Het nieuwe (oude) uitschelden

Ach ja, die jeugd van tegenwoordig. Toen ik tien was, vond ik het woord ‘Sukkel!’ nog erg. De kindjes van tegenwoordig lachen je uit als je dat tegen ze zegt. Ik ga de scheldwoorden niet noemen (die kun je vast zelf heel goed bedenken), maar het gaat wel een stapje verder dan dat.

En dat is jammer. Want er zijn zoveel mooie scheldwoorden. (‘Pardon Laura, maar zei je nu mooie scheldwoorden?’ ‘Ja, dat zei ik inderdaad.’ ‘Oei, ik denk dat de bond tegen het vloeken dat niet zo leuk zal vinden.’ ‘Ik denk dat het mij niet kan schelen wat de bond tegen het vloeken denkt.’)
Ja, scheldwoorden die mooi zijn. Niet de scheldwoorden die we nu gebruiken (ik ga ze niet herhalen), maar jawel: de oude.

Vroeger, vroeger als iemand ‘schavuit’ zei, was de reactie: ‘Oh no, he/she didn’t!’ Echt, grover kon je niet zijn. Maar nu lachen ze je uit als je dat zegt.

Maar dat maakt mij niet uit. Ik vind het een geweldig woord en ik zeg het dan ook graag tegen schavuiten. Andere mooie scheldwoorden: flapdrol (mijn favoriet), oelewapper en halve zool.

Dus laten we die alsjeblieft weer gebruiken op een grappige manier. Daar kwets je waarschijnlijk niemand mee! (behalve heeeeeeeeele oude mensen of halve zolen die issues hebben over dat ze half zijn en niet heel).

Weten jullie nog meer van dit soort oude (scheld)woorden?

55 Comments to “Het nieuwe (oude) uitschelden”

 1. Oude schurk schiet mij te binnen ;-)

 2. oeh nog een .. tuttebel .. hahaha

 3. Haha, inderdaad! Helemaal mee eens!
  Hoewel ik soms ietsie grover uit de hoek kan komen dan schavuit (lees: kut, bitch e.d.).

  Maar de ‘hippe’ scheldwoorden anno 2011 zijn echt van de zotten!
  Oja zot, das er ook nog eentje. Enne, snotaap, druiloor, poepchinees…

 4. Vlegel! Met stip op nummer 1 ;)
  En eikel en doos zei ik vroeger volgens mij ook vaak.

 5. “Trut” en dan ging ik wel heel ver… Wel vond ik het grappig dat het ‘zwanger varken’ betekende. Althans, dat werd mij toen verteld…

 6. Schavuit.. Klinkt erg bekakt ;) haha.

  Jandriedubbeltjesnogaantoe.. dat zegt me opa altijd.. Waarom, dat weet ik niet ;)

  Liefs

 7. Misschien moet je een Bond Voor Oude Scheldwoorden oprichten? Ik vind trut altijd zo’n tuttig scheldwoord.

 8. Lapzwans, dat is mijn favoriet. Geen idee wat het betekend :) of wokkel.

 9. Schuinsmarcheerder. Geen leuk woord om naar je toegeslingerd te krijgen, maar ik stel me er altijd een fanfarelid bij voor dat er niet in slaagt om in de juiste pas te lopen ….Vraag me niet waar ik het haal …

 10. Hahaha, wat een woorden! Mijn oma gebruikte altijd het woord ’trien’, haha!

 11. O heerlijk. Ik ben er helemaal voor om oude scheldwoorden weer te activeren.
  Ik gebruik sukkel trouwens wel heel vaak, vooral voor mezelf ;-)

 12. Oke, ik weet dat het me nooit gaat lukken, maar ik wil gewoon een keer als eerste antwoorden op je blog xD. Enfin, doos, die zeg ik nog steeds altijd tegen me zus (: en laatst op de radio bij Q-music kon je dan gewoon scheldwoorden/namen/dingen insturen en die werden dan voorgelezen, de leukste vond ik toen zelf: nee jouw hoofd is kermis. Maar bij schavuit denk ik aan een boot (:

 13. Kwajongen, klojo of vlegel. Vlegel is de beste.

 14. Mijn moeder noemde me vroeger soms ’trien’. Dat bedoelde ze dan eigenlijk helemaal niet als scheldwoord, maar op school werd dat wel als scheldwoord gebruikt. Jeugdtrauma’s… :)

 15. Fluim, vlegel, vlerk, muts(ebol), tuttebol, sufkees, ‘blond’, über-blond en nog wat van die dingen die ik mijn publiek met enige regelmaat van de klok naar het hoofd slinger.

 16. Tsja ik die met kinderen tot 12 jaar werk kan erover mee praten. De woorden die ze tegenwoordig weten…

 17. Halve zool, dat is de beste, haha. Die gebruiken we zelf namelijk altijd, haha. Wij zeggen ook vaak: ‘dweil!’, hahaha.

 18. Het is echt niet normaal wat je de kinderen tegenwoordig in hun mond hoort nemen!

 19. Leuk! Ik kan zelf eigenlijk geen oude scheldwoorden bedenken (op een paar die hier al genoemd zijn na).

 20. Ik vind schorriemorrie leuk! :D
  Maar meestal bedenk ik mijn eigen scheldwoorden. Zoals nuftuk of zeikzak. Dat houdt het wat spannend als je iets zegt waar een ander meteen om moet lachen.

 21. Ik weet nog dat we in groep acht altijd probeerden om iemand echt ontzettend lang uit te schelden, beginnend met ‘uit de baarmoeder gerukte…’. Ik bedenk me nu pas hoe erg het was wat we allemaal zeiden. Gelukkig deden we het alleen tegen elkaar en als grap, dus (hopelijk) niemand werd gekwetst.

  Ik vind vlegel ook wel een heerlijk woord ja :P

 22. http://www.hetnieuwevloeken.nl/

  Blijkbaar bestaat er al ’n soort bond om oude vloeken terug tot leven te wekken ;-)
  Enkele weken geleden kwam ik per ongeluk op die site terecht, er staan echt wel grappige woorden tussen.
  Kwibus en flapdrol vind ik persoonlijk niet mis :p

 23. Ik weet niet of het oud is, maar ‘druif’ vind ik echt geweldig.
  Verder houd ik er van om willekeurige woorden als scheldwoord te gebruiken. Bijvoorbeeld: kaassoufflé, propje, bananaman :D (En soms komen er woorden uit die niet bestaan, koeienvakantiebakje ofzo…)

  • Oh daar hebben we hier ook een handje van..
   Paasei of sjaak. het gaat echt nergens over maar wel grappig. (zeker als je een papegaai hebt die alles na praat of kids over de vloer hebt :)

 24. Valt ‘eikel’ in de categorie oude scheldwoorden?
  Maar heb jij de tijd van ‘schavuit’ nog meegemaakt? Lijkt mij namelijk wel al erg oud…

 25. Halve zool heb ik ook zo vaak gebruikt;-)
  Als ik mijn zoon nu hoor, wat die allemaal uitkraamt??????
  Loser, downie????
  het zal allemaal wel;-)

 26. Hahaha halve zool is een goeie! Ik zeg heel vaak mafkees of gekkie!

 27. Gekke wous was bij ons nogal hip in groep 8 :P Leuk blogje weer, Laura!

 28. Vroeg kon was het ook al erg als je “potverdorie” zei, nu lacht ook iedereen je dan uit. Ik vind halve zool echt leuk ♥

 29. Ja, die oude woorden zijn veel leuker dan die ze nu gebruiken. Ik weet er nu even niet eentje.

 30. Er is zelf momenteel een website met creatieve scheldwoorden. Ik vind het, hoewel ik niet van scheldwoorden/namen houd, een briljante website. Je komt echt leuek dingen tegen.
  De website is: http://hetnieuwevloeken.nl/ (via bright.nl)

  ik vind zelf schobbejack, schavuit, vlegel en ondeugd wel leuke scheldwoorden

 31. Sufferd vind ik wel een leuke :)

 32. Oen, sufferd, sufkous.
  Ik word vaak ‘sufkous’ genoemd door een vriendin van me, ik vind het een heel leuk scheldwoord! Sufkut is ook een variant erop.

 33. Helemaal mee eens! Mijn persoonlijke favoriet: lulletje rozenwater.

 34. Poephoofd, dat zeiden mn zusje en ik altijd tegen elkaar ;).

 35. Vlegel! Of kwajongen inderdaad. Ik stel me nu helemaal voor dat ik een keer iemand uit zal schelden in ouderwetse scheldwoorden, wat zal diegene opkijken hahaha

 36. Hahaha dat zal schelden een stuk leuker maken ;)

 37. Tegenwoordig zeg ik zelf heel vaak sukkel en vind het een geweldig woord. Schelden moet af en toe maar even, want alles opkroppen is ook niet goed ;). Een vroegere lerares op de middelbare school zei altijd ‘stelletje snijbonen’ tegen de jongens in de klas die weer eens niet wilden luisteren en dat was dan vaak wel grappig. Schelden kan dus ook grappig zijn.

 38. Haha, fantastisch stukje! Ik herinner me een paar zinnetjes die ik moest zeggen in de musical van groep 8 die volgens mijn oma niet zo netjes waren. Volgens mij was het origineel “Verrek, ben je dood?!” en heb ik daar voor oma (die natuurlijk kwam kijken) “Ach heden, ben je dood?” van gemaakt. Ja ja, die goede ouwe tijd.

 39. Nu ik erover nadenk, heb je helemaal gelijk! De scheldwoorden van vroeger zijn eigenlijk veel leuker en interessanter dan die van nu. Tegenwoordig ben je meteen een aso als je iemand uitscheldt met van die moderne woorden, maar vroeger sloegen ze tenminste echt ergens op! Tuttebel, tuthola, oelewapper, vlerk, vlegel… leuk om die in verhalen te gebruiken!

 40. Haha, wij verzinnen vaak op het werk een scheldwoord van de dag. Varieert van ‘draak’ tot ‘oen’. Dolletjes :-)

 41. Haha, leuk om te lezen, veel bekende oude scheldwoorden voorbij zien komen (oej, nu zou ik me toch bijna oud gaan voelen…)

  Fijne feestdagen!

 42. Ik ken zóóóóóveel scheldwoorden van vroeger. Nu zouden mensen mij inderdaad daarvoor nog uitlachen, maar goed.

  Ik stoor me altijd aan ‘de jeugd van tegenwoordig’. Ik kan daar echt niet tegen! Dus ik vind het geweldig dat je hierover hebt geblogd. :D

 43. Mijn opa heeft een nogal Brabants accent en vloekt altijd met: ‘Honderdduuzendzakkengortvoordenonnenjuperd!’ Als je het heel snel op een vervelende toon zegt, klinkt het als een scheldwoord. Terwijl je gewoon zegt: Honderd duizend zakken gort voor de nonnen, ju paard (van dat ie moet gaan lopen, snappie ;)?)!

 44. Mijn buurman vroeger zei altijd: “Omgewaaid tramhuissie” daar moest ik dan erg om lachen. En mijn vader mocht niet meer vloeken in de auto dus die noemde overige weggebruikers dan “Lampendansers” bij wijze van scheldwoord… :D

  Zelf noem ik iedereen liefkozend “sufkut” of “mafkees”… dat schiet er dan al uit voor ik er erg in heb…

 45. Tussen twee deuren geklapte, op de snelweg geplette, tepelloze tietvlieg.

  Mijn opoe zegt altijd “doerak” als liefkozend scheldwoord. In de trant van “ondeugd”.

 46. haha, leuk dit! Achterlijke Gladiool zeiden wij altijd…

Leave a Reply