Coltruihorror

Mijn moeder is verschrikkelijk. Niet zo verschrikkelijk als de oppas die me peer op brood liet eten, maar ze komt er toch wel akelig dichtbij in de buurt.

Het was zo rond oktober/november. De dagen werden korter en daarmee ook kouder. Ik kan mijn leven lang al alleen maar volledig functioneren bij temperaturen hoger dan 10 graden. Dat is vervelend. Maar er zijn vervelendere dingen in het leven.

Mijn moeder dacht, toen ik nog een klein (goed, ik ben nog steeds klein) kindje zonder vrije wil was, namelijk de oplossing te hebben gevonden voor mijn handicap: een coltrui. Ik krijg kriebels bij het woord alleen al. Laatst werd ik badend in het zweet wakker, omdat ik erover gedroomd had. Die nachtmerrie keert elke herfst weer terug.

Een coltrui klinkt in theorie goed. Het houdt je arme, kwetsbare, dunne, koude nekje warm (‘Wacht, zijn daar niet sjaals voor uitgevonden?’ Dat zou je denken ja, maar misschien was mijn moeder daarvan niet op de hoogte). In de praktijk ben je de hele dag bezig om te voorkomen dat je stikt. Want zo’n sjaal kun je nog afdoen als je eenmaal binnen bent en tegen de kachel leunt. Maar aan een coltrui zit je vast. En je kan hem ook niet uitdoen, want dan ziet iedereen je Jip en Janneke-hemdje. Echt, ik draag nog liever een korset.

Op een dag was het gelukkig zo ver: ik had de volmacht over welke kleding ik aantrok. Mooiste dag van mijn leven (nou ja, dat was natuurlijk de dag waarop ik mijn wiskunde-eindexamen voltooid had, op één na mooiste dag dan).

Ik heb sindsdien nooit meer een coltrui gedragen. Maar de nachtmerrie is gebleven.

44 Comments to “Coltruihorror”

 1. Haha, mijn gele coltrui is op dit moment mn lievelingstrui!

 2. Een coltrui komt alleen aan mij lijf, als hij zo’n wijde ‘col’ heeft. Dat er nog wel een beetje lucht bij je keel/nek kan komen.

 3. Ik ben ook ‘opgegroeid’ met de coltrui. Ik haatte ze en dan hield ik er weer van. Nu haatvik ze weer. Heb er een soort knipperlicht-relatie mee…

 4. Coltruien, bah nee! Die komen ook mijn kleerkast niet in. Mijn haren worden er ook altijd zo statisch van, brr.

 5. Ikvond juist vandaag dat je een leuke moeder had. Maar ja, toen wist ik nog niets over coltruien.
  Laat ze de volgende keer maar de studio boven zien.
  Bedankt in ieder geval nog voor het meewerken aan die top-uitzending van vandaag

 6. Steve Jobs droeg een coltrui. Ik weet niet waar dat een antwoord of (tegen)argument voor is, maar denk daar maar eens over na! ;)

 7. Volgens mij heb ik wellis een coltrui gehad, maar die heeft niet zo’n grote indruk achtergelaten. Ik heb wel last van andere kleding die strak om de nek zit, zoals de blouses van m’n pakken.
  “Echt, ik draag nog liever een korset.” Showen, showen! :D

 8. Ik heb ook geen coltruien eigenlijk..

 9. Ik vind het inderdaad ook niet zo fijn zitten, als het van die strakke collen zijn dan.

 10. En sinds die dag heb je toch ook hopelijk volmacht over wat je op brood eet? PEER OP BROOD IEEEHHHHH

 11. Haha, leuk stukje. Ik draag zelden coltruien, die laten mijn bos hout voor de deur nog groter lijken… :S Ik heb 1 jurk met col, die draag ik wel graag, daarmee valt het nog wel mee, maar verder geen strakke collen voor mij.

 12. Verschrikkelijk, ik stik ook in een coltrui.

 13. Ik kan me het goed indenken ja, ik ben ook niet zo’n dan van die dingen.

 14. Mijn oma heeft ooit de overtreffende trap voor me gebreid: een kriebelende coltrui. De horror.

 15. Hahaha! Ik vind het juist altijd wel fijn, een coltrui. Peer op brood daarentegen……..

 16. Haha, ik had dan geluk met mijn moeder… die moest vroeger altijd kriebelende coltruien aan, en heeft daar nachtmerries aan overgehouden, dus hoefden wij ze nooit aan :)

 17. Hahaha :P
  Die coltruien zonder mouwen. Daar zie ik het nut al helemaal niet van.

 18. Ik ben ook niet zo van de coltruien… Nu ik eraan denk begint het al helemaal te kriebelen in m’n nek, haha!

 19. Ik houd ook niet van coltruien, haha.

 20. Iehhh ik kan ook absoluut niet tegen coltruien! En al helemaal niet als ze ook nog eens kriebelen.

 21. Ik begrijp je helemaal, ik word acuut kortademig bij de gedachte aan een coltrui, mijn hals wil de vrijheid!

 22. Ja ik draag ook liever een sjaal :)

 23. Kijk, daarom moet je altijd een schaar bij je hebben! Erg handig. Is het te warm met je coltrui tegen het kacheltje? *knip* *knip* en je hebt een (col)sjaal!
  Stik je bijna in je korset? *knip* *knip* en je hebt een -uh- nieuw embarrasing moment!

 24. Ik weet nog dat ik ooit van een vriendinnetje een afgedankte olijfgroene (mag ik even kotsen?) coltrui kreeg. En blij dat ik ermee was! Ik heb hem zo vaak gedragen maar als ik nu foto’s terug zie, ja, dan moet ik wel een beetje huilen.

 25. Oh get, zo’n coltrui. Ik vind die lekker grote coltruien wel fijn, maar zo’n ding die zo om je nek zit als een boa constrictor…

 26. Bij het idee alleen al ga ik hyperventileren. Blegh zo’n ding om je nek, strak en blehhhhhhhh

 27. Coltruien zijn zo gruwelijk en vorige eeuws…

 28. En het staat over het algemeen nog lelijk ook!

 29. Haha, ik heb al zo’n tien jaar geen coltrui meer gedragen, verschrikkelijke dingen. Vaak te warm en kriebelig, brrrr.. Geef mij maar gewoon een mooie sjaal ;) Fijne jaarwisseling alvast! :)

 30. Ik haat coltruien ook als ze niet kriebelen ;)

 31. Ik heb een periode gehad dat ik ze fijn vond, maar tegenwoordig draag ik bijna geen truien meer. Ik draag liever laagjes, want dan kun je gewoon je vest uit doen als je het warm hebt of een sjaal om als het te koud is

 32. Mijn moeder is van dezelfde soort! Gelukkig heb ik nu een eigen inbreng: telkens als ze me nu zo’n ding wil laten passen, doe ik alsof ik flauwval.

 33. Ik hou van coltruien! En dan draag ik er ook nog een sjaal bij.

 34. Peer op brood? Coltruien? Wat een walgelijk blog zeg! ;-)

Leave a Reply