De brillendokter

Tja, er komt een tijd en die komt niet voor iedereen. Dat je in de klas zit en denkt: wat staat er toch op dat bord geschreven? Als je je ogen een beetje dicht knijpt, kun je het nog net zien, maar na een tijdje werkt zelfs dat niet meer. En dan is er geen ontkomen aan: je moet naar de brillendokter (ook wel opticien geheten, maar geef zelf toe, brillendokter is een veel leuker woord).

De brillendokter, die doet gekke dingen. Je moet in een lens kijken en dan zie je een bootje op het water (de afbeelding schijnt te verschillen per opticien, waarom heeft die van mij voor een zeilbootje gekozen? Kies dan voor een knappe man of iets dergelijks). Ik weet nog steeds niet wat het nut daarvan is.

Vervolgens krijg je een groot apparaat voor je neus met twee lenzen erin. De brillendokter draait eraan, zodat er steeds een andere lens verschijnt: ‘Is lens 1 beter of 2?’
Dit vind ik een hele moeilijke vraag. Ik denk namelijk altijd dat het een strikvraag is. Want soms zie je het niet.
‘Eh ja, ik weet niet eigenlijk.’ is iets wat ik (wel erg) vaak zeg.
Of als ik het dan wel denk te weten en de brillendokter heel verbaasd zegt: ‘Oh ja? Echt waar?’
Oeps, blijkbaar het verkeerde antwoord gegeven.

Vervolgens moet je naar cijfertjes in de verte kijken. Kun je de onderste rij lezen? Wat staat er op de middelste rij? Dat wordt zo vaak gevraagd dat je de cijfers vanzelf onthoudt en het dus niet helemaal betrouwbaar is.

Daarna het meest geweldige onderdeel. Een groen vlak en een rood vlak, allebei met zwarte cijfers erin. De vraag van de eeuw: ‘Waar zijn de cijfers zwarter, bij het groene of het rode gedeelte?’
Ik zeg altijd maar ‘rood’, maar eerlijk gezegd zie ik het verschil nooit.

Daarna geeft de brillendokter het verlossende antwoord (‘Je ogen zijn niet achteruit gegaan.’) en hoef je voorlopig niet meer te komen.

En als je denkt dat je er weer vanaf bent, blijkt dat je de volgende week naar de tandarts moet. Zucht.

49 gedachtes over “De brillendokter”

 1. Ik denk dat mannen geen knappe mannen willen zien doordat ding :b. Met die vlakjes heb ik ook! Soms zie ik de verschil niet tussen twee andere lenzen haha. Trouwens ik weet niet eens meer wat ik zag het ging zo snel, volgens mij was ik een luchtballon. Ik heb het dan over apparaat 1 :b

 2. heb die rood, groen vraag nooit gehad. ik moest eigenlijk al een paar jaar een bril maar was gewoon eigenwijs geweest, tot dat ik met rijlessen begon en het een kwestie van veiligheid werd :P

 3. Bij mij was het altijd een luchtballon, dat vind ik zo mogelijk nog erger. Ik ben trouwens wel van mijn brillendokter gaan houden, want na jaren van over en weer lopen naar verschillende specialisten vanwege een mysterieuze hoofdpijn, ontdekte hij het probleem: mijn linkeroog was 1.0 achteruit gegaan, en dat had mijn oogarts blijkbaar gewoon niet gezien!

 4. Waarvoor dient die rood-groen-vraag eigenlijk? Ik heb ‘m wel gehad, maar had echt het idee dat de kijktest opeens overgegaan was naar een ziet-hij-de-optische-illusie-test.

 5. Haha, bij mij was het een afbeelding van een luchtballon. En ik vind het ook altijd zo moeilijk om te zeggen welke lens beter is :D. En als ik de letters niet kan lezen voel ik me altijd zo idioot ;)

 6. Uh, afbeeldingen zien? Hmm, nooit zo’n bootje (of luchtballon of wat dan ook) gezien, misschien was/is het dan nog erger gesteld als dat ik al dacht ;p

 7. Ik heb gelukkig geen bril nodig, maar mijn vriend heeft wel lenzen. Ik vind het er altijd maar lastig uitzien. Ik kan me ook gewoon niet voorstellen hoe het is om zonder bril/lenzen wazig te zien. Lijkt me heel vervelend.

  Ondanks dat ik nooit gaatjes heb gehad of andere enge dingen heb gehad bij de tandarts vind ik die kerel wel doodeng trouwens.

 8. Haha ik heb mijn hele leven al een bril. Begon al op de basisschool, dat je niet bij je vrienden kon gaan zitten omdat je per sé vooraan in de klas moest gaan zitten omdat je anders niets op het bord kon lezen… xD

 9. Mijn opticien heeft een luchtballon :P Herkenbaar verhaal, ik vind die rode en groene vakken juist altijd wel fijn want daarbij zie ik het verschil het beste!

 10. Oh godzijdank, dat ligt dus niet aan mij. Ik zie ook het verschil nooit, ik zie alleen kleine lettertjes niet en grote wel en verder met die lenzen en kleuren, ja joh, weetikveel.

  En toch zeg ik altijd maar heel zelfverzekerd: ‘GROEN!’ of ‘LINKS!’ Want ja. Het kan natuurlijk niet dat ik een antwoord niet weet.

 11. een huisje.. aan het eind van zo’n pad…. die wazig wordt… en dan ineens weer duidelijk…. scant volgens mij de pupilreactie…. heb je dat luchtspuiten in je oog wel eens gehad? moet je je ogen wijd open houden en dan spuiten zij een puf lucht in je oog, om je oogdruk te meten zeggen ze, nou volgens mij is dat gewoon om je gewoon te pesten… want ze zeggen met een te grote smile “neeee je moet je ogen openhouden, dus hij moet nog een keer”

  en die strikvraag houdt mij dus steeds tegen om te gaan, want het gaat slechter met mijn ogen…. zowel dichtbij als ver… maar ja die strikvraag door die popieopiebrillendokter vind ik eng…. is met prestatiedruk ofzo…

  1. Hmm nee, dat herken ik niet. Wat ze overigens wel soms doen, is zo’n strookje papier in één of andere oranje/gele vloeistof duwen en dan dat in je oog en dan moet je in zo’n apparaat kijken en dan zegt die brillendokter altijd: ‘Als je nu niest, is je snot oranje!’ Ik vond het de eerste keer al geen leuk grapje, maar hij zegt het elke keer :(

 12. De laatste keer ik bij de oogarts was, enkele jaren geleden, was dat nochtans allemaal al “digitaal” hoor. Ik moest in een machine kijken en daar zat ik een landschapje, er ging een lichtje aan en hoorde vanalles rammelen en piepen in het apparaat en na een drietal seconden wist ie hoeveel mijn dioptrie was.
  Zo zie je maar het verschil tussen het moderne België en het ‘achterlopende’ Nederland =)

 13. Hahaha herkenbaar! Bij mij is het ook een bootje, althans, dat zeggen ze.. ‘Kun je het bootje scherp zien?’ ‘Huh, welk bootje? Ik zie alleen maar een streep….’

 14. Mijn opticien vraagt altijd ‘is een of twee beter?’ en als ik lang twijfel doet ze het nog een keer en dan vraagt ze ‘of zijn ze hetzelfde?’ Dat kan dus ook een antwoord zijn! Ik zie wel altijd duidelijk verschil tussen het groene en rode vlak :p

 15. Dan ben ik toch wel heel erg blij met mijn goede ogen als ik dit zo lees, veel succes bij de tandarts volgende week….. (brrrrrr ik heb het totaal niet op de tandarts….)

 16. alles herkenbaar, alleen het zeilbootje niet. Wel inderdaad dat huisje, zoals hierboven ook al een keer werd vermeld, echt foeilelijk.
  En het is ZO moeilijk om te vergeten welke letters er op die dia (of wat het ook is) staan! Alleen als je er ineens achter komt dat het geen D was maar een B, dan weet je pas dat je op de goeie weg zit qua sterkte.

 17. Naar de brillendokter hoef ik nog niet maar wel morgen naar de tandarts, weliswaar voor controle maar ik heb al 5 jaar een verwijsbriefje voor de kaakchirurg voor het verwijderen van m’n verstandskies in huis en die heb ik dus nog niet verzilverd…

 18. Ik zie het verschil tussen rood en groen ook nooit! Echt tergend, ik zeg ook altijd maar wat en dan loop ik altijd naar buiten met het idee dat ik misschien wel een heel verkeerde sterkte heb alleen maar omdat ik daar het foute antwoord op heb gegeven.

 19. Bij mijn brillendokteres (ja, ik heb een vrouwelijke versie!) is het een plaatje van een ballon in de verte. Het heeft iets te maken met de vorm van je lenzen van je ogen dacht ik… Omdat ook daar afwijkingen op kunnen zitten en dat niet onbelangrijk is :-)

 20. Herkenbaar, lastig hè! Ik weet vaak echt niet welke stippen duidelijker zijn. En die regel ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Gek dat ze die niet tussentijds aanpassen.

 21. Ben er in mijn leven twee keer geweest, maar nog steeds geen bril nodig. De laatste keer hadden ze eerst zo’n oogdruk test gedaan. Terwijl ik wachtte keek ik met mijn moeder naar brillen en toen zei de man van die zaak “ja kijk maar vast, volgens mij wordt het er wel eentje. Volgens de test moet je rond de min/plus 2 uit komen” hij was al verbaasd dat ik nog normaal zag, maar bij de oogtest kwam er uit dat er niets aan de hand was. Hij was super verbaasd. Maar schijnbaar passen mijn ogen zich wat langzamer aan ofzo… maar zie ik verder goed. Zoiets was het iig.

 22. Erg herkenbaar, eerst de letters op het bord niet kunnen lezen en dan vervolgens een bril moeten… Als puber vond ik het niet leuk, maar inmiddels ben ik blij met mijn bril en ga ik graag naar de opticien om een nieuwe uit te zoeken. Ik heb al een hele verzameling en kan afwisselen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.