Where is the human nature so weak as in the bookstore?

Ja, het gaat opvallend vaak over boeken deze week (ik ga me er niet voor verontschuldigen, want boeken zijn leuk), maar misschien heeft dat ermee te maken dat het tweede semester weer is begonnen! In ieder geval, hier vijf boekentips van mij (verschillende soorten, voor ieder wat wils).

De zuivere broeders van Basra – De zaak van de mensen tegen de dieren.
Dit boek komt uit de tiende eeuw. Ja, zeer recent is het niet, maar daardoor niet minder interessant om te lezen. Het is een deel van een groot werk van een aantal filosofen uit Basra. Zij wilden een overzicht geven van de verschillende takken van wetenschap en gebruikten daarvoor soms de metaforische vertelling. Dit is er één van.
Het gaat over de dieren die het zat zijn om onderworpen te worden door de mens. Het gevolg is een rechtszaak, waarbij de rechter een djinn (een geest) is.
Wat interessant is, is het gebruik van de argumenten en verhalen. Dit is zeker een aanrader als je geïnteresseerd bent in filosofie!

A.A. Milne – Het huis in het Poeh-hoekje.
Oké, ik speel vals, deze stond ook bij de kinderboekenaanraders. Maar Winnie de Poeh is zo geweldig! Leuk om te lezen als kind, nog veel leuker voor volwassenen. Het zit vol grappen, lieve opmerkingen en wijsheden. Dit boek is het vervolg op Winnie de Poeh, waarin verschillende dingen gebeuren: er wordt een huis voor Iejoor gebouwd, Teigetje verschijnt en er zijn veel kleine avonturen. Uiterst geschikt om voor te lezen, ook aan volwassenen. Of ze dat willen, is een tweede. Ik heb een poging gewaagd, maar dat ging niet zo goed… Iemand die ik er wel blij mee kan maken? ;)

Ronald Giphart – Mijn vrouw en andere stukken.
Dit boek bevat de beste columns die Ronald Giphart schreef in 2007 voor de Volkskrant, ter vervanging van Martin Bril. Ik moet bekennen: ik twijfelde. Ik heb namelijk Phileine zegt sorry gelezen en ik was er niet bepaald van gecharmeerd (teveel seks en sorry hoor, maar vrouwen denken echt niet zo over seks). Maar ik besloot om Ronald Giphart met deze columns nog een kans te geven en gelukkig maar!
Zijn columns zijn grappig, slim en soms nét op het randje. De leukste column vond ik ‘Interview met mijn zoon’ en eentje over een receptenboek in het Noors (weet de titel niet meer). Fijn om te lezen voor tussendoor en om van te leren als je zelf ook columns schrijft.

Yoko Ogawa – De huishoudster en de professor.
Dit boek speelt zich af in Japan. De professor is een wiskundeprofessor die sinds een auto-ongeluk een kortetermijngeheugen van slechts tachtig minuten heeft. Op een dag krijgt hij een nieuwe huishoudster en hoewel hij haar elke dag vergeet, krijgen ze toch een bijzondere band. Het doet de professor vooral veel plezier als hij de huishoudster en haar zoon uitleg over wiskunde kan geven. Ook tussen de huishoudsters zoon en de professor ontstaat een bijzondere band. Maar hoe lang blijft dat goed gaan?
Ik vond het echt een bijzonder boek. Het is niet in zweverige taal geschreven, maar juist simpel en toch krijg je een goed idee van hoe die onderlinge verhouding is. En wat al helemaal speciaal is: het gaat bijzonder veel over wiskunde/rekenen in het boek en ik vind het niet eens erg! Dat geeft wel aan hoe goed ik het boek vond toch?

Gabriel Garcia Marquez – Liefde in tijden van cholera.
Zin in een lekker dik boek? Lees dan deze. Het gaat over de romantische Florentino Ariza die verliefd wordt op Fermina Daza. Maar zij wijst hem af en trouwt met de arts Juvenal Urbino. Over opgeven en een ander meisje zoeken, denkt Florentino echter niet (hoewel hij wel een aantal affaires heeft, maar dat is natuurlijk geen echte liefde).  Dat betekent dat hij zal moeten wachten totdat Fermina een weduwe is.
Heerlijk dik boek, geweldige schrijfstijl van Gabriel Garcia Marquez (ik moet wel toegeven: je moet er van houden), ook de tijd waarin het zich afspeelt, vind ik interessant (in een Caribische havenstad rond de eeuwwisseling en dan dus de eeuwwisseling tussen de 19e en 20e eeuw). Aanrader!

Heb jij één van deze boeken gelezen of zelf een boekentip?

29 Comments to “Where is the human nature so weak as in the bookstore?”

  1. Voordat ik op vakantie ga moet ik absoluut al jouw boekenposts langsgaan: genoeg te lezen in de hele zomer! (:

  2. Ik ken ze allemaal niet, misschien zoek ik ze een keer op :) En ja, boeken zijn idd leuk!

  3. Winnie the Poeh is zoooo leuk!

  4. Die laatste heb ik eind vorig jaar nog gelezen. Ik was he-le-maal van de wereld. Ben benieuwd naar een ander boek van hem dat nog in mijn kast staat te wachten: 100 jaar eenzaamheid.

  5. Geen van de boeken heb ik gelezen. Zelf ben ik nu eerst bezig in een hart van steen van Renate Dorrestein. En dan ben ik klaar met mijn lijst en kan ik weer boeken voor de leuk lezen :)

  6. Dus begrijp ik dat nou goed, naast dat je volgens mij al veel voor je studie leest, lees je nog meer uit ‘eigen keus’? Hoeveel boeken lees jij wel niet per maand?

    • Nou ja, vorig semester hoefde ik qua boeken niet heel veel te lezen, maar dit semester elke week één boek, dus dan kom ik amper aan eigen keus-lezen. Maar afgelopen maand heb ik iets van vier boeken gelezen.

  7. De huishoudster en de professor vind ik interessant, lijkt me leuk!

  8. Garcia Marquez is fantastisch, Liefde in Tijden van Cholera is een goed boek om mee te “beginnen” als je hem nog niet kent, vond ik zelf tenminste!

  9. Heb ze niet gelezen. Denk dat ik de eerste wel ga lezen.

  10. Aahhhh, Winnie the Pooh!! <3 Ik heb de films van Winnie the Pooh (die laatste is zo geweldig), boeken, ingelijste kaartjes van de originele tekeningen van Shepard en als ik ooit kinderen krijg dan krijgt de babykamer een Pooh-thema. Ik. Ben. Fan!

  11. Ik ken alleen Winnie de Pooh ;-)
    Wolkenatlas van David Mitchell is mijn aanrader. Zoiets heb je nog nooi gelezen!

  12. Dat is weer een interessant lijstje! Winnie de Pooh is ook zeker in het Engels aan te raden. En tja, Ronald Giphart en zijn seksscene’s. Je merkt ook wel overduidelijk dat het door een man is geschreven :P

  13. Ik ken ze niet, maar ik wil al heel lang een Pooh-boek. Ook inderdaad om de wijsheden en lieve zinnetjes. <3

  14. ‘De huishoudster en de professor’ ziet er erg interessant uit! Die wil ik zeker eens lezen.

  15. Die laatste twee lijken me wel mooi.

  16. De huishoudster en de professor lijkt mij een mooi boek :)

  17. die eerst gaat op de to read list. Heb nooit iets van Giphart of Marquez gelezen, zou ik misschien wel moeten doen hahaah

  18. Honderd jaar eenzaamheid is prachtig en Giphart is een regelrechte held. Lees die man! (Of, nou ja, zijn boeken.)

  19. Zo, dat Poeh boek is dik ;) Maar ik heb geen van die 5 gelezen, kende de meeste niet eens. Laatste boek dat ik één ruk uitgelezen heb kan ik misschien wel als tip noemen: Alles ruikt naar chocola, van Sidney Vollmer. Gaat overigens helemaal niet over chocola.

  20. Ohh ik hou zo van Giphart!

  21. Ik houd van columns, zeker als ze over Noorwegen gaan!

  22. Poeh is erg goed! Filosofisch en veel wijsheid!
    Deze zou ik best willen hebben, want deze ken ik nog niet.
    Ogawa was goed. – Ken je Murakami ook? Vind ik persoonlijk beter al zijn de beken wel erg dik!
    Voor 1 verhaal zijn 3 delen nodig! Van veel badzijdes. Maar er zitten fantatische zinnen tussen.
    Giphart vind ik überhaupt niks. Na de buitenvrouw wam er niets zinnigs uit zijn pen.
    Ook de sex heeft geen doel , laat taan zin.
    Marguez is te langdradig en te complex voor mij.

  23. Winnie the pooh had ik al gelezen en ‘liefde in tijden van cholera’ lijkt me wel wat!

    Boekentips? Genoeg, je moet maar eens op mijn blog kijken (of denk je dat ik nu alles ga opschrijven van de afgelopen maanden XD)

  24. Met ‘Het huis in het Poeh-hoekje’ zat ik laatst nog in bad, haha :p
    ‘Liefde in tijden van cholera’ had ik laatst bijna gekocht, maar toen ben ik toch maar voor Murakami gegaan. ‘k Heb een tijdje geleden ‘het ongrijpbare meisje’ gelezen van Llosa en dat was niet geheel mijn ding, wel een mooi verhaal, maar de schrijfwijze lag me niet volledig: een beetje te verhalend. Volgens mijn mama is alle Spaans-Amerikaanse literatuur zo verhalend/beschrijvend. Wat vond jij?

    • Ja, dat is wel zo. Sowieso de schrijfstijl van Marquez is wel apart, dus misschien is het dan toch geen boek voor jou (maar je kan het altijd proberen natuurlijk!).

Leave a Reply