Kleding is moeilijk te begrijpen voor sommigen

20130228_154243
Ik heb een jasje (of colbert, hoe je het ook wil noemen). Een heel leuk jasje, al zeg ik het zelf. Als ik hem aantrek, krijg ik complimenten van vrouwen en modebewuste mannen (die laatsten zijn zeldzaam).

Maar er zijn ook nog gewone mannen in deze wereld. Gewone mannen valt het niet op dat ik iets nieuws aan heb, behalve bij dit jasje. Ze kijken ernaar, doen een stapje dichterbij, bekijken het nauwkeuriger. Ik zie het onbegrip in hun ogen verschijnen. Ze wijzen naar de broche gespeld op de linkerkant (die zat al bij het jasje, niet dat ik hem zelf erop heb gedaan).
‘Wat is dat?’
Ze hebben werkelijk geen idee. Eén keer antwoordde ik: ‘Ja, ik heb op een Engelse kostschool gezeten.’ en heel even werd dat geloofd.

Maar meestal reageer ik zuchtend.
‘Snap je dat echt niet? Esthetiek, jongen, esthetiek!’
Maar die mannen weten niet wat esthetiek is, denken alleen in termen van lekkere billen en voorgevels.

Ook hieruit wordt maar weer duidelijk: vrouwen kleden zich niet voor de mannen (want dan zouden ze niets aanhebben), want mannen begrijpen er he-le-maal niets van.

31 gedachtes over “Kleding is moeilijk te begrijpen voor sommigen”

 1. Joh, het enkele feit dat je enorm opvalt met zo’n broche, maakt voor mij juist duidelijk dat je – de vrouw – zich wel degelijk kleedt voor de man. Misschien doe je het niet bewust, maar ik zweer het: alles wat mensen doen is gericht op seks, alles.

  1. Nou, ik draag het niet daarvoor, althans inderdaad niet bewust. Maar hoe zit dat dan met aseksuelen? Je moet er een keer over bloggen!

 2. Zo herkenbaar! Ik moet mijn haar onderhand pimpelpaars verven wil hij een verandering opmerken. Zelf de opmerking ‘ goh, schat, merk je niet iets aan mij?’ Zorgt niet voor een rinkelend belletje. Ik denk dat het veel mannen gewoon niet uit maakt. Zijn meer met andere dingen bezig.,

 3. Esthetiek, esthetiek… Over smaak of gebrek daaraan valt niet te twisten beste Laura. Ook als zich dat slechts op een puur fysiek niveau afspeelt, hetgeen inderdaad bij een deel van de wereldbevolking het geval is. Shakespeare maakte daar ooit de opmerking bij (al speelde hij daarvoor leentjebuur bij een Griekse klassieker) ‘beauty is in the eye of the beholder’.

  1. Oh, maar ik bedoel esthetiek in de zin dat ik het draag, omdat ik het mooi vind. Niet dat ik denk dat iedereen het mooi vindt.

 4. Kleding maken ook de vrouw.
  De inhoud verhul jij niet
  door deze foto te plaatsen…
  Ik weet niet wat de broche voorstelt…
  bijna een insigne voor een uniform…
  en daar ben ik altijd bang voor

 5. Hihi, helemaal mee eens! Al denk ik dat veel vrouwen zich wel kleden voor mannen, zeker op bepaalde momenten (date, uitgaan). En dan niet per se met dit soort esthetisch verantwoorde kledingstukken…

 6. Haha, bij mijn vrienden is het meestal negatief als het ze op valt (of ik moet iets aan hebben waarvan ze vinden dat ik er lekker in uit zie ofzo, maar dan gaat het niet over de kleding maar hoe ik erin uit zie :P) meestal krijg ik namelijk alleen commentaar als ze et niks vinden haha.

 7. Op de bètafaculteit zijn er ook heel veel vrouwen die het niet begrijpen. En, gek genoeg, ook mannen die het juist wél begrijpen. Neem de hoogleraar die telkens over mijn “color coordinated” outfits begint. Haha :D

 8. wat me altijd weer opvalt (geloof me, met mijn 2 vrouwen hier is de mode-discussie al ettelijke keren gevoerd) is dat vrouwen beweren dat mannen totaal geen smaak hebben.
  1. eigenaardig dan dat zowat alle succesvolle mode-ontwerpers mannen zijn.
  2. is “smaak hebben” dan gewoon synoniem als klakkeloos “de mode volgen” ?
  3. iets is mode, zelfs een rage: iedereen draagt het en is er gek van. twee “mode’s” verder heeft iedereen het er over hoe “afgrijselijk en belachelijk” dat toen was, en dat zij dat nooit of te nimmer gedragen hebben!

  welk redelijk mens (een man dus) kàn zoiets nog begrijpen?

 9. Jullie vrouwen doen er dan ook alles aan om ons mannen er niks van de laten snappen! :P Moet je niet gaan klagen… (bovendien zijn gezichten veel boeiender dan kleding)

 10. Haha inderdaad, anders zouden we niets aan hebben ;) Alhoewel ik me soms verbaas over hoe sommige mannen toch ook redelijk veel snappen van kleding!

 11. Weet je wat het probleem is?
  Als ik een compliment wil maken naar een vrouw/dame/meisje over wat dan ook (oa kleding), puur omdat ze het verdienen, wordt er vaak iets achter gezocht.
  Ik zie het dus wel, maar voorkom liever situaties waarin mijn compliment verkeerd wordt opgevat, dan dat ik een compliment geef.
  Een goeie modus operandi heb ik daarin nog steeds niet gevonden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.