Hallo, ik heb een probleem en het is niet leuk

Vaak Soms word ik gek van mezelf. Dat gebeurt meestal als ik in mijn agenda kijk. Hij staat zo volgeschreven dat er niets meer tussen past en dat komt omdat ik alles heb volgepland. Ja, ik ben er zo één.

Ik ben namelijk ambitieus. Perfectionistisch. Onzeker. Een stresskip. Enthousiast. Initiatiefnemend. Een pleaser. Combineer dat, roer het even goed door voor een paar jaar en je hebt een burn-out gemaakt.

Het erge is dat ik het zelf door heb. Ik kijk in mijn agenda en denk: ‘Kappen nou, Laura. Nu even niet.’ Maar dat is lastig. Op maandag werk ik, op dinsdag t/m vrijdag heb ik college en ik werk bijna elk weekend. Niet met tegenzin, want ik vind het allemaal leuk, maar dat is het probleem: het is leuk en het is veel en ik kan geen nee zeggen. En oh ja, ik vind een sociaal leven ook leuk, dus spreek ik tussendoor met allerlei mensen af, mijn vriend wil ook wel eens aandacht en ik blog en slapen en eten schijnt ook te moeten gebeuren.

Ik word onrustig van een dag niets doen (kan me niet meer herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan overigens), maar ook van de chaos. Ik moet zoveel van mezelf. Ik moet goed zijn in mijn studie, ik moet een leuke vriendin (zowel vriendschappelijk als in de liefde) zijn, een fijn dochter, een goed, gezond, perfect persoon.

Newsflash: perfectie bestaat niet. Dat wist ik al, maar toch blijf ik er vrolijk (soms minder vrolijk) mee doorgaan. Ik maak mezelf kapot waar ik zelf bij ben.

Maar nu heb ik laatst een afspraak afgezegd. Ik doe dat nooit, ook al heb ik er geen zin in of eigenlijk geen tijd voor, want beloofd is beloofd. Maar wat luchtte dat op. Een beetje ruimte, een beetje lucht. Misschien kom ik er toch wel.

Ik hoop het.

17 gedachtes over “Hallo, ik heb een probleem en het is niet leuk”

 1. Herkenbaar af en toe. Op tijd rust nemen is belangrijk! (moet ik zeggen, want ik zit nu nog aan twee thuistoetsen te knutselen omdat ik een vol en sociaal weekend heb)…

  P.S. Je bent in de tweede zin volgens mij het woord ‘agenda’ vergeten.

 2. Dit ken ik ook wel hoor. Ook het gek worden van een dagje niets doen. Vakantie is absoluut niet mijn ding. Ik ben heel blij dat ik een zekere structuur in mijn leven heb nu ik studeer :)

 3. Ik ken dat. Ik heb ook heel lang mezelf op de tweede plek gezet. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Je vrienden snappen het als het goed is wel (en anders zijn het slechte/geen vrienden). Af en toe afspraken afzeggen en voor jezelf kiezen is heel erg goed, voordat je echt een burn-out hebt.

 4. Het wordt tijd om elke dag een half uur tot een uur Laura-time in te lassen. Gewoon in je agenda zetten en die tijd niet meer afgeven tenzij het alternatief je voor 100% aanstaat en en je energie gaat opleveren ….

  Succes lieve Laura…

 5. Ugh ik heb het ook heel erg, structureel. Ik had eerst een heel verhaal getypt maar heb ik maar weggehaald want awkward :’) Sterkte, ik zou je hier verder niet echt mee kunnen adviseren, want ik faal zelf ontzettend op dat gebied. Behalve misschien… ervoor gaan zitten en heeel goed nadenken over wat je weg kunt strepen? Bij mij niet gelukt, maar wellicht is dat bij jou anders :)

 6. Ik heb een vriendin en die bel ik vaak als ik me zo voel als jij boven omschrijft. Het enige wat zij dan tegen me zegt is: ‘Het komt goed! Het komt allemaal gooeehooedddd’. En dat is gewoon waar! Linksom of rechtsom, het komt goed. Als het straks echt allemaal boven je hoofd uit gaat stijgen dan zal je vanzelf afremmen. Je herkent het probleem namelijk al. De mensen die niet doorhebben dat ze eigenlijk te veel doen of willen, die lopen tegen de lamp! Succes met alles en als afsluiter: CHILLEX ;) liefs, Eva

 7. Ik kan me er eigenlijk niks bij voorstellen om zo’n heel druk leven te hebben. Het is niet dat ik nooit niks te doen heb, maar ik kan meestal m’n eigen tijd wel indelen. Elke dag m’n agenda vol zou ik gillend gek van worden. Leuk zou ik het zeker niet vinden.

 8. Ik ben dus iemand die dit niet kent. Ik vind het al erg als ik een avondje weg moet. Ambitie ken ik ook niet zo. Ik heb dus ook geregeld dagen dat ik thuis ben en niets doe. Ik denk dat we een middenweg moeten vinden, haha.

 9. Ik herken dit COM-PLEET. Het is vakantie, en nog ben ik voller gepland dan vol. Misschien inderdaad goed idee om alles wat in te dimmen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.