Dirk-Jan

Dat ik een beetje gek ben, weten jullie al. Maar vandaag is daar nogmaals een bewijs van.

Wat doe je als je eigenlijk je presentatie moet voorbereiden, maar je daar geen zin in hebt? Precies, dan ga je op een andere manier literair verantwoord bezig zijn, want daar ben je student Literatuurwetenschap voor.
Die dag ervoor had ik namelijk geleerd over collages, de kalligram en het futurisme. En over iets anders. Er werd namelijk ook verteld over de zogeheten cut-up technique.
De wat? Ja, de cut-up technique. Het is niet moeilijk, je hoeft er niet voor op de universiteit te zitten en zelfs de middelbare school is niet noodzakelijk. Het enige talent wat je moet hebben, is voor knippen en plakken.
Ik zou de cut-up technique dan ook graag willen introduceren op de basisschool.

Maar goed, nu heb ik het nog steeds niet uitgelegd: men neme een willekeurige tekst (liefst alledaags, zoals een krant) en men knipt de woorden eruit. Van die woorden maak je iets nieuws. En klaar is uw gedicht of verhaal.

Literair als ik ben (u mag kuchen), wilde ik dit natuurlijk uitproberen. En dat deed ik, geheel studentikoos. Ik pakte namelijk de Mare (studentenkrant in Leiden), zoals te zien op het plaatje.
Ik koos voor een artikel met een titel waar ik mijn mening uiteraard niet over zal verkondingen: ‘De politie is ssslecht!’


U kunt klikken voor een grotere foto.

En toen begon het knippen. Ik kan u vertellen: dat is zo makkelijk nog niet. Probeer maar eens één enkel woord uit de krant te knippen in plaats van heel het artikel: geen eenvoudige klus. En daarna werd het er ook niet makkelijker op. Want wat ga ik er in hemelsnaam van maken? Het punt is: je kan er niet van maken wat je wil, want je bent beperkt door de woorden die in het artikel gebruikt worden.
Maar, vol trots, kan ik vertellen dat het is gelukt. Een hoogstandje is het niet, misschien maar een klein beetje grappig. Maar wat een prestatie zeg (*applaus*), want echt: het is moeilijker dan het lijkt.

Het gedicht noem ik hierbij ‘Dirk-Jan’ en mijn gedichtenbundel is binnenkort verkrijgbaar in de betere boekenwinkel. En ja, voor de mensen die behoefte hebben om het gedicht te analyseren: dit gaat uiteraard over één van de moeilijkste en tevens pijnlijkste activiteiten ter wereld (versieren), gekoppeld aan de diepzinnige gedachte van een supermarkt in Sneek.

Dus: verveel je je nou enorm erg en heb je de enorme behoefte om literair verantwoord bezig te zijn, maar geen zin om te schrijven of om een boek te lezen en verlang je bovendien terug naar de basisschool? Zie hier de oplossing.

46 Comments to “Dirk-Jan”

 1. Ik moest denken aan het stripfiguur Dirk-Jan ;) Maar deze Dirk-Jan is literair verantwoorder :) En Mare is sowieso +1! (Ik studeer ook aan de Universiteit Leiden, in case you didn’t know.)

 2. Leuk! Ik moest direct denken aan Newspaper Blackout (http://newspaperblackout.com/). Het idee: men neme een krant en een marker, en door alle overbodige dingen weg te strepen houd je het gedicht in de tekst over. Heel mooi! Doet me denken aan Michelangelo, die vond dat beelden niet werden gemaakt, maar moesten worden ‘bevrijd uit het marmer’. <3

 3. Hihi, ik moest ook aan het stripfiguur denken. Maar het lijkt me inderdaad best moeilijk om zo een nieuwe tekst te maken. Maar wel interessant en leuk, misschien ga ik het ook wel een keertje proberen :)

 4. Nu weet ik waarom ik een letterkesmens ben ;)

 5. Haha heel leuk :) Wij hadden bij ons universiteitsblad een keer zo’n hele pagina met losse woorden die je tot gedicht kon omtoveren. Daar kon ik echt heel lang mee bezig zijn, omdat ik het zo leuk vond.

 6. Leuk gedaan! En ja, je gedichtje is grappig!!

 7. Haha wat een grappig gedichtje xd

 8. Mijn complimenten, het is een leuk gedichtje geworden. En je hebt het principe goed uitgelegd, ik ga het ook eens proberen als ik volgende maand wat meer tijd heb.

 9. Leuk! Ook een leuk blogthema trouwens; om zo dingen uit jouw studie te kunnen oppikken!

  • Dat is een goed idee! Alleen moet ik dan wel goed kijken dat het wel leuk voor iedereen is zeg maar, niet alleen voor mij :P Maar bedankt voor de inspiratie :)

 10. Haha, Sneek! “The place to be” *kuch kuch*. Wel grappig! Woon je daar? Ik wel namelijk!

  Ennuh, applaus voor je gedicht!

 11. Haha, wat origineel gedaan :)

 12. Ziet er leuk uit, en origineel ;)

 13. Wat een leuk idee! Met een leuk resultaat uiteraard :)

 14. Leuk! Ik heb je blog gevonden via die van Emma en kom hier nog wel een paar keer terug. Ik ben zelf bijna klaar met mijn master Literatuur en cultuurkritiek aan de universiteit utrecht dus dit soort dingen vind ik sowieso leuk :)

 15. Zou jij niet eens een keer een workshop “creatief bloggen” organiseren? Volgens mij gaat dat je geen windeieren leggen ;-) Leuk!

 16. Weer buitengewoon uniek, maar: op naar buiten!

 17. ja leuk! ik volg newspaperblackout op tumblr (http://newspaperblackout.com/‘ ook heel leuk!

 18. Over a flood of memories: een kaartje is ook goed! Post is post toch? Maar je krijgt dan wel een kaartje (ipv pagina lange brief) terug :) Maar ik heb ook hele mooie kaartjes hoor ;)

 19. Leuk gedichtje, wel een leuk idee ja. Ik heb geen kranten, maar soms wel tijdschriften.

 20. Wanneer komt je gedichtenbundel uit?
  Heel erg leuk gedaan :)

 21. Mee eens! Maar aangezien ik aankomende weken tentamens heb en ook graag mij blog goed bij wil houden heb ik besloten het op te geven. Ik baal er ook wel een beetje van maar ach, het betekend niet het einde van schrijven! Ik ga gewoon lekker verder met schrijven alleen dan in een wat rustiger tempo zonder er een wedstrijd van de maken.
  Btw, erg leuk gedaan! Leuk gedichtje :)

 22. Leuk leuk leuk! Als ik zoiets zou doen zou er alleen onzin uitkomen denk ik!

 23. Briljant.

  Maarre: ik kon je dichtbundel niet vinden op bol.com. Is die nog niet uit? Of kan ik bij jou een exemplaar bestellen?

 24. Moet ik dat dan ook proberen met mijn studie? ;)
  Ziet er wel gaaf uit :)

 25. Wat leuk!! Is eigenlijk hetzelfde principe als een schrapgedicht, maar dan knip je de woorden uit in plaats van dat je de rest doorstreept!

 26. Als je dit leuk vindt, zul je ook dada kennen, Van Ostaijen (o.a. ‘Boem paukeslag’), Van Doesburg, Jan Hanlo (oote oote oote boe) enz. Maar ‘who am I talking to…’, een studente literatuurwetenschap!!!
  (Van Doesburg was, zoals je ongetwijfeld al lang weet belangrijk in De Stijl. Loop in Leiden vanaf het station rechtdoor, over de Beestenmarkt en dan niet de Blauwpoortsbrug linksaf en meteen rechts weer richting het Rap, maar net even rechtdoor daar (dan kom je langs dat oude binnenvaart schip ‘Antoinette Christina, bijna bij het Galgenwater en de Stadstimmerwerf), daar ligt in de straat een heel steen- en tegeltableau m.b.t. De Stijl en het woonhuis van Van Doesburg).
  Ik ben benieuwd naar de volgende dadaïstische cut-out.
  Btw: wat ik bijkans vergeet, want daarom reageer ik… Ik vind jouw cutout een stuk leuker dan het volkomen ongeleide van Van Ostaijen c.s.

  • Ja, dada ken ik wel, maar wil je hiermee eggen dat van Ostaijen dada is, want ik geloof niet dat ik het daar mee eens ben!

   En ik zal een keer gaan kijken :)

   • Dada is een van de vele stromingen waarin Van Ostaijen zich bewogen heeft, maar laat ik geen schoolmeester spelen. Al ben ik wel benieuwd welk argument je naar mijn hoofd gaat slingeren om te bewijzen dat ik natuurlijk een literair onbenul ben dat zijn mond moet houden… ;-)
    Overigens past Van O. ook bij het expressionisme, maar waarom zouden we wie dan ook in zo’n hokje willen persen.
    Anyway: kijk eventueel ook eens naar het film script ‘De bankroet jazz’ al in 1921 geschreven, maar pas in 1996 uitgegeven en in 2008 verfilmd. Wie weet is het iets voor je. Ik slinger maar wat in de hoogte natuurlijk.

 27. Ik heb er net een uit de Vriendin gehaald. Artikel ging over een vrouw die vreemd ging:

  Verzonken in gedachten

  overdenkingen
  Die gesprekken
  dezelfde gedempte toon

  de saaie, doodnormale
  wereld
  vergeten.

  Ik heb
  het idee dat
  dat nu eenmaal mijn karakter is

  Echt een leuke bezigheid, haha :P

 28. Mocht ik me ooit vervelen… Haha, leuke post!

 29. Super leuk, ook een leuk gedichtje :)

Leave a Reply