Laura’s liederenanalyse: toen ik je zag (overdreven gedoe)

httpv://www.youtube.com/watch?v=ADFTOCN5ZRY
Beeld is van slechte kwaliteit, maar ik kon even niets anders vinden. Maar het gaat om het liedje.

Je hebt van die nummers. Je weet eigenlijk niet zo goed of ze nou goed zijn of juist heel slecht. Dat heb ik met ‘Toen ik je zag’ van Hero a.k.a. Antonie Kamerling. Het is zo’n meezinger, weet je wel. En daarom luister ik het graag. Maar de tekst. Oh god.

Ik dacht nooit aan morgen, vandaag was lang genoeg
Jeetje, dat lijkt me niet verstandig hoor. Betekent dat dat je ook nooit afspraken met de tandarts maakt?
Totdat ik jou zag, en ik dacht ineens aan morgenvroeg
One night stand? Hoe snel je weer weg moet gaan?
Ik hield niet van de liefde, voor mij was er geen vrouw
Totdat ik jou zag, en ik hield zomaar ineens van jou
Nou, ik weet dat er vrouwen zijn die klagen dat mannen nooit ‘ik houd van jou’ zeggen, maar dit is me toch net iets te snel hoor.

Je hebt niet in de gaten, wat je allemaal met me doet
En dat kun je ook niet weten, ik heb je pas één keer ontmoet
En toen heb je mij misschien, niet eens gezien
Oké, dus je hebt haar nog maar één keer ontmoet, zij heeft jou waarschijnlijk niet eens gezien en toch doet ze al van alles met je en houd je van haar? Overdreven gedoe zeg!

Ik ging nooit naar buiten, echt vrolijk was ik niet
Dat lijkt me niet gezond hoor. En ook niet praktisch. Heb je geen werk? Moet je nooit naar de supermarkt?
Nu loop ik zelfs te fluiten, en ik kijk of ik jou ergens zie
Ik kon om niemand lachen, ik was tot niets in staat
Nu ben ik dag en nacht een zon, omdat ik weet dat jij bestaat
Goh, wat één keer een vrouw ontmoeten toch niet allemaal met een man kan doen.

Er was een donder, een bliksem, een slag toen ik je zag
Heftig. En nogal gevaarlijk lijkt mij.
Ik ben veranderd, een ander, sinds die ene lach
Ik geef me over, je hebt me, verzetten heeft geen zin
Ik ben veranderd, een ander, en dit is pas het begin
Zo, dit is niet zomaar iets. Je hebt één keer een vrouw gezien, niet eens met haar gesproken en je bent al meteen smoorverliefd en zelfs helemaal veranderd! Zou dit dan ware liefde zijn?

Ondanks de tekst blijf ik dit liedje gewoon luisteren. En lekker vals meezingen. Jullie?

35 gedachtes over “Laura’s liederenanalyse: toen ik je zag (overdreven gedoe)”

 1. Oudje! Geniaal. Ook de serie All Stars met veel plezier gekeken vroeger!
  Het nummer is trouwens voor het personage Hero geschreven door Guus Meeuwis, die het later ook op een eigen cd gedropt heeft :)

 2. Toen het een hit was vond ik het een af-grijs-e-lijk nummer. Maar nu ik de All Stars films heb gezien (de serie ga ik ook nog aan beginnen, heb de DVDs zelfs al binnen, haha) vind ik hem eigenlijk wel heel mooi! Het nummer krijgt voor mij toch ook een beetje een soort van extra dimensie omdat Antonie er niet meer is :(

 3. Liedjes ontleden blijft ZO leuk :) Eigenlijk zijn er weinig nummers die na een grondige ontleding niet totaal belachelijk blijken te zijn! Of op z’n minst zwaar overdreven…

  1. Nou, dat ligt eraan welke muziek je luistert, denk ik. Ik heb meestal met dit soort Nederlandse muziek (ook in de categorie Nick & Simon en dergelijke) dat ik het wel overdreven vind, maar bij kleinkunstmuziek veeeeeeeeel minder.

 4. Sommige liedjes van tegenwoordig slaan inderdaad nergens op. Je hebt ook van die liedjes die echt nergens over gaan, zoals die WTF toen of zo. Heeft helemaal geen onderwerp… zucht.

 5. Ja, he zeg. Ik heb maar even niet gelezen wat je er allemaal niet goed aan vindt. Want. Ik vind het dus wel een leuk/mooi liedje. Doet me denken aan al die All stars afleveringen die ik op tv zag met veel leuke acteurs.
  En Antonie… :(

 6. Hahaha je gelooft dit bijna niet, maar ik had laatst de radio aan, hoorde dit liedje en dacht PRECIES wat jij hier schrijft.

  Er zijn zoveel van die liedjes, die we al jaren meeblerren. En als we dan ineens gaan stilstaan bij de tekst, gaat het nergens over. Vooral Engelstalige liedjes. Vroeger verstond ik dat niet, zong ik gewoon lekker de klanken mee. Maar als je het dan nu eens vertaalt, vraag je je toch af waarom je het zo’n leuk liedje vond.

 7. Mogen we ook verzoeknummers bij je gaan indienen? Ik blijf dit echt hilarisch vinden!

  Ik vind trouwens de versie van Guus Meeuwis (die dit nummer schreef en naar mijn mening mooier zingt) aangenamer om te beluisteren..

 8. Ik kan me best voorstellen dat als je opslag verliefd wordt, deze woorden in je opkomen. En ach, liefdesliedjes worden vaak overdreven; maar dit vind ik nou echt een mooi nummer. :)

 9. Hahah nooit zo over deze tekst nagedacht. Ik ken het liedje trouwens van Guus Meeuwis :O

  Ik zing altijd de tweede stem. Vind ik leuk. Soms vals :P

 10. Dat had ik vroeger al! En ik vind ‘m nog steeds niet leuk. En ik ben het ook met je eens. Dus.

  En trouwens ook heeeel erg prettig dat mensen niet gaan reageren van ‘antonie is dood dus dit is een mooi liedje en jij bent een zeikerd’, je trekt de goeie lezers aan, haha

  1. Haha ja inderdaad, dat was wel een risico geweest met dit blogje, maar ik heb gewoon goede lezers inderdaad haha.

 11. Haha, hoe jij liedjes analyseert, zo grappig. De tekst is idd niet echt gewelidg, ik heb het liedje wel eens gehoord, maar het is niet een nummer dat ik op mijn mp3 zou willen hebben.

 12. Ja ach…. Liefde is meestal overdreven. Liefde op het eerste gezicht al helemaal. Ik denk niet dat veel mensen erover schrijven zonder het heerlijk op te blazen. Maar eigenlijk vind ik dat ergens ook wel weer mooi. Nu ben ik natuurlijk een heerlijk verliefd 17-jarig miepje dat denkt dat ze door die ene ontmoeting de liefde van haar leven heeft gevonden dus ik zal hier wel weer door een knalroze bril naar kijken….Je hebt gelijk dat er het een en ander aan het nummer schort als je er nuchter naar kijkt. Ik hoop wel dat je ergens achter die nuchtere, kritische blik ook stiekem zou gaan fladderen als iemand zoiets voor jou zou zingen :P

  p.s. dat vals meezingen ben ik natuurlijk bovenal een groot voorstander van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.