‘OH MIJN GOD, je hebt een gat in je oorlel!’

Ik zat in de auto na te denken (tja, wat moet een mens anders doen in de auto?). Over oorbellen. Zeggen wij dat het gek is om schotels in je onderlip te rijgen, zelf zijn wij anders ook een stelletje debielen. Hoe raar is het niet dat wij (voornamelijk vrouwen) gaatjes in onze oorlellen maken (vrijwillig!) om daar zilveren, gouden of andere oorbellen van ongedefinieerd materiaal in te doen. Ik vind het mooi, maar waarom? Het is eigenlijk best wel apart.

Vroeger (vroegah) besloot ik dat ik ook van die gaatjes wilde. Dus daar gingen we dan, op naar de juwelier. Mijn beste vriendin ging mee. Ik huilde niet toen mijn oorlellen werden mishandeld.
Maar eigenlijk waren ze best irritant, die oorbellen. Je moest de gaatjes ontsmetten en de oorbellen omdraaien (‘Aaaaaaaaaaau.’). Dat ging hem niet worden.

Een paar jaar later poging twee. Een andere vriendin ging mee. Ook dit keer huilde ik niet. Ook dit keer vond ik het maar niets.

Drie keer is scheepsrecht, dat weet iedereen. In de brugklas wilde ik graag weer oorbellen. Op naar de juwelier, zonder een vriendin dit keer, maar met mijn moeder (niet dat ze mijn handje moest vasthouden, want hallooooo, ik was al dertien!). U moet weten, dit was een christelijke juwelier. Ik schudde de man de hand en voor ik het wist, hield hij een groot nietjesachtigapparaat tegen mijn oor. Ik hoorde een klikkend geluid.
‘Godverdomme!’ vloekte ik van de pijn.
Toen besefte ik het. Oeps, Laura. Niet meer zeggen. De juwelier ging onverstoorbaar door met mijn andere oor. Misschien deed hij me wel expres meer pijn, want ‘Jezus!’ schreeuwde ik, wat deed dat zeer*.

Die pijn wilde ik mezelf niet een vierde keer aandoen. Dus draag ik nog steeds oorbellen. Van die rare dingen die je in een gat in je oorlel moet doen. Het schijnt mooi te zijn.

En het is dat ik hypocriet zou zijn, maar ik zou zo graag een keer tegen iemand met oorbellen willen zeggen: ‘OH MIJN GOD, je hebt een gat in je oorlel!’

*Tegenwoordig houd ik het uiteraard bij ‘Jeetje!’ en ‘Flapdrol!’. De bond tegen het vloeken kan trots op me zijn.

64 gedachtes over “‘OH MIJN GOD, je hebt een gat in je oorlel!’”

 1. Wat leuk geschreven, als je er over nadenkt is het inderdaad best raar dat mensen oorbellen nemen. Vrijwillig ook nog. Maar ik moet bekennen, ik denk er over na om mijn 3e paar gaatjes te laten zetten, vind het toch ook wel weer mooi.
  Liefs, Swaen

 2. Dan ben ik blij dat ik mijn gaatjes al vroeg had. Drie was ik geloof ik. Mijn moeder vond dat schattig. Nu moet je weten, er zat een maand tussen gaatje 1 en gaatje 2, want ik wilde niet zo lang stil zitten. Nog mooier is, dat ik later een tweede gaatje wilde hebben in ieder oor. En toen viel het op: mijn eerste gaatjes zaten niet op gelijke hoogte. Ik heb de tweede wel op gelijke hoogte laten schieten op mijn 14e… en pas 10 jaar later vond ik iemand die daar een gaatje tussen durfde te maken, zodat ook de eerste weer gelijk waren. maar nu kan ik zeggen, ik heb in elk oor twee gaatjes en die zitten goed. Ik draag alleen maar 1 paar oorbellen, want twee, dat was echt iets van mijn tienerjaren. Nu ben ik niet meer zo wild ;)

 3. en dan heb je nog van die mensen die hun oorlellen vergroten tot het punt dat ze een fietsslot als oorbel kunnen dragen. heb geen gaten in mijn oren, heb wel eens een nietje half door mijn vinger geniet en dat was niet bepaald genieten. weet niet of dat in de buurt komt?

  1. Dat heeft mijn broer ook wel eens gedaan :P Maar ehm, ikzelf niet, maar waarschijnlijk komt het wel in de buurt ja.

 4. Nou, soms, als je in de auto zit, moet je op de weg letten enzo ;)
  Ik liet op mijn 7e mijn eerste gaatjes schieten, want mijn zusje van 5 moest en zou gaatjes en ik kon toen natuurlijk niet achterblijven. Zij voelde er echter niks van en was superblij, ik had pijn en niet zo’n beetje… Maar ben er uiteindelijk gelukkig toch ook wel weer blij mee, die gaatjes in mijn oorlellen :)

 5. ik was twee maanden – bij ons is het een traditie – en volgens de geruchten ging het op de ouderwetse manier: mijn oren werden verdoofd met brandnetels en daarna staken ze er een naald door. Maar mijn oom zei ook dat de Kerstman bestond dus ik weet niet zo goed of ik hem moet geloven.

  ik hoop niet dat mijn ouders nu de kinderbescherming op zich krijgen.

  1. Aaaaah nee, ik mag hopen dat dat niet echt is! (ook voor je ouders en de kinderbescherming, gelukkig ben je al volwassen, anders was je misschien uit huis geplaatst en in een pleeggezin gezet)

 6. Gaatjes voor oorbellen vind ik nog niet echt een gat. Wat dacht je van mensen die hun oren stretchen? Brr, mij niet gezien!

  Ik wilde op mijn tweede persé oorbellen. Mijn ouders namen me mee naar een juwelier en besloten om het gewoon te proberen – wilde ik het tweede gaatje niet, prima. Maar ik wilde ze allebei. Toen was het trouwens ook nog niet met zo’n pistool waarbij de oorbel gelijk in je oor zit. Eerst werd het gaatje geschoten en daarna deden ze de oorbel er pas in.

  Mijn tweede gaatjes wilde ik op mijn tiende. Dat was wel met zo’n nieuw pistool. Het schoonhouden en draaien heb ik nooit erg gevonden.

  Nu ben ik klaar: geen oorbellen meer voor mij en ook geen andere gaten in mijn lichaam.

 7. Ik was twaalf, en als mijn moeder nog langer zou weigeren om mee te gaan, dan zou mijn tante mee gaan. Mijn moeder is meegegaan. Nergens last van gehad. Kind kan de was doen. Later een gaatje er bij laten maken. 3! Maanden ontstoken geweest. Een maand of 3 geleden ben ik gestopt met het dragen van oorbel 3 (ik las trouwens: OMG: je hebt een gat in je oorbel) en de laatste weken draag ik bel 1 en 2 ook nauwelijks meer. Volgens mij zijn de gaatjes al aan het dichtgroeien.

 8. Het bewijs is hiermee denk ik geleverd dat vrouwen rare wezen zijn die gaten in hun oren laten schieten en er dan dingen in steken.
  Rare Venus-wezens =)

 9. Hahah nee, niet zo slim om te gaan schelden bij een christelijk persoon die gaten in je oren aan het maken is… :p
  Ik heb ook gaatjes, maar draag eigenlijk bijna nooit kornellen, misschien 1 keer in het jaar, maar ze groeien nooooit dicht. Makkelijk! :)

 10. haha maar dan heb je ook nog mensen met een echt GAT in hun oor….zo één waar een pen in kan, of nog erger: je hele arm!!! ;)
  (en sinds studie hou ik het ook maar op jeetje enzo)

 11. Gaatjes… die wou ik ook ja. Bij de juwelier vond ik het allemaal een stuk minder fijn en ik was blij toen die kleine oorknopjes vervangen mochten worden voor echte oorbellen. Jaren later zijn de gaatjes zo ongeveer wel weer dicht. Oorbellen heb ik niet meer in en ik vind het prima zo.

 12. Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik mijn gaatjes kreeg…
  Nadat ik 1 paar had, wilde ik nog een paar, maar dat mocht niet van mijn ouders. Na heel veel zeuren kreeg ik uiteindelijk een tweede paar. Helaas ging dat mis, ze werden er ontzettend scheef ingeschoten.
  Later terug gegaan en toen ging het wel goed.
  Tien ik ging studeren liet ik een derde gaatje bijschieten in mijn rechteroor. Alleen mijn rechter, mijn linkeroor heeft nog steeds 2.

 13. De eerste dat ik oorbellen kreeg was ik 8 en ging mijn nicht mee. Vre-se-lijk vond ik het! Heb ze er volgens mij na een week al uitgehaald. Op mijn dertiende heb ik ze zelf doorgeprikt (ja, dat deed zeer) en sindsdien draag ik braaf regelmatig oorbellen. Sterker nog, heb aan elke kant 3 gaatjes en links 1 bovenin. Maar ik ben niet meer zo rebels dat ik op moment 7 oorbellen tegelijk in heb. Misschien ooit, als ik een beetje nette vindt die ook op werk in kunnen haha.

 14. Ik kreeg mijn gaatjes toen ik mijn zwemdiploma B had gehaald. Vervolgens droeg ik heel lang geen oorbellen. Pas toen ik in groep 8 zat of zo wilde ik weer oorbellen in en raar genoeg waren de gaatjes nog open. Ik draag nu heel af en toe oorbellen, omdat ik te lui ben om de gaatjes en oorbellen te ontsmetten.

 15. Tsja een fijne methode is piercen helaas niet haha maar die in mijn oor vond ik zeker niet pijnlijk :) heb nu in de eerste twee kleine tunnels maar die wil ik er al een tijd uithalen…toch maar eens mee beginnen!

 16. Ik kan me het eerste gaatjesschieten niet meer herinneren, was toen maar net op de lagere school denk ik. heb als tiener nog een derde gaatje laten schieten maar dat is intussen dichtgegroeid, deed meer pijn dan wat anders. Ik draag graag oorbellen :-)
  Wat ik raar vind, zijn van die jongeren (meisjes én jongens) die hun gaatjes groter maken tot ze gewoon echt een gat in hun oor hebben, waar je doorheen kan kijken. Dat groeit dus niet meer dicht he mensen. Waarom doen die dat??

 17. Hihi leuk geschreven !
  Ik heb toevallig vorige jaar pas oorbellen laten schieten, want daarvoor moest ik der niks van hebben. En weetje, soms vergeet ik helemaal dat ik oorbellen heb en dan denk ik soms. Oh ja laat ik weer eens andere in doen! xD

 18. Ik heb dat dus nooit gedurfd, oorbellen nemen. Mijn moeder en ik woonden om de hoek van een winkelcentrum en dagelijks liep ik langs een winkeltje waar ze gaatjes prikten. Zou ik, dacht ik dan. Nee, ik ging niet. Als puber heb ik wel van die magneetjes gehad die je dan aan je oor kon plaatsen, maar die bleven nooit zitten. Nou ja, dan maar geen oorbellen voor mij.

  O, en flapdrol is ook mijn favoriete scheldwoord. ;-)

 19. Ik heb dus geen gaatjes. Wel gehad, maar daar is zo iets engs mee gebeurd, dat ik niet meer durf en wil. Misschien een idee als blogpost? Nee dat wil je niet. ;)

 20. haha. Apart ja, oorbellen. Heel apart, eigenlijk. Want ik heb dat niet, besef ik me ineens, tijdens het lezen van je blog, zo’n gat in mijn oor waarin een metalen (of andersoortig materiaal) gestoken kan worden. Pfoe, beklemming beneemt me, maar gelukkig, ik ben nog vrij.

 21. Mijn eerste keer was ik een jaar of vier. Compleet meisje meisje met een en al roze dingetjes enz en dus wilde ik oorbellen.
  Maar het is toen echt verschrikkelijk gaan ontsteken, zo erg dat de korsten de overhand namen en het knopje bijna kwijt was. Ik kon niet zo goed tegen het oorbelletje dat ze er in hadden gedaan.

  Toen ik een jaar of twaalf was nogmaals naar de juwelier gegaan en die vertelde heel vrolijk dat het gaatje gewoon nog open was. Ze haakte een ringetje doorheen en klaar.

  En eigenlijk vind ik het niet zo gek. Lichaamsversiering komt toch overal voor?
  Het is gekker als je plaatjes van dingetjes met inkt in je huid laat zetten (aka tattoo), maar ook dat heb ik braaf gedaan.

  1. Ja, maar maakt niet uit dat het overal voorkomt, ik blijf het gek vinden dat wij zoiets mooi vinden (ook al vind ik het zelf ook mooi).

 22. ik was 4 toen ik mijn eerste gaatjes kreeg… Trots meisje liep ik daar met mijn zweerknopjes (sfeerknopjes, zeerknopjes,sweerknopjes)..
  Toen ik mijn eindexamen had gehaald kreeg ik een 2e gat. Ja iemand anders krijgt een auto, ik kreeg gaatjes….
  Niet gehuild maar jeetjepietje wat deed het zeer, dat kon ik me niet herinneren…
  Eigenlijk is het raar ja, iemand schiet gewoon in je oorlel… gekkigheid..
  Maar dit vind ik nog kunnen, die andere schotels waarbij je je oorlel dus uitrekt en bijna een pingpongbal door heen kan pingpongen vind ik vreselijk. Wie vind dat nou mooi?!

 23. Ik heb ook tot drie of vier keer toe gaatjes moeten laten prikken omdat ze steeds gingen ontsteken en het me veel te pijnlijk werd. Nu heb ik al een jaar of zeven echt goeie gaatjes en twee overvolle rekjes met oorbellen – en ik kan niet meer zonder! Erg leuk stukje ook!

 24. Je hebt wel gelijk! Ik heb het geluk dat mijn gaatjes niet dichtgroeien als ik een poos geen oorbellen draag. Ik kan twee jaar geen oorbellen dragen en dan opeens besluiten om het toch weer te doen, die gaatjes blijven wel.

  Ik heb de gaatjes al sinds mijn vierde, ik wilde ze toen heel graag. Na één gaatje wilde ik echter het liefst geen tweede gaatje, want het deed meer zeer dan verwacht. Maar zoals dat gaat wanneer je klein bent, de meneer tovert een snoepje tevoorschijn en plots ben je de pijn weer vergeten en kun je alleen maar aan dat kleine met suikergevulde ding denken. Dus toch twee gaatjes.

  Bij ons in groep 8 nam iedereen opeens een tweede gaatje erbij in één of beide oren, maar dat durfde ik niet (nog steeds niet) ik ben nog steeds getraumatiseerd door de eerste keer!

 25. Ik heb pas gaatjes genomen op mijn 16e. Toen ik ook een lippiercing nam. Ze zijn twee keer dichtgegroeid maar drie maar is inderdaad scheepsrecht en toen zijn ze blijven plakken. Maar ik draag eigenlijk nooit oorbellen want de boel gaat dan ontsteken. Lekker zonde.

 26. Ik had al heel vroeg gaatjes, maar besloot toen ik 13 was ofzo dat ik er nog meer moest hebben. Nooit last van gehad en het schieten van de oorbellen deed gelukkig helemaal geen pijn.

 27. Toen ik klein was was ik tegen oorbellen haha. Ik vond dat allemaal maar stom. Maar op mijn 17e zwichtte ik voor de mascara, op mijn 18e voor de oogschaduw, en op mijn 19e, jawel, voor de gaatjes. Zonder huilen en zonder gevloek. Ik was toen sowieso allang gewend dat de huisarts elke maand een naald van 3 cm in mijn lichaam jast, dus konden die twee gaatjes er ook nog wel bij. Raar hoe je in een paar jaar in een tuttebel kunt veranderen hè? :P
  Overigens denk ik dat je voor schoteltjeslippen toch echt meer pijn moet lijden dan voor gaatjes. Zélfs meer pijn dan Laura die drie keer opnieuw heeft laten schieten :P

 28. Ik dacht hetzelfde laatst! (niet in de auto, maar in de trein… wat moet je anders in de trein?) We maken een gat aldaar en hangen er vervolgens iets aan. Het heeft geen functie, maar we vinden het mooi. Oh… -_-
  Op het hoogtepunt van puberteit had ik vijf (VIJF!) gaatjes in mijn oren. Met name die ene die ik boven in mijn oor had in plaats van in de oorlel bezorgde me slapeloze nachten. Vre-se-lijk. Maar ik vond hem prachtig :-)

 29. Leuk stukje! Ik heb zelf 2 gaatjes aan beide kanten. Zit er over te denken nog een 3de te nemen. Gewoon, omdat het kan. Maar pijn doet het potverdikkeme wel..

 30. Mijn moeder vond dat ik zelf moest kiezen voor gaatjes, maar stiekem wilde ze heel graag dat ik dat deed. Maar ik durfde niet zo goed, ondanks dat ik in het plaatselijke cadeauwinkeltje altijd stond te kwijlen boven de bak met oorbellen. In de rij van gym terug naar school hebben een paar meisjes uit mijn klas me toen overgehaald (in groep 7 ofzo… toen al groepsdruk…) en toen ik mijn moeder vertelde dat ik gaatjes wilde heeft ze me direct naar de kapper gesleept om ze te laten schieten. Die was veel te bang dat ik me weer zou bedenken.

 31. Leuk geschreven! Ik geloof dat ik een jaar of acht was toen ik oorbellen nam, ik wilde ze ook toen mijn (oudere) nichtje ermee thuis kwam. Na een paar jaar waren ze dichtgegroeid toen ik longontsteking kreeg. Ik had ze al snel daarna weer laten schieten. Beide keren nergens last van gehad.
  Toen ik een jaar of vijftien was geloof ik ging ik voor mijn tweede gaatje. Jaja, ik heb niet een, maar twee gaatjes in iedere oorlel! Van mijn tweede gaatje werd ik even duizelig toen ze geschoten werden.

 32. Ik heb geen gaatjes in mijn oorlellen. Zal mij niet staan. Vind trouwens bij meer mensen het niet wat toevoegen. Oh well gelukkig zit ik niet bij de mode brandweer

 33. Ik had als kind ook heel vroeg gaatjes maar dit was geen suc6… vervolgens heb ik het nooit meer gedaan tot een paar jaar geleden maar fijn vond ik het ook niet. Ben er wel erg blij mee nu :).

 34. Haha, best wel apart dat we ons vrijwillig pijn laten doen inderdaad. Ik was een jaar of 9, ik wou ze echt ontzettend graag maar toen ik daar eenmaal was vond ik het doodeng. Mijn zus en mijn moeder moesten mee en ik zat op m´n moeders schoot en kneep de hand van mijn zus fijn.. maar achteraf ben ik er blij mee hoor ;)

 35. leuk geschreven! zelf kreeg ik op mn 10e gaatjes en jahoor het is zover mijn bff en ik gaa n samen een tweede gaatje laten schieten maar ik zit te twijfelen gewppn aan allebij de kanten of maar aan een kant?? (trouwens ik vind het ook maar een rare gewoonte zon gat in je oor, maar wel supermooi!) xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.