Het lastige van lenzen

Lenzen zijn fijn. Je ziet geen wazige vormen, hebt geen last van beslagen glazen en het is easypeasy. Maar niet altijd.

– Het is supereng om ze voor het eerst in te doen. Goed, de tien keren daarna ook. En met harde lenzen moet je eerst wennen (eerst een uur in, dan twee uur, dan vier uur etc.).
– Andere mensen kunnen er niet tegen als je je lenzen in/uit doet.
– Harde lenzen kunnen breken.
– Oh wee als er een klein stofje of iets in je lens komt, dan ga je meteen huilen van de pijn. Ik fietste vandaag langs bouwmensen die iets met hout aan het doen waren en ik hield mijn hand nog voor mijn ogen, maar er kwam toch iets in mijn oog. Toen heb ik een kwartier lang huilend langs de weg gestaan (niet omdat ik verdrietig was, maar als er iets in je oog zit, gaat hij automatisch tranen), uiteindelijk mijn lens er maar uitgehaald (ik was heel bang dat hij weg zou waaien, net zoals ik tijdens die fietstocht) en nou ja, het is goed afgelopen. Maar de auto’s die langs reden moeten wel gedacht hebben dat ik enorm verdrietig was.
– Het kost letterlijk twee seconden om ze in te doen, maar soms is dat al teveel moeite. Nee hoor, ik ben niet lui.
– Het is vervelend om lenzen in te hebben na een korte nacht of een lange dag.
– Eén keer dacht ik dat ik mijn lens kwijt was, maar hij zat gewoon ergens onderin mijn oog.
– Je moet om het half jaar bij de opticien naar letters en cijfers en groen/rode vlakken staren.
– Je bent blind zonder die dingen.

Toch, ondanks aaaaaaaaaaaaal deze vervelende dingen, wil ik de maker van de lens bedanken. Want een bril is nóg vervelender.

41 gedachtes over “Het lastige van lenzen”

 1. Ik zweer bij mijn bril. Lenzen, wat een drama was dat. Ik kreeg ze er zo hoppa in, maar eruit? Dat was een halfuur pielen. Per oog! En dan had ik ‘m er alleen maar uit gekregen omdat ‘ie eindelijk per ongeluk aan mijn vinger hing.

  Maar soms zou het wel handig zijn.

 2. Je bent zelf lastig! :P
  Vergeet niet hoe eng het is om -zodra je ze voor het eerst hebt ingedaan- ze ook weer uit te doen en dat misschien niet wil lukken…
  Hmm, dat gedeelte over niet lui zijn komt me iets te bekend voor xD

 3. Ach, een bril…
  Nou en, wat geeft dat?
  Ik weet niet beter…
  Als ik de bril niet op heb
  en niezen moet,
  ik grijp naar waar mijn bril
  eigenlijk zou zijn…
  een lege neus!
  Anders zitten er
  tranen op de glazen… *

  * mijn traanbuisjes zijn verstopt
  na een operatie, maar daar ben ik ook
  aan gewend. Nee, ik wil geen lenzen!

 4. Ik heb gelukkig geen bril of lenzen, het lijkt me ook best vervelend. De lens is een handige uitvinding, maar je bent wel ‘afhankelijk’.

 5. Ik vind het juist altijd zo interessant als mijn vriend zijn lenzen in doet… Ik hang er altijd helemaal onder om te zien hoe dat nou gaat.

 6. Haha, ik ben mijn lens ook eens op die manier kwijtgeraakt – zo onder in mijn oog. ‘k Vind dat echt wel vies! ‘k Denk dan dat hij nog verder kan verdwalen, zo via één of ander kanaaltje, misschien zelfs naar mijn neus – wie weet :p
  Ik heb momenteel daglenzen, omdat ik maandlenzen plots niet meer kon verdragen. Maar omdat deze veel duurder zijn en omdat ik op bepaalde dagen toch amper buitenkom, draag ik het laatste jaar weer dikwijls mijn bril.

  1. Hahaha naar je neus, dat zou wat zijn :P Volgens mij heb ik ergens gelezen/gehoord dat hij niet achter je oog kan komen ofzo, hij kan niet verdwijnen zeg maar.

 7. Ik droeg gisteren mijn eerste keer lenzen. Omdat ik het regelmatig bij mijn zus deed, kreeg ik ze bij mij er snel in en droeg de lenzen met fierheid. Hemels om dat kleine vliegtuigje in de verre verte (het was echt heel ver) te zien. Nadien naar zaalvoetbal gaan kijken en zo blij zijn dat je die bal kan zien. En, omdat je geen bril aanhebt, moet je dus ook niet met handen voor je ogen zitten, in de schrik dat die bal misschien per ongeluk op je bril terechtkomt. Heerlijk.

  Tot ik ze probeerde uit te krijgen. Ik kreeg het niet voor elkaar. Schrik ook om mijn eigen oog aan te raken. Dat het na een tijdje ook leek alsof de lens er niet meer zat, hielp ook niet. Ik belde naar mijn mama (jaren lensdrager geweest, ogen zijn nu lens-ongeschikt) om te vragen hoe ik het moest doen. En als het niet lukte, wilde ze het wel doen.

  Hoe heerlijk het gevoel ook mag zijn om alles terug te kunnen zien zonder een bril, ik ga het toch nog even houden bij mijn bril voor ik weer lenzen ga dragen (het waren daglenzen).

  1. Ja, bij zachte lenzen schijnt dat wel lastig te zijn, maar bij harde lenzen is het best makkelijk. Gewoon aan de buitenkant van je oog trekken (zeg maar als je doet alsof je Aziatische ogen hebt) en hij valt eruit.

 8. Ik vind lenzen dus ook doodeng, maar ik wil ook niet altijd mijn bril op, waardoor ik nu dus regelmatig ergens heen ga zonder bril en gewoon stekeblind ben.
  Nou ok, niet blind, ik heb ‘maar’ -0,75 en nog een soort afwijking maar toch kan ik geen mensen herkennen of verkeersborden lezen en dat zorgt allebei voor akwarde/lastige/gevaarlijke situaties.

  1. PS Je ogen laten laseren, da’s pas eng. Ooit wil ik het, maar ik heb me er te kort geleden te veel in verdiept en nu durf ik niet. En o ja, ik heb er ook het geld niet voor.

 9. Dat wennen moest ik met mijn zachte lenzen ook hoor, iedere dag mochten ze iets langer in. Maar ik ben best eigenwijs, ik geloof dat ik ze op dag twee al de hele dag gedragen had…

 10. JEEEJ voor lenzen! Al zijn mijn ogen de laatste tijd vaak te moe of te droog en moet ik toch teruggrijpen naar die stomme bril… Ik krijg de glazen niet meer proper, zo erg is het al geworden :-)

 11. Ik vind het veel fijner om mijn bril op mijn neus te zetten dan die lenzen in te doen. Het kost me ’s ochtends hooguit 2 seconden om lenzen in te doen, maar ik weet niet.. Mijn voorkeur gaat uit naar mijn bril.

 12. Ik was heul happy met mijn lenzen, maar heb te droge ogen (en airco op ’t werk) dus ik draag nu al een tijd een bril. En ja, lezen zijn zoveel handiger!

 13. Voordelen van een bril:
  1. Het staat me goed
  2. Je kan hem makkelijk af doen (als je bijvoorbeeld even wat moet lezen, wat minder inspannend is voor mij zonder bril)
  3. Het is een mode-item
  4. Je beschermt je ogen en de huid rondom je ogen automatisch tegen uv-stalen (en wind en regen en stof)
  5. Je lijkt slimmer
  6. Je ogen gaan niet irriteren of ontsteken en je hoornvlies kan er ook niet los van gaan.

   1. Dat is veel. :o Ik kan tot op ongeveer 60 cm scherp zien zonder bril (-2.25 dpt), maar ik kan me idd wel voorstellen dat het snel lastig wordt als die afstand kleiner wordt.

 14. als ik een beetje heb gedronken tijdens het uitgaan meld ik aan iedereen dat ze me moeten laten weten dat ik echt mijn lenzen uit moet doen en dat doen de meeste ook gelukkig. moet je echt elk half jaar je ogen laten checken?

 15. Eens.

  Jammer genoeg mag ik geen lenzen meer dragen. Ik baal daar flink van als ik voor de zoveelste keer op een dag mijn bril sta droog te wrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.