Het balkje

Ik maak me nogal vaak druk in de supermarkt. Waarom hebben ze geen mandjes, maar alleen karretjes bij mijn Lidl? Wat is het nut van bolvormige courgettes? Staat er wel genoeg geld op mijn pinpas? Maar mijn grootste zorgen betreffen het beurtbalkje.

Ja, ik wist ook niet dat het zo heette. Het beurtbalkje dus. In de theorie werkt dat zo: je legt je boodschappen (ijs, chocoladereep, drop, sla, groenten, fruit) op de band. Als je klaar bent, zet je het beurtbalkje erop voor diegene achter je. Klaar is Kees.

In de praktijk gaat het anders. Je gaat in de rij staan achter mensen die de halve supermarkt hebben leeg gekocht, want op de één of andere manier staan die altijd voor je. Natuurlijk alleen maar de supergezonde dingen (kom jij aan met je bak ijs). Als je zoveel dingen op de band moet pleppen (het kan me niet schelen dat dat geen woord is), dan kan er ook wel zo’n balkje bij, zou je denken. Nou nee dus. Dat is blijkbaar teveel moeite.
Natuurlijk kun je zelf niet bij dat stomme balkje, omdat er niet genoeg balkjes zijn en je armen niet zo lang zijn en die persoon voor je (meestal een vrouw van 60+) de halve supermarkt heeft leeg gekocht, dus nou ja, dat gaat niet.

Eén keer was ik de asociale mensen zo zat, dat ik het beurtbalkje pakte (deze keer kon ik er wel bij) en hem keihard op de band plepte (het maakt me nog steeds niet uit dat dat geen woord is). De zestigjaarofoudervrouw keek me verschrikt aan.

Tot zover mijn passieve agressie (en dan heb ik het nog niet eens gehad over mensen die de halve supermarkt leeg kopen, maar jou met je bak ijs niet voorlaten, ook al ben je een schattig en lief meisje). Misschien dat ik er volgende keer ook nog wel ‘Zo!’ bij durf te roepen.

(Off topic: als je mee wil naar het Nemo-schoolreisje 15 juni, laat het even weten, dan mail ik je de details)

36 Comments to “Het balkje”

 1. Ik snap het probleem niet zo…

  • Het is niet echt een probleem, meer een irritatie. Maar ik dacht eigenlijk dat het een verzwegen beleefdheid was, net zoals het glazen deurtje in de trein voor de mensen achter je open houden, maar aan de reacties te zien niet :P

 2. Ik vraag in zulke gevallen altijd om een balkje aan mijn voorganger, dan is de hint ook duidelijk ;) Of eigenlijk om twee balkjes, want ik leg er natuurlijk wel gewoon netjes eentje achter m’n boodschappen ;)

 3. Ik begrijp het probleem niet, geloof ik. Die balkjes verschuiven vanzelf wel weer een keertje naar achteren en met genoeg ruimte er tussen ziet de kassajuffrouw ook wel dat het van de volgende klant is.
  En mensen voor laten gaan doe ik ook zelden tot nooit. Iedereen moet er immers op zijn of haar beurt wachten. Ik met mijn kar vol boodschappen heb misschien ook wel iemand voor me gehad die een eindeloze band nodig had voor zijn of haar boodschappen.

  • Ja, het is geen verplichting, maar wel een aardigheid voor de mensen met weinig boodschappen. Misschien een beetje te vergelijken met iemand voorlaten in het verkeer als diegene geen voorrang heeft ofzo.

 4. Klopt, ik doe het wel altijd netjes trouwens… Sommigen doen het alleen als ze zien dat er iemand achter hen aan komt haha.

 5. Ik snap het probleem wel. Ik vind het heel erg irritant als mensen asociaal zijn en zich niets aantrekken van anderen. Zo’n balkje hoor je áchter je boodschappen neer te zetten: enerzijds om aan te geven dat jij er niets meer bijzet, anderzijds omdat diegene achter je er vaak niet bij kan. Als je met een mandje bent bijvoorbeeld, en zeker met een mandje is het praktisch om alles zo snel mogelijk op de band te hebben, want mandjes dragen zichzelf niet.

 6. Grappig, laatst overhoorde ik nog een gesprek tussen twee cassieres en een klant over hoe die balkjes nou heten. Dus ik moest me er wel in mengen en zeggen dat het een beurtbalkje heet. Ik vind het een leuk woord :) En ik leg er altijd één neer na mijn boodschappen en ik vind het ook vervelend als degene voor mij dat niet doet.

 7. Wel ik heb mijn hoofd daar ook al over gebroken. Er zijn verdorie véél mensen die het balkje niet achter hun boodschappen zetten, omdat ze het al vóór hun boodschappen moeten zetten omdat die vóór hen het balkje niet achter hún boodschappen heeft gezet… enzovoorts… ’t is een vicieuze cirkel eigenlijk. Gelukkig heeft de door ons vooral gefrequenteerde supermarkt geen banden en dus ook geen beurtbalkjes, bespaart mij al een hoop ergernissen.

 8. Na grondig onderzoek (ik heb er acht jaar voor achter de kassa gezeten) ben ik tot de conclusie gekomen dat mensen doorgaans wél het balkje achter hun boodschappen leggen als de klant al achter hun in de rij staat. Wanneer de klant pas komt aanlopen tijdens het scannen, is dit meestal niet het geval.

  Overigens vind ik dat mensen die geen balkje neerleggen gewoon de boodschappen van de volgende klant moeten betalen, dus ik zou zeggen: profiteer ervan!

 9. Mij overkomt het gelukkig niet zo vaak (doe niet zo vaak boodschappen, op die ene keer na dan dat ik met mijn contante geld bij de ‘alleen pinnen’ kassa stond) maar ik snap je irritatie wel ja!

 10. Hetzelfde geldt voor het uitwissen van het schoolbord. Doet de leraar die er op heeft geschreven dat of de leraar die de volgende les geeft. Maar ach, schoolborden zijn zo 2008 dus dat probleem is inmiddels wel opgelost.

 11. Ik snap je helemaal. Zo’n balkje bestaat immers niet voor niks!

 12. Grijns. Ik leg het beurtbalkje meestal wel achter mijn boodschappen en krijg dan regelmatig het commentaar (van studenten?) ‘ Bent u soms bang dat u onze boodschappen ook moet betalen?’

  Echt, wat je ook doet, je doet het nooit goed.

  • Wat een stomme reactie, die heb ik (gelukkig) nog nooit gehoord.

   En ik vind het ook altijd irritant, ik zit dan altijd te hopen dat ze mijn boodschappen niet meenemen, vooral als je een voortvarende kassière hebt die alvast je boodschappen gaat scannen terwijl mijn voorganger nog aan het inpakken is en ik zelf nog mijn karretje aan het uitpakken. Want dan heb ik natuurlijk wél veel boodschappen en nog geen tijd gehad om het balkje te pakken.

   Ik dacht trouwens eerst dat dit stukje over die balkjes ging die ze op tv en in kranten over de ogen van criminelen plakken.

  • Dat is inderdaad stom dat ze dat zeggen, Rianne :S

   En Leonella, die verwarring was ook mijn bedoeling haha.

 13. Gebruik van het beurtbalkje is het supermarktequivalent van hoesten met je hand voor je mond. Ik begrijp je irritatie wel ;)

 14. Haha, jaja het beurtbalkje! Ook irritant: bij de ene Lidle hebben ze bij mij in de buurt wel een mandje en de andere niet. Dus soms sta ik met een kar met 3 dingen erin en soms met een overvol mandje , want dat bedenk ik natuurlijk niet van te voren.

 15. Ik vind het heel herkenbaar! En het vervelendste vind ik nog als ik er niet bij kan en de persoon ná mij dan weer chagrijnig wordt omdat ik nog niet een nieuw balkje heb neergelegd. ;) Liefs

 16. Passieve agressie. Ja, we need it sometimes ;-)

 17. Dat er altijd mensen met heel gezond eten voor me aan de kassa staan terwijl ik net drie pizza’s en een bak Ben en Jerry’s koop dat blijf ik verdacht vinden…
  Die balkjes vind ik eerlijk gezegd ook een kleine irritaties. Ik wil mijn eigen stukje op de band gewoon afbakenen.

 18. Ik ben zo’n brave muts die meisjes met bakken ijs wel voorlaten, zeker als ik de halve supermarkt heb leeggekocht. Maar als je het derde meisje zou zijn met alleen een bak ijs heb mooi pech. :-)

 19. Ik wist niet eens dat dat ding zo heette :p

 20. Ik heb hier altijd het dilemma ‘is het nou onbeleefd om er een neer te zetten of is het nou onbeleefd om dat ding neer te plempen (wel een woord) omdat het anders zou lijken dat ik mijn boodschappen door iemand anders wil laten betalen?’

  Nou ja, niet echt een dilemma, meer een casus van ‘wat is beleefdheid?’

 21. Wow, ik lees nu de andere reacties, en wat een emotie maken die dingen los zeg

 22. Fantastisch! De supermarkt is gewoon een broeihaard van ergernissen!
  Afgelopen weekend ontdekte ik het nut van ronde courgettes, je kan er namelijk heerlijke gevulde Griekse courgettes mee maken!

 23. Ik hou ook niet van supermarkten. Er staat altijd een of ander zuchtend wijf met 3 kinderen en een wagen in je rug te porren, terwijl voor je een of ander fossiel met munten uit de Romeinse tijd probeert te betalen :P

 24. Nooit last van aangezien ik nooit boodschappen doe :)

 25. Ik vind het ook reuze stom dat de LIdl geen mandjes heeft. Bij gebrek aan mandjes loop ik rond met een grote AH shopper en ze moeten niet wagen daar iets van te zeggen. Gelukkig is het personeel bij de Lidl heel tof. :)

 26. Wij gaan alleen nog maar naar de zelfscan kassa’s bij de Appie. Ideaal!

 27. haha, heel herkenbaar!

Leave a Reply