Kapoentje

En dat, lieve mensen, moet nou een kapoentje voorstellen. Ja, naast blogger ben ik ook een befaamd kunstenares. 

Vies-en-lekkertje, verstoppertje, tikkertje: ik heb het allemaal gedaan toen ik klein was. Daarnaast was er nog een activiteit populair in mijn buurt: kapoentjes zoeken.

Het schijnt dat niet iedereen weet wat een kapoentje is, dus dat zal ik hierbij uitleggen: een kapoentje is een lieveheersbeestje, een rode welteverstaan (al lees ik op Wikipedia dat een kapoen ook een gecastreerde haan kan zijn…).

In het speeltuintje vlakbij mijn straat stonden bosjes. Bij de zoektocht naar kapoentjes moest je daarin kijken, want daar zaten ze meestal. De gele lieveheersbeestjes moest je niet hebben (‘Die zijn giftig!’ ‘Nou, ik was niet van plan ze op te eten hoor.’). Als je er dan eindelijk eentje had gevonden, liet je ze eerst op je handje lopen (en als er dan vervolgens iets geels op zat, wist je dat ze op je hand hadden geplast ‘Ieeeeeeeeeuw!’) en daarna deed je ze in een bakje met een paar blaadjes van het bosje.

Eigenlijk best zielig.

Wat er leuk aan was? Geen idee.

Woonde ik in een hele rare, sadistische buurt of hebben jullie dit ook wel eens gedaan?

60 gedachtes over “Kapoentje”

 1. Tuurlijk deed ik dat. Wij hadden hele lieveheestbeestjesdierentuinen in de garage! Je had bij ons (eigenlijk staan ze er nog steeds) bepaalde bosjes waar echt complete kolonies zaten die we dan allemaal oppakten, op de kop hielden en naar hun spartelende pootjes keken. Wat waren we aardig.
  Die lieveheersbeestjes hadden trouwens nooit langer dan één dag genoeg aan onze zorgvuldig gemaakt luchtgaten. Ze gingen elke keer dood. Tss. Zou trouwens ook kunnen komen door overbevolking in het bakje. ;)

 2. Jaaa, ik deed dit ook. En ook met torren en pissebedden en slakken en vlinders en hommels. Maar het liefst met lieveheersbeestjes :) Kapoentjes is trouwens wel een benaming die ik niet ken. En vies-en-lekkertje? Dat ken ik geloof ik ook niet.

 3. Ik begin ineens heel erg aan Sinterklaas te twijfelen…
  Sinterklaas Lieveheersbeestje, Trek je beste tabbert aan..
  Ik weet niet….

  Lieveheersbeestjes zoeken, daar kan ik mij niets meer van herinneren.
  Spinnenwebben verzamelen wel, met een buigzame tak die je na verloop van tijd nauwelijks meer gebogen vast hoefde te houden vanwege alle verzamelde spinnenwebben. Wel oppassen voor de kruisspin…

  En verder verzamelde wij krekels/sprinkhanen, langpootmuggen, rupsen (van de eikenprocessierups had nog niemand gehoord) en ander kruipend en/of fladderend spul.

 4. Nee, dat heb ik nooit gedaan. ‘k Had ook nog nooit van het woord kapoentje gehoord voor die beestjes, wel van ’t woord ‘pimpampoentjes’, maar dat gebruik ik ook niet.
  Ik wou wel vlinders vangen, gewoon, om er ééntje te hebben en voor te zorgen, maar dat bleek ook niet te werken.

 5. ohh dat was echt mijn dagelijkse bezigheid ongeveer (naast touwtje springen, kleuren overlopertje en andere spelletjes!) dus raar ben je niet :D (bij mij heette het wel gewoon lieveheersbeestjes, maar kapoentjes heb ik weleens gehoord en pimpampoentjes ook)

 6. Ik weet pas een jaar dat lieveheersbeestjes kapoentjes zijn. Meteen vroeg ik me af wat Sinterklaas met een kapoentje moet. Waarschijnlijk doet hij het spelletje ook. :-)

 7. Dat doen volgens mij alle kinderen. Ik snap eigenlijk ook niet zo goed wat ik daar aan vond. Uiteindelijk liet ik ze wel altijd weer vrij trouwens.

 8. Ik ging ook altijd de stipjes tellen enzo! Whahaha hoe meer stipjes hoe ouder ze waren :P
  en bij mij werd er inderdaad ook altijd wat geels op mn hand achtergelaten WHAHAHAH

 9. nee dat deden wij niet. Op onze megagrote speelplaats in het bos hadden we ze natuurlijk wel, en het bracht geluk als zo’n beestje per ongeluk op je landde, maar ze opzoeken, nee, dat was niet normaal hoor :P. We hadden wel spelletjes waarbij je spinnen zocht en de poten eruit trok en vliegen werden ook nog ontdaan van hun vleugels, (één keer hebben ze een muis gevangen en ik wil niet weten wat ze ermee gedaan hebben,) Maar aan die dingen deed ik uiteraard niet mee als goed opgevoed en beschaafd meisje.

 10. Wij deden dat met slakken. We hadden buiten zo’n speelkeukentje staan en het ene laatje was het huis voor dat slakje, en het gasfornuis voor die andere, en het oventje voor het gezin met twaalf minislakjes. We hadden een heuse slakkenflat in de tuin. :D

 11. Haha, ik heb me er ook schuldig aan gemaakt! Zelfs met vliegenlarven enzo :’) en giftig indeed hahaha, zo grappig. Noemde je dat dan ook echt een kapoentje? Bij ons was dat gewoon een lieveheersbeestje. En ik snap nu al helemaal niet meer wat Sinterklaas kapoentje betekent.

 12. Nee hoor, ik was vroeger net zo sadistisch. Alleen maakte ik ook wel eens een villa voor ze (met behulp van stenen en stoepkrijt) in plaats van een plastic bakje, dus dat was wel weer vriendelijk van mij.

 13. haha leuk om te lezen:P

  Wij deden dat ook maar waren meer van de slakken we hadden een keer de prullebak van me vriendinnetje haar oma vol gedaan echt helemaal vol, dat vond ze niet leuk wij wel haha

 14. Ik heb dit inderdaad ook tot in den treuren gedaan. Wat nog erger was is dat ik samen met vriendjes en vriendinnetjes wormen zocht, een gat in de grond maakte en daar een vuilniszak met water indeed en de wormen er vervolgens in gooide. We hielden bij hoeveel wormen er in de vijver zaten, ze konden namelijk zwemmen. Was erg interessant.

 15. Ja, dat deed ik ook vroeger. Of mieren temmen in m’n circus! Dan nam ik wc-rolletjes en die dingen en dan ging ik mieren temmen. Nu ja, ik kom uit een achtergesteld land tegenover het jouwe ;-)

 16. Kapoentje ken ik echt alleen als gecastreerde haan, en niet als lieveheersbeestje. Maar ik heb vroeger ook veel lieveheersbeestjes gehouden. Samen met mijn nichtje, haar vader had een boerderij, zochten we de lieveheersbeestjes in het hooi in de stallen, om ze te redden van de koeien. Ik had best mooie bakken ook, ik maakte er wel wat van :P
  Kikkervisjes hebben we ook altijd gehad.

 17. Dat deden wij ook! We deden ook heel vaak ”anne maria koekoek” Als je het zo uittypt, klinkt het wel héél raar. Volgens de mensen in mijn omgeving ben ik ook maar de enige die dat deed :’)

   1. Vies-en-lekkertje, zoals jullie het noemen of ‘Lekker-vies’ zoals het hier heet, wordt vandaag weer heel veel gespeeld door kleine kinderen. Echt raar, want er is geen bal aan. Maar ik sta elke vakantie in het jeugdwerk en moet het minstens 10 x per dag spelen!

 18. Ik weet niet wat voor raar dialect dit is, maar bij mij is een kapoen een haan, niets meer en niets minder :P

  En Sinterklaas kapoentje is waarschijnlijk een scheldnaam, het zou namelijk inderdaad zo kunnen zijn dat de sint gecastreerd was, aangezien hij celibatair moest leven. Leuk he, dat wij dat zo vrolijk zingen!

 19. Lieveheerstbeestjes zoeken deed ik niet. Was denk ik te moeilijk. Want ik koos er met mijn buurjongetje en buurmeisje voor om mieren te vangen. Juist ja.

  Die nacht had ik een gigantische nachtmerrie over heel veel kriebelende miertjes…

 20. Ik deed het ook wel eens! Maar bij kapoentje denk ik toch aan het sinterklaas liedje of de andere betekenis, gecastreerde haan. En dat is wel raar, als je als kleuter een gecastreerde haan gaat zoeken en die in een potje stopt :)

 21. Ow ja zeker dat deed ik ook, maar dan niet in een zakje. Ik deed het in een glazen potje met gaatjes in het deksel. Hele kolonies had ik daar dan in zitten. Dat waren nog eens tijden…..

 22. Ja, kapoentjes waren zo leuk! Maar wij dachten altijd dat dat gele bloed was. Het was zo dik!
  Overigens stopten we ze niet in bakjes, we zetten ze gewoon op de stoep of zo. Alleen slakken gingen in bakjes.

 23. Oei, heb ik een achtergestelde opvoeding gehad als ik dat nooit heb gedaan? Lieveheersbeestjes zoeken deden we wel (en gele/zwarte waren inderdaad héél giftig!), maar ik liet ze daarna altijd weer vrij in de bosjes omdat ik het zielig vond..

 24. vies-en-lekkertje… dat deed ik ook vroeger, maar hoe werkte dat in godsnaam ook alweer? Kapoentjes zoeken deed ik niet, ik was als de dood voor die beesten! (nog steeds eigenlijk)

  1. Ehm, je had twee kanten en er ging iemand in het midden staan die een bepaald soort eten zei. En als je het vies vond, ging je aan de vieskant staan en als je het lekker vond aan de lekkerkant. Geloof ik!

 25. Op weg van school naar huis kwam ik altijd langst struikjes waar super veel lieveheersbeestjes zaten. Ik nam er vaak een heleboel mee en liet ze zelfs een keertje zwemmen in een bakje water. Nogal sadistisch als ik er nu zo over nadenken, haha.

 26. Ik zocht pimpampoentjes. Of ja, kapoentjes dus XD

  Eigenlijk wilde ik een keer een duizendpoot vinden en toen ging ik alle stenen omkeren. Maar ik heb er nooit eentje gevonden.

 27. Ja, dat deden wij ook. Een keer heb ik een rood-met-zwarte-stippen-lieveheersbeestje met een zwart-met-gele-stippen-lieveheersbeestje bij elkaar in een bakje gedaan… Bad idea! Na een tijdje ging ik kijken; had de tweede nummer 1 in een soort spinrag gesponnen en was hij hem aan het opeten… :$ How horrible!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.