People say that life is the thing, but I prefer reading

1. Lewis Carroll – Alice in Wonderland
Over een meisje dat in Wonderland terecht komt. Ik denk dat we allemaal wel jaloers zijn op haar dat ze daar geweest is. Geweldig boek, vooral vanwege alle bizarre en grappige situaties, zoals een Unbirthdayparty en de waterpijprokende rups. Ooooh, dit boek is echt geweldig gewoon!

2.  Astrid Lindgren – Ronja de roversdochter
Ja, ik hield wel van avonturenboeken toen ik jonger was. Ronja is een roversdochter (had je misschien al geraden) die vlucht samen met de zoon van de concurrent-rover! Oei, dat kan natuurlijk niet. Er is trouwens ook een televisieserie/film van gemaakt, die is ook erg leuk!

3. J.K. Rowling – Harry Potter
Ja duh, klassieker. Ik ga niet eens vertellen waar het over gaat, want als je dat niet weet, dan moet je je schamen!

4. Jacques Vriens – Meester Jaap
Jacques Vriends is sowieso een geweldige schrijver en heeft nog meer leuke boeken geschreven, maar de boeken over meester Jaap waren misschien wel het leukste. Had ik maar meester Jaap gehad op de basisschool…

5. A.A. Milne – Het huis in het Poeh-hoekje
Geweldig. De verhalen, de personages, de humor. Koop het. Nu!

6. Tonke Dragt – De brief voor de koning
Eén van mijn favoriete jeugdboeken en ik moet bekennen dat ik hem een paar jaar geleden weer herlezen heb. Het gaat over een ridder to be, Tuiri, die een brief aan de koning moet geven. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Heerlijk boek met spannende avonturen, zowel leuk voor jongens als voor meisjes!

7. Francine Oomen – Hoe overleef ik-serie
Misschien is het niet heel geloofwaardig wat Rosa (de hoofdpersonage in deze serie) allemaal is overkomen, maar dat maakt niet uit. Als puber (in wording) heb je behoefte aan informatie over zoenen, jongens en andere problemen en daar is deze serie erg geschikt voor!

8. Laura Ingalls Wilder – de serie van Het kleine huis
Hoewel ik de serie op tv echt geen drol aan vind, heb ik met veel plezier de boeken gelezen.  Ik vond het wel iets romantisch hebben: een vader die het huis zelf bouwt, heel erg blij zijn met een paar cent waar je snoep van kunt kopen, dat soort dingen. Voor de mensen die het niet kennen: het is een serie gebaseerd op het leven van Laura Ingalls Wilder (in het Middenwesten van de VS, aan het eind van de negentiende eeuw) en gaat eigenlijk over het dagelijkse leven toen. Ik kan niet uitleggen wat ik er zo leuk aan vond/vind, maar ik genoot er echt van om het te lezen!

9. Annie M.G. Schmidt – Jip & Janneke
Wie is er niet voorgelezen uit dit boek? Ik in ieder geval wel. Ook leuk vanwege de zwart-witte tekeningetjes van Fiep Westendorp.

10. Roald Dahl – Sjakie en de chocoladefabriek
Roald Dahl is een geweldige schrijver. Eén van zijn beste boeken vind ik Sjakie en de chocoladefabriek. Ook op Sjakie ben ik erg jaloers als chocoladeliefhebber.

Zo zijn er natuurlijk nog veeeeeeeeel meer kinderboeken die leuk zijn, maar daar komt in de toekomst misschien nog een blogje over.

Welke boeken las jij toen je klein(er) was?

58 gedachtes over “People say that life is the thing, but I prefer reading”

 1. Ik was dol op de serie rondom Lotje in de dierentuin van Jaap ter Haar. Evenals zijn andere verhalen zoals Eelke van de boswachter. Ik verzamelde die boeken en heb ergens op zolder nog een doos staan waar ze in zitten. Ik had ook wat mooie oudere exemplaren ervan dus ik heb ze bewaard.
  En toen ik echt nog een slag jonger was vond ik Welterusten, kleine beer mooi.
  Het enige kinderboek dat echter nog een plaatsje in mijn kast kent is Het grote boek voor Sinterklaas en Kerstmis van Anne Takens. Dat boek kun je omdraaien, aan de ene kant is het een verhaal rondom sinterklaas, aan de andere kant over kerst over een familie met 3 kindjes. Mijn moeder heeft dat echt zo vaak moeten voorlezen en ik vind het stiekem nog steeds wel mooi.

 2. De Vijf serie van Enid Blyton! Altijd spannende avonturen. En de Pitty serie over het leven op een kostschool las ik ook :) De meeste Wipneus en Pim boeken heb ik ook gelezen. De Cindy serie over een meisje dat ballet lessen neemt, die staat nog steeds in mijn kast ;) En alles van Carrie Slee, Paul Biegel, Thea Beckman, Roald Dahl, etc. Ik las als kind echt superveel! Ik ben ook al vroeg aan de “grote mensen boeken” afdeling van de bibliotheek begonnen, haha!

 3. ‘Alleen op de wereld’ was mijn favoriete boek en zal altijd één van mijn lievelingsboeken blijven. Zo vaak gelezen!
  Andere favorieten waren ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘De brief voor de koning’. Daarnaast eigenlijk de rest oeuvre van Thea Beckman en Simone van der Vlugt (ik was en ben nog steeds gek oo historische romans ja) en een heleboel paardenboeken zoals die van Bianca. Ooh, en ‘De olijke tweeling’, heb er nog steeds een stuk of twaalf. Verder nog wel meer, noem een serie en ik heb het gelezen, maar deze zijn mij het meest bijgebleven. Alice in Wonderland staat in mijn kast trouwens, ready to be read! Vind je het trouwens goed als ik ook zo’n blogje maak? ;)

 4. Pinkeltje (werd voorgelezen). Zelf las ik Puk van de Petteflet met veel plezier en ook de Vijf van Enid Blyton. Mijn favoriete jeugdboek is Koning van Katoren van Jan Terlouw. De Guus Kuijer boeken vond ik ook erg leuk (Op je kop in de prullenmand enz.).

 5. Meester Jaap, duhh :P En Voor Een Halve Zak Drop herinner ik me. En Het wereldje van Beer Ligthart. En de serie van de De kinderen van de Grote Beer (Carry Slee!)

 6. Bonje in het bons hotel van meneer Vriends heb ik echt te vaak gelezen! Die was geweldig!
  De Chantal reeks heb ik ook gelezen en uiteraard de Meester Jaap verhalen, maar die stonden in de Taptoe of iets.
  En uiteraard de Carrie Slee boeken

 7. Oja Meester Jaap, die heb ik ook gelezen. Jip & Janneke natuurlijk. Harry Potter heb ik pas later gelezen. De Griezelbus boeken van Paul van Loon vond ik altijd geweldig!

 8. Ik heb alle hoe-overleef-ik boeken gelezen, behalve de 2 laatste ofzo, toen vond ik het echt niet meer leuk :’). Harry Potter heb ik nooit gelezen, in tegenstelling daarvan heb ik Twilightboeken gelezen. Opzich zou ik best Harry Potter willen lezen, maar ik heb er simpelweg geen tijd voor. De films en de boeken trekken me ook niet echt, eigenlijk.

   1. Zeker weten! Die boeken van Twilight zijn gewoon een en al langdradige dialogen. Aan de boeken van Harry Potter vind ik vooral leuk dat ze blijven boeien. Rowling slaagt erin om alles tot in de kleinste details te beschrijven, zonder dat het begint te vervelen.

 9. Ah wauw, Harry Potter… dat was (en zal altijd blijven) mijn enige echte jeugdvriend. Ik heb alle boeken een stuk of tien keer gelezen, de films zo’n vijf keer gezien en volgens mij heb ik zelfs een keer gedroomd dat ik professioneel zwerkbalspeelster was, haha. Kruistocht in Spijkerbroek, Alleen op de Wereld en de serie ‘Op zoek naar dolfijnen’ (dolfijnen waren mijn lievelingsdieren :p) vond ik ook heeel leuk allemaal.

 10. In mijn hele jonge jaren was ik nogal beïnvloedbaar door mijn moeder (wie niet eigenlijk?) en zij had nog boeken die zij vroeger prachtig vond; Schoolidyllen van Top Naeff en de Joop ter Heul serie van Cissy van Marxveldt. En die vond ik dus (ook) fantastisch. Ik denk wel dat als ik het niets had gevonden, ik dat toen toch ook wel had gezegd en niet al die Joop ter Heul boeken zou hebben gelezen. Ze staan nu nog bij mij in de kast, prachtig die echt oude boeken. Misschien nog maar eens lezen…

 11. Pssst.. het is Jacques Vriens ;)

  Als kind las ik alles dat los en vast zat. Favoriet om voorgelezen te worden: Kruimeltje(want dit kon mijn vader zo spannend voorlezen!)
  Om zelf te lezen: alles van Jacques Vriens en Carry Slee, de babysittersclub, Matilda, de GVR, de Zevensprong(maar die vond ik nog wel wat griezelig, haha)

 12. Volgens mij heet meneer Vriends eigenlijk meneer Vriens ;) En is de hoofdpersoon in De brief voor de koning Tiuri ;) Kleine details maar :P

  Ik heb deze boeken ook allemaal gelezen! Verder vond ik de boeken van Carry Slee ook altijd erg leuk. En die van Guus Kuijer ook. En vast nog veel meer, maar dat weet ik zo snel even niet meer. Ik heb zoveel gelezen!

 13. Ik heb echt alle boeken van Dik Trom en Pinkeltje gelezen. Laatst kwam ik nog weer een boek van Dik Trom in de Bibliotheek tegen en die heb ik meteen megenomen en in twee dagen uitgelezen. En de boeken van Thea Beckman las ik ook graag.

 14. Ik las ook altijd meester jaap en de hoe over leef ik serie. Je had van haar ook een boeken serie over lena lijstje die las ik.. ummm verder las ik ook een dolfijne serie waarvan ik geen idee heb hoe die heet xD

 15. Ik had een pop-up boek van Mary Poppins waar ik helemaal gek van was.
  Mijn zoon is anti lezen, ik heb hem vooral Jip en janneke en de Gouden serie boekjes voorgelezen.
  Oh ja en ook Meester Jaap, heel leuk!

 16. Wat je zegt over het kleine huis heb ik ook wel ja. De serie vond ik vroeger ook nog wel leuk, omdat ik de boeken las. Maar vooral de boeken. De man is ook echt de man. En die paar cent voor snoepjes inderdaad ;)

 17. Oh, en ik bedenk me nu dat ik vroeger altijd boeken las uit zo’n serie waar ik nu dus niet meer op kan komen :(. Over kinderen die weggingen van huis, omdat hun moeder niet meer voor hen kon zorgen volgens mij. Ze gingen op pad en kwamen uiteindelijk bij hun grootmoeder in huis volgens mij.
  En iets met een moerbei boom in de tuin en een zeilboot? Haha, als het je iets zegt, ik wil nu wel weten welke serie dat ook alweer was.

 18. Ik heb deze boeken ook allemaal gelezen. Het kleine huis heeft mijn moeder mij voorgelezen toen ik nog niet zo lang slechtziend was. Ik las toen ik klein was oude boeken die mijn moeder vroeger ook had gelezen die gingen over paardenmeisjes, die boekjes stonden bij ons in de kast. Verder leende ik boeken uit de bieb, maar die weet ik ook niet meer.

 19. Ik heb bijna al die boeken gelezen, maar drie niet! Ik vond sjakie en de chocoladefabriek echt awesome, één van mijn favoriete kinderboeken. De film is ook nog steeds leuk. Maar mijn absolute lievelingsboeken waren “De boze heks” van Hanna Kraan en de “Griezelbus” van Paul van Loon. Die ken je vast ook allebei wel! ;) ♥

 20. Ik was als kind helemaal verslingerd aan de boeken van Roald Dahl en een Duits boek dat velen ook vast wel in het Nederlands hebben gelezen van Christiane F.

 21. Jaaaaa Alice in Wonderland is echt ge-wel-dig. Vooral de film vindt ik leuk, die oude. De cartoonachtig versie (: echt fantastische film! Voor die film mag je me ’s nachts wakker maken!

 22. Alle boeken over Kikker van Max Velthuijs, De Kinderen van de Grote Beer (serie) van Carry Slee, alle jeugdromans van Evert Hartman en De Kleine Kapitein (alledrie de delen) van Paul Biegel! Paul Biegel wordt veel te weinig gelezen, hij is zo goed! Ook als je al zeventien of eenentwintig of drieëntachtig bent!
  Goed, verder Thea Beckman (alles! en vooral Gulden Vlies van Thule was erg mooi) en Simone van der Vlugt (niet haar thrillers, getsie, alleen haar historische jeugdromans).
  De boeken van Tonke Dragt, vooral Zeeën van tijd – aan de andere kant van de deur.
  En Roald Dahl, alles, alles, alles van Roald Dahl (de Griezels, de Heksen, Gruwelijke rijmen, De Reuzenperzik en wat dies meer zij). De trilogie van Monica Furlong over het vroeg-Middeleeuwse Engeland (ik weet nu alleen even Juniper te noemen). En de Kronieken van Narnia natuurlijk. O en boeken van Jaap ter Haar over koning Arthur en Percival en de andere ridders van de Ronde Tafel.

  Ik ben een beetje geobsedeerd door jeugdliteratuur… Het wordt door volwassenen zwaar ondergewaardeerd vind ik!

 23. Ow zie een hoop bekende dingen in jouw blog staan :)

  Ik was nogal gek op de GVR van Roald Dahl, heb dat boek echt eindeloos gelezen. En inderdaad de hoe overleef ik serie; helemaal top! Ow en ik vergeet bijna Pinkeltje ;)

 24. Lotje in de dierentuin, Hoe overleef ik-serie, alle boeken van Kippenvel, natuurlijk ook Harry Potter, alle boeken van Roald Dahl en de Polleke-boeken van Guus Kuijer. Mijn absolute favorieten!

 25. De boeken die jij noemt heb ik bijna allemaal gelezen toen ik jonger was! Haha. Vroeger las ik vooral Francine Oomen, Carry Slee en Jacques Vriens. Ik beschouw”Achtste-groepers huilen niet” als één van mijn favoriete kinderboeken. De tranen stroomden over mijn wangen toen ik dat boek las..

 26. Fijne boekenlijst, ik heb ze ook bijna allemaal gelezen toen ik klein was :) Ik las ook boeken van Roald Dahl en grootvader Juho, dat is volgens mij een best onbekend boek maar ik vond het prachtig.

 27. Annie MG Schmidt natuurlijk en pas geleden heb ik A.A. Milne – Het huis in het Poeh-hoekje gekocht dus die ligt er nog om te lezen verder las ik het praathoedje en boeken van maaike RL stine boekjes en nog heel veel meer

 28. Thea Beckman, Jan Terlouw, Tonke Dragt, Annie M. G., Roald Dahl, Evert Hartman.. Dat zijn zo’n beetje de boeken uit mijn jeugd.. Heerlijk wegdromen bij (inderdaad) Sjakie en de Chocoladefabriek, maar ook Mathilde en de GVR, genieten van Kruistocht in Spijkerbroek en Wij Zijn Wegwerpkinderen, Koning van Katoren, Oorlogswinter, Pjotr, Oom Willibrord.. En een heleboel boeken waar ik de namen niet meer van weet.. Dat was pas genieten!

 29. 2, 9 en 10! Jeugdsentiment! En ik had vroeger een boek over een mol en een verjaardagsfeestje wat ik helemaal geweldig vond. Ik kon toen zelf nog niet lezen maar als mijn ouders me voorlazen verbeterde ik ze omdat ik het boekje uit m’n hoofd kende, haha.

 30. Ooh wat goed, eindelijk iemand die het heeft over boeken die ik wél ken, omdat ik in mijn basisschooltijd – in tegenstelling tot nu – heel veel las.
  Ik was dol op Jacques Vriens! En ook uit de serie van Francine Oomen heb ik veel gelezen. En verder de Kameleon-serie, was ik haast verslaafd aan :)

 31. Die van Francine Oomen vond ik als kind ook altijd leuk, na mijn 12e hield dat ook wel op en toen ik nog onder de 10 was ofzo was ik helemaal gek van de Griezelbus van Paul van Loon, ik had de hele serie bij elkaar gespaard! Lol

 32. Oehhhoeeee, Alice in Wonderland is obviously the best! Wat Harry Potter betreft ben ik eindelijk mee aan het gaan in die hype en ben ik inmiddels aangekomen bij deel 3, en ik vind het nog leuk ook =D Winnie de Pooh is gewoon adorable, en de rest.. ja ik kan niet anders dan het met één woord te zeggen: JEUGDSENTIMENT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.