Waarom ik niet uit Oegstgeest weg moet gaan

oegstgeestdegekste

1. Beste dorp
Het is al een paar keer door de Elsevier verkozen als beste gemeente in Nederland om te wonen. Toevallig steeds als ik er woonde. Nee grapje, dat is natuurlijk geen toeval. Natuurlijk wordt Voorschoten volgend jaar de beste gemeente, maar zielig voor Oegstgeest vind ik het wel (‘We hadden haar niet moeten laten gaan.’).

2. Vrienden
Ik woon in een studentenflatachtiggebouw en daar wonen toevallig ook andere studenten (‘Dat meen je niet.’). Eén daarvan kende ik al (is gewoon een stalker die mij besloot te volgen naar Oegstgeest, ben benieuwd wanneer hij in Voorschoten gaat wonen). De ander leerde ik kennen door toneel en laatst heb ik een mede-Literatuurwetenschapper leren kennen die ik gek genoeg ken van de toneelvereniging waar ik vorig jaar (en zij dit jaar) bij zat. Het is jammer dat ik na een afspraak met hen niet meteen mijn bed in kan rollen, maar het is wel een goed excuus om terug naar Oegstgeest te gaan!

3. Mooi, mooier, mooist
Oegstgeest is zoooooo mooi. De huizen zijn hier oud (oké, behalve mijn huis, ja, die is wel oud, jaren tachtig, maar niet mooi oud) en groot en geweldig. Het is ook een fijne omgeving om te hardlopen, het strand (Katwijk) is op fietsafstand en het is lekker rustig.

4. Schommels
Ik heb nog nooit zoveel schommels gezien als in Oegstgeest. Ik overdrijf niet als ik er minstens vijftien heb gezien en dat terwijl het één van de kleinste gemeentes is. Love it.

4. Katten
Ja, die kunnen niet ontbreken. Naast schommels is Oegstgeest ook rijk aan katten. Er is de kat aan de overkant die altijd op een auto ligt, maar naar je toe komt rennen zodra je hem ziet. De twee katten die me vanuit het raam aanstaren als ik ’s morgens vroeg mijn fiets pak. En ik heb laatst ontdekt dat de buren van de buren een kitten hebben! Zucht.

5. Literair verantwoord
Terug naar Oegstgeest. Jan Wolkers. Waar kun je als literatuurwetenschapper nog beter literair verantwoord wonen?

Maar wees niet bang, Oegstgeest, je zult niet voor altijd van me af zijn. Later, als ik rijk ben (en dat is niet eens zo ver weg met mijn tien cent per uur opslag bij mijn bijbaan), koop ik zo’n mooi, groot huis en ga ik boeken over je schrijven. Let maar op.

8 gedachtes over “Waarom ik niet uit Oegstgeest weg moet gaan”

  1. Ik ga me er opgewekt bij neerleggen dat ik dankzij jouw stukjes toch een beetje in Oegstgeest ben geweest. Want in realiteit ben ik het (voorlopig) niet van plan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.