Vandaag ga ik iets vertellen over mooie citaten

Soms lees je iets en dan denk je: zo mooooooooi. Eigenlijk te mooi om niet te delen. Dus dat is wat ik vandaag ga doen. Ik zal mijn favoriete citaten noemen en (heel belangrijk) waarom ik ze zo mooi of goed vind.

1. Baz Luhrmann – Everybody’s free to wear sunscreen.
‘Uh oké, mooi hoor?’ Nee, het gaat niet om die zin, maar dat is de titel van een liedje van Baz Luhrmann (lees hier de tekst). Wat de achtergrond er precies van is, is onduidelijk. Zo wordt er beweerd dat het de speech van Kurt Vonnegut was bij een diploma-uitreiking, maar dat blijkt niet waar te zijn. Het is een speech aan een klas uit 1999 en bestaat uit goede adviezen en gedachten, zoals: you are not as fat as you imagine, do one thing everyday that scares you en mijn favoriet: know that worrying is as effective as trying to solve an algebra equation by chewing bubble gum.

2. Ingrid Jonker – Herfsoggend.
Ik kan jullie sowieso aanraden om de dichtbundel ‘Ik herhaal je’ van de Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker te lezen. Eén van de mooiste dichtsregels die ik tot nu toe heb gelezen komt uit uit het gedicht ‘Herfsoggend’.

Oggendstrale verwarm die kamer soos
goue eekhorinkies op soek na verborge geheime

(Ochtendstralen verwarmen de kamer als
gouden eekhoorntjes op zoek naar verborgen geheimen)

Daar hoef ik niets aan uit te leggen toch? Echt heel mooi.

3. Jacques Brel – Ne me quitte pas.
Eén van de bekendste liedjes van Jacques Brel. Erg mooi (ik houd sowieso van Franse liedjes, dus wie tips heeft, kom maar op!), maar het onderwerp is niet zo leuk (ne me quitte pas betekent verlaat me niet). Het taalgebruik is heel mooi, voor zover ik dat kan zien bij de Nederlandse vertaling. De mooiste regel vind ik dit:

Je t’inventerai
des mots insensés
que tu comprendras
(ik vind voor jou een onzintaal uit die jij zult begrijpen)

Het is lief (en zielig tegelijkertijd, als je denkt aan het ‘ne me quitte pas’). Liefde als iets van zijn tweeën en mots insensés versterken dat (mots betekent eigenlijk woorden, dus vandaar dat ik hier het meervoud gebruik, maar de vertaler heeft er taal van gemaakt).

4. Jonathan Safran Foer – Extremely Loud and Incredibly Close.
Een geweldig boek vind ik dat, bij herlezing nog beter. Er zitten ook veel grappige dingen in, zoals dit. Het is een gesprek tussen Oskar (een negenjarig jongetje) en zijn vader (de vader begint het gesprek):

‘Which would mean?’
‘Which would mean I moved a grain of sand?’
‘Which would mean you changed the Sahara.’
‘So?’
‘So? So the Sahara is a vast desert. And it has existed for millions of years. And you changed it!’
‘That’s true, I changed the Sahara!’
‘Which means?’
‘What? Tell me.’
‘Well, I’m not talking about painting the Mona Lisa or curing cancer. I’m just talking about moving that one grain of sand one millimeter.’
‘Yeah?’
‘If you hadn’t done it, human history would have been one way…’
‘Uh-huh?’
‘But you did it, so…?’
‘I changed the course of human history!’
‘That’s right.’
‘I changed the universe!’
‘You did.’
‘I’m God!’
‘You’re an atheist.’
‘I don’t exist!’

Het is mooi en grappig tegelijk. Waarom is het mooi? Omdat het laat zien dat je een verandering kunt maken, hoe klein ook. Een zandkorrel verplaatsen in de Sahara klinkt misschien niet heel spectaculair, maar denk er maar eens over na. Je zorgt constant voor verandering in de wereld.

5. Alice in Wonderland (de tekenfilm).
Alice in Wonderland is sowieso al geniaal he. Zowel het boek als de tekenfilm (de verfilming van Tim Burton vond ik niet zo). Als je hem nog niet gelezen heb, alsjeblieft, ga dat doen! Hieronder een stukje dat in de tekenfilm voorkomt, ik weet eigenlijk niet of dit ook in het boek is. Het is wanneer Alice door een deur in Wonderland probeert te komen.

Doorknob: ‘Sorry, you’re much too big. Simply impassible.’
Alice in Wonderland: ‘You mean impossible?’
Doorknob: ‘No, impassable. Nothing’s impossible!’

Dat je het maar even weet!

48 gedachtes over “Vandaag ga ik iets vertellen over mooie citaten”

 1. Die speech/dat liedje van Baz Luhrmann is zo mooi! Ik zal m nou eens bij m’n favorieten zetten want ik heb m al vaak geluisterd maar vergeet m steeds weer. Die kauwgomquote daaruit heb ik op mn prikbord hangen, omdat ik nogal goed ben in mezelf zorgen maken.

 2. Franse liedjes tips: La ballade des gens heureux (moooi!), j’aime la vie (heeeeeeel bekend), Trois nuits par semaine (liedje van franse poprockband), Poupée de cire poupée de son (ook best bekend), Pour un flirt (duh), en ik weet zeker dat ik er meer weet maar ik kom er even niet op.

  Zelf een quote die ik wel grappig vond (grappig, niet inspirerend ofzo) komt uit Charmed:

  Phoebe: Don’t you get it?
  Piper: what?
  Phoebe: don’t YOU get it?
  Paige: ???
  ….
  Phoebe: She’s pregnant!
  Piper: Who’s pregnant!?
  Phoebe: YOU’RE pregnant!
  Piper: I’M PREGNANT!?

 3. Fan van nummer 1 en ook van Extremely Loud and Incredibly Close.
  Franse liederen luister ik veel naar. Ik heb een hele playlist maar die ga ik nu even niet aanzwengelen want dan zit ik hier over 3 uur nog ;) Een mooi lied vind ik in ieder geval Quelqu’un m’a dit, gezongen door Carla Bruni (ja die ene).

 4. De eerste is prachtig. Ik hoorde er voor het eerst over toen ik toevallig een keer een aflevering van ’temptation island’ keek. Hahaha. Een prachtig lied.
  Ne me quitte pas, ook zo mooi…

  De rest ken ik niet. Extremely Loud & Incredibly Close wil ik heel graag lezen.

 5. Ik vind Zuid-Afrikaans altijd zo leuk klinken!

  Ik heb zelf even geen mooie citaten bij de hand. Hoewel ik een hekel heb aan het boek van Foer, vind ik de gekozen quote dan wèl weer heel mooi :-)

 6. Die tweede vind ik heel bijzonder. Ik vraag me echt af hoe je op zo een vergelijking kunt komen. Prachtig! Die derde vind ik trouwens ook helemaal geweldig, zo lief en het klopt ook..

 7. Ingrid Jonker heb je volgens mij al eerder aangeraden. Dat zal dan echt wel erg goed zijn. ;-)
  Extremely Loud vond ik ook een heel goed boek. Ik heb echter gemerkt dat mensen die de Nederlandse veratling gelezen hebben er minder enthousiast over zijn.

  1. Ik heb de eerste keer de Nederlandse vertaling gelezen, maar ik vond hem al goed. En de tweede keer in het Engels en toen vond ik hem nog beter haha.

 8. Die met de Sahara heb ik vannacht nog gelezen, in het Nederlands helaas (was zo dom het boek eerst in het Engels te lezen en daarna in het Nederlands te kopen. Dan merk je pas echt wat voor een lelijk taal het Nederlands is), vind het mooi :). Alice in wonderland moet ik echt nog zien/lezen.

 9. De laatste vind ik erg goed!!
  Soms zijn er inderdaad van die stukken tekst die je ergens tegen komt die blijft hangen.

  Leuk om deze te lezen!!

 10. Ik hou ook van ‘ne me quitte pas’, maar ‘k heb ’n andere lievelingszin:
  Moi je t’offrirai
  Des perles de pluie
  Venues de pays
  Où il ne pleut pas
  (Ik zou je parels van regen brengen, afkomstig uit landen waar het niet regent).

  Verder vind ik sommige liedjes van Joe Dassin wel mooi (et si tu n’existais pas en l’été indien).

  Mijn favoriete quote aller tijden is echter nog steeds die van de moulin rouge (’n beetje cliché ja ;-) ) :
  the greatest thing you’ll ever learn, is just to love and be loved in return (en dan hoor ik dat zo gezongen in mijn hoofd – oooh….)

 11. Ik vond dat boek ‘Extremely Loud and Incredibly Close’ wel interessant, maar ook heel moeilijk om doorheen te komen (vooral door die brieven van die opa en oma tussendoor).. Maar er zaten inderdaad echt wel mooie stukjes in, zoals die jij dus noemt! Echt iets om over na te denken!

 12. Dat heb ik ook wel eens, dat ik iets lees/hoor en dan denk dat eigenlijk iedereen dat wel eens zou mogen/moeten lezen of horen. Erg leuk dus om wat van jouw favoriete mooie citaten te lezen!
  Zelf hou ik erg van dans, dus deze quote van Pina Bausch vind ik ook erg mooi (zelfs als je niet danst/van dans houdt vind ik hem ergens nog wel toepasbaar): “Tanzt, tanzt, sonst sind wir verloren.” Al vind ik hem in het Engels stiekem mooier: “Dance, dance otherwise we are lost.”
  Oh, en nog een leuke Franse zangeres: Zaz. Haar liedje Je veux is best wel fijn :)

 13. Er zijn zoveel briljante citaten en/of oneliners. Een van mijn favorieten komt uit het boek ‘Cyrano’, van Edmont Rostand:

  ‘Ooit,’ zei Cyrano, ‘wist ik niet wat ik met mijn leven moest aanvangen. Er lagen zoveel wegen voor mij open. Maar tenslotte heb ik gekozen…’
  ‘Wát heb je gekozen?’
  ‘De makkelijkste weg. Ik besloot in alles bewonderenswaardig te zijn.’

 14. Haha, ik dacht even dat dat ‘herfsoggend’ Amsterdams was. Met zo’n keelstrelende (het sarcasme) g. Maar inderdaad mooie citaten die je hier verzameld hebt! Ik ben niet goed in citaten verzamelen.

 15. Wow, bedankt voor die eerste! Ik pieker echt teveel en om dan dit te lezen tijdens een mega piekermoment is fantastisch. Jij bent hierbij de held van de dag!

 16. Dat nummer van Jacques Brel is echt een van mijn allerfavorietste nummers! Dan moet het wel echt door hem gezongen zijn (aangezien er een miljoen covers van zijn, waarvan de enige goeie van Emiliana Torrini is) en het liefst zo’n versie met wat kraakjes door het geluid heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.