Meer voorlichting aub

Het idee voor deze blog kreeg ik door Shirley.

Al een tijdje krijgen kindjes op school seksuele voorlichting. U weet hoe dat gaat, iets met een banaan en een condoom. Dat is normaal. Zestienjarige kindjes die zélf kindjes krijgen zoals in Amerika vaak gebeurt, willen we graag voorkomen in Nederland. Ik zou graag nog meer willen voorkomen.

Meisjes van twaalf die foto’s van zichzelf in bikini op Facebook zetten. Ouders die baby Splinter (want zo heten baby’s tegenwoordig) in bad doen, daar een foto van maken en op hun mamablog plaatsen. Pubers die twitteren dat ze twee weken alleen thuis zijn.

Wat kindjes en ook ‘grote mensen’ niet altijd doorhebben, is dat ze niet de enige zijn die op internet zitten. Op het internet zitten ook pedofielen, inbrekers, stalkers, kortom: enge mensen. En dat betekent dat je op moet passen met wat je op het internet zit. Die leuke jongen ziet jouw bikinifoto en liket het, maar de vader van je beste vriendin die je op Facebook hebt ook. Die foto van Spijker (want zo heten baby’s tegenwoordig) is wel enorm schattig, maar ook een pedofiel ziet die blote billetjes.

Zoals jullie heel misschien nog weten, ben ik een maand geleden ofzo op vakantie geweest. Daar hebben jullie niks van gemerkt. Ik ben niet anoniem en ik was met mijn ouders op vakantie en als je dat dan vermeldt, neem je een bepaald risico.
‘Hoe groot is nou de kans dat iemand leest dat jij op vakantie bent, Laura?’
Misschien niet zo groot, maar ik zou het risico toch niet willen nemen (en ik denk mijn ouders ook niet).

Maar veel mensen denken niet na over wat ze op internet zetten en vooral kinderen niet. Dus geef naast seksuele voorlichting ook internetvoorlichting op de basis- en middelbare school.

En vanaf nu dus nooit meer twitteren dat je alleen thuis bent!

43 Comments to “Meer voorlichting aub”

 1. Inderdaad, helemaal mee eens!

 2. Daar ben ik het wel mee eens ja. Ik snap niet zo goed waarom mensen het zo makkelijk maken voor anderen. Eerst inloggen op foursquare met je adres en huisnummer en vervolgens posten dat je op vakantie bent, is in mijn ogen best wel dom! Helemaal voorkomen kun je het misschien niet en je buren weten ook wel dat je op vakantie bent, maar je kunt het op zijn minst een beetje beperken. En dat geldt ook voor baby foto’s en andere foto’s. Zodra je vrienden het liken, kunnen de vrienden daarvan het weer zien. Je hebt (zeker op facebook) heel weinig controle over wat er gebeurt met datgene wat je online zet. Mijn adres en telefoonnummer vul ik liever niet in, dat hoeft niet online te staan. Helaas denken anderen daar heel makkelijk over of ze denken er niet over na. Daar zou best wat voorlichting over gegeven mogen worden.

 3. Ik kreeg nooit voorlichting met een banaan en een condoom! :o

  Hier zijn lessen omtrent sociale media en veiligheid wel al geïntegreerd in mijn middelbare school… (En dat is misschien niet zo’n slecht project)

 4. Mooi gesproken Laura. Hebben we hier al een politieke partij voor? Nee. Snel oprichten dan. Kan die mooi over anderhalf jaar meedoen aan de verkiezingen

 5. Ik heb 15 en 16 jarige kindertjes in de klas en ik geef sexuele voorlichting zonder banaan hahah. Wel praten wij veel over lichamen en ik maak gebruik van een Engelse show, the sexual education show vs porn. Onze kindertjes zien al op jonge leeftijd porno, ja, internet staat er vol mee en hierdoor verwachten ze onbewust, dat meisjes van alles kunnen, meisjes van 16 er uit zien als kindermeisjes van 6 down south en dat het zaakje van de jongeman in verhouding hangt. Meer druk ligt op de meisjes btw.
  Na een les of 8 maak ik het bruggetje naar internet gebruik. Maar helaas zien ouders het gevaar niet, voorlichtingavond voor ouders hierover worden slecht bezocht, in ieder geval niet door de ouders die niet nadenken.
  Er zijn erg veel lespakketen te krijgen. Ik denk wanneer een school niet kiest voor deze voorlichting omdat ze mega druk zijn om alle doelen te behalen die de onderwijsinspectie onderwijsland oplegt.
  Het is dat ik eigenwijs ben en het in de lessen druk, maar het gaat zeker te kosten van andere lessen of iets onderwijs gerelateerd.
  Ik ben voorstander!

 6. Goed idee! Ik heb vaker gehoord dat er mensen zijn die bestolen zijn omdat ze iets op Twitter hadden gezet… Ik vind het hoog tijd voor cybercriminelenles 2.0 :)

 7. Hele wijze woorden! Ik probeer ook altijd zo min mogelijk van dat soort info te delen.

 8. Ik denk wel altijd twee keer na voor ik iets plaats, maar heb er wel voor gekozen om gewoon te vermelden dat ik op vakantie ging. Mijn Facebook profiel is volledig afgeschermd dus ik weet wie het kan zien en op mijn blog, Tsja. Beetje naïef geweest denk ik, maar dan vertrouw ik maar even op de goedheid van mensen ;)

 9. Ik heb ook niet vermeld dat ik op vakantie ging. De kans is natuurlijk klein (zeker als je niet zo veel lezers hebt, zoals ik) dat er iets gebeurt, maar ik wilde gewoon geen risico nemen. Tien dagen niet bloggen was dan ook geen optie, dus ik moest keihard werken om alles op tijd af te krijgen (normaal werk ik niet vooruit). Het is nu eenmaal internet en je weet nooit zeker wie meeleest.

 10. Ik ben er ook bewuster mee bezig. Zo gingen wij op huwelijksreis en normaal zet ik dat op mijn blog neer. Nu had ik gast post toen ik weg was maar ik zet nu niet meer duidelijk neer vanaf wanneer tot wanneer ik weg ben.

 11. Jij denkt misschien dat die kans niet zo groot is, maar dat is hij wel ;) vooral als je twitter gebruikt en daarop zet dat je op vakantie bent. Inbrekers kunnen daar heel makkelijk doorheen zoeken om te zien wie wanneer op vakantie gaat. Achter adressen komen is vrijwel in elk geval een eitje.

  Ik had je al verteld dat je het goed aangepakt had :)

 12. Ik krijg daar ook schrik van. Ik ben tegenwoordig een beetje verslaafd aan het fenomeen ‘inchecken’ wat het voor inbrekers natuurlijk erg makkelijk maakt om te bepalen wanneer het beste moment is om bij jou langs te komen…

 13. Ik ben het helemaal met je eens!! En ik vind dat ook volwassenen daar voorlichting in moeten krijgen.. (hoe een kind het beste te benaderen en dat ze nie alles gewoon maar toelaten enz.. je weet het tegenwoordig maar nooit)

 14. Nou inderdaad. Ik heb het ook niet op facebook enzo gezet. Iemand die heel diep graaft zou het kunnen achterhalen via mijn blog. Maar hopen van niet..

 15. Hoe Laura, ben je alleen thuis? En ik weet dat nu pas?

 16. Misschien kun je al een minicursus starten op je blog ;) -in afwachting van de partij, dus.

 17. ja juf laura…… *gaatweerbraafzitten*

 18. Klopt helemaal! Al geloof ik vaak nog iets teveel in de goedheid van de mensen. Zal er eens meer op gaan letten!

 19. Totaal mee eens, dit vind ik vaak ook een hele enge gedachte. Ik probeer altijd op te passen met wat ik op Twitter en Facebook zet, want als mensen echt bij je willen inbreken dan vinden ze ook wel een manier om aan je adres te komen. Vind het ook erg onverantwoord van die moeders inderdaad, het mag dan wel een mamablog zijn maar daar zitten ook mensen op die geen mama zijn…

 20. (wat is je bureaublad vol!)

  Als je het goed wil doen, moet je met die voorlichting al op de basisschool beginnen, en het ook tot minstens de 4e klas middelbaar regelmatig herhalen. In veel klassen kun je het in de lesstof verwerken, bijvoorbeeld met tekstverklaringen ofzo.
  Op de middelbare school hadden wij wekelijks een mentoruur wat nooit veel meer voorstelde dan een beetje ouwehoeren, in dat soort loze uren kunnen ze beter dit soort dingen bijbrengen.

 21. Huh, hoe zit dat dan? Ik heb nooit de banaan/condoom-voorlichting gehad!
  Maar ik ben het wel met je eens, dat van de vakantie is inderdaad niet erg verstandig.

  • Oh jeetje, heb je dat nooit gehad! (ik eigenlijk ook niet, maar zo stel ik me dat voor, tenminste, wel voorlichting, maar niet met een banaan) Nou, ik zal het je uitleggen: als een jongen en een meisje elkaar heeeeeel lief vinden, dan gaan ze knuffelen en zo ontstaan kindjes. Snap je het nu? :P

 22. Heel veel mensen denken er inderdaad niet over na. Ik zit bepaalde dingen ook echt niet op internet. Net als bepaalde foto’s. Ik ken ook mensen die ieder weekend weer op twitter/facebook zetten hoe gezellig het wel niet is, hoe rijkelijk de wijn vloeit en dan nog een half aangeschoten foto met alcoholische versnapering in de hand erbij..en dat alles zonder slotje.

 23. Ik hoop dat net zoveel mensen deze blog lezen als dat mensen niet gemerkt hebben dat je op vakantie was.. Op een veiliger Nederland! ;)

 24. Die banaan was bij ons vervangen door een bezemstok! Maar verder heb je helemaal gelijk, tegenwoordig wordt alles maar klakkeloos op internet gezet met alle gevolgen van dien…

 25. Mee eens. Mijn twitter is wel helemaal afgeschermd, net als mijn facebook dus ik denk dat de kans klein is dat ik met mijn 20 volgers een inbreker er tussen heb zitten, maar je weet maar nooit :P

 26. Goed idee! Mijn achternaam en woonplaats staan om die reden ook niet op m’n blog (op facebook vermeld ik op vakantie gaan meestal niet), maar als je moeite doet kan je daar echt wel achterkomen… Toch jammer, dat je niet altijd kan vertrouwen op de goedheid van de mensen.

 27. Maar stiekem hoop ik dat jij ook niet doorhad dat ik in augustus twee weken op vakantie was… Ik heb nochtans mijn best gedaan om ’t niet te laten merken ;)

 28. Ja, het internet is handig maar brengt ook gevaarlijkheden met zich mee. Veel mensen (jong én oud) realiseren zich dat inderdaad niet, best eng! En jeetje, wat staat jou bureaublad vol, haha :p

 29. Je bent nooit helemaal ‘veilig’ op het internet. Net zoals dat je in de gewone wereld nooit helemaal veilig bent.

 30. Je hebt helemaal gelijk en ik moet mezelf er soms ook aan herinneren dat zo’n dingen gevaarlijk kunnen zijn. En haha Spijker en Splinter, geweldig!

 31. Oh, hier ben ik het zo erg met je eens!

  Ik zie ook 1 bepaald iemand echt alles wat los en vast zit op Facebook posten. Zo weet ik ook dat ze nu aan het oppassen is en in welke straat…

 32. Die banaan en condoom heb ik gemist! Maar daarentegen ken ik spijkers alleen maar in de vorm van metaalobjecten, dus ik heb toch iets opgestoken.

Leave a Reply