Dit is een motor

Dit is een motor. Ik kan me een tijd herinneren waarin het gele koplicht (of wat dat ook mag voorstellen) zo hard blonk dat het pijn deed aan je ogen. Als je nu op de motor zou zitten, wat ik je niet kan aanraden met jouw gewicht (‘Noem je me nou dik?!’), hoor je een piepend geluid en waarschijnlijk gekrak, door jouw gewicht dus. Maar vroeger bewoog hij soepeltjes.

Nu moet u weten, ik heb op die motor gezeten. Jawel, ik ben een stoere motorchick. Ik weet niet wanneer de laatste keer was, maar het zal toch heus wel meer dan tien jaar geleden zijn. Ik zocht naar kapoentjes, maakte koprollen op het klimrek, knikkerde en reed op de motor. Ik kwam er alleen geen meter op vooruit, dat was wel jammer.

Soms ging iemand op de motor zitten en een ander achterop de motor staan. Ik hoop dat mijn ouders dit niet lezen, anders mag ik nooit meer naar de speeltuin, want dit is uiteraard erg gevaarlijk. Toch hebben we het allemaal overleefd.

En nu staat die motor daar dus nog steeds, gehavend en met een verdrietige blik in zijn ogen (ja, dat kan ik zien).
‘Waarom rijdt niemand meer met mij?’ staat er in die ogen geschreven.
Ik durfde hem het antwoord (‘Kindertjes vinden smartphones veel interessanter.’) niet te geven. En ik durfde ook niet op hem te zitten, want nou ja, krak.

Dus liet ik hem achter. Arme motor. Binnenkort wordt hij vervangen door een stoeptegel.

R.I.P. Motor. Voor altijd in ons hart.

38 gedachtes over “Dit is een motor”

 1. Lieve Laura,

  Het is inderdaad een motor. Vroem vroem VRRRRROOOEEEEM. Ik zie hem gaan.

  Overigens, ga er eens opzitten. Heus, doet het. Ik heb zelf twee weken geleden nog op zo’n soort kindervoertuig gezeten, alleen dan een ding van plastic, minstens de helft zo o klein, en zodra mijn voeten de grond niet meer raakten viel ik achterover, maar het hield. En ik speelde een kind. Het werkte.

  Ga er op zitten! En laat weten hoe leuk het was.

 2. Ja maar die motoren zijn ook zoooo gevaarlijk.

  Net als de rest van speeltuinen tegenwoordig. Tenminste, ik ken genoeg speeltuinen waar bijna alles uit wordt gehaald omdat het gevaarlijk zou zijn. Dan denk ik, joh, die kinderen kunnen niets meer omdat ze alleen maar nerden met hun smartphones. Ze kunnen alleen maar virtueel buiten spelen.

 3. Wipkippen zijn sowieso de minste populaire speeltoestellen (en nog gevaarlijke ook) op een speeltuin. Eigenlijk moeten die gewoon niet geplaatst worden maar ze zijn zo goedkoop en zien er (als ze nog verf hebben) leuk uit.

 4. Hmm 10 jaar geleden zat ik er niet meer op, voelde ik me iets te oud voor.. Denk dat het voor mij meer dan 15 jaar geleden is!
  Maar goed, to the point. Ik wip nog graag.. ook op zo’n ding.. Who cares?! Forever young!

 5. Je kunt er nog best op zitten, alleen is het niet leuk meer :) En je valt… maar hilarisch is het nog steeds, haha, zeker met een klein nichtje op schoot!

 6. Wij hadden ook een motor, één week per jaar, als het vliegtuig netjes opnieuw geverfd en geolied werd. Als jullie gemeente nou ook eens zo goed voor die arme motor zorgde…

 7. Die veer kan best nog wel een kilootje of 100 aan mens op en neer laten wiebelen zonder te knappen. Dus met dat vedergewicht Laura zal hij zeker geen moeite hebben.

 8. Ik vond de beesten-versies eigenlijk wel leuker. Maar als ‘ie toch weg gaat, dé kans voor hangjongeren, kunnen ze hem lekker affikken. In het dorp waar ik vroeger woonde waren die speelttuintjes niet veilig. Eerst werd alles vol geschreven en daarna zo’n beetje opgeblazen. Werd haast interessant om te kijken wat er (heel) nog over was.

 9. Ja zo kan ik ook motorrijden ;) Wij hebben nooit zoiets gehad, buiten de bebouwde kom moet je zelf maar uitzoeken hoe je aan speelgoed komt. Tenminste, dat was zo toen er nog geen smartphones bestonden.

 10. In de speeltuin achter mijn huis is ook een soort motor en ik stond daar vroeger ook altijd op, totdat iemand iets te enthousiast was en de ander naar voren vloog….toen was het snel voorbij met de wilde ritjes :’)

 11. Aaaah, die motoren!
  Fantastisch, je hoefde niet eens zo snel te gaan om op één wiel te gaan rijden. Ook op het voorwiel gaan rijden verminderen je overlevingskansen niet drastisch zoals dat bij die grotere exemplaren wel het geval is.

  Maar Laura, dat gele koplicht, dat was toch geen koplicht maar jouw start-nummer? Zo’n 23 ofzo meestal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.