Duizenddingendoekje

Weet je wat ik nou een geniaal woord vind? Je kunt het waarschijnlijk al raden, maar ik zal het toch nog maar even herhalen voor de minder oplettenden onder jullie: duizenddingendoekje.

Even een minuut stilte voor dit prachtige woord. Laat het maar tot je doordringen.

Ik zou jullie graag willen vertellen wat Van Dale hierover zegt, maar Van Dale zegt: de betekenis van dit woord is te vinden in Van Dale Online Basis en Van Dale Online Professioneel.
Dat vind ik geen antwoord op mijn vraag, Van Dale.

Goed, waarom is dit nu zo’n fantastisch woord? Natuurlijk: de alliteratie. DDD. Wat ook prachtig is, is dat het meteen zijn functie verteld. Dit doekje is voor duizend dingen. Nu is de vraag natuurlijk: wat voor dingen dan allemaal? En waarom duizend en niet duizendenéén of negenennegentighonderdnegenennegentig?

Het antwoord op de eerste vraag: onder andere om het aanrecht mee schoonmaken, babybillen afvegen (maar dan moet je het daarna niet meer voor het aanrecht gebruiken hoor), de tegels lappen of om stof af te nemen. Voor een doekje die voor duizend dingen te gebruiken is, kan hij dus wel saaie dingen zeg!

Het antwoord op de tweede vraag: weet ik niet. Helaas. Een mysterie, voor altijd.

Langzaam verdwijnt het duizenddingendoekje in ons bestaan. Er zijn zoveel innovaties, verbeteringen, robots die opruimen ook zonder doekje… (in de toekomst dan)

En ik vind het jammer. Dat er nu woorden zijn als ‘daggeren’ en ‘breezersletje’. Later zal ik vol nostalgie mijn kleinkinderen vertellen over de vergeten woorden en dan zullen ze vragen:
‘Maar oma, wat is een duizenddingendoekje dan?’
‘Ach, lief kind.’ zeg ik dan, op zijn grootmoeders. ‘Vroeger maakten we nog schoon met de hand.’
En wanneer mijn kleinkinderen over de grond rollen van het lachen, pink ik een traantje weg om die goede, oude tijd.

51 gedachtes over “Duizenddingendoekje”

 1. Ik zag de titel en dacht in eerste instantie getver. Blijkbaar associeer ik die doekjes met veel te lang laten liggen op het aanrecht.
  Grappig stukje inderdaad weer!

 2. Ik dacht dat je aan het zwansen was, maar ik ben het even gaan opzoeken en inderdaad, het bestaat echt. Jij maakt mij wijzer met de dag. Waar gaat dit eindigen? Binnenkort sta ik in de politiek.

  1. Ik ben blij dat ik bijdraag aan je al enorme wijsheid, maar ik weet niet zeker of jij de politiek in moet, want dat wordt het elke dag rokjesdag (of weet je niet wat dat is? Dan moet je maar even op Martin Bril en rokjesdag googlen.)

  1. Ik geloof niet dat ik je ga uitleggen wat het is, maar het heeft met het ordinaire Nederlandse programma ‘Oh Oh Cherso’ te maken en het is een heel ordinair dancemove.

   1. Het komt daar helemaaaal niet vandaan hoor :p volgens mij komt het uit Brazilië? Ergens in de wereld is het in ieder geval een ‘sport’/’kunstvorm’ o.i.d., hier wordt het alleen nogal verkeerd geïnterpreteerd.

 3. Alweer heel leuk geschreven! Het doekje kan wel 1000 dingen, dus zal het vast nog wel heel lang bestaan, anders moet iemand 1000 dingen bedenken om het doekje te vervangen! En ik kan je vertellen, 1000 dingen bedenken duurt wel even ;)

 4. “‘Maar oma, wat is een duizenddingendoekje dan?’
  ‘Ach, lief kind.’ zeg ik dan, op zijn grootmoeders. ‘Vroeger maakten we nog schoon met de hand.’
  En wanneer mijn kleinkinderen over de grond rollen van het lachen, pink ik een traantje weg om die goede, oude tijd.”

  Dit vind ik echt geweldig gewoon, haha. Ik zie dit gewoon voor me! Heerlijk!

  Je schrijft echt ontzettend leuk. Ik lees echt graag je blog!

 5. Ik weet niet wat ik vandaag heb, maar ik lees over alles heen. Ik dacht eerst dat er stond ‘duizend dingen Boekje’ ipv doekje. Ik snapte het stukje ook eerst al niet :P

 6. Behalve een geniaal woord zijn die doekjes ook nog eens superhandig! Misschien moet je ze nu al in bulk inslaan, zodat je er voor de rest van je leven genoeg hebt, dan komt je verhaal later als grootmoeder meer tot leven ;p

 7. Echt ontzettend leuk stukje. Eerlijk gezegd had ik nooit van dit doekje gehoord, misschien is het gewoon ons aanrechtdoekje, haha. Heel goed geschreven, echt boeiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.