Wie schrijft die blijft (1): korteverhalenschrijver Ton Rozeman

© Quintalle Nix

Na Laura beroept zich komt er eindelijk een nieuwe interviewserie op mijn blog: wie schrijft die blijft. In deze serie interview ik mensen die voor hun beroep schrijven, op wat voor manier ook. Denk aan een columniste of een korteverhalenschrijver zoals Ton. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden, ik vind het in ieder geval erg leuk om te doen!

***

Ton Rozeman

Al vanaf het moment dat Ton Rozeman leerde schrijven op de basisschool, vond hij het leuk. Tegenwoordig geeft hij les aan de Schrijversvakschool Amsterdam, schrijft korte verhalen en heeft daar ook een boek over geschreven: Korte Verhalen Schrijven (Uitgeverij Augustus). Voor meer informatie, kijk op zijn blog: Korteverhalenschrijven.nl.

De Schrijversvakschool

Op zijn 28e ging Ton naar de Schrijversvakschool in Amsterdam: hij vond schrijven leuk, maar besloot dat het beter kon. Hij koos hiervoor, omdat Hermine Landvreugd, een inspiratiebron voor hem, ook op die school had gezeten. Ton leerde er schrijven op allerlei gebieden (filmscenario, poëzie, essay etc.), maar het interessantste vond hij korte verhalen:
‘Korte verhalen schrijven is heel economisch. Alles wat niet nodig is, raak je kwijt. Je moet denken: wat kan weglaten? Wat doet er niet toe? Het voelt goed om dat te doen, geen toeters en bellen, maar tot de kern komen.’

Voorbeelden

Volgens Ton is de grootmeester van de korte verhalen Raymond Carver: ‘Als ik het niet meer wist, haalde ik zijn boek uit mijn rugzak en ging ik een stukje Raymond Carver lezen, ook al was het voor de zoveelste keer.’
Maar ook Lydia Davis, een recentere ontdekking, is een voorbeeld: ‘Zij heeft me helemaal door elkaar geschud om me te laten zien hoeveel vrijheid het korte verhaal eigenlijk heeft.’

Zijn schrijfboek

In 2011 kwam Tons boek ‘Korte verhalen schrijven’ uit.  Maar wat draagt dit boek bij aan de andere boeken over schrijven die er al zijn?
‘In Nederland was er nog niet echt een boek over korte verhalen schrijven. En er zijn veel boeken die stellig zeggen wat je moet doen, maar daar geloof ik niet in. Ik vind dat je een keuze hebt.’
Het schrijven van het boek vond hij niet moeilijk, omdat het voor hem één grote ontdekkingstocht was. Wat wel lastig was? De deadline halen…

Ik heb aan Ton gevraagd of hij een stukje wilde schrijven met het thema ‘Wie schrijft, die blijft’. Wat hij hierover te zeggen heeft, kun je op zijn blog lezen.

Het was erg interessant om met Ton te praten en om zijn boek te lezen. Korte verhalen schrijven is moeilijk, maar het boek zorgt voor inspiratie en handvatten. Een aanrader dus!

41 Responses to “Wie schrijft die blijft (1): korteverhalenschrijver Ton Rozeman”

 1. Leuk! Ik ga eens op z’n blog kijken!

 2. toffe serie weer :), ben benieuwd naar de rest!

 3. cool! ik wist niet dat die schrijversschool bestond!

 4. Leuk interview weer. Ook zijn blog heb ik doorgekeken. Korte verhalen schrijven interesseert me wel en ook al heb ik er al 5 cursussen opzitten, tips kan ik altijd wel gebruiken.

 5. Ik ga z’n blog eens even bekijken!

 6. Leuke serie weer! Ben benieuwd naar de rest :D!

 7. Leuk interview… En wat een bijzondere denkwijze heeft meneer Rozeman,
  Ik ga beslist vaker op zijn blog kijken.
  Bedankt dat ik via jou met hem heb mogen ‘kennis maken’.

 8. Dat is leuk zeg, hoe benader jij die mensen dan?

 9. Leuke serie, altijd leuk om wat meer te weten te komen over de schrijvende beroepen en de mensen die zo’n beroep hebben :)

 10. Leuke serie! Ik ga even zijn blog bekijken :)

 11. Nice, al zijn kortverhalen niets voor mij, ik lees ze ook helemaal niet graag.

 12. Ik lees graag kortverhalen, zeker als ze eindigen met een humoristische noot!

 13. Fijn interview!!! Alweer een paar interessante namen!

 14. Wat een leuke nieuwe serie! & een leuk interview :)
  Ik ga meteen eventjes op Ton z’n blog rondkijken.

 15. Interessant! Ik ben benieuwd naar de rest van de serie.

 16. Yeah, de nieuwe serie :)
  Leuk, ik ga eens op zijn site kijken.

 17. Wat leuk dat je dit doet!

 18. Ik volgde zijn blog al! Deze nieuwe serie is nu al leuk, krijgen wij wannabeschrijvers ook nog eens handige tips :D

 19. Ik ben zelf niet zo’n fan van korte verhalen. Toch vind ik dit interview erg leuk! Ik ga maar eens een kijkje nemen op zijn blog.

 20. ‘Korte verhalen schrijven is heel economisch. Alles wat niet nodig is, raak je kwijt. Je moet denken: wat kan weglaten? Wat doet er niet toe? Het voelt goed om dat te doen, geen toeters en bellen, maar tot de kern komen.’ Ook wel handig als je blogt …

 21. Wat leuk om te lezen!
  schrijven is ook gewoon leuk. :-)

 22. Heel leuk om te lezen dit! Ik ben benieuwd naar de rest!

 23. Leuke blog! Ik heb zijn boek op Manuscripta gekocht, maar moet er nog wel aan beginnen. Ik heb toen ook zijn workshop gevolgd; reuze interessant!

 24. leuk interview! super leuk dat je een nieuwe serie begonnen bent! ik ben erg benieuwd naar de rest!

 25. Wat een leuk interview, gaaf dat je mensen allemaal vragen hebt gesteld. Lijkt me erg leuk om te doen. Ik ben erg benieuwd naar de rest van het project ;)

 26. Prima serie, leuk project, laat de boekvorm maar komen

 27. Leuk interview! Ook erg interessant!

 28. Gaaf interview! Ik heb zijn boek in de kast staan :D

 29. Tof idee weer! En leuk interview

 30. Leuke nieuwe interviewserie! Ik ga eens een kijkje nemen zometeen bij hem. Als dat boek in aangepaste vorm zou zijn, zou ik het willen hebben, maar veel informatieve en handboeken worden niet zomaar aangepast.

 31. Heeej zijn boek heb ik gewonnen op een blog! Moet ik nog lezen… het ligt op me te wachten op mijn nachtkastje :) was er wel heel benieuwd naar!

 32. Toevallig ken ik zijn blog, al volg ik ‘m niet echt.. Grappig om het interview te lezen, en ook een erg leuk project. Ik heb een soort van enge liefde voor interviews met schrijvers, die intrigeren me altijd enorm, dus dit vind ik ook wel leuk. :D

 33. Leuk interview! Ik ben al benieuwd naar de rest van de reeks :)

 34. Interessant! Aangezien de verhalen die ik schrijf allemaal kort zijn :)

 35. Trackbacks

Leave a Reply