Fictief interview met mijn boekenlegger

Vandaag sprak ik af met mijn boekenlegger, hierboven zie je een foto van hem. Ik heb hem gekregen op Manuscripta (soort boekenfestivaliets, aanrader om naar toe te gaan in ieder geval) van één of andere uitgever. Misschien kun je wel zien dat hij vaak gebruikt is, maar dat is alleen maar een goed teken toch? Omdat ik veel tijd met hem door breng, besloot ik hem te interviewen.
‘Hey boekenlegger!’ begon ik.
Hij keek me een beetje verdrietig aan.
‘Wat is er?’ vroeg ik.
‘Ik voel me zo oud.’ snotterde hij.
Echt, als ik had geweten dat ik zo’n emotionele boekenlegger had, was ik er nooit aan begonnen.
‘Hoe kom je daar nou bij? Je bent hartstikke jong en ziet er nog piep uit! Ik bedoel, je bent pas een half jaar oud ofzo.’
De tranen begonnen inmiddels te stromen.
‘Ja, dat bedoel, een half jaar! De meeste boekenleggers worden maar een paar weken oud. En ik heb al rimpels…’
Shit, hoe moet je nou een boekenlegger kalmeren?
‘Maar zijn boekenleggers niet net als mannen? Hoe ouder ze worden, hoe knapper?’
Hij keek me raar aan.
‘Doe even normaal.’ zei hij.
Oké, een andere aanpak.
‘Maar je moet juist blij zijn.’ probeerde ik. ‘Heel veel mensen gebruiken geen boekenlegger, maar maken ezelsoren.’
De rimpels werden groter toen mijn boekenlegger zijn voorhoofd fronste.
‘Blij zijn? BLIJ ZIJN? Serieus? Niemand geeft om me. Eerst word je intensief gebruikt en dan vergeten mensen je en kom je in de prullenbak terecht. Het is verschrikkelijk!’
Oké, dit ging hem niet worden. Ik klopte een paar keer op mijn boekenleggers schouder, zei ‘There there.’ en stopte hem toen weer tussen mijn boek.

Misschien moet ik toch maar een nieuwe boekenlegger gaan gebruiken.

En hoe is jouw relatie met je boekenlegger of heb je er geen?

56 Responses to “Fictief interview met mijn boekenlegger”

 1. Mijn boekenlegger is een Boomerangkaart met daarop een kikker en de tekst “ga toch weg!”. Waarschijnlijk zegt dat al genoeg, haha ;p Maar ik vind ‘em wel heel leuk :)

  (Zie de kaart overigens hier: http://cards.boomerang.nl/kaarten/boomerang/ga-toch-weg/).

 2. Allemaal afhankelijk van welk boek ik lees en waar ik eraan begin. Alles is goed als boekenlegger. Zolang het maar niet erg is dat ik het kwijt raak, want eerlijk… dat is het enige wat ik kwijt speel: mijn boekenleggers!

 3. Grappig interview! :-)
  Ik heb meerdere boekenleggers (daar zullen ze onderling wel ruzie over maken). Ik lees soms wat boeken door elkaar. Een gewoon leesboek, een reisboek en een leerboek dan. Maar de mijne huilen niet.

 4. Ik gebruik kassabonnetjes als boekenlegger meestal. Ze vermelden een waarde die ze zelf nooit waard zullen zijn :P

 5. Aaah wat zielig. Misschien is het maar beter dattie nu met pensioen gaat voordat de pensioenleeftijd omhoog gaat!
  Ik gebruik een visitekaartje van een fysiotherapeut, dat is meer zodat ik dat visitekaartje niet snel kwijt raak.

 6. Ik onthoud altijd op welke bladzijde ik ben gebleven. Met spijt tot mijn boekenleggers, want die liggen zielig in de kast.

 7. Awww, leuk geschreven! Ik heb een hele tijd ansichtkaarten gespaard, dus genoeg boekenleggers om uit te kiezen. Meestal pak ik er een die past bij het boek/verhaal en zodra het boek uit is mag hij terug naar zijn ansichtkaartvriendjes.

 8. Hhaha wat een heerlijk stuk, je hebt een glimlach om mijn mond weten te brengen op de vroege maandagochtend :)

 9. Ik gebruik mijn boekenlegger regelmatig ;)

 10. Hahaha, nee, een relatie heb ik niet met een boekenlegger, ik ben zo’n ding altijd kwijt. Niet eens een LAT eigenlijk…ik moet altijd zoeken waar ik was en veel boeken zien er dan ook niet uit, ik kan zeer chaotisch zijn.

 11. Geen boekenleggers. Ik weet waar ik ben; ik schrijf in boeken. :D

 12. De mijne is nog veel en veel ouder dan die van jou, ikheb hem zelf gemaakt toen ik 13 of 14 was denk ik.

 13. Haha. Arme boekenlegger.
  Ik zou eerst ook naar Manuscripta gaan, maar uiteindelijk kon ik niet omdat ik in Spanje zat (vervelend). Lijkt me wel heel gaaf.
  Ik maak de ene keer ezelsoren, dan heb je een boek met een lintje, of een kaft waar je de gelezen pagina’s tussen kunt doen. Ik heb een boekenlegger die van stof is en uit Turkije komt, ooit als souvenir gekregen.

 14. Mijn relatie met mijn boekenleggers is heel goed hoor, we zijn een hechte familie ;)

 15. Ah, wat een dramatisch verhaal! Ik probeer altijd te onthouden waar ik ben gebleven (lukt nooit) of ik gebruik een bonnetje/treinkaartje/kaart.

 16. Het leven van een boekenlegger gaat niet over rozen…
  Ik gebruik meestal een kaart, of iets anders wat ik zie liggen en als boekenlegger kan dienen.

 17. Als ik al een boekenlegger gebruik is dat meestal een papiertje ofzo wt ik toevallig tegenkom. Meestal leg ik er helemaal niks tussen en zoek ik gewoon terug waar ik gebleven was.. Ezelsoren zijn bij mij wel uit den boze…

 18. Ik ben zo iemand die ezelsoren maak… omdat mijn boekenleggers vroeger steevast tussen het boek dat ik aan ’t lezen was uitvielen en dan wist ik niet meer waar ik zat…

 19. Haha, heel erg leuk om te lezen! Ik heb meerdere boekenleggers die eigenlijk allemaal heel oud worden en pas met pensioen gaan als ze echt versleten zijn. Dus eigenlijk, hoe ouder ze worden, hoe dierbaarder ze me zijn! Vertel je vriend de boekenlegger dat maar!

 20. Mijn boekenlegger is een stalen plaatje met de letter ‘D’. Ooit eens gekregen bij een boek over fabels van Aesopus. Yeah. Klein detail: boek in kwestie heb ik al zeker 10 jaar, nog nooit helemaal uitgelezen… :P

 21. Haha grappig artikel! :) Ik heb vast wel een boekenlegger, maar geen idee waar die is!

 22. Ik heb geen boekenlegger! Ik zeg al weken dat ik er een ging maken (heb een aantal superleuke DIY’s gezien) maar het komt er maar niet van. Dus gebruik ik mijn nagelvijl als boekenlegger :) (Dat was het eerste wat ik bij me had liggen toen ik dit boek begon te lezen)

 23. Ach jeetje, wat kunnen sommige boekenleggers toch zuurpruimen zijn! Hij zou juist dankbaar moeten zijn dat je hem zo lang gebruikt! Het is goed werk wat boekenleggers doen, ik zou niet zonder ze kunnen! Ik heb een hele verzameling voor het geval dat ik word afgesnauwd door een chagrijnige boekenlegger die geen zin meer heeft in z’n baantje. Treinkaartjes, prijskaartjes van kleding, kaartjes van het theater, enz. Op het moment gebruik ik een papier snipper, die zijn wat zachtaardiger. :)

 24. Ik heb me eigenlijk nooit ingeleefd in mijn boekenlegger.. Maar ik gebruik mijne al heel lang, dus hij heeft volgens mij wel een prima leventje.

 25. Om bovenstaande jankpartij te voorkomen promoveer ik elk soort losliggend papier wat ik tegenkom tot boekenlegger. Echt, je wil niet weten hoe blij een hamsterbingokaart is om in een boek gelegd te worden.

 26. Om bovenstaande jankpartij te voorkomen promoveer ik elk soort losliggend papier wat ik tegenkom tot boekenlegger. Echt, je wil niet weten hoe blij een hamsterbingokaart is om in een boek gelegd te worden.

 27. ik gebruik een hele schrift als boekenlegger. Ik vind het fijn om aantekeningen te maken als ik lees of mooie zinnetjes over te schrijven :)

 28. Haha, super grappig gedaan.
  Ik gebruik een oude verjaardagskaart die mijn zusje aan me heeft gegeven, vorige verjaardig, die is dus al meer dan 1 jaar oud!
  Liefs, Charlie

 29. Haha, geweldig! Hoe verzin je het toch? Ik gebruik blaadjes, koptelefoons en cd’s als boekenlegger… Misschien moet ik er toch maar 1 aan gaan schaffen..

 30. Hahahaha :P Ik heb ergens een metalen boekenlegger. Die wordt niet zo snel oud. Maarja, ligt wel te verstoffen, want ik lees te weinig.

 31. Leuk interview! Soms vraag ik me echt af waar je al die inspiratie haalt :D. Sinds 2,5 jaar heb ik een lederen boekenlegger die mijn vriend heeft meegebracht uit Ijsland. Vroeger stak ik altijd een briefje tussen mijn boek maar sinds ik deze boekenlegger heb vind ik het zoveel fijner om te lezen, het is net alsof de boekenlegger meereist naar de verschillende boeken en doorheen de verschillende verhalen :).

 32. Whahaha, ik gebruik foto’s als boekenleggers. Altijd leuk om een boek open te slaan en dan een foto tegen te komen die je weer even laat lachen.

 33. Haha, leuk einde! Ik heb een heleboel boekenleggers. Die blijven altijd ergens steken en dan ben ik ze heel lang kwijt en dan ineens zijn ze er weer! Als ik er geen heb, gebruik ik andere dingen, bonnetjes of zo. Gelukkig worden de Echte Boekenleggers altijd ouder dan een paar weken ;)

 34. Originele blog dit :) Leuk! En eeh ik doe altijd ezelsoren maken….. schaam me diep…

 35. Wat leuk dat je dat vraagt, is namelijk een leuk verhaal.. Mijn boekenlegger is echt oud, die van jou zou zich een groentje voelen naast de mijne.. Ik heb de mijne, schat ik, zo’n 7 jaar geleden gekocht in een Wereld Winkel in Leidsenhage (winkelcentrum in Leidschendam). Ik was toen nog samen met mijn ex, het kan dus ook zelfs al 8 jaar zijn..
  Ik zag deze boekenlegger, met een gelukspoppetje erop. Ik vond hem zo leuk, dat ik hem kocht. Ik gebruik hem nu iets minder intensief, hij past niet zo goed in mijn e-reader, maar hij ligt op mijn nachtkastje te wachten tot ik weer een echt boek ga lezen. Hij is inmiddels wel een stukje kleiner, want er is een stukje afgescheurd, maar hij leest nog steeds trouw met me mee.
  Ik kreeg een tijdje terug nog te horen van een vrouw naast me in de tram dat ze mijn boekenlegger leuk vond. En dat vond ik dan weer leuk!

 36. De mijne blijft veel te lang maagdelijk en ongeschonden!

 37. hahaha erg leuk geschreven :) moest hier wel even hard op om grinneken :)
  Ik heb geen boeken legger want ik lees nooit :P

 38. De gezichten van Schiller, Goethe, Liszt en nog wat andere Duitse helden sieren mijn boekenlegger. Mijn vroegere Duits leraar vond hem erg cool! :P

 39. Haha geweldig! Ik heb een hele Cooke super 3D boekenlegger ( hij is 3der dan gewoon 3D) ik gebruik hem vaak maar meestal geef ik allerlei papieren ook een tweede leven door ze te gebruiken als boekenlegger. Goed he?

 40. Haha, wat leuk! Ik gebruik meestal een blaadje. Mijn Diddleboekenlegger ligt te verstoffen in de kast. Krijg er na dit interview toch medelijden mee, misschien toch weer eens gebruiken dan! Je schrijft er heel leuk!

 41. als ik ooit geïnterviewd wordt, dan wil ik serieus door Laura geïnterviewd worden!!!!

  Geniaal!

 42. Ik heb ook heel veel boekenleggers; de meeste gratis gekregen op manuscripta ^^

 43. Oh, ik heb onlangs zo’n mooie bladwijzer gekocht… En ‘k heb er schandalig veel geld aan gehangen, maar ‘k ben er zoooo verliefd op! ’t Is zo’n pennetje in bladgoud waarvan de versiering uitsteekt aan de achterzijde van het boek.
  http://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/atelierhobbekol/full15583644_a.jpg
  Zoiets, maar in plaats van pareltjes hangt er een figuur aan die een veer/pen/muziek voorstelt. ‘k Kan het niet goed beschrijven, maar hij is in elk geval wauwie en wordt alleen gebruikt voor goede boeken :p

 44. Ik heb een handvol boekenleggers, maar meestal stop ik het eerste dat ik zie en een soort van papier is tussen mijn boek. ‘Voilà, lekker snel!’, denk ik dan meestal.

 45. Ik raak ze altijd kwijt :$. Vandaar dat er allemaal losse blaadjes (soms met een paar woorden erop) door mijn kamer dwarrelen. Allemaal afgedankte boekenleggers. Nou ja, ze houden elkaar in ieder geval gezelschap!

 46. Trackbacks

Leave a Reply