Waarom, in hemelsnaam, filosofie studeren?!

‘Filosofie? Serieus? Je gaat na Literatuurwetenschap een (pre)master filosofie doen? Alsof je daar wél een baan mee kan vinden.’

Newsflash: studeren heeft niet alleen met een carrière te maken. Ja echt. Bovenstaande citaat lijkt misschien overdreven en gemeen, maar ik heb hem toch echt gehad. Nou, als ik een studie had gekozen voor het geld, dan had ik die studie nooit gehaald, want uit geld haal ik geen motivatie (mijn bankrekening is hier getuige van).

Filosofie was voor mij als een jongen/meisje naar wie je stiekem smacht, maar niet durft aan te spreken. Bang voor de afwijzing. Net zoals je denkt: ‘Ik ben niet leuk genoeg voor die persoon.’ dacht ik: ‘Ik ben niet slim genoeg voor filosofie.’ Ja, ik had het op de middelbare school gehad en ja, daar haalde ik goede cijfers voor, maar wat zegt dat nou? Het niveau van een master ligt veel hoger dan dat. En filosofie was wel andere koek dan een *vulhiereenrandomstudiein*, dat had ik intussen wel door.

Maar ja, dan maak je de fout om voor de verkeerde master te kiezen (Algemene Cultuurwetenschappen) en sta je een half jaar later toch nog voor de keuze: wat te doen? En dan blijkt die fout misschien wel voorbestemd te zijn. Want nu kan ik zeggen dat ik wijsbegeerte studeer. Ik combineer verschillende interesses (filosofie uiteraard, maar onder andere ook geschiedenis en Oud-Grieks) en het is bovendien niet alleen maar studeren.

Ik had het er laatst over met mijn medestudenten en die zeiden het ook: filosofie studeer je niet per definitie voor een carrière, maar je wordt er ook een beter of in ieder geval nadenkender mens van. Je leert niet alles zomaar voor waar aan te nemen, nadenken over wat je zelf zegt, over wat anderen zeggen, onderbouwing te vinden voor stellingen. Dat alles leerde ik ook bij Literatuurwetenschap, maar bij filosofie ligt nóg meer de focus daarop.

Dus ja, ik ben trots dat ik filosofie studeer. Ik word er beter van. En die baan? Oh geloof me, die komt er wel.

14 gedachtes over “Waarom, in hemelsnaam, filosofie studeren?!”

 1. Goed dat je er trots op bent! You go girl :) en gaaf zo’n master! Geluk is tenslotte belangrijker dan geld :).

  Ik doe een studie hbo Diermanagement & Gezondheidszorg. Ik heb veel dromen, maar of ze uitkomen? En of ik een baan ga binnen via deze branche? Don’t know.. maar ik doe wel waar ik gelukkig van word.

 2. Ik sluit me aan bij R.S.: ik heb geschiedenis gestudeerd en daarna een master gedaan die ik leuk vind: middeleeuwen en renaissance studies. Ik wil nog wel mijn lerarenbevoegdheid halen maar hé, dat geeft ook geen garantie voor een baan. Ik heb dan wel een bachelor- én een masterdiploma, maar een baan nog niet, haha. In ieder geval niet in mijn vakgebied. Maar je moet gewoon doen wat je leuk vind, ik heb nog nooit spijt gehad van mijn studie, ook niet nu ik geen baan kan vinden :)

 3. Ag mijn studie had goede arbeidskansen toen ik er mee begon en nu twee jaar na afstuderen nog geen baan. Daarom er ik maar moeder, je moet iets. ;)

  Veel plezier met je nieuwe studie. :D ben benieuwd wat wij als lezers er van gaan proeven.

 4. Ja, mensen stellen mij ook altijd dat soort vragen over studiekeuzes, en dan zeg ik ook ongeveer dit. Het is veel slimmer om je interesses te volgen dan geldhonger. Het gaat niet om geld, maar zo eindig je wel eerder met een baan die je leuk vindt en niet met een baan waar je geen voldoening uit haalt.
  Stel je voor dat we ineens allemaal een carrière zouden kiezen op basis van salaris. De halve wereld zou instorten.

 5. Lijkt me een erg leuke studie! Ik ben nog nooit aan een studie begonnen met het idee ‘dit wil ik worden’. Anders had ik wel een opleiding tot dictator gevolgd.

 6. Ha, goed zo! Er zijn zat meer van die studies waar niet direct een baan bij te bedenken valt. Maar je doet het toch vooral omdat je het leuk vindt, en niet omdat je er wel of geen baan in kan vinden. =)

 7. Wat een mooi stuk. Ik ben 44 jaar en mijn droom is; filosofie studeren.
  Ik vind het ook zo jammer dat er in het huidigeonderwijs klimaat zo weinig
  aandacht voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.