Pre-nostalgia

Ik heb last van een vervelend kwaaltje. Ik ben namelijk op voorhand al nostalgisch. Ik dacht dat ik geweldig origineel was met mijn term ‘pre-nostalgia’, maar ik ging het googlen en: niet dus. Maar oké, vooruit dan maar.

Het is werkelijk waar verschrikkelijk deze kwaal. Want het slaat helemaal nergens op. Ik kan helemaal melancholisch worden als ik bedenk dat ik over anderhalf jaar (waarschijnlijk) niet meer in Oegstgeest woon. Dat mijn stage over een maand afgelopen is. Dat ik met mijn laatste bachelorsemester ben begonnen (boehoeeee) en daarmee ook mijn laatste vak van Literatuurwetenschap (boehoeeeeeee). Dat ik over een paar jaar niet meer elke week naar het Lipsius (het gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen) ga.

Maar waarom zou ik daarover nadenken? Ik studeer nog, ik ben jong (oké, niet in vergelijking met twaalfjarige kindjes) en het duurt  wel even, voordat ik echt echt echt for real op mezelf ga wonen (niet in een studentenkamer) en ga werken en superdupervolwassen ga zijn. Ik ben geen negentigjarige vrouw die met een (droevige) glimlach kan terugkijken op een heel leven.

Je kunt het natuurlijk ook anders zien. Goed, studeren doe ik niet heel lang meer, maar daarna ga ik werken en kan ik aan mijn carriere werken. Dat is misschien nog wel leuker! En misschien ga ik over anderhalf jaar wel ergens wonen waar ze nog mooiere, oude huizen hebben dan in Oegstgeest (ik betwijfel het, maar ik blijf hopen). Wie weet woon ik daar dan zelf eens.

Dus stop de pre-nostalgia, nostalgisch zijn doen we wel als we in het bejaardentehuis zitten!

27 gedachtes over “Pre-nostalgia”

 1. Ik vind het nu al erg dat carnaval volgend jaar ook voorbij gaat.

  :P Nee maar even serieus, ik ben blij dat ik geen last heb van dat kwaaltje! Het komt zoals het komt!

 2. Jep, zoiets heb ik soms ook, maar dan zegmaar helemaal aan het einde (van het semester bijvoorbeeld, dus niet aan het begin). Maar dan denk ik weer aan alle nieuwe dingen ik nu kan gaan doen, en dan word ik happy!

 3. Het is altijd jammer als leuke dingen voorbij gaan.
  Maar misschien worden die nieuwe dingen wel veel leuker dan de dingen die je nu doet.

  Al herken ik het kwaaltje bij mezelf ook wel.

  Liefs!!

 4. Dat heb ik ook. En dan wil je ieder moment heel bewust beleven, wat nergens op slaat, want dan ben je zo druk bezig met ‘bewust’ zijn dat je vervolgens vergeet te ‘ervaren.’

  Unleash de zweefteef

 5. Jij behoort tot de mensen die treurt omdat de vakantie die nog moet beginnen in gedachten al voorbij is? Niet doen. Is nergens goed voor. Zo mis je de helft van de pret.

 6. Misschien waardeer je de dingen wel meer als je weet dat het zo voorbij kan zijn, dat heb ik tenminste, dan wil ik echt op en top van het moment genieten en alles mee maken en iedere seconde ervan onthouden

 7. Ik heb er zelf ook last van (bijv. over enkele maanden ben ik normaal gezien klaar met mijn middelbare school), wist alleen niet dat die term ervoor bestond. :P

 8. Ik heb nog een mooie: postalgia (lees: het verlangen naar toekomstige tijden, waar alles unicorns and rainbows zal zijn). Daar is bij ons een heus college aan besteed. Zo leer je nog eens wat op de universiteit!

 9. Oh dat is echt zo herkenbaar. Ik kan me daar dan ook dagen over opvreten over hoe het zal zijn als het later anders is, terwijl dat nog wel jaren kan duren.

 10. Ik kan heel nostalgisch zijn, maar dat komt misschien ook wel door wat ik verloren heb (mijn gezondheid) en weinig vertrouwen heb in de toekomst. Een hele lange toekomst want ik word 101. :)

 11. Misschien omdat je ego hecht aan zaken en dat het verlies ervan ondraaglijk lijkt, want daarmee valt een deel van je identiteit weg. En daar houden wij mensen doorgaans niet van.

  Of, wat @idillionaire eerder vandaag tweette: ‘Don’t be afraid of change. You may end up losing something good, but you will probably end up gaining something better.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.