Een zeldzaamheid

Weet je wat een heerlijk doch zeer zeldzaam fenomeen is? De stille stiltecoupé.

Ik reis regelmatig met de trein en het liefst ga ik boven zitten, omdat ik het idee heb daar meer ruimte te hebben (rare kronkel in mijn hoofd?). Dan kan het je zomaar overkomen dat je in de stiltecoupé terecht komt. Hier heb ik uiteraard geen problemen mee, want hoewel ik van afluisteren houd (nieuwsgierig he), is het ook wel fijn om gewoon een boek in opperste concentratie te kunnen lezen.

Laatst zat ik nog in de stiltecoupé, toen er twee meisjes gingen zitten: ‘Oh, we zitten wéér in de stiltecoupé!’
Gegiechel.
Ze hebben de hele reis gepraat.

Kijk, ik snap het wel. Ik bedoel, zo duidelijk is de NS niet. Het staat in doorzichtige letters op het raam en dat was het wel. Het lijkt mij (maar ach, wat voor een onnozele treinreiziger ben ik?) handiger als je GROTE, OPVALLENDE letters gebruikt. Ik bedoel, nu is het net zoals die mannetjes in de Sixtijnse kapel die steeds ‘Silencio, silence!’ zeggen (hoe bedoel je hypocriet?) en zeggen dat je geen foto’s mag maken, maar niet ingrijpen.

Ik heb de moed nog niet gevonden om te zeggen dat de mensen ‘POTJANDORIE* HUN MOND EENS MOETEN HOUDEN!’, maar eigenlijk boeit het me ook niet zo. Waarschijnlijk omdat ik me er ook wel eens schuldig aan maak. En eerlijk is eerlijk: hoe moeilijk is het om je mond te houden tegen je vriend/vriendin als de rest van de stiltecoupé ook aan het praten is?

Nee, ik heb een veel beter idee. We maken gewoon aparte coupés voor mensen met kinderen (als ik nog een keer een jankende baby hoor, ga ik zelf huilen), voor mensen die graag van harde muziek houden (zodat ze een wedstrijdje wiensmuziekstaathethardst kunnen doen) en mensen die graag willen dat de hele coupé hun gesprek kunnen horen. En een coupé voor de mensen die niet in deze hokjes passen.

Probleem opgelost. Graag gedaan, NS, geen dank.

*Vul hier naar gelieve een grover scheldwoord in.

41 Comments to “Een zeldzaamheid”

 1. Klopt, er is zoveel onduidelijk had daarmee. Ik zelf dacht altijd dat het de 1e klas was, zo snugger ben ik niet echt altijd geweest, ik bekijk het gewoon als een normale coupe :-)

 2. Ik reis nooit met OV.
  Tot een paar maanden geleden richting Utrecht.
  Op de perrons werd ik al bijna hysterisch vanwege alle borden, vertrek en aankomsttijden.
  Na een middag en avond in Utrecht stapte ik weer de trein op en zat ik luidkeels contact te zoeken met mijn overbuurvrouw.
  Tot ik gemaand werd tot stilte.
  Ik en stilte?
  Mens, dacht ik, sodemieter op zeg.
  Totdat mij vriendelijk doch dwingend werd gewezen op het bordje “Stilte coupé ”
  Weet ik dat!;-)

 3. Oei ik schrok even toen ik de titel op twitter zag verschijnen. Laura denkt: Een zeldzaamheid, even was ik bang dat mijn favoriete blogster zich zou verraden en ons zou opbiechten helemaal nooit of amper ergens over na te denken. Al haar wijze woorden zouden gewoon random bij elkaar gevallen letters zijn die ons lezers deden denken dat wij hier met een echte denkster te maken hebben. Hoe pijnlijk zou het zijn geweest om te beseffen dat het hier al meer dan 6 maanden om een bijna onmogelijk wonder had gegaan van niet doordachte woorden die in onze kleine hoofdjes toch tot iets leken te leiden. Je kunt je mijn grote vreugde voorstellen toen ik door kreeg dat het hier een verhandeling over de stiltecoupé betrof. Onze Laura denkt nog, driewerf hoera!!!

 4. Ik raak helemaal gestoord van die krijsende kinderen!

 5. Ik lees je blog net voor het eerst. Wat kan jij fijn schrijven zeg! Lekker vrolijk.

  En ik ben het helemaal met je eens over de stiltecoupé. Laatst zat ik er met mijn moeder, zachtjes te praten over ons dagje Amsterdam. Vervolgens verzocht een (als je het mij vraagt) wat stijve sjieke man ons enkele keren of wij alsjeblieft onze mond konden houden aangezien we in de stiltecoupé zaten en hij graag rustig zijn krantje wilde lezen….

  We konden niet meer stoppen met lachen. (beetje kinderachtig wel van ons ;))

 6. Als je naar Azië verhuist, heb je daar veel minder last van. In de metro, bus en trein is het over het algemeen muisstil. De keerzijde is dan wel weer dat het bij vlagen dusdanig druk is dat je tegen elkaar aan geplet wordt.

 7. vervelend ook als je op een mega vol perron staat en de wagon die dan net bij jou stopt de stilte coupe heeft, dan zit iedereen al in de trein en kan jij bij de volgende deur naar binnen, ach laat alles toch gewoon hetzelfde zijn.
  Als iemand echt stil wil zijn moet je gewoon niet met het openbaar vervoer gaan want dat doe je met elkaar.
  Mijn mening.
  Groetjes ☺

 8. Ik heb en denk er precies hetzelfde over! Sterker nog, voor een studieproject heb ik eens een soortgelijk treinconcept bedacht. Sloeg eigenlijk best wel aan onder de medestudenten en docenten ;) We hebben het verslag zelfs nog opgestuurd naar de NS maar nooit meer wat van gehoord… Wat ik trouwens ook echt stom vind aan de stiltecoupe is dat zelfs de conducteur er niks van zegt als mensen daar herrie zitten te schoppen. Je zou ergens toch denken dat dat bij hun baan hoort…

 9. Als ik moet lezen voor m’n studie, wat ik eigenlijk altijd plan voor de veel te lange treinreis naar het ouderlijk huis, dan is een echt-stille-stiltecoupe best fijn! Maar op vrijdagmiddag kun je dat echt wel vergeten helaas.

 10. Bij mij kwam er een keer een hele studentenvereniging in de stiltecoupe zitten. Eerst begonnen ze heel veel lawaai te maken en bier te drinken en vervolgens ging een van hun bellen om vervolgens tegen de gebelde te klagen dat er zoveel lawaai was. Ja, logisch!

 11. Zo eens! ik ga niet expres in een stilte coupe zitten maar als ik er (per ongeluk) zit vind ik het heeeeerlijk dat het stil is….en dan gaan er inderdaad vaak mensen onnozele gesprekken zitten houden. En als dan iemand er iets van zegt een grote mond geven:S

 12. Ik vind dat mensen gewoon moeten doen wat er staat dat ze moeten doen. Je rookt toch ook niet in de trein? Je gaat toch ook gewoon naar de wc op de wc? In dat rijtje hoort ook de stiltecoupé. En als jij daardoor één keer niet kan zitten óf niet kan praten, tsja… Daar ga je niet dood van.

  • ”Je gaat toch ook gewoon naar de wc op de wc.” Nou, in onze trein niet! Ik zat 2,5 uur in de trein en op gegeven moment werd er omgeroepen dat de toiletten defect waren. Een half uur daarna werd omgeroepen of men zijn/haar behoefte niet in de trein wilde toen. Had er dus serieus iemand in de trein geplast, gádverdamme.
   Verder vind ik je coupéverdeling-idee wel een strak plan!

 13. Tsja, ik vind dat de stiltecoupé in de spits gewoon niet moet gelden. Als de Ns met kleine treintjes aan komt zetten en ik nog veel moet regelen voor een bespreking ga ik ook bellen/praten in die coupé. Niet op geluidsniveau: ik hoop dat iedereen hoort hoe belangrijk ik ben =D maar gewoon. En tussen half 10 en vier moet het er dan stil zijn. Voor mijn gevoel ook een ideale oplossing :p en als je per sé rust wil ’s morgens: de 1e klas.

 14. Oh super irritant zeg, en dan ook nog niet duidelijk neerzetten dat het stil moet zijn…. Ik zou als ik jou was gaan reizen met Achmed the dead terrorist van Jeff Dunham (een hele grote pop ervan kopen) en als mensen dan praten zeggen: Silence, I kill you! ;)

 15. Haha ja, ja, ja!

  Ik trek ook nooit mijn mond open, maar dit is een aardige oplossing. Opsturen naar de NS lijkt me.

 16. Geen idee dat zo’n coupé bestond. Ik ben zeker geen frequente treinreiziger maar hiervan had ik nog nooit gehoord, of misschien bestaat dit ook niet in Belgie?

 17. Het is inderdaad moeilijk om je mond te houden in de stiltecoupé. Laatst ging ik naar Berlijn en ik zat met mijn vrienidn in de stiltecoupé terwijl de rest in de ‘normale’ coupé’s zat. En geloof me, dan ga je praten en lachen enzo.

 18. Ssssstttt

  Groet van een in Vlaanderen opgegroeide Hollands-Portugese. Mijn ouders wonen nog steeds in Vlaanderen. Ik heb er mijn hele schooltijd doorgebracht. En heb een licht vlaams accent…

 19. Ik ben helemaal voor jouw coupé indeling!

 20. Zo’n indeling zou een stuk handiger zijn ;)

 21. Ik zou het doen in je volgende brief dingetje :P.

 22. Wow! Ik schrijf meteen naar de NMBS! Zo’n stiltecoupé is echt wel praktisch, ‘k had er nog nooit van gehoord :o
  Meestal moet ik alleen de trein nemen op vrijdag en dan zit ik graag op mijn gemak: rondkijken (zowel naar buiten als naar de andere mensen) en lezen, stilte is dan echt wel welkom.

 23. Letters in felle kleuren
  Schreeuwen!
  De boodschap
  Om vooral
  STIL te zijn
  De trein
  Maakt al
  LAWAAI
  Gedeng 2x
  “Uw plaatsbewijs a.u.b.”
  SSSSSSTTTTTT
  Je wijst
  Naar het raam
  Ik denk niet
  Dat uniform
  Daar stil van wordt

 24. Een stiltecoupe? dat hebben ze in belgie niet hoor..

  Grtjs

 25. Heel goed plan al die verschillende coupés. Dan wordt het vanzelf stil in de ‘normale coupé’.

 26. Haha, leuk geschreven. Ik ben voor!

 27. Haha, jij was me voor!
  Lijkt me geniaal, ben benieuwd naar de reactie van de NS (als die er al zou komen)…

 28. Mijn reactie:

  Haha, jij was me voor!
  Lijkt me geniaal, ben benieuwd naar de reactie van de NS (als die er al zou komen)…

  was een reactie op:

  Tanja
  november 12, 2011 at 13:28
  Ik zou het doen in je volgende brief dingetje :P.

  Kennelijk heb ik weer ruzie met de reply-functie… :$

 29. Ja, dat is echt fijn als het eens écht stil is. Een beetje praten en zacht maakt ook niet zoveel uit, maar meestal zit er een meisje in haar telefoon te gillen over al haar nachtelijke avonturen en andere dingen die je niet wilt weten.. pff.
  Pasgeleden was er een storing op mijn traject, dus we moesten omreizen.
  2 meisjes vertelden (lees:gilden) dat door de telefoon aan iemand en gingen tussendoor nog tegen elkaar; HE, WAT RIEPEN ZE OM? WAAR MOETEN WE HEEN?
  En huilende baby’s zijn ook echt verschrikkelijk, ja.

 30. Ok die vorige reactie was mislukt. *zucht* Ik ken het wel, die stiltecoupes, maar het staat heel onduidelijk op de ramen en dat zie ik soms heel laat. Meestal ben ik zowiezo niet zo spraakzaam in de trein als ik alleen ben en als ik samen reis dan hangt het er maar net vanaf of we al veel hebben gepraat of niet.

 31. Een stiltecoupé? Weer iets bijgeleerd ;)

 32. Nou als die hokjes geregeld kunnen worden…. GRAAG!! Dit is precies de reden waarom ik niet meer met het OV reis, wat een drama herrie overal. Zet gewoon zachtjes een muziekje aan en ga lekker lezen ofzo. Ik kan mijn mond ook echt niet houden waardoor ik al een aantal keren half bonje gehad heb… Het is het allemaal niet waard….

 33. haha geweldig!
  Maar je hebt wel gelijk, vaak is het niet stil in zo’n stilte coupee..

 34. Daar ben ik het toch wel zooo mee eens. Na een drukke dag, zoek ik de stilte coupé wel eens bewust op. Maar wat denk je? Gaan er mensen met huilende baby’s en zeurende kinderen naast je zitten. gelukkig zijn er wel eens conducteurs die ze er dan uit sturen omdat het de stilte coupé is, maar de meeste conducteurs hebben daar de ballen niet voor. Ik heb mensen er zelf wel eens op gewezen. Zit ik daar een beetje overprikkeld te zijn, wil ik rust aan mijn kop, en geen jankbaby!

 35. Geweldig! Ja, goed idee. Ik zou zeggen: mailen naar de NS ;)

Leave a Reply