Broeder- en zusterliefde

Broeder- en zusterliefde is liefde van een apart soort. Tegen je zusje zeg je niet: ‘Ik vind je geweldig, je bent de beste zus ever.’ Of tegen je broer: ‘Je bent een topgozer!’ Zo werkt het gewoon niet. In ieder geval niet in mijn gezin. Liefde uiten gaat op een andere manier.

‘Hé kabouter!’ zegt mijn broer bijvoorbeeld altijd tegen mijn broertje (die overigens langer is dan hij). Dat betekent zoiets als: ‘Hé, leuk om je weer te zien!’
Of ik kom bij mijn ouders en mijn broertje roept geërgerd: ‘Wanneer ga je weer terug naar Voorschoten?’ In vertaling: ‘Ik heb je gemist.’ (of daar ga ik maar vanuit)

Zelf spreek ik mijn broer en broertje altijd aan met drol. Tegen mijn broer zeg ik dat hij een vieze hipster is en tegen mijn broertje dat hij stinkt. Maar dat moet je niet alleen maar letterlijk nemen (want het is natuurlijk ook de waarheid), maar als een uiting van liefde. Tegen familie kun je zoiets namelijk zeggen, want je kunt toch niet ontkomen aan die familieband.

Je moet je pas zorgen maken als ze écht iets liefs zeggen. Dit is namelijk zeldzaam. Laat het over je heenkomen. En geniet ervan.

12 Comments to “Broeder- en zusterliefde”

 1. Haha ja, zulke bijnamen hebben wij thuis ook voor elkaar xD

 2. Op een gegeven moment verandert het toch heb ik gemerkt. :)

 3. Haha, geniaal en herkenbaar!

 4. Klinkt bijzonder gezellig! :)

 5. Officieel heet mijn broertje Ruben, maar voor mij heet hij al jaren Rotbroertje. Hij is – op mijn blogdinnies na natuurlijk – mijn BFF.

 6. Leuk om te lezen! Bij ons thuis gaat het precies hetzelfde.

 7. Bij ons thuis gaat het ook zo, alleen mijn jongste zusje noem ik wel altijd iets liefkozends (maar er zit 19jaar verschil tussen ons, mss daarom.)

 8. Heerlijk, zo gaat dat vaker volgens mij :P

 9. Mijn zusje was hier de afgelopen vier dagen en het ging er inderdaad precies zo aan toe. Alhoewel er, sinds ik wat verder weg woon, wel wat meer lieve woorden over en weer gaan ;)

 10. Ik noem mijn zus wel eens flapdrol, dan kijkt ze me altijd een beetje raar aan.

 11. Leuk onderwerp Laura ;) Als je elkaar kunt beledigen zonder wederzijdse moordpogingen zit het wel goed met je relatie volgens mij.

Leave a Reply