De verkiezingen en ik: dit zijn helaas geen grapjes

De verkiezingen. Ach ja. Zoveel debatten en programma’s waarin de lijsttrekkers verschenen zijn. Ik geef het eerlijk toe: ik heb niet alles gezien. Maar ik denk dat wat ik gezien heb wel zo’n beetje representatief is voor de verkiezingen dit jaar. En ik kan u vertellen: het lijkt één grote grap.

Dit kwam er onder andere op tv:
– Lijsttrekkers die foto’s zien van andere lijsttrekkers en daar dan een grappige zin bij moeten bedenken (a la ‘Dit was het nieuws’).
– Lijsttrekkers die niet meezingen met het verjaardagsliedje voor Geert Wilders (de onderlinge verhoudingen worden zo des te meer duidelijk).
– Meisjes met hoofddoeken die het eens zijn met Geert Wilders in het Jeugdjournaldebat (goed, het ging niet over de islam, maar het blijft ironisch).
– Lijsttrekkers die blikken met foto’s van andere lijsttrekkers om moesten gooien met ballen. Of dat was althans de bedoeling bij het programma ‘Wat kiest Nederland?’ van rtl 4 vertelde Rob Wijnberg (hoofdredacteur nrc.next) tijdens het openingscollege van mijn minor Journalistiek en Nieuwe Media. Dat iemand überhaupt op dit idee komt, geeft het niveau bij rtl wel aan.

Daarnaast nog meer geen-grapjes. Ik deed de stemwijzer toen ik op vakantie was, want je moet toch wat op vakantie. Drie keer raden wat ik op één had.

Nee, het was gelukkig niet de PVV.

Het was de… 50+partij! Jawel, ik ben dan nog maar 21, maar blijkbaar een oude ziel in een jong lichaam. Dit is echter niets vergeleken met de nummer twee.

Nee, het was gelukkig niet de PVV.

Het was de… SGP. Ja. Die partij zonder vrouwen. Ja, die partij die zegt dat er vrijwel geen kans op zwangerschap is na een verkrachting, dus alsnog tegen abortus is. Ja.

Ik wil niet weten wat dit zegt over mij.

Ik kan u in ieder geval dit vertellen: ik ga me niet houden aan wat de stemwijzer tegen me zegt.

55 gedachtes over “De verkiezingen en ik: dit zijn helaas geen grapjes”

 1. Ik had inderdaad ook zo’n uitslag bij de online hulpmiddeltjes. Behalve 50+ en SGP kwam ook de Piratenpartij nog om de hoek kijken. Die drie partijen zijn het voor mij toch ook echt niet. Het is dus maar goed dat ik m’n stemgedrag niet enkel op die websites baseer…

 2. Elke verkiezing komt er bij mij weer een enorme afkeer tegen al die kieswijzers & kompassen naar boven. Allemaal denken ze met 30 zeer generieke, ongenuanceerde vragen – waar je alleen maar “ja”, “nee” of “geen van beide” op kunt antwoorden – te vertellen waar je op moet stemmen. Oh, en toevallig snijden de vragen ook nog even de onderwerpen van alle one-issue partijen aan zodat de echt belangrijke vragen niet aan bod hoeven te komen.

  De kwaliteit is doorgaans dus al vrij sneu, maar het viel mij dit jaar op dat de vragen van de Stemwijzer wel heel erg slecht zijn. Enkele voorbeelden:

  “Stelling 6: De regering moet de reiskostenvergoeding gaan belasten, ook voor openbaar vervoer”
  “Stelling 9: De periode dat iemand een WW-uitkering krijgt moet veel korter worden, maar het bedrag moet de eerste maanden wel omhoog.”

  Ja, dat zijn steeds twee losse vraagstukken. Wat nou als je het alleen met het eerste deel eens bent?

  “Stelling 13: Het publieke bestel van radio en tv met omroepverenigingen moet blijven bestaan.”

  Wat is dat nou voor een onzinnige vraag? Er is naar mijn wetens geen enkele partij die de hele (huidige opzet van) de NPO wil afschaffen. Het gaat alleen om een reductie van het budget.

  “Stelling 15: Migranten mogen na aankomst in Nederland voorlopig geen bijstandsuitkering krijgen.”

  Zucht… voorlopig? Voor hen voorlopig of voor ons voorlopig? Hoe lang is voorlopig? Het migranten vraagstuk is toch vele malen ingewikkelder dan het feit of ze “voorlopig” bijstandsuitkering krijgen?

  Kortom: bij vrijwel iedereen die ik ken kwamen er partijen uit die totaal niet bij hen aansloten. Lees liever de (samenvattingen) van de partijprogramma’s, beoordeel hun lange termijn visie, bekijk enkele debatten, beoordeel welke politici je aanspreken. Op die manier maak je een goede keuze, niet aan de hand van een achterlijke stemwijzer ;)

  1. Shit ja, nu heb je mijn ware identiteit ontdekt. Ik vind mezelf niet zo conservatief eigenlijk, maar volgens de stemwijzer ben ik dat wel blijkbaar.

 3. Ik vind het zo ontzettend lastig. Er zijn twee dingen voor mij heel belangrijk (onderwijs en zorg) en de enige partijen die volgens de stemwijzer daarbij passen zijn PVV, SP, CDA en SGP. Allemaal partijen die niet goed bij mij passen, dus ik twijfel nu heel erg: ga ik voor een partij die niet bij mij past, maar wel aan mijn belangrijkste eisen voldoet, of ga ik voor een partij die daar niet aan voldoet maar waar ik meer vertrouwen in heb?

 4. Tja, Amerikaanse toestanden hier. En dat is jammer. Het moet om de inhoud gaan en nietop de persoon. Je wilt trouwens niet weten wat ik als resultaat had bij de stemwijzer. ;-) Oh, en het was geen PVV.

 5. Hahaha, bij mij kwam er ook de 50+ partij uit. Ik vind het belachelijk dat ouderen hun eigen partij hebben en dat heb ik ook altijd gezegd. En toen kwam dat er dus uit…

 6. Ik vind deze nieuwe verkiezingen ook echt een grap. Het ergste is nog: over een paar maanden of jaren zitten we weer met hetzelfde probleem.

  Bij de stemwijzer had ik een soort van geluk. De partij waar ik al jaren op stem kwam er als eerste uit… Maar op de 2e plaats stond, jawel, PVV. Ehh, dácht het dus niet dat ik daarop stem.

  Maar de stemwijzer is eigenlijk ook maar oppervlakkig. Er komen een paar stellingen van partijen voorbij, daar ben je mee eens of niet. En anders dan weet je het niet. Vervolgens komt er iets uit.
  Kijk je later naar de tv, debatten/nieuws/of waar ze dan ook in beeld komen, en je krijgt meteen je twijfels of je nu wel echt moet stemmen op de eerste partij in het lijstje van de stemwijzer…
  Althans, zo ervaar ik.

 7. haha zullen we een clubje oprichten voor mensen bij die stemwijzer een absoluut idioot advies gaf?? BIj mij was nr 1 PVV geloof ik en nr 2 SGP…ik ga me vandaag maar eens echt verdiepen in wat ik moet stemmen

 8. Moraal van het verhaal: je doet maar alsof je een jonge vrouw van 21 bent, eigenlijk ben je een oud mannetje van boven de 50 die christelijk en heel erg conservatief is. Ik had je coming out wel íets anders voorgesteld, maar goed, in ieder geval heel eerlijk van je!

 9. Gelukkig kreeg ik wel fatsoenlijke partijen uit de stemwijzer. En kieswijzer. En kieskompas. En groene stemwijzer en stemvinder. Alleen niet uit de stomwijzer. Maar die was wel grappig.

 10. Stem jij maar!
  Mijn zoon mag dat niet.
  Hij kreeg thuis geen stmpas
  In Groningen d hij zich eerder
  moeten inschrijven als ingezetene,
  Aar ja, als het zo lang duurt
  voordat je een kamer hebt…
  Hoeveel stemmen van de nieuwe generatie
  gaan zo verloren!

 11. Waar je ook op stemt, het wordt toch een ramp. Ze beloven allemaal van alles, wat ze niet waarmaken en ze willen allemaal niet met elkaar regeren. Ik vind eigenlijk dat we gewoon allemaal zouden moeten gaan ‘staken’.

 12. Nou zeg Laura, dat had ik echt niet van je verwacht hoor! Maar nu ben ik wel benieuwd waarop je dan wel gaat stemmen… of ga je helemaal niet stemmen? Ik deed 3x de Stemwijzer en alle drie de keren kwam er de SP uit, dus dat is wel duidelijk denk ik zo :P

 13. Ik heb wel van meer mensen gehoord dat ze 50+ als uitslag kregen! Zelf had ik de Partij voor de Dieren, keek ik ook nogal van op, maar dat schijnt ook heel vaak voor te komen.

 14. Stemwijzers zijn handig als leidraad, maar er zijn ook mensen die zeggen van ‘ja, ik heb niks met de pvv maar daar kwam ik toch op uit dus ik zal er wel op moeten stemmen’. Eigenlijk heb ik dan de neiging om de politiek in te gaan zodat ik zulke kortzichtige mensen het stemrecht af moet nemen. Als het op zo’n manier moet kun je beter niet stemmen, want je doet niets in het belang van de gemeenschap en zelfs niet in je eigen belang, behalve dan dat je kunt zeggen ‘ik heb gestemd’.

  Je bent trouwens de d achter bedoeld vergeten.

 15. Haha, bij mij stond de 50+-partij als tweede.. de SGP daarentegen helemaal onderaan. Mag helaas nog niet stemmen (ze hadden die verkiezingen 12 december moeten doen, stommerds)..

 16. hahahahahahaha ik ben bijna geneigd dat het nog beter de PVV als de SGP had kunnen zijn…. Vind het beiden volledig kansloos maar de SGP nog net iets erger. Eerlijk gezegd vind ik dit hele circus kansloos, democratie is een mooi idee. Maar in hoeverre kan je nog van democratie spreken als je stem bepaald wordt door een verkiezingsprogramma wat met 90% zekerheid nooit uitgevoerd zal worden?

 17. Het jeugdjournaaldebat was een van de leukste haha! Bij mij kwam er als tweede ook SGP uit bij die stemwijzer. WTH? Maarja ze stellen ook veel te weinig vragen vind ik, te algemeen

 18. ik ben niet meer zwevend.. of nou misschien tussen 2 partijen… Dus ik ga zo gewoon nog even de stemwijzers in vullen.. al die 100.. .gewoon voor de lol..
  en nee wie of wat dat ga ik niet verellen

 19. Mijn eerste was PVV, mijn tweede SP.. Hoe ver kan het uit elkaar liggen? Ik ben nog behoorlijk aan het rondzweven. Misschien stem ik blanco, misschien stem ik mijn nummer 2, maar nummer 1.. Die kans is onwaarschijnlijk klein. Ik ben het soms echt wel met de PVV eens, maar op een aantal cruciale punten verschillen we teveel.
  Eigenlijk heb ik me er niet voldoende in verdiept om goed te kunnen zeggen waarop ik zou moeten stemmen. Misschien moet ik ook maar eens mijn eigen partij oprichten, ofzo..

 20. Haha, troost je, de sociale stemtest hier zei dat ik mijn stem naar het Vlaams Belang moest laten gaan (zeg maar de partij met de Vlaamse Geert Wilders)… Een partij die mijn stem niet krijgt. Nu, ze vertegenwoordigen wel maar 54% van mijn ideeën blijkbaar, en het scheelde amper met 2% van andere politieke partijen…

  Misschien moet ik maar zelf een politieke partij starten, ha! :D

 21. Bij mij kwam er als eerste ook SGP uit, wat een onzin.. Ik weet niet eens waar de letters voor staan.. Misschien is het toch maar goed dat ik nog niet mag stemmen, ik zou ook echt niet weten wat nu wél een goede partij is..

 22. RTL probeert ook alleen maar kijkers te vangen. Dat ze denken dat die kijkers zo infantiel zijn dat serieuze dingen met ‘humor’ moeten, is een belediging voor de kijkers. Tenzij die kijkers dat juist fijn vinden. Dan ga ik in een hoekje zitten en me afvragen waar de wereld heen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.