Hoe ik ooit met die rare studie van mij aan een fatsoenlijke baan ga komen

Onderwerp bedacht door: Kurck (die een fatsoenlijke baan heeft, iets met computers).

Na ‘Jij bent echt klein!’ is ‘Wat voor werk kun je doen met de studie Literatuurwetenschap?’ de vraag die het meest aan mij gesteld wordt. Hij gaat meestal gepaard met een gezicht dat zegt: ‘Ik geloof dat het antwoord op mijn vraag ‘Helemaal niets.’ is.’
Ik zucht dan meestal (goh, dit is pas de tachtigduizendste keer dat ik deze vraag krijg) en antwoord: ‘Nou, veel mensen gaan de uitgeverij in, maar ik wil journalist worden.’
Eigenlijk weet ik dat eerste niet helemaal zeker, maar ach.

Dat is het enige moment waarop ik wenste dat ik iets als Fysiotherapie of de Pabo deed.

Ik zal het nog één keer uitleggen: bij mbo en hbo zit het woord BEROEP in de naam. Bij universiteit niet. Want op de universiteit leer je niet voor een bepaald beroep, je leert bepaalde vaardigheden die niet per se aan één specifiek beroep zijn gekoppeld. Dat betekent aan de ene kant dat er dus veel mogelijkheden zijn, maar aan de andere houdt dat ook in dat het aan jou ligt wat je gaat doen (sowieso, maar hier worden de teugels dus losser gelaten). Ik wil de journalistiek in, dus doe ik er een minor Journalistiek en Nieuwe Media bij en schrijf ik in mijn vrije tijd voor Studenten.net en werk ik bij de radio. Maar als jij de uitgeverij in wil, kun je daar een minor bij volgen en stage bij een uitgeverij volgen (of dat is althans verstandig). Maar dat moet je wel zelf doen. De docenten houden je handje niet vast als je naar de open dag voor de masters gaat.

Ik denk dat het er, niet alleen bij universitaire studies, ook gaat (en bij journalistiek: vóóral) om wat je naast je studie doet. Want daarmee bepaal je je richting. En dus of je een fatsoenlijke baan krijgt (als is daar in tijden als deze bijna niet te komen als je de culturele sector in gaat, joepie).

(over wat een fatsoenlijke baan is, ga ik voor het gemak maar niet over twisten)

34 gedachtes over “Hoe ik ooit met die rare studie van mij aan een fatsoenlijke baan ga komen”

 1. Gewoon doen wat je graag doet, geloven in jezelf en in je opleiding en als je na je stage nog geen baan hebt, diehard solliciteren is mijn motto. :) (het zou helemaal zonde zijn om iets te gaan studeren met de gedachte ‘hiermee vind ik werk” om vervolgens bij het afstuderen geen baan te vinden omdat de arbeidsmarkt veranderd is)

  1. Ja precies, je moet geen studie doen voor het vele geld wat je daarna met die studie zou kunnen verdienen. Ik verdien liever minder met een baan die ik wel leuk vind dan veel met wat ik niet leuk vind.

 2. ‘Wat kun je er mee?’

  Ehm… right. ‘Hoe krijg je het voor elkaar om zo’n vraag te stellen?’ lijkt me een aardig sluitend antwoord. Al ga je daar geen vrienden mee maken.

 3. Gelijk heb je, dat je kiest voor een studie die je leuk en interessant vindt. Dat maakt het studeren een stuk makkelijker & leuker en vergroot de kans dat je dat papiertje daadwerkelijk haalt.
  En volgens mij maakt het vandaag de dag echt niet meer uit wat je studeert; een baan vinden is in elke sector een crime (die indruk krijg ik).

  Ik studeerde 2,5 jaar dramatherapie (is ook zo veel werk in), maar gooide daarna de handdoek in de ring om de pabo te gaan doen. Een echte beroepsopleiding, maar werk…?

 4. Ik moet nu kiezen en iedereen zegt ‘oh, je moet biologie doen, of NG met economie, dan kan je álles!’ en dan word ik al gelijk chagrijnig en heb ik zoiets van ‘ik ga gewoon doen wat ik leuk vind ja, en ik wil niet in het ziekenhuis oid werken dus dan ga ik ook die vakken niet doen’. Ik wil het liefst ook iets van Journalistiek/Cultuur/Media (die kant op) gaan doen.

 5. Wat een goede uitleg! :) Nog nooit over nagedacht op die manier, maar wel heel erg waar. Maar wees gerust: zelfs als je een (vind ik) behoorlijk voor de hand liggende studie doet, krijg je heel af en toe nog eens de vraag: en wat kun je daar dan mee?
  (of de vraag die iedereen stelt: wat wil je dan worden voor dokter? en dan maar verdedigen dat huisarts echt heel leuk is)

 6. Ach, je houdt bij elke opleiding van die vragen… Bij mij gaat het vaak zo:

  ‘Wat voor opleiding doe je?’ ‘Ik doe de lerarenopleiding Nederlands.’ ‘O, de Pabo dus!’ :-\

 7. Bij rechten hebben mensen wel een aardig beeld wat je ermee kan. In plaats daarvan krijg ik vaak de opmerking: ‘ah rechten, dat is toch die studie voor mensen die niet weten wat ze willen doen?’ Ook fijn..

 8. Welke vaardigheden leer je, heb je reeds en bouw je uit.
  Wat moet je misschien afleren. Journalistiek…neutraliteit.
  Voor mij zou dat moeilijk zijn denk ik. Ik steek mijn mening beslist niet
  onder stoelen of banken.
  Ik ben behoorlijk links zoals dat heet. En sociaal en hulpvaardig.
  Dat laatste kreeg ik uit opvoeding en karakter mee. Dat hoef ik niet te
  leren, maar wordt me soms in deze zakelijkhied wel eens verweten.
  Op mijn werk word ik niet betaald, maarbde revaring en complimenten
  en dankbaarheid van revalidanten zie ik als extra bagage en “loon”.
  Leer jij ook schrijfstijlen? Reclame, pakkende teksten, slogans…
  Of wellicht moeilijke vaktaal?
  Leer je ook,van mede-studenten uit een ander nest als jezelf en van het groepsgebeuren. Of van het studentenleven zelf. Drinken en genieten?
  Of is dat laatste er niet meer bij of niets voor jou.
  Ik dronk met mate overigens, maar hield wel van hygiëne in huis en lekker en veel eten.

  Haha en een spelletje klaverjas na de voetbalwedstrijden op tv?
  Slape heb ik afgeleerd…

 9. Als inmiddels oud-student Communicatie (hbo) had ik soms hetzelfde euvel. Je verhaal is dus heel herkenbaar, Laura. ‘Welke kant wil je op?’ / ‘Wat kun je doen?’ / ‘Wat wil je worden?’ enzovoorts. Als je goed je best doet, kun je heel veel kanten uit. Heb er laatst – op aanvraag – zelf wat over geschreven.
  Het is een welhaast onmetelijke luxe om te kunnen kiezen voor iets wat je graag doet, in plaats van veel geld verdienen. Aan de andere kant komt het je niet aanwaaien, er moet wel voor geleerd of gestudeerd worden.
  Je zult echter nooit helemaal van de discussie afkomen, denk ik, totdat je een diploma hebt en een baan hebt gevonden. Al krijg je dan wellicht weer een andere discussie. ‘Wat heb je gestudeerd? Oh, ik wist niet dat je daarmee dat kon gaan doen?’ (en zo verder ;) )

 10. Tssss, m’n hele vraag verdraaid, dat was niet de bedoeling! :P Duidelijk journalistenwerk: uitspraken zo verdraaien dat het beter klinkt en je er een boeiender verhaal over kunt schrijven :P

    1. Neeee, die uitleg hoort erbij, want dat gaat over het waarom van die vraag en wat mensen niet snappen aan (vooral alfa) universitaire studies.

 11. Goede uitleg.
  Meestal als ik met klanten in de salon een gesprek had over een opleiding vroeg ik ook wat ze er mee wilde gaan doen. Dat was meestal als ik niet zo goed wist wat je met die studie kan doen.

  Andersom, ik heb de kappersopleiding & schoonheidsspecialiste gedaan, maar word heel moe van mensen die denken dat ik niks anders kan dan knippen en praten over huid en haar.

  Als je maar doet waar je gelukkig bij voelt, dat is inderdaad veel belangrijk dan wat je gaat verdienen.

  Liefs!!

 12. Tja, wat is fatsoenlijk? Een krantenwijk is met zo’n mager loontje niet echt een fatsoenlijke baan te noemen, maar ik vind het pas echt onfatsoenlijk om als bankdirecteur allerlei bonussen op te strijken ;)

 13. Een ‘fatsoenlijke’ baan wordt volgens mij alleen gebruikt door mensen die op anderen neerkijken. Volgens mij is een fatsoenlijke baan gewoon iets waar je elke dag met plezier naar toe gaat en als het even kan ook nog ’s prima verdient.

 14. Vaak stellen mensen de vraag ook gewoon uit oprechte interesse :)

  Maar ik weet hoe je je voelt, ik heb Communicatiewetenschap gestudeerd en kreeg de vraag ook vaak, vooral van oudere mensen. Het is ook wel een vage studie haha.

  Nu studeer ik Verpleegkunde en jeej, het is helemaal duidelijk wat ik doe, zou je denken. Maar nee, nu denken mensen dat ik alleen maar billen was…
  Tja.

 15. Het belangrijkste is dat je doet wat je graag wilt.

  Met mijn slechte gezondheid, het krijgen van een arbeidongeschiktheiduitkering en het volgen van speciaal onderwijs heb ik veel verschillende adviezen gehoord. Er waren mensen die van me vroegen al mijn wensen en dromen overboord te gooien en nooit meer achterom te kijken. Een tijdje heb ik gedacht dat daar best wat in zat. Beter een baan, dan geen baan. Werk hoeft niet altijd leuk te zijn, enz.
  Nota bene van het UWV leerde ik dat het veel belangrijker is of je voldoening uit je werk haalt. Want een baan waar je met tegenzin heen gaat, is niet goed voor de duurzaamheid van de plaatsing. En als je uitvalt is dat weer een enorme teleurstelling voor jezelf én het is slecht voor de maatschappij. Want misschien kom je dan helemaal niet meer aan de bak.

  Ik leef nog niet helemaal volgens die regels, aangezien ik heel ver over mijn grenzen ga in een stage waar ik geen toekomst in zie. Als ik nu uitval (die kans is helaas behoorlijk groot) zal ik waarschijnlijk de rest van mijn leven thuiszitten. Dat is niet tof.

 16. Dat is inderdaad echt vervelend als mensen dat blijven herhalen!
  Ik ben van plan volgende jaar taal- en letterkunde te studeren en daar kun je je misschien ook van afvragen wat je ermee gaat doen behalve uitgeverij (maar net als bij jou zijn er ook vele mogelijkheden).

 17. Het blijft moeilijk inderdaad. Ik krijg ook vaak te horen “Oh dus je wordt psycholoog?” als ik zeg dat ik Psychologie studeer. Hell no. Dat lijkt me niets aan. Ik zeg altijd dat ik later kookboeken ga schrijven en een konijnenasiel begin. Is veel leuker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.