Het was een (Filosofie) Nacht

Laatst kwam ik mijn filosofieleraar van de middelbare school tegen. Ik was net uit de trein gestapt na een lange dag stage.
‘Meneer!’ riep ik, zoals ik jaren daarvoor vaker had gedaan.
Hij keek om en meteen verscheen er een grote glimlach op zijn gezicht. Vrijwel direct begon hij over de Filosofie Nacht en dat ik hem daar maar mee bleef bestoken op Facebook. Ik kon een grijns niet onderdrukken.

Zeven jaar geleden zijn we namelijk met de filosofieklas (vier mensen) naar de Filosofie Nacht gegaan. En die ervaring heb ik gebruikt in de sollicitatiebrief voor mijn stage (ik houd niet van standaard sollicitatiebrieven):

De eerste keer dat ik naar de Filosofie Nacht ging, was een cultuurshock voor mij. Als zestienjarig provinciaaltje ging ik met de filosofieklas en bijbehorende docent voor het eerst naar Amsterdam. In Rotterdam was ik wel vaker geweest – dat was dan ook dichterbij -, maar het grote Amsterdam was daar niets bij.
Op de heenweg liepen we langs de Wallen, ik probeerde maar niet naar de halfnaakte vrouwen of de blik van mijn docent te kijken en op de terugweg waren toeristen cocaïne aan het snuiven op de inklaptafels in de trein. Dit alles kon me echter niet afleiden van het enthousiaste gevoel dat ik had gekregen van de Filosofie Nacht. Wat wij in de schoolbanken leerden, kon blijkbaar ook in de praktijk worden gebracht!

Wist ik veel dat ik daar jaren later zelf stage zou lopen. Dat ik de Nacht zelf zou organiseren (en mijn begeleider natuurlijk). En dat dat nu voorbij is.

Man, wat heb ik veel geleerd. Mijn liefde voor filosofie begon met publieksfilosofie, maar door de academische filosofie verdween hij ergens in een hoekje, als een stout kind. Want is publieksfilosofie wel echte filosofie? Ik wist het niet. Ik weet het nog steeds niet helemaal, maar daarom ga ik er ook mijn scriptie over schrijven (weer s-woord genaamd vanaf nu). Mijn stage bij de Filosofie Nacht heeft me weer teruggebracht bij de publieksfilosofie.

Want wat ik in ieder geval wel weet: publieksfilosofie is awesome. En nog lang niet van mij af.

11 gedachtes over “Het was een (Filosofie) Nacht”

 1. Ik vind publieksfilosofie ook nog steeds geweldig, maar begrijp de discussie die onlangs één van mijn favoriete docenten opwierp (Menno Lievers) wel. Met mijn bachelorscriptie wilde ik die publieksfilosofie richting op gaan en ‘iets’ doen met levenskunstfilosofie. Al snel kwam ik erachter dat de titels weinig voer voor inhoudelijke/conceptuele discussie opleverden waardoor ik mij heb begeven op het pad van de grondbeginselen/overbrengen van moraal. Waardoor ik uiteindelijk toch wel weer op een levenskunstachtige manier filosofie aan het bedrijven was, maar ook de diepte in de concepten kon gaan.

  Zit daar niet het grote verschil? Dat de publieksfilosofie wel een opening biedt om over concepten na te denken, maar daarbij, voor het gemak, vijfentwintighonderd jaar geschiedenis ‘vergeet’ of onvermeld laat? En zodoende niet verder bouwt aan inzichten in filosofische concepten? Leuk voor het publiek, maar met filosofie bedrijven heeft het weinig van doen. Het werkt alleen, gedeeltelijk, met enkele competenties die de filosoof zich in zijn academische tijd heeft opgedaan.

  1. Ik vind dat je zo te beperkt denkt over publieksfilosofie. Niet alle publieksfilosofie is levenskunstfilosofie. Sla maar een willekeurig nummer open van Filosofie Magazine. En het is daar ook niet zo dat ze daar vijfentwintighonderd jaar geschiedenis vergeten of onvermeld laten. Heb je het over mensen als Alain de Botton, dan moet ik je wel gelijk geven, maar die slaat niet het hele gebied van publieksfilosofie.

   1. Daar heb je gelijk in.

    Wat tijdschriften als Filosofie Magazine doen is, onder andere, een overbrugging maken van de academische filosofie naar een breder publiek door te informeren over filosofische debatten. De vraag die filosofen als Menno Lievers stellen is of de publicerende filosofen daarbij niet te veel afbreuk doen aan filosofie. Wat is het precies dat zij doen?

    Een interessant artikel dat daar dieper op in gaat: https://www.academia.edu/24202473/Academische_filosofie_publieksfilosofie_ANTW_2016_2_

 2. Heerlijk dat je zo’n passie voor iets hebt én dromen (al was het toen niet echt een bewuste/concrete droom) waar kunt maken. En succes met het s-woord, hè.

 3. Ik word zelf gewoon enthousiast over filosofie en ik zoek er zelfs dingen over op omdat jij zo superenthousiast bent!! leuk!
  Heel veel succes met je s-woord, heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.