Tien wonderbaarlijke weetjes over studeren, studenten en Literatuurwetenschap

Studenten zijn een apart soort. Beetje studeren, beetje lanterfanten, veel feesten. Werken? Wat is dat? Ja, de weetjes die ik ga presenteren, zullen zelfs voor de echte studenten nog opzienbarend zijn (*ahum*). En er staan ook nog enkele bij over Literatuurwetenschap. Gewoon, omdat het kan.

1.  Het stopwoord van elke student? ‘Zeg maar.’ Ik geef het toe, ik ben ook schuldig. Uiteraard wel met de Leidse R. (Als je er over nadenkt, slaat het echt NERGENS op. Zeg maar. Zeg maar wat?)

2. Niet iedereen in Leiden is een kakker. Zeker bij de faculteit Geesteswetenschappen (de leukste faculteit vanzelfsprekend) zijn ze een zeldzaam doch nog niet door het WNF beschermd soort.

3. Het is bij Literatuurwetenschap mogelijk om je paper te schrijven over disneyfilms of over Grenzeloos Verliefd. Sterker nog, dat laatste ga ik doen! Wel op een wetenschappelijke (voor zover ik wetenschappelijk ben) manier natuurlijk. Jawel, ik zal de dappere zijn die deze taak op zich neemt. Wens me succes.

4. Niet alle studenten gaan elke week met tien verschillende mensen naar bed. Nee, echt niet. Ik weet dat dit als erg shocking wordt ervaren, maar je moet me geloven.

5. Zelfs studenten worden op een gegeven moment volwassen. Krijgen een baan, huisje, boompje, beestje etc. Ja, echt!

6. Adten is het in één keer leegdrinken van je glas bier (of één of ander raar gekleurd mixdrankje met een aparte naam, waarvan je niet eens wil weten wat erin zit). Studenten doen niets anders, die adten nog hun glas melk bij het ontbijt.

7. Niet elke student heet Floris-Jan en niet elke studente heet Annefleur.

8. In Leiden kun je de meest aparte studies doen. Talen en culturen van Mesopotamië en Anatolië, Godgeleerdheid of natuurlijk… Film- en Literatuurwetenschap.

9. Bij Literatuurwetenschap noem je de docenten bij hun voornaam (behalve ik dan, want ik vind het zo raar, terwijl dat dus niet zo is, maar toch). Je zit met maximaal twintig mensen in college (mijn middelbare schoolklas was nog groter). Iedereen is een beetje gek en bijna niemand weet wat ze ‘later’ willen doen.

10. Er zijn ook studentenverenigingen die niet aan ontgroeningen doen. Ze zijn schaars, maar ze bestaan.

Aanvullingen zijn altijd welkom!

56 gedachtes over “Tien wonderbaarlijke weetjes over studeren, studenten en Literatuurwetenschap”

 1. Ik zou gewoon zeggen Ad Fundum. Tenminste als je het over studentikoos atten hebt. En een echte student schijn je in Leiden alleen te zijn als je een universitaire opleiding doet. Want HBO is eigenlijk gewoon nog school. Dan tel je niet mee.

   1. Ja, bij ons zijn het er al meer geworden, doordat het nu Film- en Literatuurwetenschap heet, maar dat zijn er op zijn hoogst veertig.

 2. Haha, punt 2 is zeker waar, m’n zusje heeft er ook een jaartje rondgelopen en zelfs als ze d’r best doet komt ze niet in de buurt van een kakker ;) Punt 4 en 5 zijn inderdaad ook best wel shocking :p En bij mijn opleiding noemen we de docenten ook bij hun voornaam. Eigenlijk is het bij ons allemaal best wel informeel. Als in ik heb ze ook wel eens in dronken staat meegemaakt (niet tijdens college, maar alsnog wel raar als je daarna wel een college van die persoon moet volgen) en als je sommige verhalen/roddels moet geloven… Docenten van andere faculteiten/studies merkten eens op dat ze aan onze emailaanhef al kunnen zien welke studie we doen, haha.

 3. Mijn vriend studeert in Leiden en heeft ook zo’n verschrikkelijke Leidse R. Al helemaal verschrikkelijk als hij het dan over Minerrrrrva heeft. Haha.

  En het is adten, niet atten btw ;)

 4. Wij noemen op de middelbare school elke leraar bij de voornaam. Het is een montessori school en het is daar heel normaal, haha. Echt leuke ‘weetjes’! Je schrijft zó goed, echt bijzonder.

 5. Misschien zijn dat feitjes voor studenten uit Leiden, want ik kom maar met weinig punten overeen, haha. Of ik ben gewoon totaal geen typische student. Kan ook nog.

 6. En gelukkig kloppen een aantal weetjes niet voor Belgen ;-)
  Ik wou trouwens ook een paper schrijven over disneyfilms =D ’t leek me ongelooflijk leuk om een werk te maken rond de evolutie van een sprookje bijvoorbeeld.. Maar dat kon alleen als je Frans als hoofdtaal nam en dat heb ik niet gedaan. Dus heb ik mezelf opgezadeld met een veel en veel moeilijker onderwerp.
  Wij zijn trouwens ook maar met een stuk of dertig per taal en als ik alleen diegene tel die dezelfde combinatie gekozen hebben als ik, zijn we met vier :p

 7. Allereerst: succes!
  Maar ik dacht dat er wel meer mensen waren die jouw studie deden, wat weinig! En ik heb ook echt zo’n kakker ‘r’, ik vind het verschrikkelijk maar ik kan er niet zo veel aan doen..

 8. Haha erg leuk! Dus jij volgt de opleiding literatuurwetenschap? Is dat een opleiding om aan te raden of niet? Ik twijfel er namelijk over om deze opleiding ook te gaan volgen als ik mijn huidige opleiding heb afgerond.

 9. Jouw studie lijkt me erg leuk! Ik denk dat er veel leuke mensen bij jou in het jaar zitten :) Misschien dat ik de studie volgend jaar ook wil doen. Krijg jij dan nog een soort van vergoeding? ;)

  1. Ja klopt! Er zitten heel veel leuke mensen bij mij in het jaar, behalve één meisje… Ik ga haar naam niet noemen, maar het begint met een D. Dit mag je niet doorvertellen, maar ik krijg er inderdaad een vergoeding voor van de universiteit, ze zijn heel bij met me :)

 10. Lijkt me een zeer interessante studierichting! Wel raar dat je je docenten met de voornaam mag aanspreken. Wij moeten ‘professor’ zeggen en mogen enkel de voornaam gebruiken bij assistenten, en zelfs dat vind ik al raar.

  1. Ja, dat komt omdat het een kleine studie is. Maar misschien zijn we in Nederland ook wat losser wat dat betreft, ik weet niet. Professor zeggen we sowieso niet, eerder ‘meneer’ of ‘mevrouw’.

 11. Haha, leuk! Ik moet wel zeggen dat ik het met 1 echt niet eens ben. Misschien in Leiden, maar in de steden waar ik vaak kom ken ik helemaal niemand die dat gebruikt.
  Daarnaast ben ik ook superbenieuwd naar die paper, die kan je vast wel hier publiceren nadat ie beoordeeld is? :D

  1. Oh haha, ik dacht dat ‘zeg maar’ best wel vaak werd gebruikt, ook in andere steden, maar blijkbaar niet :P

   Ehm tja, ligt eraan hoe goed de paper is :P

 12. aaaaaah en dan lees ik dit en dan wil ik weer heel graag literatuurwetenschappen studeren! Ik zit zo te twijfelen tussen dat en Nederlands…..
  Mooie blog, ik kom vaker terug!

  1. Als je in meer dan alleen Nederlandse literatuur geïnteresseerd bent, dan moet je literatuurwetenschap studeren! Als je vragen hebt, kun je ze trouwens altijd mailen naar laura@lauradenkt.nl :) En bedankt voor je compliment! :D

 13. Haha, leuk! Ik herken mezelf er totaal niet in, maar ik moet zeggen dat een aantal dingen wel heerlijk student-zijn zijn en met name het beeld dat ik bij Leiden heb! Wordt toch altijd wat meer neergezet als kakkers en inderdaad – veel ontgroeningen.

  Ik kende overigens je studie niet, maar het klinkt wel interessant! :)

 14. Jaa ik heb nog wel een toevoeging

  *De zesjes cultuur bestaat niet, het is alles-dat-voldoende-is-cultuur (vijven, 5,5 etc zijn ook goede cijfers!)
  *Niet iedereen die in Enschede studeert is een tukker.
  *of een man
  *Studenten zijn nooit brak, hooguit nog dronken
  *We rijden allemaal op een niet helemaal legitiem verkregen oude fiets

 15. Waarom is het adten? ik ad, jij adt, wij adten? Waarom niet ik at, jij at, wij atten? Alleen omdat at ook de verleden tijd is van eet? (ik gok maar wat). Ik vraag het me echt af. Tot iemand een duidelijk antwoord geeft blijf ik atten schrijven, zoals ik altijd deed (:

 16. Haha, heel leuk! Ik wil misschien ook Literatuurwetenschap gaan studeren, lijkt me echt heel erg leuk – en dan kan ik mijn paper doen over Belle en het Beest! Aangezien daar ook veel boeken in voorkomen, kuch. Enne, op mijn middelbare school mogen we de docenten ook bij de voornaam noemen, gek genoeg.

  1. Oooh leuk dat je literatuurwetenschap wil studeren! Ik weet niet waar je het wil studeren, maar als het in Leiden is, dan mag me altijd mailen als je vragen hebt/meer informatie wilt :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.