Touristy

Ja, ik geef het toe. Ik maak ook foto’s die al tachtigduizend mensen (nu overdrijf ik niet, want het zijn er waarschijnlijk meer) ook hebben gemaakt.

Ik ben het geweest. Jij ook. Het is vervelend om toe te geven, maar toch is het waar: we zijn allemaal wel eens een toerist geweest.

Misschien loop je wel eens in Amsterdam (of Brussel voor de Belgen onder jullie) en dan zie je ze: he bah, irritant al die toeristen! Japanners met fototoestellen of grote groepen 60+ers die tourguides met een paraplu als herkenningsding volgen. Ze staan altijd in de weg en willen dat je foto’s voor ze maakt (de standaard foto’s die iedereen maakt, zoals bij de toren van Pisa). Ze kopen souvenirs, zoals sleutelhangers in de vorm van klompen en schrijven kaartjes (met molens erop) naar hun geliefden. De horror.

Tijdens het vak Interculterele Literatuurbenaderingen hebben we het ook over toerisme gehad en voor onderstaande theorie moet ik de heer Culler de credits geven. Wat hij zei: we zien bijvoorbeeld de Eiffeltoren als teken van de authenticiteit van Frankrijk. Maar als we het niet labelen als authentiek is het niet authentiek. Het is dan niet meer authentiek, maar een teken van iets. Bovendien hebben we voor die authenticiteit kopieën nodig (in de vorm van souvenirs) (snappen jullie het nog? :P)

Wat overigens ook onderdeel is van het toerist zijn: andere toeristen verafschuwen (zoals Culler het zegt: to be a tourist is in part to dislike tourists, they can always find someone more touristy than they). Overigens vind ik ’touristy’ een heel leuk woord, maar dat is even off-topic. Maar goed, het is wel waar: je bent bijvoorbeeld naar Rome (en je gaat naar het Colosseum en dat is een teken van de authenticiteit van Italië, maar daardoor is het niet meer authentiek) en oh mijn god, ja hoor, daar zijn ze: van die Nederlanders. Je kunt ze er zo uit halen: een rugzak volgestouwd met eten en drinken, de man draagt een korte broek en sokken in zijn sandalen. De vrouw heeft een pittig kapsel, een bril en is volslank.
‘GERARD!’ tettert ze door het Colosseum (je vraagt je af of het geheel niet gaat instorten door haar geschreeuw).
‘Gerard, hoe oud is dat Colossalum nou?’
Je rolt met je ogen. Toeristen. Bah.

Nu, geef het maar toe: wanneer was jij een toerist?

44 Comments to “Touristy”

 1. JONATHAN CULLER. TE. VAAK. GEHAD.

 2. Laatste jaren: Londen, Parijs, New York… Dus ja. Maar wel mooie foto’s aan over gehouden! :)

 3. hi hi gisteren … toen ik naar een uitkijkpunt ging en anderen uitmaakte voor toerist :P

 4. Ik moest een keer verplict toeristy doen in mijn hometown. Dat is echt freaking weird. Goh, dus dáárom komen al die mensen naar ons gat. We hebben namelijk best leuke gevels in de stad. :P xD

 5. Wanneer was ik zelf toerist. Nou vooral die 100.000 keer dat ik de weg kwijt raak en met mijn toeristenboekje en kaart moet gaan vragen waar we in hemelsnaam zijn.

  Ik kan me ook ergeren aan Nederlandse toeristen. Die pluk je er zo makkelijk uit en ik probeer dan altijd maar Engels te praten zodat ze niet merken dat ik ook Nederlands ben. ;)

 6. Ik ben al mijn hele leven een toerist, ook als ik op reis ben.Maar zonder zandalen, dat dan weer wel.

 7. In een andere stad ben ik onbeschaamd toerist! ‘k Vind het hartstikke leuk om foto’s te maken van gebouwen enzo, en van mij en mijn vrienden. Dat is juist leuk om later terug te kijken.

 8. Als ik ergens anders ben, ben ik een echte toerist. In Londen heb ik een Engelse hoed gekocht waarmee ik op straat werd aangekeken. Ook de souvenirs vind ik altijd super leuk!

 9. Afgelopen weekend nog, toen ik in Brussel was. Ja hoor, ik sta op de foto met Manneken Pis! En toen ik afgelopen zomer Amsterdam bezocht, ging ik zelfs in een reuzenklomp zitten om een foto te trekken…

 10. Ooh jakkes, toeristen. Tsja, ik ben van de zomer nog in Rome geweest, dus toen was ik voor het laatst toerist. Maar ik had geen “I love Rome”-Tshirt aan, geen buideltje om mijn middel zodat ik niet bestolen kon worden en ik heb het maar liefst 5 dagen volgehouden om door de ruïnes te lopen op high-heels. Dus echt toerist was ik nou ook weer niet.

 11. Ik doe altijd heel erg mijn best om niet de toerist uit te hangen en andere toeristen te vermijden. Helaas, het lukt gewoon niet, want ook ik wil natuurlijk dé bekende foto’s hebben. Ik heb het wel opgegeven om te poseren voor een authentiek iets.

 12. Ach ja, dan maar een toerist. Als dat betekent dat ik die dingen mag zien, met tekens erbij en al, dan moet het maar. Met alle stommiteiten erbij. I don’t care! kom maar op vakantie! Ik ben er aan toe!

 13. Hahaha, jouw commentaar op dingen is altijd zo grappig! Maar goed, even antwoord geven op je vraag: ik ben eigenlijk altijd toerist als ik city-trips ga maken. Ik maak net als iedereen foto’s van dingen die je net zo goed kunt googelen (zijn vaak nog mooier dan mijn foto’s, maar ja, ik moet natuurlijk even laten zien dat ook ik er ben geweest), magneetjes en kaartjes kopen met alle hotspots erop voor ouders/opa&oma, etc.

 14. Ik moe zeggen dat ik altijd mijn best doe om niet op een toerist te lijken, haha. Soms fotografeer ik iets niet om naar niet op een toerist te lijken, haha. Ik was een toerist in Parijs, haha. Met zoveel dingen, haha.

 15. Ik was in september bezoekster van Arnhem;-) Ik voelde mij geen toerist ondanks dat ik alle mooie en leuke bezienswaardigheden bezocht.
  Echt toerist was ik 3 jaar geleden in Turkije, idd met veel water in de tas

 16. Parijs, Amsterdam, Londen :) Stiekem vind ik het wel eens leuk om met m’n camera de buurt onveilig te maken, en dan denk ik met een glimlach terug aan de japanners die je constant met hun camera enthousiast foto’s ziet maken terwijl ze Antwerpen verkennen…

 17. Ik kan soms echt de toerist uithangen haha :) Vooral in steden zoals Londen en Berlijn, want je wilt natuurlijk wel mooie kiekjes maken!

 18. Eigenlijk altijd als ik bijvoorbeeld op vakantie ga ofzo. Wanneer ik bijvoorbeeld naar Antwerpen ga niet echt meer, omdat ik dat al 10x gezien heb :P

 19. Iets langer dan een jaar geleden was ik een ECHTE toerist in Rome. Daar vind je nog wel eens Italianen die je ziet denken: ”waarom woon ik Rome?” Teveel toeristen. Ik was ook een toerist in Frankrijk (Bretagne) afgelopen zomer, maar Fransen lijken de toeristen meer de accepteren dan Italianen. Ik denk sowieso dat er een soort van arrogantie in Italianen schuilt, maar dat ter zijde (ik wil niemand beledigen hoor)

 20. Als ik op vakantie ben hang ik altijd de toerist uit :)

 21. ik ben het liefst altijd toerist, ook als ik thuis ben :D sowieso heb ik m’n camera bijna altijd, en dat ís al touristy (ja, leuk woord). maar officieel was ik het laatst in ijsland toerist en zelfs daar kwam ik nederlanders tegen. “ja maar HALLO trut die je soms ook bent, je wil al-tijd je zin krijgen…” (ik moest zo hard m’n lach inhouden)
  écht toerist was ik trouwens voor ’t laatst met carnaval, want toen was ik toerist: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/224271_10150167781561190_547191189_7364261_8337489_n.jpg

  maar wat leuk dat jullie daar aandacht aan besteden :) interessant.
  en die quote klopt zo ontzettend. grappig.

 22. Als ik in een stad in NL ben waar ik nog nooit eerder ben geweest dan voel ik me al toerist.
  Vroeger voelde ik me op schoolreis ook altijd toerist! whahaha

 23. hihi ik heb weer smakelijk moeten lachen om je verhaal. Ik vind het altijd erg leuk om de toerist uit te hangen. Zelfs als ik naar de windmolens op Kinderdijk ga :) Ik maak dan ook graag foto’s, zelfs voor anderen mensen hihi

 24. Ja, ook ik ben op vakantie een echte toerist! Vroeger stopte ik mijn fototoestel dan diep in mijn tas en de reisgids bleef ook zoveel mogelijk uit beeld. Tegenwoordig maakt het me niet meer uit. Maar inderdaad, ik stoor me wel aan de overduidelijke Nederlandse toeristen (andere landen net zo goed).

  Dat vind ik trouwens wel het leuke van in Den Haag wonen; als ik dan op mijn fietsje door het Binnenhof ga en ik zie die toeristen opkijken dan denk ik, jaha, en ik woon hier toch maar even mooi!

  (elke dag heb je weer een leuk onderwerp; ik blijf het knap vinden!)

  • Dankje! Ik doe het nu ehm, ik weet niet hoelang, maar sowieso langer dan een half jaar en op een gegeven moment ben je er gewend aan geraakt. Daarnaast moet je bedenken dat er overal een blogje in zit en vooral al je ideeën opschrijven!

 25. Hmm ja ik zal dan wel overal een toerist zijn geweest. Verona, Londen en Barcelona.

 26. Ik voel me op vakantie altijd zo’n verschrikkelijke toerist. Maar ik beken: ik heb een Eiffeltorenbeeldje, een I ♥ London-plectrum en een Zweedsevlag-sleutelhanger. En als ik binnenkort naar Rome ga ga ik natuurlijk wel de enige echte I ♥ Roma-trui kopen.

 27. Ik denk dat ik altijd wel op vakantie toerist ben :P

 28. Moet je eens naar de Ardèche gaan in de zomervakantie. En dan naar een hypermarché. Je lacht dood om al die stomme Nederlanders waarvan jij er natuurlijk helemaal niet eentje bent.

 29. Ik schaam me altijd voor mijn ouders. Mijn moeder heeft een petteklep en zo’n afritsbare broek en dan van die bergschoenen eronder. De horror!

 30. haha leuk beschreven! En tja als je ergens komt waar je nog nooit geweest bent dan wil je nieuwe dingen zien of dingen zien die je nog nooit in het echt gezien hebt. Toch? Enige verschil is dan de ‘vervelende’ toerist uithangen (GERARDDD!) of de ‘normale’ toerist. (bestaan die überhaupt eigenlijk? haha)

  Ik was voor het laatst toerist in ehmmm Maastricht geloof ik. Ja.
  wat ook leuk is trouwens: een dagje doen alsof je toerist bent in eigen stad en inwoners ‘vervelende vragen’ stellen hihi. (wat moet je hier echt gezien hebben? enzo)

 31. Lijkt me echt een super leuk vak! Zelf ben ik behoorlijk vaak een toerist omdat ik (als verwend kind van gescheiden ouders) 3x per jaar op vakantie ga…

 32. Toen ik naar Londen was met school. Nouja volgens mij heb ik toen niet echt op andere toeristen gelet. Maar Londen is echt superleuk!

 33. Ik noem verdwalen altijd site seeing en ik verdwaal nog in mijn eigen stad… En dan heb ik ook nog eens standaard (nou ja, 90% van de tijd dan) een fototoestel in mijn tas zitten om “interessante dingen” vast te leggen (wat ik dan overigens vaak zat alsnog vergeet te doen :p). Ik vermoed dat ik dus wel redelijk vaak touristy doe, en anders zou ik het in ieder geval bijna dagelijks kunnen doen ;)

  Ik vind touristy inderdaad ook een leuk woord :)

 34. Hihihi ik háát het ook om mezelf tourist te noemen maar ik kom er inderdaad niet onderuit. In Rome wil ik trouwens sowieso nog een keer tourist zijn :) (niet uithangen, dat is wat anders)

 35. Tja ik zoek over het algemeen de plekken op vakantie die nog niet door mensen massa’s gevonden zijn, geniet daar van de rust. Maar als ik in Barcelona ben (zoals het afgelopen voorjaar) dan hang ik altijd de toerist uit. Gewoon lekker kansloos alle geijkte plekjes bezoeken hahaha

 36. Vroeger was ik toerist in het dorp waarvan ik nu inwoner ben.. En irriteren dat ik me doe aan al die mensen die hierheen komen voor een visje en een blik op de haven hopend op een glimp van Jan Smit of een van zijn andere zingende kornuiten. Nergens meer een parkeerplekje te vinden tussen de Belgen, Duitsers, Tukkers, Limbo’s of Friezen. Ze veroorzaken rijen in mijn supermarkt, kapen de leukste koopjes weg voor mijn neus en zitten in de zomer op mijn terrasje aan mijn tafel.. Hoe irritant.. Maar eerlijk is eerlijk, een paar jaar geleden was ik die toerist. En god wat ben ik blij dat die tijd geweest is!

 37. Heel leuk geschreven, en erg herkenbaar! Ik reis graag en veel met mijn ouders, vooral naar grote steden in grote landen. Ik ben al vaak in Parijs geweest, en ook Rome, New York en Londen horen op het lijstje thuis. Heel eerlijk gezegd gedragen wij ons nooit zo erg touristy, hoewel ik wel altijd overal foto’s van maak en we alle bezienswaardigheden bezoeken. Maar wij zijn geen types die met camera’s om onze nek rondlopen en/of willen laten zien dat we heus wel iets van cultuur weten… wij houden ook van de achterstraatjes en het echte leven, zeg maar. Daarom reis ik zo graag!

Leave a Reply