Vijf mooie boekencovers

Ik houd van boeken. Moge dat duidelijk zijn. Nogal logisch als je Literatuurwetenschap studeert, maar oké, ik zeg het nog maar een keertje. Niet alleen de inhoud is leuk, soms mag de buitenkant van zo’n boek er ook wel zijn! Zo’n buitenkant heet ook wel cover (niet net zo uitspreken als model Yfke Sturm die tijdens Holland’s Next Top Model steevast ‘cuffur’ zei). Nu heb ik wel een aantal boeken (zelfs meer dan een aantal) en vandaag laat ik vijf mooie boekencovers zien.

Virginia Woolf – A room of one’s own.
Waarom is dit in hemelsnaam mooi: allereerst de eenvoud, iets wat ik sowieso waardeer bij de voorkanten van boeken. Maar vooral iets wat jullie helaas niet op de foto kunnen zien: de letters zijn er echt ingedrukt. Dus als je er met je vinger overheen gaat, dan kun je het voelen. Hetzelfde geldt voor de tekening. Het zijn de details die het hem doen!

Bernlef – De pianoman.
Waarom is dit in hemelsnaam mooi: wederom de eenvoud. En de kleuren, ik houd van blauw! (en nee, het maakt niet uit dat mijn achterneefje dit ook had kunnen schilderen)


Stefan Bollmann – Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk.
Waarom is dit in hemelsnaam mooi: oude foto’s zijn sowieso leuk. Bovendien is de houding en blik van deze vrouw ook geweldig, zo van: kom maar op als je durft!


A. A. Milne – Het huis in het Poeh-hoekje. 
Waarom is dit in hemelsnaam mooi: nou, hallo, dat hoef ik toch niet uit te leggen? Het is een speciale versie van het boek met hele mooie tekeningen.


Yoko Ogawa – De huishoudster en de professor.
Waarom is dit in hemelsnaam mooi: blaaaaaauw, bloeseeeeeeeem. Altijd goed, vooral in combinatie.

Naast de mooie covers zijn het ook gewoon mooie boeken om te lezen, twee vliegen in één klap dus. Ik zeg: kopen! (want je kunt nooit genoeg boeken hebben)

48 Comments to “Vijf mooie boekencovers”

 1. Het huis in het poeh hoekje, volgens mij is dat echt een van de meest genoemde boeken op Laura Denkt. Maar hij is sowieso schattig want er staan poehtekeningetjes op.

 2. Oh, die laatste omslag vind ik echt mooi!
  Als je nog eens een boek(je) wilt kopen voor de omslag, persoonlijk vind ik die van The Tiny Book of Tiny Stories: Volume 1 heel tof. De kaft is ingebonden (clothbound), heeft een mooie rode basis, is ook ‘voelbaar’ én dan staan er ook nog eens hele schattige pentekeningetjes op :)

 3. Lang, lang geleden, toen ik nog op de middelbare school zat (dus way back in de vorige eeuw) had mijn geschiedenisdocent zijn agenda volgeplakt met (semi-)historische krantenkoppen en citaten. Eén daarvan is me (om niet geheel onduidelijke redenen) altijd bijgebleven, namelijk deze: ‘Niet eruditie, maar hebberigheid is de oorzaak van ons boekenbezit’. Die kreet kwam toch weer even naar boven toen ik het cover blog las (wat is trouwens mis met het Nederlandse ‘kaft’ of ‘omslag’?).
  Lang heb ik me voorgehouden dat die hebberigheid wel mee viel, dat ik boeken kocht om de inhoud en net zo lief een beduimelde pocket-editie van een klassieker op de Rotterdamse markt kocht als een pronkexemplaar, op zwaar papier, prachtig gebonden, verguld op snee. Ongeveer twintig jaar en ca. 3000 boeken verder weet ik wel beter. De vloer zakt zowat uit de studeerkamer, van sommige exemplaren heb ik alleen bibliofiele uitgaven en her en der bevind zich zelfs een fenomeentje (een tweedelige biografie van Bismarck die ooit thuis hoorde in de bibliotheek van de laat 19e eeuwse Britse premier Rosebery).
  Afijn: mocht je ooit nog op zoek zijn naar een ‘cover’. Ik heb er nog wel paar voor je.

  • Ja, in de boekenwinkel wel. Maar ik koop niet zo vaak boeken (arme student, lang leve de bibliotheek), dus ik ga toch voor de inhoud. En cover, omdat ik anders het ‘cuffur’grapje niet kan maken!

 4. Ik ga ook helemaal voor de mooie omslagen. Natuurlijk lees ik ook de achterflap, maar eerst val ik voor de buitenkant. :-o

 5. Mooi! Ik wilde die van die vrouwen meteen opzoeken (want: vrouwen, schrijfster, leeuw op de voorkant), blijkt dat hij niet meer gemaakt wordt. Kan alleen maar tweedehands versies vinden! :( Snif.

  • Ooooh wat jammer zeg! :(

  • Tip: Check amazon en bol, daar vind je vaak nog restexemplaren in nieuw staat (let op: soms wel drie maal de winkelprijs), maar ook nog heel fraaie en goed uitziende tweedehands versies, soms tegen spotprijzen (verzendkosten hoger dan de boekprijs). Mijn redding toen ik op zoek was naar ‘The chap-manifesto’ van Gustav Temple. Succes!
   Snelle check: er zijn nog ca. 844 versies van werk van Bollmann beschikbaar, maar het kan zijn dat er ook exemplaren van ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’ tussen zitten, ook een intrigerende titel.

 6. Poeh staat er bij. Dan is het goed…

 7. De boekjes van Beatrix Potter vind ik ook altijd heel mooi.

 8. Zo schattig dat Poeh boek!

 9. Geweldig voer voor mijn biblijstje weer… Zo op het zicht ga ik voor de derde. Benieuwd wat dat zal geven !

 10. Dat zijn zeker mooie omslagen :)

 11. Een cover is vaak wel
  een zetje in de rug
  om een boek ter hand te pakken
  Helaas is de inhoud
  van de pianoman
  niet zo best
  Dan liever een kale kaft
  van het boek
  “Hersenschimmen”

 12. Geniaal boek van Milne. De verhalen, maar ook zeker de illustraties zijn toch wel awesome (jeugd)herinneringen!

 13. Ik vind dde laatste echt heel mooi! Ik hou zelf ook van lezen, maar gun mezelf de laatste tijd er geen tijd voor, beetje jammer, want ik ben bezig in een heel mooi boek! Maar weer eens tevoorschijn toveren!

 14. De laatste is sowieso mijn favoriet qua boekcovers!

 15. Ik val ook voor de buitenkant van een boek. Voorheen was dat zelfs bijna doorslaggevend of ik het boek zou kopen of niet. Het wekt iig mijn interesse om dan de achterkant te gaan lezen. De voor en achterkant doen mij samen besluiten om het te kopen. (inmiddels lees ik veel digitaal dus nu vergaap ik mij graag in de winkels aan alle mooie covers.

 16. Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk <3 zowel de kaft als de titel vind ik al grandioos. Is hij ook leuk om te lezen?

  • Eerlijk gezegd ben ik nog niet begonnen (shame on me). Maar iemand anders reageerde dat hij niet meer te verkrijgen is, alleen tweedehands. Maar ik denk het wel, ik had erin gebladerd en ik zag allemaal schrijfsters die ik dit jaar heb moeten lezen. Als je geïnteresseerd bent in feminisme sowieso wel :)

 17. Ik hou van mooie voorkanten van boeken! Alleen daarom hou al van boeken :)

 18. De cover van A Room Of One’s Own doet me denken aan de albumcover van Damien Rice’s ‘O’.
  Het ‘posh’ gebruik van ‘one’ spreekt me ook wel aan.

  Ik ga dat boek eens opzoeken…

 19. Het Poeh boekje en die laatste zijn idd erg mooi :D

 20. Ik vind die van Poeh het mooist :)

 21. Die laatste twee, wauw! Word nu wel nieuwsgierig naar dat Poeh-boek.

 22. Goh….. ik kijk eigenlijk nooit naar de covers van boeken, Ik kijk naar de achterkant (is het verhaal mijn stijl) en daarna vooral naar de binnenkant, wees eerlijk Laura daar gaat het ook om toch?

 23. Leve Winnie! En Knorretje. En ook een beetje Bernlef, al ben ik al iets minder fan dan vroeger. Nu ben ik ‘geleende levens’ aan het lezen, maar het vlot niet echt.

 24. Die van Virginia Woolf en de laatste twee (vooral Pooh <3) vind ik heel mooi.

  Covers zijn voor mij trouwens wel belangrijk. Misschien klinkt het wat oppervlakkig, maar het is net zoiets als een eerste indruk. Als ik in een boekenwinkel sta, is het de cover die mijn aandacht trekt en daar komt een gevoel bij. Goed gevoel is flaptekst lezen. Soms laat ik dus boeken staan die ik later alsnog lees in een andere editie.

  Zegt niet dat ik alleen maar boeken met mooie covers bekijk in de winkel, maar ze springen er wel uit. Ik zoek ook altijd op internet welke versie ik het mooist vind, haha.

 25. :) Ik ben ook bezig met de omslag voor een boek(je). Blaadje eigenlijk. En euhm, alleen da achterkant. Whatever, omslag :)

  Maar Laura, je kunt wel te veel boeken hebben hoor. Als je de halve Amazone op je zolder hebt liggen is het wel een keer genoeg geweest.

  • Neeeee, want misschien win je ooit de loterij en dan kun je een groot huis met een eigen bibliotheek kopen!

   • Je kunt vooral te veel onzinboeken hebben, vind ik. Of boeken die je niet gebruikt, van die supermooie kookboeken die je alleen hebt voor de sier, of boeken die best tegenvielen. Vooral van dat laatste heb ik nog wel een rijtje staan. Heel vervelend, want ik vind het onaardig om ze weg te gaan geven (‘hier heb je een stom boek cadeau, geniet ervan!’)

   • Dat kan niet, want als je de halve Amazone op je zolder hebt dan stikken we met zijn allen omdat er te veel koolzuurgas en te weindig zuurstof in de lucht zit.
    Maar als jij een boom plant voor elke tien boeken die je koopt hoor je mij niet meer klagen hoor :P

 26. Vooral over de eerste en laatste ben ik het helemaal met je eens!

 27. de eerste twee vind ik pretty pretty (de andere trouwens ook).ik koop mijn boeken meestal via marktplaats en dan is het meestal een verassing welke ik krijg.

 28. Die van het huis in het poohboekje is wel heel mooi!

 29. A room of one’s own. Wauw. Lekker simpel, houden mijn ziel en ik van.

 30. Ik vind de boeken van de The Chemical Garden-trilogie (Lauren DeStefano) een prachtige cover hebben (ik spreek dat trouwens uit als kaver haha) alleen kan ik daar niet echt van genieten omdat ik ze als eBooks heb op mijn iPad. Maar die van Pooh is ook super- superleuk!

 31. Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk, dat klinkt goed :D Is dat een aanrader?
  Verder vind ik ze allemaal even mooi – en Pooh het meest schattig. Heb je zijn Engelse gedichtjes wel eens gelezen? Zo lief.

  • Ik heb hem nog niet gelezen, moet ik bekennen, maar wel doorgebladerd en een aantal schrijfsters gezien die ik al heb gelezen, dus ik denk het wel! Sowieso als je geïnteresseerd bent in feminisme (geldt ook voor het boek van Virginia Woolf). De Engelse gedichtjes heb ik nog niet gelezen, maar dat zal ik eens gaan doen! :)

Leave a Reply