We hebben allemaal last van hallucinaties

Het was drie over drie ’s nachts. Ik schrok wakker. Shittttttttttttt, ik was in slaap gevallen op mijn stage. Zou ik er nog wel uit komen of waren de deuren op slot? Ik stond op. Ongelooflijk dom van me om in slaap te vallen. Ik liep heen en weer.

Door mijn kamer.

Ik was namelijk bij mijn ouders, niet in de kantoren van het Letterkundig Museum. Het besef kwam en ik ging maar weer liggen.

Zo ergens bij half-slaap krijg je ze: hallucinaties. Je grijpt naar je mobieltje, omdat je zeker weet dat je vriendje je een bepaald whatsappje had gestuurd (is mij overkomen), maar je kan hem helemaal niet vinden. De verwarring neemt toe en dan volgt het besef: het was een droom.

Halfslaap, noem ik het maar even. Net zoals dat gevoel dat je valt, terwijl dat helemaal niet kan, want je ligt gewoon in je bedje. Je zou het kunnen beschrijven met wat Todorov (schrijver/wetenschapper) het fantastische noemde: de twijfel tussen het één of het andere. Was het nou een droom of is het werkelijkheid?

Rare momenten zijn dat altijd. Je gaat bijna twijfelen aan je eigen mentale vermogens (mijn moeder noemde me gek toen ik het inslaapvallenopstageverhaal vertelde, moet zij zeggen!). Maar vrees niet: we hebben er allemaal last van en zijn net zo gek als jij. Oké bijna net zo gek.

(of ben ik stiekem toch de enige die hier last van heeft?)

29 gedachtes over “We hebben allemaal last van hallucinaties”

 1. Nope, komt me niet bekend voor. Duidelijk weer een raar trekje van jou :P
  (ok, het gebeurt me wellis, maar niet met whatsappjes van een vriendje of het idee in slaap gevallen te zijn op m’n stage :P)

 2. Mijn zussen en ik noemen het ‘voorslaapjes.’ Dat klinkt raar, maar het stamt nog uit onze kindertijd, dus ja.

  Maar dat je half slaapt, en de geluiden en dingen die je waarneemt verwerkt in je ‘droom’ of wat het dan ook is. En dat is ook altijd het moment dat je het gevoel hebt dat je valt en dan wakker schrikt. Ik droom vaak over oerwoud dat gekapt wordt, en dan is het Marijn die ligt te snurken, bijvoorbeeld. En dan langzaam verschuift de balans droom/realiteit tot je echt wakker bent.

 3. Volgens een van m’n middelbare schooldocenten is dat moment waarop het lijkt alsof je valt (terwijl je dus gewoon op bed ligt en niet eens op het randje ;)) het moment dat je uit je lichaam gaat treden. Maar als je dan dus wakker schrikt gebeurd dat niet. Vind dat altijd wel een soort van spannend gedachte er achter, helaas schrik ik meestal wakker, haha.

 4. Jammer genoeg, nee. Het lijkt me eigenlijk best wel een grappig gevoel, voor een keertje, maar alhoewel ik heel vaak maf droom, hallucineer ik eigenlijk nooit…

 5. Ja ik ken het. Vroeger had ik er heel veel last van, ben een keer bijna uit een stapelbed gesprongen omdat ik dacht dat ik in een tuinstoel in slaap was gevallen…
  Of als kind dat ik de volgende ochtend van mijn moeder te horen had gekregen dat ik op de bank had gezeten met een kapot speelgoed iets terwijl iedereen sliep. Ik kon het me nog vaag herinneren dat ik daar inderdaad gezeten heb… hele rare dingen, slaap doet vreemde dingen met je :P

 6. Ik ben nog nooit op stage in slaap gevallen ( gelukkig ), maar wel eens toen ik een boek in bed aan het lezen was, en toen werd ik wakker ’s nachts en toen was mij licht nog aan, ik schrok wel even.

 7. Aah, ja ik ken het ! Ik heb ook heel vaak dat ik, half slapend, nog snel iets doe of zeg en me de volgende ochtend afvraag of ik dat nou wel echt gedaan heb. Vreselijk irritant, ik kom er nooit uit!

 8. Haha, ik heb dat ook heel vaak. En dan inderdaad ook vrijwel altijd dat ik heb gedroomd dat ik een sms of WhatsAppje heb gehad en dat moet ik dan eerst uitzoeken, voordat ik verder kan slapen.

 9. Ik heb nooit echt hallucinaties, alleen wel vaak dat ik denk dat ik op moet staan en gaan haasten, terwijl het nog midden in de nacht is. Ik word sowieso heel vaak verward wakker.

 10. Ik heb dit bijna elke nacht, zo’n half slaap.
  M’n vriendin plaagt me er altijd mee door als ik bijna slaap hele verhalen tegen me te vertellen en me vanalles te vragen.
  Maar ook ’s nachts heb ik het vrij regelmatig, dat ik wakker word en denk dat ik op een schip zit ofzo en dat iedereen me vergeten is.

  Wat me er uit helpt is zoeken naar licht (want gek genoeg is het altijd donker (ok, niet heel gek, het is immers nacht)) en het licht wat ik dan zie is m’n telefoon.
  Met m’n telefoon ga ik dan altijd de hele slaapkamer rondschijnen totdat ik m’n vriendin zie liggen, en dan besef ik me (meestal) dat het allemaal niet echt was

 11. Heel herkenbaar dit.. of je ‘word wakker’ en ziet op je wekker dat het 10 uur is, dus dat je je verslapen hebt, dan flip je helemaal, en spring je uit bed, blijkt het pas 6 uur te zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.