Hoe schrijf je in hemelsnaam een brief?

Tegenwoordig sturen we mails, smsjes, whatsapps en Facebookberichtjes. Wanneer je ouders het over brieven schrijven hebben, reageer je zo: ‘Een brief, huh, wat is dat?’ Je ouders leggen je vervolgens uit dat het een soort e-mail is, maar dan van papier. Je staat versteld, want je dacht dat dit alleen maar in de wereld van e-books bestond, een soort magisch iets, zoals de postuilen uit Harry Potter.

Jij houdt wel van ouderwetse dingen, je kijkt soms zelfs films uit de jaren tachtig (toen was er nog geen 3D, kun je het je voorstellen haha). Laatst heb je nog een wegwerpcamera gekocht. Ja, je noemt jezelf wel eens een oude ziel in een jong lichaam.

Dus nu heb je besloten een brief te schrijven. Niet aan je vrienden, want die snappen er niets van (‘Waarom een brief schrijven als je ook kunt whatsappen? Dat is nog gratis ook!’). Nee, aan de liefde van je leven. Of aan je oma. Je weet het nog niet zeker. Nou ja, eigenlijk moet je eerst nog een aantal andere problemen oplossen. Want hoe doe je dat in hemelsnaam, een brief schrijven?

Ik ben jouw reddende engel in nood. Alvast graag gedaan.

Benodigdheden voor het schrijven van een brief:
– Papier. Het liefst briefpapier met hartjes (als het voor de liefde van je leven is, voor je oma liever met bloemetjes).
– Pen of potlood.
– Een envelop (google het maar).
– Een postzegel (google dat maar ook).
– Het adres van de persoon naar wie je gaat schrijven.
– Inspiratie.

Dit is optioneel, maar waar je mee kunt beginnen, is de datum en de plaats waar jij op dat moment bent in de rechterbovenhoek schrijven. Vervolgens gebruik je een aanhef, zoals: ‘Lieve beertje’ of ‘Geachte oma’. Nu ga je aan de daadwerkelijke brief schrijven. Eigenlijk kan het over van alles gaan. De hartstocht die je voelt voor de liefde van je leven (‘Wij zijn ntb. Jij bent mijn alles.’) of tegen je oma over wat je allemaal gedaan hebt (‘Ik had zaterdag een feestje, maar ik heb echt niet gedronken hoor, u kent mij toch.’). Je mag zelf weten hoe lang je de brief maakt. Daarna sluit je af. Dat kan met ‘xxxxxxxxxxxx je kroeliewoelie’ of ‘Met vriendelijke groet, je kleinzoon/dochter).

Nu komt het moeilijkste gedeelte. Je pakt een envelop. Plak de postzegel (dat vierkante ding met de koningin erop) in de rechterbovenhoek. Vervolgens schrijf je de naam en het adres van degene naar wie je de brief gaat sturen op de voorkant (de voorkant, NIET de achterkant!) van de envelop. Dan doe je de brief in de envelop (niet vergeten) en gebruik je je vieze speeksel om aan de rand van de envelop te likken en hem dicht te plakken. Soms heb je het geluk om een envelop met plakstrip te hebben, maar hoop daar maar niet op.

Nu moet je op zoek naar een brievenbus. Deze staat in elke wijk. Het is een rood of oranje ding met een rechthoekige mond. Je stopt de envelop in de mond. Het ligt eraan hoe laat je de brief post, maar waarschijnlijk heeft de liefde van je leven of oma hem morgen.

Gefeliciteerd. Je hebt een brief geschreven. Ik ben trots op je.

68 gedachtes over “Hoe schrijf je in hemelsnaam een brief?”

 1. Tip: vóórdat je de brief in de envelop doet, scan hem of maak er een foto van. Of schrijf hem óók nog in het net. Tegen de tijd dat je je terug-brief ontvangt, weet je dan nog wat je zelf hebt geschreven! Er bestaat geen brieven-gespreksgeschiedenis en dat is soms best onhandig. Maar goed, dat is dan ook het enige nadeel.

 2. Kroeliewoelie????? Ik vermoed dat de liefde van je leven na zo’n ontboezeming heel hard zou weglopen. (met een beetje geluk op de OS2012 en vestigt hij/zij een Olympisch Record) ;-)

    1. Ja, maar het verschrikkelijke van beertje is juist dat mensen het serieus gebruiken als koosnaampje. Ik heb hele originele koosnaampjes verzonnen voor de jongens die in mijn leven waren, maar die ga ik niet hier delen :P

 3. Haha props! :) Ik heb vandaag ook iets geschreven en gepubliceerd waar een wegwerpcamera in voorkomt.

  Ik schrijf heel vaak brieven, allemaal vanuit m’n werk maar dat terzijde. Verder schrijf ik niet vaak brieven.

 4. hééé, ik geloof dat ik dat nog meegemaakt heb! heeeeel vroeger, ik herinner me vaag zoiets….het ergste was dat je niet kon deleten, maar iedere keer herschrijven. uiteindelijk vonden we dan maar “het klad” uit….

 5. Ik had tal van penvriendinnen tussen mijn 12e en 16e. De enveloppen werden helemaal versierd, je kon soms nog maar amper het adres lezen. Jammer dat er nog maar zo weinig brieven worden verstuurd.

 6. Nog steeds schrijf ik brieven naar penvriendinnen. Daar heb ik er ook nog altijd niet genoeg van, maar helaas zijn echte schrijvers steeds moeilijker te vinden.

 7. Wat leuk, wat leuk. Ik wil al een tijdje weer brieven gaan schrijven, zeker omdat ik hier van mijn webwinkel dingetjes heb liggen. Alleen nog even bedenken naar wie… Gelukkig heb ik voor postkaarten al de oplossing gevonden: Postcrossing! :)

 8. Bedankt voor de tip, net op tijd want ik moet deze week zelf een brief schrijven. Niet aan mijn oma of lief, maar aan een blogger, hoe verzin je het. ;-)

 9. Ik blijf het toch wel jammer vinden dat er tegenwoordig niet meer zoveel postpapier in de winkels ligt. En dat het niet zo mooi is, haha. In andere landen hebben ze, vind ik, veel mooier en schattiger postpapier.

 10. Leukleukleuk! Ik zou best weer brieven willen schrijven, maar er is niemand die mét mij wil schrijven haha. Gelukkig heb ik een aantal mensen die ik amper zie met wie ik regelmatig mail, dat komt ten minste nog een beetje in de buurt.

 11. Ik heb vroeger brieven van weet ik veel hoeveel kantjes geschreven naar mijn vriend, maar tegenwoordig gaat de communicatie toch voornamelijk via de ping.

 12. Vroeger schreef ik altijd brieven met een klasgenootje. Terwijl anderen aan het smsen waren ik de klas of misschien nog een klein briefje met: saai he? Schreven wij hele verhalen ook al zaten we naast elkaar :)

 13. Volgens mij ben je hier een beetje laat mee, want ik meen me te herinneren dat ik een half jaar terug al een brief naar je heb gestuurd ;)

 14. Brieven schrijven doe ik altijd als ik iets kwijt moet maar ik niet weet hoe ik het moet vertellen.. echte brieven, waarbij ik soms als de inhoud goed is mijn luchtje op spuit… of confetti in gooi zodat de ontvanger verrast wordt. Maar als de inhoud niet zo gezellig is dan zitten er kogels bij of een poeder….. nee hoor die laatste twee natuurlijk niet, dan gebruik ik niet eens mijn eigen speeksel maar een sponsje die een beetje nat is door water…

 15. Leuk stukje. Ik heb ‘vroegah’ nog wel veel brieven geschreven, tot ik een jaar of dertien was denk ik. Waarom doe ik dat eigenlijk nooit meer?

 16. Ik word oud. Bedankt voor the reminder!
  Heb nog duizenden briefjes in oude schoenendozen liggen. Het is zo leuk om post te krijgen! (al ben ik tegenwoordig ook te lui om de moeite te nemen).
  Het enige nadeel is, dat je halverwege kramp in je handen/pols krijgt. Dat. En dat er geen delete knop zit, waardoor je dus 1) veel moet strepen, 2) met tipp-ex aan de haal moet 3) opnieuw moet beginnen.
  Mijn ‘kroeliewoelie’ moet het dus maar doen met een sms.

 17. Vroeger heb ik inderdaad tig brieven geschreven, had toen penvrienden over de hele wereld en na elke vakantie kwamen er wel weer nieuwe meiden bij. Maar inderdaad… de laatste jaren gaat alles via internet en zou ik niet weten wanneer ik voor het laatst een brief hebt geschreven…

 18. hahahahahahahaaha even googlen naar een envelop en postzegels, zo erg is het toch nog niet gesteld met de jeugd?? Ik zat laatst nog eens terug denken aan de tijd dat je mee kon doen aan kettingbrieven; dan had je ineens een stapel van 50 brieven binnen van wildvreemden, best jammer dat zoiets niet meer gedaan wordt….

 19. Heel goed! Deze postbode verstuurt zelf óók nog kaartjes en brieven, hoewel ik ze zelf steeds minder krijg.

  Lieve mensen, vergeten jullie niet een afzenderadres (postcode + huisnummer) op de achterkant (boven in het midden)? We willen het je namelijk laten weten als je brief om wat voor reden dan ook niet bezorgd kan worden (bijvoorbeeld omdat je een verkeerd adres hebt opgeschreven). Thanks!

 20. Ik ben dan nog wel zo slim om de datum/plaats te vergeten. Maar dankje voor de herinnering. Haha. Gelukkig weet ik wat enveloppen en brieven en postzegels zijn.
  En de brievenbus is vlakbij mijn huis! Echt op loopafstand, superhandig.

 21. Brieven schrijven, het was altijd al dolle fun en ironisch genoeg heb ik die fun via het bloggen herontdekt. Dankje voor je brief, Laura. Ik antwoord zo spoedig mogelijk op al je vragen. Via een brief, uiteraard.

 22. Klinkt heel spannend … ik heb bijna alles in huis, misschien ga ik dit morgen wel doen.

  PS: 3D films waren er wel in de jaren 80 – niet zoals we het vandaag kennen – maar het was er wel

  1. Oooh ja, je hebt gelijk. Ik ben een keer in de jaren negentig naar zo’n 3Dfilm in Disney geweest (met Michael Jackson).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.