Sunset Boulevard en Big Fish

httpv://www.youtube.com/watch?v=UwxGbhclIGw

Sunset Boulevard

Samenvatting: Joe Gilles is een scriptschrijver in Hollywood, maar het gaat niet zo goed met zijn werk. Door een samenloop van omstandigheden (kijk de film maar als je wil weten welke omstandigheden ;)) komt hij op een gegeven moment terecht in het huis van Norma Desmond. Zij is een voormalige actrice uit de stille film. Ze biedt Joe aan om een script te schrijven voor haar come-back. Maar ondertussen gebeuren er rare dingen.

Dit is een film noir uit 1950. Wat heel ironisch is, is dat de actrice die Norma Desmond speelt (Gloria Swanson) heel erg op haar personage lijkt. Ook zij is een actrice die erg succesvol was in de stille films, maar dat succes werd al veel minder met de komst van de talkies (films waarin gesproken werd).
Wat ik interessant vind, is dat het over iets gaat waar ik eigenlijk eerder niet bij stil stond: de problemen die waarschijnlijk veel acteurs en actrices ondervonden toen de stille film op zijn retour was.

Wel kijken: Als je van film noir houdt of een keer wat anders wil zien.
Niet kijken: Als je weigert om films te zien die niet 3D zijn (stommmmm).

Bekendste quotes:
Norma Desmond: ‘All right, mr. DeMille, I’m ready for my close-up.’
Norma Desmond: ‘I’m big. It’s the pictures that got small.’

httpv://www.youtube.com/watch?v=-d-kjzBmz6I

Big Fish

Samenvatting: Wills vader Ed ligt op sterven en Will vraagt zich af hoe het leven van zijn vader écht was. Ed is namelijk dol op het verzinnen van allerlei fantasieverhalen. Er zijn twee verhaallijnen: het leven van Ed met alle verzinsels en fantasieën erbij en Will die bij het sterfbed van zijn vader zit.

Dit is een film van Tim Burton, maar minder duister dan zijn meeste films. Wat ik zo leuk vind aan deze film zijn alle irrationele dingen, die meestal ook grappig zijn. Het doet me een beetje denken aan een boek als Narnia, de grens tussen realiteit en fictie is weg. Ondanks dat er iets vervelends aan de gang is (het sterfbed van Ed), zitten er veel grappige stukjes in.

Wel kijken: Als je wel houdt van gekke dingen.
Niet kijken: Als je alleen naar realistische films kijkt (maar ja, waarom zou je dat doen?).

Mooiste quote:
Will Bloom: ‘A man tells his stories so many times that he becomes the stories. They live on after him, and in that way he becomes immortal.’

29 gedachtes over “Sunset Boulevard en Big Fish”

 1. Sunset Boulevard ken ik .. Mooie film. De overgang van ‘stomme’ film naar pratende film was killing voor een aantal artiesten. Sommige mensen hebben nu eenmaal een stem waar je geen hele avond naar wilt luisteren..

  De Quote uit Big Fish vind ik prachtig ..

 2. Die eerste lijkt me wel wat, maar ‘Big fish’ vond ik maar niets. Misschien kijk ik idd enkel naar realistische films :-) (hoewel, Disney was mijn favoriet vroeger….)

 3. Over Big Fish heb ik wel meer goede dingen gehoord, heb hem alleen zelf (nog) niet gezien. Die eerste ken ik niet, maar ik weet niet of stomme films iets voor mij zijn, volgens mij ga ik er dan de hele tijd door heen praten, haha!

   1. Oh nu zie ik het. Een film over stille films (nou ja, een beetje dan). Laat ik zeggen dat ik vanochtend nog niet helemaal wakker was, haha ;)

 4. Die eerste ken ik niet, maar big fish is één van mijn lievelingsfilms! Dat komt misschien doordat het is geregisseerd door Tim Burton (van Corpse Bride, Nightmare Before Christmas etc.) maar dat is zeker een aanrader!

 5. Yes! Sunset Boulevard! Een film die ik al eeuwen probeer te ‘promoten’!
  Legendarisch stuk filmhistorie. Musical, gebaseerd op deze film, van Lloyd Webber is trouwens ook awesome!

 6. Ik zou eerder weigeren om films te kijken die wel 3D zijn, want ik haat dat brilletjesgedoe (je wordt er scheel van, ze zijn altijd vies en mijn neus kan ’t niet verdragen, twee brillen tegelijk – als het al met enige redelijkheid past.)

 7. Big Fish is een aanrader! Toen ik hem voor het eerst keek, snapte ik het eerst niet, maar op een gegeven moment vallen alle dingen als puzzelstukjes in elkaar en vind je het een hele mooie film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.