De boekenkast van een literatuurwetenschapper is om je voor te schamen

boekenkastvaneenliteratuurwetenschapper

Dit is mijn boekenkast. De meeste van mijn boeken staat er niet in, want die liggen bij mijn ouders. Het heeft me enorm veel lef gekost om deze foto online te zetten. U moet weten: mijn boekenkast is niet perfect. Ten eerste is het een Billy of iets anders Zweeds dat iedereen in de kamer heeft staan. Een Billy (of andere Zweed) doet goed zijn werk, maar echt design is het natuurlijk niet. Hij is ook een beetje magertjes, het is niet de bibliotheekzaal uit Belle en het Beest (daar moet ik nog een paar jaar op wachten).

En dan die boeken. Ja, dat is toch erg. Het meeste is echte Literatuur, met een dikke, vette L. Pretentieus gedoe zeg. Elitair ook. Kijk mij eens slim zijn en Russische schrijvers snappen, dat soort geneuzel. Oh, je studeert Literatuurwetenschap? Pff, alsof je daar iets mee kan. Ja, bij de McDonald’s werken. Nou, kom daar maar niet aan met de auteur La mort de l’auteur van Barthes (eerder de dood van de literatuurwetenschapper) hoor. Zo’n hekel aan dat soort mensen. Alsof er iets mis is met Vijftig Tinten Grijs en chicklitsromans. Lezen is bedoeld om te ontspannen. Op een roze e-reader. Echte boeken van papier zijn hopeloos ouderwets.

Goed, zo’n boekenkast staat er dus eigenlijk maar voor de sier, want e-books, maar toch. Dan moet je het wel goed doen. Mijn boeken staan dus niet op kleur gesorteerd. Ja, ik schaam me kapot. Hoeveel moeite kost dat nou, een uur of twaalf? Dat is niets voor een stukje esthetiek. Wat maakt het nou uit dat het niet praktisch is? Schoonheid gaat voor alles.
Dat ze dan niet op kleur zijn gesorteerd, nou vooruit, maar nog niet eens op alfabetische volgorde? Het staat verdomme maar een beetje door elkaar heen, horizontaal, verticaal, op zijn kop. Het ziet er niet uit!

Nee, met zo’n boekenkast kan ik dus echt niet aankomen in de bloggerswereld. Ik ga toch maar kijken of ik ergens twaalf uur vandaan kan halen om de boeken op kleur te zetten, anders hoor ik er straks niet meer bij…

28 gedachtes over “De boekenkast van een literatuurwetenschapper is om je voor te schamen”

 1. Op kleur?!! Dan ben ik met mijn vier Billy’s met dubbele bezetting zeker 48 uur bezig. Dacht het toch van niet. Je zou er acuut kleurenblind van worden.

 2. Ik heb mijn Billy toevallig net de deur uitgedaan (het was één vierde van de jouwe, maar wel een Billy). Mijn boeken heb ik op één plank staan, op grootte gesorteerd :D

  1. Oei, je zat in de spam! Maar ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom je je boeken op grootte neer zou zetten :P

   1. Ik zat al drie keer te commenten en dacht ‘WHUT is dit, moet ze me niet meer ofzo?!?” haha. Ben benieuwd hoe ik in de spam terecht ben gekomen, maar goed. Nou eh.. omdat het mooi staat ^^

 3. Mijn boeken liggen een beetje op de volgorde waarin ik ze wil lezen. Dus boeken die ik nog niet gelezen heb bovenop, en dan mijn meest favoriete boeken. Een geleend boek ligt er nu verdwaald bovenop… Ik maak ook nog een onderscheid tussen Nederlandse en Engelse literatuur en heb mijn Boekenweekgeschenken en poëzie apart staan…

 4. Ik heb dat geprobeerd, op kleur. Ik vond het niet mooi. Toen sorteerde ik ze op grootte. Dat stond veel mooier. Nu staat er zoveel troep vóór de boeken, dat het niet opvalt dat alles door elkaar is gaan staan. xD

 5. Dit was nu echt een heerlijke post om te lezen. Ik heb je blog nog maar net ontdekt, en ik ben (nog ;)) niet teleurgesteld :).
  Hierbij wil ik melden dat mijn boekenkast er uitziet als een Zweed, maar het toch niet is. Het enige wat gesorteerd staat zijn mijn oude Kippevel-boeken (maar liefst 3(!) heb ik er in mijn bezit), en voor de rest denk ik maar “chaos always defeats order, because it’s better organised”. Amen!

  1. Haha dankje, ik hoop dat ik je niet zal teleurstellen. Ik ben het helemaal met je eens wat betreft het laatste, ik leef in ieder geval wel (onbewust) volgens dat motto!

   1. Wat een enge motorhelmen! In series doen pizza/bloemenbezorgers die niet af als een onschuldige persoon de deur open doet – en dan pakken die bezorgers een pistool en knallen iedereen neer en dan gaan ze ongezien weer weg want iemand die zijn helm niet af doet aan de deur valt natuurlijk totaal niet op.

    Sorry, ik kijk te vaak tv. Misschien moet ik maar weer eens een boekje uit mijn kast pakken ^^;

 6. Mijn boeken staan op grootte en op onderwerp (min of meer) en ik heb een een smalle boekenkast naast mijn andere boekenkast met mijn favoriete boeken. Maar heb alles wel gehad, op alfabet, op kleur. Soms gooi ik gewoon alles door elkaar en ga opnieuw sorteren want dat is een goeie reden om al die boeken weer eens in te kijken haha.

 7. Ach, je hebt tenminste iets om op kleur/alfabet te zetten :P (Het enige wat ik op kleur zet zijn mijn nagellakjes. Ziet wel leuk uit.)

 8. Mijn boeken zet ik gewoon in m’n kast en ik zie altijd maar waar ze staan haha! Op kleur vind ik alleen leuk staan als alles in je huis wit is en je veel gekleurde boeken hebt, maarja, meestal heb je die niet echt haha

 9. YESSSS eindelijk zie ik een kast die rommeliger is dan mijn kast!! (Niet dat jouw kast de meest extreem rommelige kast ter wereld is hoor, het komt denk ik meer doordat ik mijn kast laatst heb opgeruimd). Drie kwart van mijn boeken zitten zielig in dozen :( Ik heb ook zo’n Disney boekenkast nodig, ooit.

 10. Ach, het is jouw boekenkast dus als het voor jezelf maar goed is.
  Mijn boekenkasten staan meer een beetje op grootte en één plank met boeken die ik echt heel leuk vind. Maar het enige wat mensen zeggen als ze het zien: ‘je hebt te veel boeken’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.