De citatenoogst (6)

1. Ramses Shaffy & Liesbeth List – Gebabbel, gebabbel

Weet je,
als jij niet bestond,
zou ik je uitvinden.

Bij de laatste Flow Magazine zat net zoals vorig jaar de scheurkalender. Elke dag kun je hierop mooie citaten, tips en andere dingen lezen. Stiekem heb ik ze allemaal al gelezen (je bent nieuwsgierig of je bent het niet) en één van de teksten die me bijbleef was deze. Dit liedje van Ramses Shaffy en Liesbeth List doet me denken aan de vakanties waarbij we tijdens het rijden naar Ramses Shaffy luisterde. Shaffy Cantate is nog altijd een hit in huize Bosua.

2. John Green & David Levithan – Will Grayson, Will Grayson

When things break, it’s not the actual breaking that prevents them from getting back together again. It’s because a little piece gets lost – the two remaining ends couldn’t fit together even if they wanted to. The whole shape has changed. 

Door studiegenoot Jozefien heb ik nu bijna alle John Green-boeken gelezen. Hoewel ‘The fault in our stars’ natuurlijk favoriet blijft, vond ik deze ook leuk. Er zitten sterke citaten in, zoals die hierboven staat. Leuk is het niet, maar het beschrijft zo’n proces goed.

3. Annie M.G. Schmidt – De grote mensenwereld

Dit is het land, waar grote mensen wonen.
Je hoeft er nog niet in: het is er boos.
Er zijn geen feeën meer, er zijn hormonen,
en altijd is er weer wat anders loos.

En in dit land zijn alle avonturen
hetzelfde, van een man en van een vrouw.
En achter elke muur zijn and’re muren
en nooit een eenhoorn of een bietebauw.

En alle dingen hebben hier twee kanten
en alle teddyberen zijn hier dood.
En boze stukken staan in boze kranten
en dat doen boze mannen voor hun brood.

Een bos is hier alleen maar een boel bomen
en de soldaten zijn niet meer van tin.
Dit is het land waar grote mensen wonen.
Wees maar niet bang. Je hoeft er nog niet in.

Dit doet me denken aan het gevoel dat wij ‘grote mensen’ (en nu niet zeggen dat ik klein ben) allemaal wel eens hebben: waren we nog maar klein.

4. Alain de Botton – Proeven van liefde

Charme ontdekken op onwaarschijnlijke plaatsen is weigeren je door het voor de hand liggende te laten betoveren. Ik kan iedereen dit boek aanraden. Het is een romanachtig boek in de zin dat het een verhaal volgt, maar het is wel in fragmenten geschreven. In die fragmenten wordt er op filosofische wijze ingegaan op liefde. Het leest niet zo lekker weg als een ‘normale’ roman, maar het zet je zeker aan het denken. Net zoals bovenstaand citaat uit het boek.

5. Toon Hermans – Lente me

Ik wil in je ogen weer de bloem zien van de appelboom
En je zomers wil ik voelen op mijn wang
Ik wil de bladeren zien vallen op mijn stille droom
En de lichtjes van de kerst weer zien bewegen op het behang

Toon Hermans was een held op het gebied van liefdesliedjes. De mooiste vind ik deze, maar hij heeft ook een aantal liefdesgedichten geschreven. Lang leve de liefde!

19 gedachtes over “De citatenoogst (6)”

 1. Wauw, wat een heerlijke citaten! Al moet je 4. even aanpassen, er zijn wat enters verdwenen. Ik vind ze eigenlijk allemaal sterk, maar Annie M.G. Schmidt slaat de spijker ook wel weer écht op z’n kop.

 2. Mooi, en inderdaad, iedereen verlangt altijd wel eens terug naar zijn / haar jeugd.

  Ken je de strip “Calvin and hobbes” ? Zo niet, dan is het een aanrader (er vanuit gaande dat je wel eens strips leest uiteraard). Een strip over een jochie van een jaar of vijf. Laatst las ik een stukje over deze strip en dan met name over de nostalgie, het gevoel dat je weer jong zou willen zijn ( http://splitsider.com/2011/06/calvin-and-hobbes-and-the-trouble-with-nostalgia/ ) een quote hieruit is:
  “Childhood, just like any other time in our lives, is structured, regimented, and confusing, filled with obscure and unfair laws and irrational authorities.”

  Het klopt, ik ook verlang vaker terug naar mijn jeugd…. maar als je erover nadenkt, dan was je jeugd ook niet alleen maar geweldig. Toen ik klein was wilde ik ook groot zijn… Het gras is altijd groener in een andere levensfase… of zoiets. ;)

  1. Ja, wel van naam, maar nooit echt goed gelezen. Bedankt voor de tip! En je hebt gelijk, als ik eraan terugdenk, dan bedenk ik me weer dat ik me overal druk om maakte (net zoals nu :P).

 3. De boeken van John Green zijn inderdaad zo fijn! Ik moet Will Grayson, will grayson nog lezen. Dat boek is overigens mede geschreven door David Levithan, niet Jonathan ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.