso. En wat Shirley boven mij zegt. Die ene band noem ik trouwens altijd bløf, maar dat is redelijk ongerelateerd.

  En die magnetron gaat te zijner tijd naar de Nederlandse taalunie ofzo ;) ?

 4. Ik ben West-Vlaamse -> ik zeg ‘bloh’ (net zoals ik belhië, heheuhen, heliefde… zeg)
  Het is dus in feite wel de bedoeling om ‘blog’ te zeggen met de ‘g’ van België, geheugen en geliefde, maar ie klinkt altijd als ‘h’, tenzij ik héél erg op mijn uitspraak let.

 5. Als ik een zachte G had zou het beslist bloch zijn, nu is het maar net waar ik zin aan heb en wie ik net heb gesproken. Als het mijn Amerikaanse nichtjes betreft wordt het natuurlijk blok.

 6. Persoonlijk spreek ik zoveel mogelijk
  De eigen taal
  In dit geval dus Bloggen
  Er is al genoeg veranderd
  Door De Groten der aardse macht

  Ik dus ook een nieuwe blog odat het systeem iets anders wilde.
  Hopelijk ben ik niet alles kwijt!

  1. Ja, dat is ook nog zo’n kwestie! Ik zeg ‘de blog’, ik weet niet, ik vind het beter klinken. Maar volgens mij kan het allebei.

 7. Een harde -g natuurlijk, zo’n echte die als het grofste schuurpapier langs je gehemelte komt. (Tussendoor: leer niet-Nederlanders het zinnetje ‘een goudgele schuimkraag achter de huig schroeven’ maar eens. Dat lukt alleen Arabisch-sprekenden, want ook die taal is behoorlijk gutturaal ingesteld. Verder komt ‘log’ natuurlijk gewoon van het aloude ‘logboek’ dat zeelieden op zee bijhielden. Dus nogmaals -g en een harde dus.

  Btw: het antwoord krijgt? Heeft het antwoord al een adres en postcode dan??? ;-P

 8. Ik moet er áltijd over nadenken als ik het woord in een zin gebruik. Bij mij verschilt het dus altijd, soms zeg ik ‘blok’ en soms zeg ik ‘bloch’.
  Het is één keer voorgekomen dat ik ”blochk” zei, want ik was helemaal in de war!

 9. He, jammer, ik wilde me aansluiten bij Shirley,

  “Shirley
  oktober 31, 2011 at 02:31
  Bloch. Ik schrijf lochjes, geen blochjes.

  Bloch: daar waar je lochjes publiceert.
  Loch: een artikel op je bloch.

  Snap dat dan eens mensen (frustatie op twitter van mij :p)”

  maar kennelijk ging dat niet helemaal zoals ik had gepland :P

  1. Ja, iemand had dat probleem gisteren ofzo ook. Ik zal binnenkort even kijken naar het reactiesysteem, want er klopt iets blijkbaar niet!

 10. Haha hier had ik eigenlijk nooit over nagedacht terwijl veel mensen het toch verschillend zeggen. :P Volgens mij doe ik het allebei wel eens, maar het vaakt op de manier van bloch.

 11. Bloch. Omdat je ook niet ‘blokken’ zegt als je het over bloggen hebt.
  Hoewel dit puur gaat over hoe ik het woord in mijn hoofd uitspreek, want in real life praat ik er eigenlijk nooit over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.