Vijf tips voor als het even wat minder gaat

Soms is alles k-u-t. Iedereen is stom, alles gaat slecht. Daarom heb ik vijf tips voor als het even wat minder gaat. Hopelijk ga je je hierdoor ietsje beter voelen!

1. Houd een boekje bij met de dingen die je fijn vindt.
Als je je sip voelt, is het moeilijk om aan de leuke dingen te denken. Maar dat is júist wat je moet doen. Houd daarom een lijstje bij met  alle dingen die jij fijn vindt en probeer de lijst zo lang mogelijk te maken. Daarnaast kun je in een schriftje de complimenten die je hebt gekregen bijhouden. Vaak herinner je de gemene dingen beter, maar misschien helpt dit wel om juist de aardige opmerkingen te onthouden.

2. Praat erover.
Het is niet altijd makkelijk, maar: praat erover met anderen. Vaak wordt het in je hoofd een chaos en met anderen praten helpt je om het in perspectief te zetten. Krop het dus niet op. In plaats van praten, kun je het ook van je af schrijven.

3. Luister vrolijke liedjes.
Zielige liedjes sleuren je alleen nog maar dieper het donker in. Dus luister naar vrolijke liedjes en ga dansen of zing mee! Luister bijvoorbeeld naar dit liedje. Of dit liedje (maakt me niet uit dat het van een Disney-sterretje is, het gaat erom dat het vrolijk is oké).  Dit liedje kan ook.

4. Zoek afleiding.
Kijk een film, lees een boek, ga sporten, maak een wandeling, bespeel een muziekinstrument, ga de hond/kat aaien, spreek met vrienden af. Er is zoveel dat je kunt doen!

5. Huil het eruit.
Big boys/girls don’t cry? Je hoeft niet altijd stoer te zijn. Een huilbui op zijn tijd kan enorm opluchten. Wel even een zakdoekje erbij pakken.

Hebben jullie nog meer tips?

50 gedachtes over “Vijf tips voor als het even wat minder gaat”

 1. Toen ik jonger was hield ik een soort gastenboek bij op mijn kamer (een groot prikbord) en liet iedereen die er kwam iets opschrijven. De meesten schreven dan iets liefs als “you’re the best!” en “Friends 4-everrr” enzo, haha! Met veel van die mensen ben ik niet meer zo close, maar als ik me depri voel ga ik vaak die oude briefjes doorlezen en dan word ik helemaal blij :-) Dat lijkt wel een beetje op tip 1, dus die werkt!

 2. Het is soms deprimerend om te lezen dat een 20 jarige de dingen al weet waar ik proefondervindelijk de afgelopen 49 jaar achter gekomen ben.,.. Of misschien wist ik het toen ook maar ben ik het later in mijn leven vergeten. omdat ik die wijsheid een hele tijd niet nodig heb gehad…

  1. Neeee, Rianne, dat is niet de bedoeling dat het deprimerend is! Maar ik denk eerder dat je het zelf ook al wist hoor. Want bijvoorbeeld dat praten, dat weet ik wel, maar ik krop nog vaak genoeg dingen op.

 3. Goeie tips! Dat boekje met fijne dingen bijhouden heb ik ook wel eens gedaan, elke dag 3 leuke dingen opschrijven die die dag gebeurd zijn. Helpt echt!

 4. Een leuke, grappige tv serie marathon houden is ook goede afleiding! Ik moest denken aan een quote van Barney uit How I Met Your Mother: “When I get sad, I stop being sad, and be awesome instead.” Was het maar zo makkelijk, haha ;)

 5. Wat nummer 4 betreft: ik heb geen kat of hond om te aaien :( Maar ik zal het per analogie op ons konijn toepassen ;) Instrument bespelen, boek lezen en wandelen zijn ook goede tips! Wat me er weer aan herinnert dat ik nog eens naar de bibliotheek moet gaan.

 6. Wat bij mij helpt… als het *** gaat; dan bedenk ik, kan en wil ik er iets aan doen? Als ik niets wil of kan, dan spreek ik mezelf streng toe het uit m’n hoofd te zetten. Als ik er iets mee moet, spreek ik mezelf streng toe dat ook snel te doen, dan ben je er maar klaar mee… Meestal werkt dat streng toespreken bij mezelf wel… ;)

 7. Handige tips! Vooral tip 3 en 5 zijn erg goed. Als ik ergens mee zit, huil ik het uit, praat ik er over met mijn vader, luister muziek of schrijf het allemaal op in mijn dagboek.

 8. Goede tips. Vooral tip 2 & 5 heb ik de afgelopen tijd weer eens goed beseft. Ik heb nog al de neiging om m’n problemen helemaal zelf op te willen lossen maar dat eigenlijk helemaal niet kunnen. En erover praten en m’n gevoelens dan gewoon even goed uiten werken dan zeker het beste. En leuk die eerste tip, daar had ik nog nooit aan gedacht!

 9. Weet je wat ik zou willen toevoegen?

  “Laat het allemaal maar even”

  Soms is het beter om het maar even te voelen en te accepteren dat het nu eenmaal even niet gaat. We denken veel te snel dat we altijd blij en vrolijk en gelukkig moeten zijn, maar zonder downs zijn er geen ups. En door alles op te kroppen, raak je alleen maar meer gestrest.

  Het leven is niet altijd leuk… het is een kunst om te leren wanneer het handig is jezelf even af te leiden van je rotgevoel, en wanneer dat afleiden echt over gaat in het ontwijken van het gevoel.

  Zo, dat was even zwaar. Nu weer tijd voor iets leuks! ;)

 10. Euhm. Naar de huisarts gaan, bloed laten prikken en zorgen dat je erachter komt waardoor je zo moe en depressief bent helpt ook in extreme gevallen.

 11. Leuk dat je dit deelt. Die tip van het boekje helpt echt! Verder vind ik het citaat ook een goede: het besef dat alles eindig is en dus ook ons verdriet. Op het moment zelf lijkt het misschien alsof het nooit meer over zal gaan, maar dat is (meestal) niet zo. Wat mij ook helpt is mij afvragen: ‘Wil ik dit echt? Wil ik werkelijk blijven hangen in iets dat misschien helemaal niet zo belangrijk is als het nu lijkt?’ Maar dat gaat dan vooral om relatief kleine dingen die je in een baalbui op kunt blazen. Wanneer het om echt nare dingen gaat, helpt dat niet en moet je juist zacht zijn voor jezelf.

 12. Toen je dit artikel schreef had ik het niet zo zeer nodig. Nu vandaag alles tegenzit, ben ik het nogmaals gaan lezen. Maar tot nu toe, blijft het toch een beetje bij dat dramatische gevoel hangen. T zijn denk ik gewoon teveel grote dingen die niet goed gaan nu. Dus wat ik dan maar ga doen vanavond; lekker vroeg slapen. Want zoals ik zelf wel altijd zeg: Rust helpt de relativering.

  1. Ja, dit is meer voor als je even een mindere dag hebt, niet bij grote dingen. Maar ik hoop dat je je nu toch iets beter voelt na een nacht slaap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.