Het ligt voor de hand

Ik heb een hand. Ja, het is echt waar. En dat is niet alles: ik heb zelfs twee handen (lucky bastard dat ik ben!). Hierboven zie je mijn linkerhand, helemaal naakt (‘Dat jij dat op je blog durft te zetten!’). Maar wees niet bang: meestal is hij bedekt met een rood laagje (of nou ja, de nagels dan he).

Tot zover mijn handen (‘Ja, lekker boeiend.’). Met handen kun je veel doen (bijvoorbeeld kijken wiens hand groter is, een favoriete spelletje van mij, dat ik altijd verlies), maar ik ga het vandaag over één activiteit betreffende dit lichaamsdeel hebben: handjes schudden.

Het gebeurt bij een sollicitatiegesprek, bij een blind date/meeting of wanneer je wordt voorgesteld aan iemand. En als er iets is, waar je niet al te licht over moet denken, dan is het de handen schudden wel. Er schuilen namelijk een paar fundamentele kwesties achter.

Namelijk: hoeveel druk moet je nou eigenlijk zetten op zo’n hand? Te weinig zorgt voor zo’n slap handje (het lijkt net alsof je de arm van Harry Potter vast pakt wanneer al zijn botten zijn weggetoverd) en te veel breekt de botten van je handenschudmetgezel en het is dan zo’n gedoe, moet je weer naar het ziekenhuis enzo.
Het ergste is: je staat er van tevoren niet bij stil en voor je het weet, is het al gebeurd en denk je bij jezelf: oh god, volgens mij heb ik een slap handje gegeven, nu denkt hij/zij dat ik een slapjanus ben! (Al denk ik dat natuurlijk niet, want ik ben ontzettend sterk en gespierd en groot en zie er absoluut niet als een slapjanus uit. Maar ik kan me er wat bij voorstellen dat je dat wel denkt.)

Erger is als de ander jouw hand fijn knijpt en je daarna op de grond zakt van pijn.

‘Ach Laura, aansteller, zo moeilijk is het niet.’ Oh nee? Wat dacht je dan van verjaardagen? Je weet wel, van die ooms en tantes die je alleen op verjaardagen ziet en dat je dan niet weet of ze je gaan zoenen of dat het bij een hand blijft. Waardoor de uiteindelijke uitkomst is dat je de ander drie zoenen geeft, terwijl je zijn/haar hand schudt. Awkwarddddd.

Dus echt, denk niet zo licht over handen schudden. Het is lastiger dan je denkt.

Ik kan me er nu al op verheugen dat jullie hieraan denken de volgende keer wanneer jullie iemand de hand schudden :) (‘SADIST!’)

Ben jij van de slappe handjes of laat je graag zien hoe sterk je bent?

45 gedachtes over “Het ligt voor de hand”

 1. Ik heb een hekel aan slappe handjes. Vooral als degene die er een geeft iets over mij te zeggen heeft. Dat kan ik echt niet hebben.

 2. Je hebt ook zo van die mensen die maar blijven schudden, tot je echt ongemakkelijk wordt. Geef mij dan toch maar een korte, vrije stevige handdruk :-)
  In elk geval: hierover maak ik me niet zoveel zorgen, het zoenfenomeen is veel erger! (maar ‘k geloof dat je daar een hele tijd geleden al eens over geschreven hebt, niet?)

 3. Haha, denk inderdaad dat ik daarover ga denken ja! Maar is inderdaad een lastige kwestie. Ik geef meestal een ferme maar toch niet te slap of te stevige hand ;)

 4. Noem me seksistisch, maar ik vind de kracht die ik op me hand zet ook nog deels afhankelijk van geslacht…

  de hardcore “independent woman” ( ook wel bekend als omhoog gevallen kut met poten ) is daar dan wel weer een uitzondering op, maar in het algemeen ben ik wel voorstander van een stevig handdruk.

  Meen dat dat ook juist het beste overkwam volgens het een of andere vage onderzoek?

 5. Volgens The Definitive Book of Body Language moet je de druk terug geven die je krijgt. Dus als je een slap handje krijgt, niet knijpen, maar als iemand je vingers wilt breken, zoveel mogelijk kracht terug zetten.

  Het hand of kus? probleem kan je zelf wellicht op te lossen door je hand al uit te strekken (aan te bieden). Of, als je graag mag kussen, beide armen open doen (letterlijk met open armen ontvangen).

 6. Dit is een bekende kwestie. Afgelopen weekend had ik weer eens zo’n familieverjaardag (mama werd 60). De ene oom geeft een spons, de ander een bankschroef. Ik neig zelf meer richting het laatste, maar fijnknijpen hoeft nu ook weer niet. Een stevige hand is wel prettig. Er is overigens wel een ’trucje’ bij handen schudden. Draai je hand zo dat jouw hand met de rug naar boven ligt, zodat de ontvanger van jouw hand de palm naar boven heeft. Dat geeft ‘onbewust’ vaak een boodschap over de verhoudingen af. Velen ervaren dat pas achteraf als onprettig, op het moment zelf ben je als ‘gever’ van de hand een stap voor. Totdat iedereen deze truc herkent, dan is het effect weg natuurlijk…

  1. Ja, dat heb ik een keer gezien bij DWDD, dat staatsleiders dat deden. En dat als iemand dan zijn hand met de rug naar boven heeft, dat de ander dan de ene bij de schouder pakt, zodat hij weer de ‘baas’ is en dan doe de ene dat ook weer et cetera :P

 7. Ik ben een voorstander van de ferme handdruk waarbij ik iemand recht in de ogen aankijk als ik niet wil zoenen en enigszins achterover leun, daarmee heb je al een afwijzende lichaamshouding. Als ik iemand wel wil zoenen dan doe ik al niet eens aan handen schudden… Het is inderdaad vrij ongemakkelijk als er twee handen tussen zoenende mensen in bungelen… Ik heb met handen geven nooit zoveel moeite, meer met een, twee of drie zoenen, maar daar schreef ik ooit als eens een blog over.

 8. Ik haat slappe handjes, ik haat zweethanden, gadverdamme, dat iemand je vastpakt en dat je dan bijna soppend weer los moet laten das zo goor en ik haat kerels die zo nodig moeten laten blijken dat ze krachtig zijn, die je botjes laten kraken, hufters haha. Geef mij maar een lekkere stevige droge hand. Zonder dat achterlijke schudden!

 9. Die stevige hand krijg ik dan juist op de dag dat ik een grote ring om heb die dan volledig in mijn hand wordt geperforeerd. En dan vraag ik me af, dat moet de handenschudder dan toch ook hebben? Waarom bleef ie dan toch met zoveel kracht vasthouden?

 10. Jep kussen én handschudden tegelijk: gebeurt bij ons elke Kerst in de familie. Kiezen tussen de twee kan niet.
  Ik probeer verder niet te veel na te denken over mijn handdruk, maar ik haat zweterige handjes!!

 11. Volgens een leerkracht van me is het heel belangrijk om een sollicitatiegesprek af te sluiten met een zeer ferme handdruk! Je mag de andere persoon net geen pijn doen. Op die manier word je later bij het overlopen van de sollicitaties beter herinnerd en heb je dus meer kans op de job! Dus ga maar allemaal oefenen (als je nog geen job hebt tenminste) ;)

 12. Volgens een leerkracht van me is het heel belangrijk om een sollicitatiegesprek af te sluiten met een zeer ferme handdruk! Je mag de andere persoon net geen pijn doen. Op die manier word je later bij het overlopen van de sollicitaties beter herinnerd en heb je dus meer kans op de job! Dus ga maar allemaal oefenen (als je nog geen job hebt tenminste) ;)

 13. Oooh ik weet ook nooit of je gelijk moet gaan zoenen of alleen een hand schudden. Het wordt dan vaak zo’n vreselijk moment. :P Ik ben denk ik wel iemand met een slap handje… helaas!

 14. Ik ben van de stevige hand. Wanneer iemand me een slap handje geeft dan voel ik me meteen schuldig omdat ik dan die hand gecrushed heb. Maar tegelijkertijd denk ik ‘loser, slap handje, je bent zeker niks waard’.

  Van zoenen hou ik niet. Ik ben afwachtend daarmee en laat de leiding over de zoenen altijd aan de andere partij over. Wanneer die tevreden is met een hand, dan juich ik in mijn hoofd.

 15. Eén van de twee dagen dat ik naar school (maatschappelijk werk en dienstverlening) ben geweest (voordat ik erachter kwam dat het onbetaalbaar is) moesten wij dit dus oefenen met klasgenoten. Heel apart als je ineens gaat nadenken over het handen schudden.

 16. Volgens mij is mijn handdruk precies goed, maar dat denken veel mensen natuurlijk van de eigen handdruk. ;-)
  De hand/zoencombi blijft erg lastig. Ik begin met een hand geven en trek de ander naar me toe voor een zoen. Ik doe het dus allebei. Veel mensen doen niet met me mee en pakken me bij de schouders om te zoenen zodat mijn hand in de ander z’n buik prikt. Lekker handig!

 17. Ik knijp graag andermans handen helemaal fijn, haha. Nee grapje, alleen bij de mensen die ik niet mag. Okee, ik heb gewoon een normale handdruk volgens mij ;) Niet slap en niet te stevig. Heb er zelf altijd zo’n hekel aan als mensen zo’n slappe hand geven!
  Inderdaad herkenbaar van het niet weten of mensen je gaan zoenen of hand geven, haha.

 18. Ik heb normaal een stevige handdruk maar … soms ben je met meerdere dingen tegelijk bezig en wanneer je iemand dan een hand geeft gebeurt het wel eens dat ‘de handdruk’ niet helemaal uit de verf komt en als een half handje, of een slap handje eindigt. Zo ergerlijk…

  Ik merk wel dat met het voortschrijden der jaren en de pijn in mijn handen mijn handdruk iets minder stevig wordt dan ik graag zou willen. Chips happens zal ik maar zeggen

 19. Haha, echt heel bekend dit! Ik ken de meeste mensen in mijn omgeving wel goed genoeg om te weten dat ze me graag zoenen en dan vind ik dat ook wel best. Daar komt nog bij dat ik breekbare botten heb, dus een ferme handdruk vind ik niet altijd even prettig. Maar bij mezelf probeer ik een slap handje wel zoveel mogelijk te vermijden.

 20. Het handen schudden zelf vind ik niet zo erg. Volgens mij is mijn handdruk vrij gemiddeld in ieder geval. Maar die twijfel hoe de ander te begroeten (hand, knuffel, drie zoenen, 1 zoen)..

 21. Ik vind het altijd heel vervelend als mensen een slap handje geven.. maar inderdaad, wel een moeilijk punt, ik denk dat ik voortaan maar voor de hier boven gelezen ‘staatsleider-handdruk’ ga, haha.

 22. Ik vind het eerder vervelend als ik heel erg gehaast heb en dan heb je een soort zweethanden.. nooooooes. Wat moet je dan doen?! Of de ander heeft een zweethand, ook naar. Handen zijn eigenlijk best onhandig :p

 23. Ik probeer geen slappe handjes te geven, maar soms heb je van die mensen die je hand een uur vast blijven houden en dan weet ik niet meer wat ik moet doen, dus dan zou het nog wel eens slap kunnen eindigen :P

 24. Ik geef graag krachtige handen. Niet van die pijnlijke, maar een gewoon goede handdruk. Helaas geef ik vaker dan me lief is van die slappe handjes. Daarnaast durf ik iemand nooit zo goed recht in zijn/haar ogen aan te kijken dus dat maakt het plaatje weer compleet xD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.