Help Laura aan een bijbaan en ontvang eeuwige dank!


Ik heb het brood en water maar alvast klaargezet. 

Ik woon op mezelf. Dat was jullie al duidelijk. Nu beseffen jullie wel, zo’n kamer betaalt zichzelf niet (flauw hoor). Oftewel: ik heb een bijbaantje nodig. Ik geef momenteel bijles, maar zo toereikend is dat niet en bovendien is het voor dit bijleskindje maar tijdelijk, omdat het alleen voor een schoolexamen is. Ik vrees dat ik daarna zal moeten leven van brood en water, tenzij jullie me natuurlijk helpen aan een bijbaan. Ja, ik schuif de verantwoordelijkheid gewoon op jullie over, daar doe ik niet moeilijk over.

‘Nou, oké, vooruit dan, Laura, maar dan willen we wel weten wat voor werkervaring je hebt.’
Ik zal het jullie vertellen.

1. Een vakantiebaantje in een bejaardentehuis.
Hier heb ik al eerder over geschreven, maar even samengevat: collega’s waren chagrijnige trienen, de baas (Truus, geen grapje) een nog chagrijniger trien en zinnen als ‘Hullie hebben dat gedaan.’ werden als heel normaal beschouwd.
Wat ik hiervan heb geleerd: ik moet zorgen dat ik mijn studie afmaak.

2. Een bijbaantje in een niet nader te noemen winkel, wat niet uitmaakt ook, want jullie kennen het vast niet.
Ik moest schoonmaken, producten in de schappen zetten en een trui in maat L (ook geen grapje helaas) dragen. En nog hadden mensen het lef om te vragen of ik hier werkte. ‘NEE, IK DOE VOOR MIJN LOL ZO’N DEBIELE TRUI AAN.’
Wat ik hiervan heb geleerd: ik moet zorgen dat ik mijn studie afmaak.

3. Telefonisch enquêteur.
Dit heb ik twee weken volgehouden. Dat zegt misschien al genoeg.
Wat ik hiervan heb geleerd: ik moet zorgen dat ik mijn studie afmaak.

4. Eén dag dozen vouwen.
Ik ben hiermee veel hersencellen verloren. Dat kun je hier lezen.
Wat ik hiervan heb geleerd: ik moet zorgen dat ik mijn studie afmaak.

5. Bijles geven.
Hiermee heb ik al vier jaar ervaring (dat klinkt alsof ik heel oud ben, wat ik ook ben natuurlijk). Twee jaar op de middelbare school, twee jaar bij StudentsPlus. Dit is van alle bijbaantjes de beste.
Wat ik hiervan heb geleerd: hoewel er veel ergere bijbaantjes zijn, moet ik toch zorgen dat ik mijn studie afmaak.

Daarnaast doe ik ook aan vrijwilligerswerk en dat is een stuk leuker:

6. Werken met verstandelijk gehandicapten.
Ik liep met een vrouw van het Syndroom van Down naar de streetdanceles (dat mag ze niet alleen) en in de tussentijd dat zij danste, speelde ik spelletjes met de andere inwoners van het appartementencomplex waar verstandelijke gehandicapten onder begeleiding woonden.
Wat ik hiervan heb geleerd: het beeld dat voornamelijk verstandelijk gehandicapten naar Frans Bauer luisteren, klopt.

7. Taalcoach bij het Rode Kruis.
Taalcoach klinkt ingewikkelder dan het is, maar het komt er eigenlijk op neer dat je leuke dingen gaat doen met de inburgeraar aan wie je gekoppeld ben (ik ben gekoppeld aan een Birmese vrouw) en dat die persoon zo spelenderwijs de taal beter leert spreken.
Wat ik hiervan heb geleerd: Birmees eten valt ook onder vrijwilligerswerk en is erg lekker. Ik heb er bovendien nog een aantal Birmese aanbidders aan over gehouden en dat kunnen toch niet veel mensen zeggen.

Daarnaast heb ik nog de nodige schrijfervaring op websites, maar de kans dat ik daarin een bijbaantje ga vinden, lijkt me klein. Goed, nu jullie mijn CV weten (mijn kwaliteiten weten jullie immers al: slim, ambitieus, aardig, lief, fantastisch, geweldig etc.), vraag ik jullie hulp!

Wie weet een (flexibel) bijbaantje van 8/12 uur in de week in de omgeving Leiden/Oegstgeest? Ideeën voor wat een flexibel bijbaantje is, zijn ook welkom.

En degene met de gouden tip? Die krijgt helaas wederom geen magnetron, want die van mij is nog steeds niet zo oud. Maar wel eeuwige dank en dat is ook wat waard (misschien).

48 gedachtes over “Help Laura aan een bijbaan en ontvang eeuwige dank!”

 1. Je kunt kijken bij de Lebkov, transcriberen voor DBNL (ken je ongetwijfeld wel), studentassistent worden, in de horeca, etc. Zelf was ik privéchauffeur in mijn studententijd (maar jij hebt geen rijbewijs geloof ik?), en bijles heb ik ook gegeven maar dat vond ik een drama. En ik heb ook les gegeven op een school voor allochtone jongeren in Den Haag, dat was echt heel leuk om te doen.

  1. oh en je kunt je tuurlijk ook gewoon inschrijven bij een van de vele, vele studentenuitzendbureaus ;) En één keer heb ik zelfs een baantje aangeboden gekregen van een eng uitziende kerel, op een maandagnacht, die beweerde dat hij voor Disney on Ice werkte. Bleek nog waar te zijn ook, heb ik gewerkt, gratis de show gezien. Best prima allemaal.

 2. Ik mis postbode in je rijtje, dat vond je toch wel leuk? Anders kom je al snel in de horeca terecht, maar ik weet niet of dat wat voor je is eigenlijk.
  Het komt er gewoon op neer dat ik niet echt iets voor je weet. Ik heb vroeger anjers gepluisd en plantjes verpot, maar dat zou ik je niet aanraden. :-)

  1. Oh wacht inderdaad, postbode hoort er ook bij. Nou ja, dat komt eigenlijk op hetzelfde neer: ik moet zorgen dat ik mijn studie afmaak. Het post bezorgen was niet zo heel erg, maar het verdient echt zo bizar weinig dat dat hem ook niet gaat worden.

 3. Mijn zus werkte een tijdje voor de universiteit, moest ze steeds met een stuk of vijf studenten naar middelbare scholen in Nederland om ze enthousiast te maken voor die uni en/of studie. Misschien is dat leuk? Zij deed dat wel in Utrecht, maar in Leiden heb je dat misschien ook wel?

 4. Hé, dat wilde ik ook zeggen! Ik werk als studentvoorlichter bij de uni… dat is echt superleuk en verdiend prima :) Mag je naar onderwijsbeurzen toe om bij de stand te staan, of voorlichting op scholen, of open dagen op de uni…
  En anders… kun je kijken of je aan de slag kunt bij iemand met een PGB? Mijn zus heeft een PGB en die had een tijdje iemand die haar hielp met wat dingen, die werd gewoon betaald. Dat lijkt me ook wel iets voor jou, omdat je het vrijwilligerswerk zo leuk vindt ;)

 5. Je zou zangeres kunnen worden, als je kan zingen tenminste, en wereldberoemd worden. Of je dan jouw studie kan afmaken is wat anders natuurlijk…
  Je zou ook actrice kunnen worden en naast pakweg Brad Pitt, Eddie Murphy en Robert Deniro acteren.

  Ik denk dat ik geen grote hulp zal zijn, want België ligt niet bij jouw deur, maar ik wens je wel veel succes in de zoektocht! ;-)

  1. Zangeres is geen optie, maar actrice natuurlijk wel (hoewel ik niet per se naast Brad Pitt hoef te staan, zo leuk is hij nou ook weer niet, doe dan maar Ryan Gosling!).

 6. Ik heb ook als voorlichter voor mijn uni gewerkt. Ik ben daar voor gevraagd, maar mijn uni had daar een studententeam voor waar je af en toe voor kon solliciteren. Alleen mochten daar per studie wel maar max. 3 mensen in… Het studenten PR team van mijn studie zelf was groter, maar ja, dat werk was ook maar een paar keer per jaar dus geen vetpot. De andere ook niet, maar was iets wel regelmatiger ;) Ik heb ook andere baantjes voor de uni gehad, haast bij toeval gevonden in de universiteitskrant. Mijn uni had trouwens ook een flexwerkers-poule, waar je soms baantjes kon vinden. Maar via via had je het meeste kans, maar dat is wel een beetje geluk hebben ook. Bij de meeste faculteiten/gebouwen kon je trouwens ook huismeester of receptionist worden, heeft me eigenlijk ook altijd wel ideaal geleken, haha!
  Maar uit betrouwbare Leidse bron heb ik begrepen dat de uni daar soms ook bijbaantjes heeft, bv. in de UB. Die vacatures staan dan ergens op hun website, alleen zijn ze er niet vaak en zijn ze altijd heel snel vergeven… Maar misschien heb je geluk! En je kunt ook altijd nog aan docenten vragen of ze nog student assistenten zoeken. Uni baantjes betalen over het algemeen wel het beste ;) En vaak zijn de collega’s leuk en ze snappen het als je in de tentamenperiode even minder kan werken.
  Verder zijn ziekenhuizen, thuiszorg, bibliotheken, musea, congrescentra en hotels misschien de moeite van het checken waard? Veel succes in ieder geval! Ik kan je vertellen, zelfs als je je studie hebt afgerond valt het soms nog niet mee… ;)

 7. Nouu, ik weet niet precies hoe het zit, maar het zou me niks verbazen als jouw bezoekersaantallen een behoorlijk zakcentje kunnen opleveren via Google Ads.

  1. Nou, ik denk dat het toch flink zal tegenvallen hoeveel Google Ads oplevert. Heb er overigens wel eens aan gedacht, maar ik weet niet. Het voelt een beetje alsof ik mijn blog dan verloochen ofzo.

   1. Mja dat begrijp ik. Als ’t op mijn blog iets op zou leveren zou ik het waarschijnlijk ook niet doen. Maar ik vrees dat we allebei hele slechte managers zouden zijn :P

 8. Stroop de mouwen op!
  Ga een kantoor schoonmaken
  Meld je voor de horeca en ga afwassen
  of bedienen. Wees niet bang voor vieze handen.
  Of studeer een liedje in en doe mee met de
  shows op televisie…eeuwige roem en een single’tje!

 9. Wow, wat een hoop baantjes heb jij gehad zeg! Nouja, staat wel weer goed op je CV hè. Kranten bezorgen is misschien een optie, het verdient best goed maar het is verschrikkelijk om in de sneeuw/regen/wind/kou te doen, een aangezien het 9 van de 10 keer zulk weer is in Nederland raad ik je het niet erg aan…

 10. haha, grote truien :’). Zusje werkt bij boni en kreeg een L trui omdat ze haar trui nog niet was aangekomen, ze leek zowat op een kabouter XD. De ochtendkrant bezorgen? Verdiend wel goed, maar ik weet niet of je zo vroeg je bed uit wilt ;p. Je kan inderdaad iets proberen met google ads? Ik had het op mijn tumblr en blog staan, maar mijn bezoekers aantal is lang niet zo hoog als jou, dus daar heb ik bijna niets aan verdiend. ;p

 11. bijbaantjes.. vrouw ik ben op zoek naar een goeie echte baan…. verdorrie alsof ik jou dan ook nog aan een bijbaan kan helpen..
  dan maar geen eeuwige roem… helaas..

  trouwens bydeweg gewoon die googleadds toevoegen.. niemand die het verder merkt en je hoeft er weinig mee te doen… echt hoor…
  een reclame hoeft niet duidelijk zichtbaar te zijn en kan ook onderaan of als popup opkomen .. . :P dus….. toch een beetje roem verdiend

 12. Tja ik kan je niet helpen aan een bijbaan maar de tip die ik mensen altijd geef ik kijk op de site van retail van de ns…. Ik werk zelf al meer dan 4 jaar op het station bij de Swirls … en je hebt daar tal van bijbaantjes die je goed kan combineren met een studie omdat in de weekenden en avond uren kan. Voor mijn ideaal en die tip heb vaker aan mensen gegeven die er nu ook werken

 13. Sorry, ik ben zelf ook niet zo goed in bijbaantjes vinden. Ik heb lang gewerkt in de thuiszorg, schoonmaken bij mensen thuis. En ik heb schoongemaakt in een bedrijf, en bij gewoon iemand thuis. Ik vond het wel fijne bijbaantjes, verdiende goed (genoeg).

 14. Zeg, literatuurmevrouw, in “Wat ik hiervan heb geleerd: het beeld dat voornamelijk verstandelijk gehandicapten naar Frans Bauer luisteren klopt.”, moeten daar geen komma’s?

  Serieuze vraag. Ik ben sinds kort hoofdredacteur van een jongerenwebsite en moet dus artikelen corrigeren op spelfouten en interpunctie.
  Hé, misschien is dat iets. Heeft Ondertussen.nl geen sub-groep voor de gemeente waar jij woont? Misschien kun je daar iets organiserends ondernemen.

  1. Hmm, een komma na ‘luisteren’, bedoel je? Misschien wel inderdaad.

   Dat zal vast en het lijkt me ook heel leuk, maar ik doe nu al een aantal dingen naast mijn studie, dus ik denk niet dat het er nog bij past :(

 15. Maak je studie zeker af, want jij hebt de kans iets te doen wat je interessant vind, niet iedereen kan dat en moet dus iets doen wat jij hebt beschreven… ik spreek helaas uit ervaring…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.