Het nieuwe (oude) uitschelden

Ach ja, die jeugd van tegenwoordig. Toen ik tien was, vond ik het woord ‘Sukkel!’ nog erg. De kindjes van tegenwoordig lachen je uit als je dat tegen ze zegt. Ik ga de scheldwoorden niet noemen (die kun je vast zelf heel goed bedenken), maar het gaat wel een stapje verder dan dat.

En dat is jammer. Want er zijn zoveel mooie scheldwoorden. (‘Pardon Laura, maar zei je nu mooie scheldwoorden?’ ‘Ja, dat zei ik inderdaad.’ ‘Oei, ik denk dat de bond tegen het vloeken dat niet zo leuk zal vinden.’ ‘Ik denk dat het mij niet kan schelen wat de bond tegen het vloeken denkt.’)
Ja, scheldwoorden die mooi zijn. Niet de scheldwoorden die we nu gebruiken (ik ga ze niet herhalen), maar jawel: de oude.

Vroeger, vroeger als iemand ‘schavuit’ zei, was de reactie: ‘Oh no, he/she didn’t!’ Echt, grover kon je niet zijn. Maar nu lachen ze je uit als je dat zegt.

Maar dat maakt mij niet uit. Ik vind het een geweldig woord en ik zeg het dan ook graag tegen schavuiten. Andere mooie scheldwoorden: flapdrol (mijn favoriet), oelewapper en halve zool.

Dus laten we die alsjeblieft weer gebruiken op een grappige manier. Daar kwets je waarschijnlijk niemand mee! (behalve heeeeeeeeele oude mensen of halve zolen die issues hebben over dat ze half zijn en niet heel).

Weten jullie nog meer van dit soort oude (scheld)woorden?

55 gedachtes over “Het nieuwe (oude) uitschelden”

 1. Haha, inderdaad! Helemaal mee eens!
  Hoewel ik soms ietsie grover uit de hoek kan komen dan schavuit (lees: kut, bitch e.d.).

  Maar de ‘hippe’ scheldwoorden anno 2011 zijn echt van de zotten!
  Oja zot, das er ook nog eentje. Enne, snotaap, druiloor, poepchinees…

 2. Schuinsmarcheerder. Geen leuk woord om naar je toegeslingerd te krijgen, maar ik stel me er altijd een fanfarelid bij voor dat er niet in slaagt om in de juiste pas te lopen ….Vraag me niet waar ik het haal …

 3. Oke, ik weet dat het me nooit gaat lukken, maar ik wil gewoon een keer als eerste antwoorden op je blog xD. Enfin, doos, die zeg ik nog steeds altijd tegen me zus (: en laatst op de radio bij Q-music kon je dan gewoon scheldwoorden/namen/dingen insturen en die werden dan voorgelezen, de leukste vond ik toen zelf: nee jouw hoofd is kermis. Maar bij schavuit denk ik aan een boot (:

 4. Mijn moeder noemde me vroeger soms ’trien’. Dat bedoelde ze dan eigenlijk helemaal niet als scheldwoord, maar op school werd dat wel als scheldwoord gebruikt. Jeugdtrauma’s… :)

 5. Fluim, vlegel, vlerk, muts(ebol), tuttebol, sufkees, ‘blond’, über-blond en nog wat van die dingen die ik mijn publiek met enige regelmaat van de klok naar het hoofd slinger.

 6. Ik vind schorriemorrie leuk! :D
  Maar meestal bedenk ik mijn eigen scheldwoorden. Zoals nuftuk of zeikzak. Dat houdt het wat spannend als je iets zegt waar een ander meteen om moet lachen.

 7. Ik weet nog dat we in groep acht altijd probeerden om iemand echt ontzettend lang uit te schelden, beginnend met ‘uit de baarmoeder gerukte…’. Ik bedenk me nu pas hoe erg het was wat we allemaal zeiden. Gelukkig deden we het alleen tegen elkaar en als grap, dus (hopelijk) niemand werd gekwetst.

  Ik vind vlegel ook wel een heerlijk woord ja :P

 8. Ik weet niet of het oud is, maar ‘druif’ vind ik echt geweldig.
  Verder houd ik er van om willekeurige woorden als scheldwoord te gebruiken. Bijvoorbeeld: kaassoufflé, propje, bananaman :D (En soms komen er woorden uit die niet bestaan, koeienvakantiebakje ofzo…)

  1. Oh daar hebben we hier ook een handje van..
   Paasei of sjaak. het gaat echt nergens over maar wel grappig. (zeker als je een papegaai hebt die alles na praat of kids over de vloer hebt :)

  1. Ik ben een oude ziel in een jong lichaam…

   Nee :P, die heb ik niet meegemaakt, maar dat maakt niet uit, daar gaat het niet om :P

 9. Er is zelf momenteel een website met creatieve scheldwoorden. Ik vind het, hoewel ik niet van scheldwoorden/namen houd, een briljante website. Je komt echt leuek dingen tegen.
  De website is: http://hetnieuwevloeken.nl/ (via bright.nl)

  ik vind zelf schobbejack, schavuit, vlegel en ondeugd wel leuke scheldwoorden

 10. Vlegel! Of kwajongen inderdaad. Ik stel me nu helemaal voor dat ik een keer iemand uit zal schelden in ouderwetse scheldwoorden, wat zal diegene opkijken hahaha

 11. Tegenwoordig zeg ik zelf heel vaak sukkel en vind het een geweldig woord. Schelden moet af en toe maar even, want alles opkroppen is ook niet goed ;). Een vroegere lerares op de middelbare school zei altijd ‘stelletje snijbonen’ tegen de jongens in de klas die weer eens niet wilden luisteren en dat was dan vaak wel grappig. Schelden kan dus ook grappig zijn.

 12. Haha, fantastisch stukje! Ik herinner me een paar zinnetjes die ik moest zeggen in de musical van groep 8 die volgens mijn oma niet zo netjes waren. Volgens mij was het origineel “Verrek, ben je dood?!” en heb ik daar voor oma (die natuurlijk kwam kijken) “Ach heden, ben je dood?” van gemaakt. Ja ja, die goede ouwe tijd.

 13. Nu ik erover nadenk, heb je helemaal gelijk! De scheldwoorden van vroeger zijn eigenlijk veel leuker en interessanter dan die van nu. Tegenwoordig ben je meteen een aso als je iemand uitscheldt met van die moderne woorden, maar vroeger sloegen ze tenminste echt ergens op! Tuttebel, tuthola, oelewapper, vlerk, vlegel… leuk om die in verhalen te gebruiken!

 14. Ik ken zóóóóóveel scheldwoorden van vroeger. Nu zouden mensen mij inderdaad daarvoor nog uitlachen, maar goed.

  Ik stoor me altijd aan ‘de jeugd van tegenwoordig’. Ik kan daar echt niet tegen! Dus ik vind het geweldig dat je hierover hebt geblogd. :D

 15. Mijn opa heeft een nogal Brabants accent en vloekt altijd met: ‘Honderdduuzendzakkengortvoordenonnenjuperd!’ Als je het heel snel op een vervelende toon zegt, klinkt het als een scheldwoord. Terwijl je gewoon zegt: Honderd duizend zakken gort voor de nonnen, ju paard (van dat ie moet gaan lopen, snappie ;)?)!

 16. Mijn buurman vroeger zei altijd: “Omgewaaid tramhuissie” daar moest ik dan erg om lachen. En mijn vader mocht niet meer vloeken in de auto dus die noemde overige weggebruikers dan “Lampendansers” bij wijze van scheldwoord… :D

  Zelf noem ik iedereen liefkozend “sufkut” of “mafkees”… dat schiet er dan al uit voor ik er erg in heb…

 17. Tussen twee deuren geklapte, op de snelweg geplette, tepelloze tietvlieg.

  Mijn opoe zegt altijd “doerak” als liefkozend scheldwoord. In de trant van “ondeugd”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.